médiaszereplés

Az államilag támogatott Fidesz-közeli civilekről beszélt Zubor Zalán a Klubrádióban

A Városi Civil Alap keretében másodszor osztanak támogatásokat, és a legmagasabb, 10 millió feletti adományoknak ezúttal is mintegy felét a kormánypártokhoz kötődő csoportok kapták. A részletekről Zubor Zalán beszélt az Esti Gyors című műsorban.

A Városi Civil Alap (VCA) nevű állami civil-támogatási programott a kormány a megszüntetett Norvég Civil Alap helyett hozott létre. A 4 milliárdos Városi Civil Alap forrásait az állami Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) osztja szét.

Eddig a támogatások nagy részét a FIDESZ-KDNP-hez és kormányközeli üzleti körökhöz köthető szervezetek kapták. A tavalyi első körben a legnagyobb elnyerhető összeget kapta például az a dabasi egyesület, amely lényegében azonos a városi FIDESZ-alapszervezettel, de felbukkantak a nyertesek között Mészáros Lőrinc alkalmazottai, Németh Szilárd birkózóakadémiája és számos helyi fideszes vezető egyesülete.

A „nagy siker” után idén februárban ismét kiírták a Városi Civil Alap pályázatait. A támogatásra ezúttal is öt kategóriában (ingatlanberuházás, gépjárműbeszerzés, egyéb eszközbeszerzés, rendezvényszervezés, kommunikációs tevékenység) lehetett pályázni, bár a támogatás felső határa ezúttal kisebb (15 millió forint helyett 11 millió) volt.

Megint Fidesz-közeli szervezetek nyerték a legnagyobb összegeket a kormány civil-támogató programján | atlatszo.hu

Közvetlenül fideszes politikusok irányítása alatt áll azoknak a szervezeteknek több mint a fele, akik a legnagyobb összegű támogatást nyerték el a Norvég Alap helyére állított magyar állami alapból. A Városi Civil Alap legnagyobb, egyenként 15 milliós támogatásainak további nyertesei között elvétve találni olyat, amelyik ne kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz vagy Fidesz-közeli üzleti körökhöz.

A 11 milliós támogatáshoz jutó szervezetek közel fele (83-ból 38 nyertes) fideszes politikusokhoz tartozik, és további 12 szervezet közvetve kötődik a kormánypártokhoz, például kampányrendezvényeket szerveztek helyi politikusok számára.

A Városi Civil Alappal foglalkozó cikkeink szerzője, Zubor Zalán a Klubrádió Esti Gyors című műsorának május 5-i adásában mesélt a támogatottakról részletesebben. A beszélgetés itt visszahallgatható:

Megosztás