jobban teljesít

Nemcsak a foci-, de a kézilabdapálya-építés is jól hoz a konyhára a baráti cégeknek

1,5 milliárdról 5 milliárdra növelte éves bevételét a Peszter Kft. Hasonlóan látványos sikereket ért el az Alkotás Szolgáltató Kft, amely 158 millióról 1,4 milliárdra tornázta fel a bevételét egyetlen év alatt. És a Pharos ’95 Kft. is jó évet zárt 2022-ben: 4,2 milliárdról 11,3 milliárdra nőtt a cég forgalma. A három vállalkozásban az a közös, hogy több megbízást is kaptak kézilabdapályák és csarnokok építésére a közelmúltban. És persze az is, hogy több szálon kötődnek a kormányhoz és/vagy a Fideszhez.

Bár a polgármester részletes magyarázatot adott a jelenségre, mégis viccelődés tárgya lett nemrég a szántó közepén épült szabadtéri kézilabdapálya Kozármislenyben. A látvány ugyanis valóban abszurd: a semmi közepén árválkodó pálya körül egyetlen épület, így például öltöző vagy mosdó sem volt márciusi cikkünk megírásakor, ahogy parkoló vagy járda sem – csak sár és szép kilátás a Pécsi TV-toronyra.

A 90 millió forintos beruházásról Biró Károly akkor az Átlátszónak elmondta, folyamatosan bővítik a pálya körül a területet, valójában egy új sportkomplexum jön majd ott létre, és a város hamarosan „körbenövi” a létesítményt.

A szántásba építettek kézilabdapályát Kozármislenyben 90 millió forintból | atlatszo.hu

Szürreális képek terjedtek el a Facebookon egy kültéri kézilabdapályáról, amely egy szántó közepén áll, a legközelebbi házaktól is több száz méterre. Kiderítettük, hogy a Magyar Kézilabda Szövetség a beruházó, a helyszínt pedig Kozármisleny önkormányzata választotta. A 90 milliós fejlesztést egy sportkomplexum első lépésének szánják, és a tervek szerint a város hamarosan körülveszi majd a pályát. Addig buszokkal viszik oda a csapatokat edzeni.

Cikkünk megjelenését követően több olvasó is jelezte lapunknak, hogy „teleszemetelték” az országot ezekkel a pályákkal, amelyek egyébként vizesen csúsznak, ha pedig valaki elesik rajtuk, égési sérülésekhez hasonló horzsolásokat szerez.

Megnéztük, és valóban sok ilyen kültéri kézilabdapálya épült országszerte, de hogy pontosan mennyi, azt nem sikerült megtudnunk. Egy közbeszerzési eljárást találtunk, ahol 20+2 pályára kötöttek szerződést a nyertes kivitelezőkkel, de végül csak 16 épül(t) meg (Bácsalmáson, Budapesten a XVIII. kerületben, Füzesabonyban, Hajdúböszörményben, Karcagon, Keszthelyen, Kiskőrösön, Kiskunmajsán, Mohácson, Pápán, Pásztón, Ságváron, Sárbogárdon, Sárospatakon, Siklóson és  Vásárosnaményben).

A komlói kültéri kézilabdapálya már elkészült. A szerző felvétele.

Ebbe a listában nem szerepel Kozármisleny, ahogy többek között Komló, Keszthely vagy Győr sem, így a sor még biztosan sokáig folytatható. Érdeklődtünk a Magyar Kézilabda Szövetségnél, hogy összesen hány ilyen pálya épült az országban és mennyi pénzt fordítottak erre, de nem kaptunk választ. A szövetség személyes találkozót javasolt, de miután az általuk felajánlott időpont nekünk sajnos nem volt alkalmas, további leveleinkre már nem reagáltak, és új időpontot sem adtak.

Minden út Felcsútra vezet

Az említett közbeszerzést az Alkotás Szolgáltató Kft. és Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. nyerte, amelyek alvállalkozóként bevonták a Bástya Millenium Zrt.-t is. A keretmegállapodás nem tartalmazott minden részletet, a pontos mennyiségeket a közvetlen megrendelésekben határozták meg.

A cégek nettó 1,2 milliárd forintért vállalták a munkát, és úgy számoltak, hogy egy pálya átlagosan 58,9 millió forintba kerül majd. 

A két nyertes közül a Pharos ’95 neve közismertebb, hiszen a cég számos focipálya-építési munkát nyert el az előző években. A 48 fős dunavarsányi céget 1995-ben alapították, tulajdonosa Végh Gábor és Végh-Kajtár Erika.

A többek között lakó- és nem lakó épület építésével foglalkozó cég kapcsolatba került az Orbán Viktor alapította és Mészáros Lőrinc elnökölte Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával (PFLA), és épített is Felcsúton műfüves pályákat. Például azt, ami Kelet-Közép-Európa első FIFA 2 csillagos minősítésű ilyen létesítménye lett. 2010-ben a Videoton stadionjában is a Pharos végezte el a pályafelújítást

Felcsúton is van telephelye, nagyon hasít a stadionépítési piacon a ZTE tulajdonosa | atlatszo.hu

Nem verték nagydobra, de a közbeszerzési eljárás eredményéből kiderült, hogy az újabb stadionépítési láz főszereplője, a ZÁÉV Zrt. nem egyedül fejezi be a zalaegerszegi arénát: a munkát a középkategóriás stadionos megbízásokat sorra elnyerő Pharos ’95 Kft-vel együtt nyerte el. A Pharos pedig a ZTE futballcsapatát működtető zrt tulajdonosa, vagyis pont annak a klubnak, amelyiknek – állami forrásokból – készül a létesítmény.

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy ez az üzleti kapcsolat is megjelent aztán Végh személyében a miniszterelnök VIP-páholyában: a Bors 2012-es cikke mutatta be, hogy kik nézték Orbán Viktorral a Videoton-Debrecen bajnokit, és a Pharos ’95 tulajdonosa a vendégek között volt.

Sőt, Végh Gábor adományozta az akadémiának a Puskás Ferenc szobrot is,

amelyet 2014 áprilisában Orbán Viktor miniszterelnök avatott fel a felcsúti stadion megnyitója előtt. Végh Gábor szintén 2014-ben lett cégén keresztül a zalaegerszegi futballcsapat, a ZTE FC Zrt. tulajdonosa.

A Pharos ’95 azóta sem szakadt el Felcsúttól, hiszen a Puskás Akadémia támogatói között szerepel jelenleg is. A cégnek sokáig telephelye is volt a faluban, a Fő út 0311/5. hrsz., majd a Fő út 0228/39.hrsz. alatt. Utóbbi tavaly szeptemberben szűnt meg. A Fő út 0311/5. korábban Mészáros Lőrinc állandó lakcíme, valamint a Mészáros és Mészáros Kft. (most már Zrt.) székhelye volt.

Jól mutatja a NER és Végh Gábor közötti szoros kapcsolatot, hogy Végh 2018-ban Mészáros Lőrinc egyik lánya, Beatrix társaságában utazott haza a spanyolországi Malagából az OE-LEM lajstromjelű osztrák magánrepülőgéppel, amit Mészáros Lőrinc mellett Orbán Viktor is használt már.

Végh Gábor ZTE-tulajdonos kijön a ferihegyi kisgépes terminál épületéből, Mészáros Beatrix telefonál. (fotó: Átlátszó / Németh Dániel)

A Pharos ’95 – köszönhetően a közpénzes kézilabdapálya építéseknek is – jó évet zárt 2022-ben: 4,2 milliárdról 11,3 milliárdra nőtt a cég forgalma, és a tulajdonosoknak 200 millió forint osztalékot fizettek ki a 422 milliós adózott eredményből.

A volt fideszes képviselő is jól járt

Az Alkotás Szolgáltató Kft. elsőre talán kevésbé tűnik érdekesnek, pedig ők sem éppen kispályások – csak hogy stílusosak legyünk. A cég tulajdonosa (a Gappei Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül) Urbán-Szabó Sándor volt fideszes politikus. Szintén az övé az alvállalkozóként bevont Bástya Millenium Zrt., amely többek között ötmilliárdért építhet rendelőt Rákosmentén.

Ahogy a Magyar Narancs még 2016-os cikkében összefoglalta: Urbán-Szabó Sándor ezer szállal kötődött a kormánypárthoz: 2006 és 2014 között a XIII. kerületben volt fideszes önkormányzati képviselő, 2015-ig pedig irányítója és tulajdonosa volt a Fradi reklámtevékenységért felelős FTC Brand Management Kft.-nek. Sőt, Urbán-Szabó alapította a Fradi utánpótlását támogató Albert Flórián Alapítványt is, amelynek élére ő maga kérte fel Kubatov Gábort, a Fidesz országos pártigazgatóját és az FTC elnökét.

Kubatov Gábor tíz éve a Fradi élén: a listavezető | atlatszo.hu

Becsatornázott állami milliárdok, önkormányzati százmilliók, több 10 milliárdos sportlétesítmények vagyonkezelői joga – így finanszírozta az állam a Ferencvárosi Torna Clubot az éppen tíz éve megválasztott Kubatov Gábor elnöksége alatt. A felcsúti tao-paradicsomhoz fogható mennyiségű pénz folyt be 2011 óta a Fradihoz az állam jóvoltából.

Az alapítvány kuratóriumában továbbá helyet kapott Kocsis Máté, Józsefváros egykori fideszes polgármestere– a Bástya Millenium amúgy sorra nyerte a közbeszerzéseket a nyolcadik kerületben.

De visszatértve az Alkotás Szolgáltató Kft.-re. A cég az elmúlt években nem nyert közbeszerzést, kivéve ezt az egyet a Pharos ’95 Kft.-vel 2021-ben, illetve már idén egy öltözőfelújítási munkát szintén a Magyar Kézilabda Szövetségtől.

 

Hogy a pályaépítés vagy valami egész más megbízás dobta meg a cég bevételeit, nem tudni, de az biztos, hogy a kft. 158 millióról 1,4 milliárd forintra tornázta fel a bevételét egyetlen év alatt. A tulajdonosok 50 milliót vettek ki a 220 milliós nyereségből.

A kézicsapat tulajdonosának cége épít kézicsarnokokat

A kültéri kézilabdapályák mellett kézilabda csarnokok is épültek (és újultak meg) szép számmal országszerte – a Magyar Kézilabda Szövetség ezzel kapcsolatos programja már a 8. ütemnél tart. Van egy cég, amely gyakran szerepel sikerrel ezeken a közbeszerezéseken, mégpedig a Peszter Ingatlanforgalmazási, Építőipari és Kereskedelmi Kft.

A Peszter Kft. 1998-ban alakult Siófokon Peszter Fordító Iroda és Kereskedelmi Kft. néven. A cég ellen 2007 és 2015 között több végrehajtási eljárás is indult a NAV Fejér Megyei Adóigazgatósága Hátralékkezelési Osztályán. 2016-ban azonban új tulajdonosa lett a kft.-nek, Babják Csilla, ami láthatóan jót tett a cégnek.

A siófoki kézilabdacsapat tulajdonosának cége építheti 1,7 milliárdért a siófoki edzőközpontot | atlatszo.hu

A PESZTER Ingatlanforgalmazási, Építőipari és Kereskedelmi Kft. neve akkor vált ismertté, amikor kevés építőipari múlttal a háta mögött elnyert egy 1,8 milliárdos tendert Siófokon, és olyan alvállalkozókat vont be a munkálatokba, mint az egykori Tiborcz-cég, az Elios Innovatív Zrt., és a közbeszerzések nagy kedvence, a West Hungária Bau Kft. (WHB). A cég akkor csak lazán volt köthető Fodor Jánoshoz, a Siófok KC ügyvezető-tulajdonosához, ma viszont már ő a kft. egyedüli tulajdonosa. Fodor egy másik cége, a Pro Pannonia pedig azt a Part FM rádiót működtette, amely aztán Mészáros Lőrincék érdekeltségébe került.

Rögtön a következő évben ugyanis elnyertek egy 1,7 milliárdos tendert: ők fejezhették be a szerkezetkész siófoki Kiss Szilárd Sportcsarnokot. A korábban 0, majd 453 millió forint árbevételű cég volt az egyetlen, amely pályázott a kiírásra, és pont meg is felelt a követelményeknek. Az ajánlatkérő Siófoki Kézilabda Sport Club egyesület ugyanis alkalmassági minimumkövetelményként fogalmazta meg, hogy a megelőző 3 lezárt üzleti évben a teljes üzleti árbevételnek el kell érnie a 450 millió forintot.

Minderről akkor az Mfor számolt be, sőt, a portál azt is kiszúrta, hogy a Peszter milyen illusztris alvállalkozókat vont be a munkálatokba. A cég keze alá dolgozott ugyanis az egykori Tiborcz-cég, az Elios Innovatív Zrt., továbbá a közbeszerzések nagy sztárja, a West Hungária Bau Kft. (WHB), és Bognár József egyéni vállalkozó.

Már tavaly el kellett volna készülnie a komlói csarnoknak, de a munkálatok jelenleg állnak. A szerző felvétele.

A Peszter azóta – sok már beruházás mellett – elnyerte a kézilabda munkacsarnokok építését Lentiben közel 1 milliárdért, Vecsésen szintén 1 milliárdért, Hévízen 900 millióért, és Komlón ugyancsak 1 milliárd forintért.

A társaság éves forgalma 1,5 milliárdról 5 milliárdra ugrott tavaly, az adózott eredmény pedig 431 millió lett, amiből 280 millió forint osztalékot fizettek ki a tulajdonosoknak.

A cég tulajdonosa 2021 óta Baller András és Fodor János, a Siófok KC ügyvezető-tulajdonosa. Fodornak a Siófok Kézilabda és Tenisz Club Sportszolgáltató Kft.-n túl érdekeltsége van a Pro Pannonia Kft.-ben és az Ürményi Kastély Kft.-ben is. A Pro Pannonia működtette a Part FM balatoni rádiót, amely aztán Mészáros Lőrincék érdekeltségébe került. Az Echo Penisola Kft. pedig, amelyben korábban ügyvezető volt (és amelynek tulajdonosa a Pro Pannonia volt), ma már a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) alá tartozik.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, a Fidesz frakcióvezetője beszédet mond a Budapesti Kézilabda Aréna átadásán 2021. december 16-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Megosztás