közbeszerzés

2 milliárdból felújított épületet alakítanak át 1,4 milliárdért az MCC-nek Szegeden

Három éve áll befejezetlenül az egykori Bartók Művelődési Ház Szegeden, ahová az orvosbiológiai kutatások iránt érdeklődő tehetséges fiatalok felkarolását végző Nemzeti Tudósképző Akadémia kollégiuma szeretett volna beköltözni. Pénzhiány miatt a kétmilliárdos beruházás azonban torzó maradt. Most további 1,4 milliárdból az épületben oktatási központot hozhat létre a sokak által fideszes káderképzőnek tartott, magát inkább tehetséggondozó intézményként aposztrofáló Mathias Corvinus Collegium Alapítvány.

2020-ban vonultak le a munkások az egykori Bartók Művelődési Ház építkezéséről, az abbamaradt beruházás pedig azóta is sorsára vár. De úgy tűnik, az épület nem marad torzó – a közpénz-százmilliárdokkal kitömött Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) most hirdette ki a közbeszerzés eredményét. Az alapítvány vezetője Orbán Balázs, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója. A MCC által kiírt, felújítás utáni átalakításról szóló 1,4 milliárd forintos tendert a BUILD IT Mérnökiroda Zrt. nyerte el.

A hányatott sorsú épületet a felújítás után átalakítják

250 nap áll rendelkezésre az országosan védett műemlék épület (volt „Iparkamara”; volt „Bartók Művelődési Ház”) belső funkcionális átalakítására és fejlesztésére. A közbeszerzési kiírásból az is kiderül, hogy mi mindent módosítanak. Többek között a főlépcső két oldalán található

„Nobel-díjas apartmant” átalakítják reprezentatív tanteremmé.

Megvalósul a magasföldszint belső összekötése a szuterén szinttel és az előcsarnok vizuális összenyitása a Deák Ferenc utca felé eső térrel.

Img 20200910 160523

2 milliárdos kollégium lett volna, most újabb 1,4 milliárdból átalakítják. A szerző 2020-as felvétele.

A Deák Ferenc utca felé eső négy darab két fős kollégiumi szoba helyett egyterű iroda lesz, a galériaszinten tárgyaló és dolgozói szekrények, irattár épül. Minimális változások mellett megmarad a kollégiumi funkció, közlekedő bővítésével új közösségi teakonyha készül. A tetőtérben

a kollégiumi szobák helyett tantermek,

hozzájuk kapcsolódó vizesblokk megépítése, a belső udvar felé pedig nagyobb üvegfelület nyitása vár a kivitelezőre.

OrbÁn Balázs; Kickl, Herbert; OrbÁn Viktor

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) fogadja Herbert Kicklt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökét, frakcióvezetőjét (b) a Karmelita kolostorban 2023. március 9-én. Középen Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A kollégiumra elfogyott a pénz

Az, hogy „Nobel-díjas apartman” épült ott, vagy éppen kollégiumi szoba, az egy korábbi közpénzköltés eredménye. Megírtuk, hogy 2020-ban félkész torzó lett az épületből, miután a kormány 2 milliárd forintot adott a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványnak, hogy diákoknak tudósközpontot hozzanak létre. Akkor a munkákat a korábbi fideszes kormánybiztos, Nemesi Pál cége, a FerroÉp Zrt. nyerte el, de a munka félbeszakadt. 2020-as cikkünkből többek között az is kiderül, hogy a felújítás már 2019 júliusában megakadt, ekkor szerződést módosítottak.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben az állt, hogy akkor azért hosszabbították meg két hónappal a szerződést, mert olyan műszaki megoldásokat találtak bontás közben, amivel a terv nem számolt. Nem részletezték, mi volt az, csak annyit írtak, ez „nem érinti a szerződés ellenértékét”. A második módosítás decemberben történt, eszerint az első számlát – amiben meg nem nevezett pótmunka is szerepel – csak részben fizették ki, a megrendelő alapítvány 185 millióval volt adós, és a második számla 230 milliója sem lett kifizetve. A szerződésmódosítás része, hogy a „Megrendelő kijelenti, hogy a szerződés tárgyát képező munka pénzügyi fedezete Emberi Erőforrások Minisztériuma által biztosított pályázati forrásból részben rendelkezésre áll, illetve rendelkezésre fog állni.”

Nem így lett. A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány akkor azt írta az Átlátszónak, hogy „az 5 évvel ezelőtt megítélt támogatás összege a jelentősen megemelkedett építőipari árak miatt nem tudta, illetve nem tudja fedezi a felújítás teljes költségét, ezért az épület 60-70%-nak megfelelő kivitelezést lehetett megvalósítani.”

Jött az újabb építőipari üdvöske

A BUILD IT Mérnökiroda Zrt. tulajdonosa az Opten adatbázisa szerint Sárkány Márk. A kft. az elmúlt néhány évben igencsak megtáltosodott: 2021-ben 3,1 milliárd, 2022-ben 7,4 milliárd, 2023-ban pedig 6,6 milliárd forint bevételt ért el.

Az MCC projektben a Build It Zrt. alvállalkozója lesz a WEST HUNGÁRIA BAU Kft., amelynek többségi tulajdonosa a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a volt üzlettársa, Paár Attila. Nem ez lesz első alkalom, hogy a páros együtt fog dolgozni, a Tisza-kastély felújítását is közösen végzik.

A BUILD IT Mérnökiroda Kft. egyébként sem ismeretlen a piacon. Nyertek már nettó 1,3 milliárdos megbízást kollégium építésére a Lázár János felügyelte Nemzeti Ménesbirtokon, de ők kapták meg szintén Mezőhegyesen az oktatási főépület energetikai homlokzatfelújítását nettó 580 millió forintért. Továbbá részt vettek a Károlyi-Csekonics Palotaegyüttes átfogó, állagmegóvó felújítási munkáiban, és ők nyerték el a móri piac építését is kétmilliárdért.

Segesvári Csaba

Címlapkép: Átlátszó montázs, az egykori Bartók Művelődési Ház Szegeden (forrás: Nemzeti Tudósképző Akadémia/YouTube) és Orbán Balázs/Facebook

Megosztás