Egyéb

Már 890 milliót költött a Városliget átalakítását végző cég – pedig még egy kapavágás sem történt

A kormány által kitalált múzeum-negyed beruházás szép lassan elkezdődni látszik: vasárnap három évre bezárt a Szépművészeti Múzeum. A Városliget zöldfelületének pusztítása, az építkezések ugyan még nem kezdődtek el, ám a projektet lebonyolító állami cég már közel 1 milliárd forintot elköltött. Csak az irodájuk bérleti díja havi 3,6 millióba kerül.

A környezetvédők és egyéb „kukacoskodók” tiltakozásával mit sem törődve, a kormány a fejébe vette, hogy megvalósítja a tervek szerint 100 milliárd Ft-os költségvetésű múzeum-negyed projektet, aminek keretében óriási épületeket emelnek, és hatalmas fákat vágnak ki a közkedvelt Városligetben. Volt olyan tiltakozó, aki úgy fogalmazott: “Rákosi, és a második világháború végzett akkora pusztítást a Városligeten, mint amekkora kárt  a most tervezett múzeumnegyed-projekt okozhat.”, és a tervek tényleg nem túl kecsegtetőek.

Az már szinte megszokott „apróság”, hogy a Múzeum Negyed projekt lebonyolításával megbízott Városligeti Ingatlanfejlesztő Zrt. megbízásából a projekt nemzetgazdasági hatásairól az az offshore hátterű KPMG Tanácsadó Kft. írt 24,5 millió forintért tanulmányt, amely a 25 milliós értékhatár alatti közbeszerzéseken feltűnően sikeres – és amelynek neve onnan lehet ismerős, hogy az ő értékbecslésével szentesítette az MNB az Eiffel Palace megvásárlását.

Korábbi cikkeink a Városligetről:

Betonkomplexum némi zölddel: megvan az új városligeti múzeumok tervezője

Futballpályányi zöldfelület egy százéves platánfa – a Levegő Munkacsoport petíciója a Városligetért

Ezután már bármit meg lehet tenni a Városligettel – civilek tiltakoztak a beépítési tervek ellen

Ugyan a Városliget átalakítása még nem kezdődött el, de a PR-kampánya már elindult (pl. készült egy, a közpark történetét és a fejlesztési terveket bemutató fa installáció a Szépművészeti Múzeum elé), így biztosak voltunk benne, hogy a múzeum-negyed kivitelezésével megbízott állami tulajdonú cég már megkezdte működését és az adóforintotk elköltését, ezért megpróbáltunk utánajárni a részleteknek, valamint a konkrét összegeknek. A Zrt. honlapján csak alapszintű elérhetőségi adatok, és közbeszerzési eljárásokhoz kapcsolódó dokumentumok vannak, a nettó 5 millió forintot elérő megállapodások kötelezően közzéteendő listája nincs, ezért közadatigénylésben kértük ki a cég által kötött valamennyi szerződés jegyzékét.

A válasz nem érkezett meg az Info-törvényben megszabott 15 napon belül, ezért bő 1 héttel később megpróbáltuk telefonon elérni a céget, hogy rákérdezzünk a késlekedés okára. Nem volt egyszerű projekt, a Városliget Zrt. honlapján ugyanis nem szerepel telefonos elérhetőség, ezért a vállalat igazgatóságának elnökének, a múzeumi negyedért felelős miniszteri biztosnak, Baán Lászlónak másik munkahelyét, az általa igazgatott Szépművészeti Múzeumot hívtuk fel segítségért. Ott közölték, hogy ők sem tudnak vezetékes számot a Városliget Zrt.-hez, de megadták a cég titkárságvezetőjének mobilszámát. Inen már sínen voltunk: a hölgy nagyon segítőkész volt, és elnézésünket kérte az igénylés megválaszolásának elhúzódásáért – mint mondta, épp aznap akarta küldeni az adatokat, s ez végül meg is történt.

Kaptunk a Városliget Zrt. hatályos szerződéseiről egy 1,5 oldalas táblázatot, amiből meglehetősen érdekes dolgok derülnek ki. A legfontosabbak:

– A Városliget Zrt. eddig mintegy 890 millió forintot költött el.

– Havi 3.590.290 Ft-ért bérelnek irodát a Dózsa György úton a PFCE Hungary S.á.r.l., Luxembourgban bejegyzett cégtől.

– 2014 márciusában 384,6 millió forint értékű keretszerződést kötöttek a Főkert Zrt.-vel a zöldterület fenn- és karbantartására.

– Egy 2014.december 19-én kelt szerződés értelmében 755.650 eurót (az aznapi 314,55 forintos MNB-árfolyammal számolva 237.765.272 Ft-ot) fizettek a Szépművészeti Múzeumnak a megépíteni tervezett új múzeumi épületek (Magyar Építészeti és Fotómúzeum, Magyar Zene Háza, Néprajzi Múzeum) tervezésére kiírt nemzetközi pályázat díjazottjainak kifizetésére.

– 2014.12.11. és 2016.05.31. között havi 1,1 millió forintot fizetnek a Bergmann Könyvelő Iroda Kft.-nak értelemszerűen könyvelési és bérszámfejtési feladatokért. A cégjegyzékben elérhető adatok szerint egyébként a Városliget Zrt. 18 fős létszámmal működik, a Bergmann Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Bergmann Péter pedig 2009-2010-ben igazgatósági tagja volt az V.kerületi ingatlanügyeiről és a részben természetvédelmi területre épített budai villájáról elhíresült milliárdos üzletember, Csipak Péter tulajdonában lévő Csipak Befektetések Vagyonkezelő Zrt.-nek.

– 31,3 millió forintot fizettek az Architorg Stúdió Építészeti Kft.-nek a Liget Budapest projekthez kapcsolódó tervezési programok előkészítéséért.

– 31 millió forintot fizettek „egységes tartalomszolgáltató platform bevezetése” címszóval az Index-előd Internetto alapítójának, Nyírő Andrásnak, valamint Bognár Botondnak, és Lozsádi Dánielnek közvetett tulajdonában lévő, 2010-ben létrehozott Appsters Mobiltartalom Szolgáltató Kft.-nek, amely – mint az egy korábbi adatigénylésből már kiderült – 2012-ben 6,35 millió forintért készítette el az alaptörvény díszkiadásának iPad-re optimalizált magyar és angol nyelvű változatát.

– 26,4 millió forintot fizettek a Szakra Stúdió Kft.-nek „előzetes építészeti program készítése a Közlekedési Múzeum teljes körű rekonstrukciójához” tárgyú szerződés értelmében.

– Tavaly júniusban 82.600 eurót (az akkori 305,95 forintos árfolyammal számolva 25,2 millió Ft-ot) fizettek az európai kulturális fejlesztéskre specializálódott Lordculture-nek múzeumtechnológiai tanácsadásért.

– Mérnöki vezetői tanácsadásért 10 millió forintot fizetnek a Janitsáry Iván tulajdonában lévő Special  Consult Kft.-nek.

– PR  és kommunikációs feladatok ellátására 10 hónapos időtartamra összesen 21,5 millió Ft-ra szerződtek a Brandmore Kft.-vel és az Open  Communications Kft.-vel.

– 10 millió forintot fizetnek az Újlak Mérnökiroda Kft.-nek az Új Nemzeti Galéria és Ludwig Múzeum beruházásra vonatkozó meghívásos tervpályázat előkészítéséért és lebonyolításáért.

– Információs kiadvány készítéséért, szerkesztéséért és nyomdai előkészítéséért összesen 19 millió forintot fizetnek az N3 PR Kommunikációs Kft.-nek és a Pharma-Press Nyomdaipari Kft.-nek.

– A Liget Budapest projekttel összefüggő események fotó- és videódokumentáció készítéséért egy éves időtartamra 8,89 millió forintot fizetnek a PNB-Photo Kft.-nek.

– 10 havi időtartamra 6,4 millió forintot fizetnek az I-Consulting Kft.-nek projektmenedzsment támogató rendszer kialakításáért és üzemeltetéséért.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás