Heti lapszemle

Plusz 22 milliárd kormánypropagandára, és új adó a megtakarításokra

Hvg.hu: 22,5 milliárd forinttal emelték meg Rogán Antal kommunikációs büdzséjét

Jelentősen megnövelték a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kommunikációra költhető pénzét. Ezt a keretet legutóbb május elején gazdagították a költségvetési törvényt módosító kormányhatározattal, de akkor csak századekkora összegről, 210 millióról volt szó. Most 22,5 milliárddal több mehet „kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra”. Erre az idén márciusban átírt törvényben csak 114 millió forint szerepel, ehhez képest tehát kétszázszoros a növekedés. Ezen kívül van a költségvetési törvényben – szintén a kabinetirodánál – 39,5 milliárd „kormányzati kommunikációval és konzultációval kapcsolatos feladatokra”.

Mfor.hu: 18 milliárdos osztalékot vett ki a fő építőipari cégekből Mészáros Lőrinc

Rendíthetetlenül gyarapodik Mészáros Lőrinc két, talán legismertebb és legjobban prosperáló építőipari cége, a Mészáros és Mészáros Zrt., valamint az R-Kord Kft. Előbbi több mint a triplájára növelte az éves árbevételét, 21,9 milliárd után tavaly 74,3 milliárd forint folyt be a cég kasszájába, amiből a végén 17,3 milliárd forintos tiszta profit maradt (egy évvel korábban ennek csupán a töredékét tudták elkönyvelni, 4,6 milliárd forintot). Ez a bőséges nyereség jelentős osztalék fizetésére adott lehetőséget: 14,3 milliárd forintot utaltak ki a tulajdonos, Mészáros Építőipari Holding Zrt.-nek. A vasútépítésben jeleskedő R-Kord Kft. sem panaszkodhat. 36 milliárd forint után tavaly 60 milliárdos árbevételt realizált a cég, amiből 3,2 milliárd tiszta haszon maradt.

24.hu: 2-2 milliárd forint osztalékot fizettek ki Orbán Viktor apjának és vejének legfontosabb cégei

A miniszterelnök családjából a leggazdagabb magyar vállalkozók közé csak a veje, Tiborcz István tört be, aki az elitklubban már a 25. helyre kapaszkodott fel. Négy év alatt csaknem a duplájára, 70 milliárd forintra puffadt a becsült vagyona. Szakadatlanul nő a cégbirodalmának ékköveként ismert BDPST Zrt. is, a főként ingatlanokkal foglalkozó cég 21 milliárdos adózott eredményt könyvelhetett el 2022-ben – ez csaknem a duplája a 2021-es, 12 milliárd forintos eredménynek. Ehhez képest visszafogottan 2 milliárd 30 millió forint osztalékfizetésről döntöttek. A miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a cége, a gánti kavicsbányában működő Dolomit Kft. évek óta milliárdos profittal dolgozik, ám 2018 óta először lépte át a 2 milliárd forintot.

Szabad Európa: Magyar cég is beszállított az orosz hadsereget ellátó egyik moszkvai cégnek

Mára nagyon kevés európai vállalkozás maradt üzleti kapcsolatban az orosz hadseregnek beszállító cégekkel. Összesen 25 ilyen vállalkozás, köztük egy magyar szerepel a The Insider, a Lettországból működő orosz oknyomozó portál listáján. A Budapesten bejegyzett Alumíniumárugyár Zrt. annak a Ruszbal nevű cégnek egyik szerződéses partnere, amely felfújható tankot gyárt az orosz fegyveres erők számára.

Portfolio: Új adót vezet be a kormány a megtakarításokra!

A meglévő 15%-os kamatadó mellé 13%-os szociális hozzájárulást (szocho) vezet be a kormány a megtakarítási formák egy részére, amelyet a július 1-je után keletkező kamatokra és az újonnan vásárolt értékpapírok árfolyamnyeresége után kell megfizetni – jelent meg egy szerdai kormányrendeletben. Az ingatlanalapok befektetési jegyeire, a részvényekre és az állampapírokra nem vonatkozik az új teher, a bankbetétekre, egyéb nyilvános befektetési jegyekre és kötvényekre viszont igen.

Címlapkép: Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő társaságában, miután átvette kinevezési okmányát a Sándor-palotában 2022. május 24-én. (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Megosztás