közpénzköltés

Megint Fidesz-közeli szervezetek nyerték a legnagyobb összegeket a kormány civil-támogató programján

Újabb, fideszes politikusokhoz köthető egyesületek gazdagodtak a kormány civil támogatási programjából. A Városi Civil Alap keretében másodszor osztanak támogatásokat, a legmagasabb, 10 millió feletti adományoknak ezúttal is mintegy felét a kormánypártokhoz kötődő csoportok kapták. Ráadásul több kormányközeli egyesület már másodszor szerepel a támogatottak listáján.

A Városi Civil Alap (VCA) nevű állami civil-támogatási programról már többször írtunk. Ez az a program, amit a kormány a megszüntetett Norvég Civil Alap helyett hozott létre. Az utóbbival már nyolc éve robbant ki a magyar kormány vitája, mivel a norvég fél nem engedte, hogy a civil Ökotárs Alapítványtól elvéve egy állami tulajdonú cégnek adja át az állam a támogatások elosztásának jogát. A vita végére Magyarország teljesen elvesztette azt a 73+4 milliárd forintot, amelyet korábban a Norvég Alaptól kapott.

A Norvég Alap megszűnésére válaszul a kormány azt ígérte, a költségvetésből pótolja a civil szférának jutó 4 milliárd forintot. Ennek az eredménye lett a szintén 4 milliárdos Városi Civil Alap (VCA), amelyet az állami Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) oszt szét. Bár az Ökotárson a kormány az állítólagos baloldali elfogultságot kérte számon, a BGA sem vádolható politikai semlegességgel:

eddig a támogatások nagy részét a FIDESZ-KDNP-hez és kormányközeli üzleti körökhöz köthető szervezetek kapták.

A tavalyi első körben a legnagyobb elnyerhető összeget kapta például az a dabasi egyesület, amely lényegében azonos a városi FIDESZ-alapszervezettel, de felbukkantak a nyertesek között Mészáros Lőrinc alkalmazottai, Németh Szilárd birkózóakadémiája és számos helyi fideszes vezető egyesülete.

Fideszes politikusok által irányított szervezetek nyertek a Norvég Alap helyén felállított civil programon

Közvetlenül fideszes politikusok irányítása alatt áll azoknak a szervezeteknek több mint a fele, akik a legnagyobb összegű támogatást nyerték el a Norvég Alap helyére állított magyar állami alapból. A Városi Civil Alap legnagyobb, egyenként 15 milliós támogatásainak további nyertesei között elvétve találni olyat, amelyik ne kötődne közvetve vagy közvetlenül kormánypárti politikusokhoz vagy Fidesz-közeli üzleti körökhöz.

A „nagy siker” után idén februárban ismét kiírták a Városi Civil Alap pályázatait. A támogatásra ezúttal is öt kategóriában (ingatlanberuházás, gépjárműbeszerzés, egyéb eszközbeszerzés, rendezvényszervezés, kommunikációs tevékenység) lehetett pályázni, bár a támogatás felső határa ezúttal kisebb (15 millió forint helyett 11 millió) volt – ez azonban, mint látni fogjuk, nem tette sokkal kiegyenlítettebbé a források elosztását.

Kicsit csökkent a fideszes szervezetek túlsúlya

A pályázásra a BGA a kihirdetés után alig több mint két hetet hagyott, április végén pedig már ki is hirdették a nyerteseket. Ahogy tavaly írtuk: a legutóbbi körben a legnagyobb (15 milliós) támogatást elnyert civil szervezetek több mint fele közvetlenül kötődött a kormánypártokhoz, FIDESZ-KDNP-s politikusok vagy kormánypárti színekben indult jelöltek vezették őket.

A mostani támogatási program során csak kicsit nőtt a nem pártkötődésű nyertesek száma (ezek elsősorban sport- és szabadidős egyesületek).

A 11 milliós támogatáshoz jutó szervezetek közel fele (83-ból 38 nyertes) fideszes politikusokhoz tartozik, és további 12 szervezet közvetve kötődik a kormánypártokhoz, például kampányrendezvényeket szerveztek helyi politikusok számára.

10 millió forint feletti támogatást összesen 143 szervezet kapott, ezek közül 68 kötődik közvetve vagy közvetlenül a kormánypártokhoz. A 10 millió feletti támogatást elnyerő szervezeteket az alábbi táblázatban mutatjuk be:

VCA-KP-1-2021 döntési táblázat_nyertes

Ismét nyert Németh Szilárd alapítványa

A nyertesek listáján felbukkannak ismerős nevek, akik már a tavalyi pályázat idején is örülhettek. Ilyen például a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány, amelyet Németh Szilárd államtitkár alapított 2017-ben.

Újra támogatást kapott a Della Lavanda Kreatív Fiatalokért Alapítvány is, amelynek kurátora, Sedlák-Bihall Orsolya, a Nord Tender Kft. pályázatíró cég ügyvezetője. A cég Tállai András választókerületében visszaélésgyanús pályázatok miatt vált ismertté. Másodjára kap támogatást a szintén Tállaihoz köthető Dél-borsod Ifjúságáért Sport, Kulturális és Szabadidő Alapítvány. Az egyesület elnöke, Hagyacki József annak a Mezőkövesdi Zsóry FC-nek az ügyvezetője, ahol Tállai András az elnök.

Az idei listán több szervezetet is találunk, amelyek közvetlenül parlamenti képviselőkhöz köthetők. 11 millió forintot nyert például a Nő A Siker Alapítvány, amelynek vezetője Csöbör Katalin fideszes parlamenti képviselő. Az alapítvány célja elvileg a nők esélyegyenlőségének elősegítése képzésekkel és más rendezvényekkel, de a szervezet Csöbör Katalin politikai pályáját is egyengette, 2018-ban több politikai kiszólással teletűzdelt iskolai rendezvénnyel került be a hírekbe.

Szintén 11 milliót kapott Bicskei Torna Club Egyesület, Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő szervezete, felbukkant továbbá Papcsák Ferenc Konzervatív Műhely Alapítványa és a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület, ahol Hende Csaba a kurátor.

Civil vagy alapszervezet?

Azonban a Városi Civil Alapból elsősorban a helyi érdekeltségű fideszes szereplőket támogatják. Másodszorra kapott támogatást Bánó Miklós Zoltán XX. kerületi önkormányzati képviselő egyesülete, a Zöld Út Caritas, a MENTOR Közéleti, Kulturális, Sport Egyesület, ahol elnökségi tag Borbély Ádám budapesti Fidelitas-elnök, a FIDESZ új zuglói választókerületi elnöke vagy a Nagyatádi Erdélyi Kör, amelynek képviselője Orbán Csaba, a nagyatádi FIDESZ-alapszervezet elnöke.

A mostani listán is szerepel több olyan szervezet, amelyet nehéz elválasztani helyi FIDESZ-alapszervezetektől.

A 11 millióval támogatott Élő Belváros Polgári Egyesület hivatalos címe például ugyanaz, mint az V. kerületi FIDESZ-irodáé.

Több kifizetett „civil” szervezet az önkormányzati választáson jelölőszervezetként támogatott kormánypárti képviselőket: a Jobb Közéleti Kör Nagyatád 2010-ben a FIDESZ-szel közösen támogatta Kárpáti László nagyatádi polgármester-jelöltet, a Rómaifürdő Telep Környezetvédő, Szabadidő és Diák Vízisport Egyesület pedig Bús Balázs mögé állt be 2019-ben.

A választási kampányban is szerepet kaptak

Egyes szervezetek a 2022-es kampányban is szerepet játszottak: a Szövetségben a Gödöllőiekért online és nyomtatott újságban is a kormány üzeneteit közvetíti csakúgy, mint az Újbudai Polgárok Egyesülete, amelynek Újbuda az Otthonunk című lapját a helyi Fidelitas is terjesztette. Utóbbi szervezet már tavaly is kapott 15 millió forintot, éppen a „kommunikációs tevékenységük fejlesztésére”.

A Fidesz választási kampányához használhatják fel a civil alap támogatásait

A K-Monitor megszerezte azoknak a pályázatoknak a leírásait, amelyeket a 4 milliárd forintos kormányzati program, a Városi Civil Alap keretében pozitívan bíráltak el. A dokumentumból kitűnik, hogy a legnagyobb összegeket az egyesületek és alapítványok – nagyrészt a helyi Fidesz-szervezetekhez kötődő csoportok – olyan feladatokra kapták, mint új hírlapok vagy közösségimédia-kampányok elindítása.

Hasonló célra kapott korábban 15 milliót a Fodor-Petrov József nevével fémjelzett Magyar Garabonciás Alapítvány, amelyet idén újabb 11 millióval támogattak. Az alapítvány tavaly médiavásárlásokra kapott pénzt, többek között a Pécs Aktuál online hírportálnál – arról a pályázatukban nem írtak, hogy a Pécs Aktuál kiadójának szintén Fodor-Petrov József tulajdona. A Pécs Aktuál több szerkesztőségi tagja is kötődik a korábbi fideszes városvezetéshez, beleértve Fodor-Petrovot-is, aki korábban önkormányzati képviselő is volt.

A pályázók töredéke kapja a támogatások nagy részét

Bár a Városi Civil Alap keretösszegét idén több szervezet között osztották szét (akkor 705, most 1003 szervezet kapott valamennyi támogatást), ezek még mindig csak a pályázók egy szűk körét jelentik, és a pályázati pénz nagy részén a támogatottak töredéke osztozik. A Válasz Online elemzése szerint a két VCA-keretre együtt mintegy nyolcezer civil szervezet pályázott, nagy többségük sikertelenül.

A két fordulóban összesen 26 millió forintot lehetett elnyerni (tavaly 15, idén 11 milliót), ez azonban a nyertesek töredékének sikerült csak – ezek mindegyike kormánypárti kötődésű szervezet.

(Név szerint: Kozma István Magyar Birkózó Akadémia, Mentor Közéleti, Kulturális, Sport Egyesület, Összefogás Óbudáért Egyesület, Újbudai Polgárok Egyesülete, Vasvári Pál Polgári Egyesület, Zöld Út Caritas, Ifjúsági Vállalkozásélénkítő Egyesület, Sport, Oktatás, Kultúra, Környezet és Természetvédelem Egyesület)

A két pályázaton 8 millió forintot vagy annál többet nyerő szervezetek száma, írja a Válasz Online, körülbelül 400. A legnagyobbat beinkasszáló 400 szervezet két év alatt 5,8 milliárd forinttal gazdagodott, ami a teljes forrás 63 százaléka – azaz a támogatások nagy részén a 8000 pályázó alig 5 százaléka osztozik, közöttük pedig felülreprezentáltak a kormánypárti politikusok egyesületei, alapítványai.

Zubor Zalán

Címlapkép: Az Újbudai Fidelitas tagjai az Újbudai Polgárok Egyesülete kiadványát terjesztik (forrás: ÚjbudaiFidelitas/ Facebook)

 

Megosztás