Sárbogárd

Ünnep: másfél milliárdos sportcsarnok épül a Fejér megyei kisvárosban

A nagyjából 12 ezer fős Sárbogárd új sportcsarnokot építhet, amely a megyei bajnokságban vitézkedő férfi kézilabdacsapat otthona is lehet. A kivitelező cég éves forgalma alig volt több tavaly, mint amit most erre az egy beruházásra elnyert, a másik pályázó ajánlatát érvénytelennek minősítették. A beruházás állami támogatásból valósul meg.

Sárbogárd Város Önkormányzata augusztusban írt ki nyílt eljárást sportcsarnok építésére. A beruházást elnyerő cég nevét a napokban tették közzé az uniós közbeszerzési értesítőben.

A dokumentum szerint az új építésű sportcsarnok 400 fő befogadására lesz alkalmas. A létesítmény nettó alapterülete a földszinten 1646 négyzetméter lesz, míg az emeleten 606, plusz a légtér. Az ülőhelyek számát 336, az állóhelyek számát 64 főre tervezték. Az épülethez parkoló is jár, amely 87 személygépkocsi-, két mozgáskorlátozott- és két autóbusz-parkolóhellyel rendelkezik majd.

A csarnok körül és a parkban térkövezésre, gyepesítésre, fásításra is sor kerül, emellett padokat, kerékpártárolókat és hulladékgyűjtőket is kihelyeznek. A csarnokban lesz tűzjelző, hő- és füstelvezetés, kamerarendszer, valamint biztonságtechnikai és audio-vizuális rendszerek is. A munkálatokra 16 hónapja van a kivitelezőnek.

A felhívásra két cég jelentkezett, azonban a szekszárdi Sz+C Stúdió Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ajánlatát érvénytelennek minősítették, miután nem nyújtottak az ajánlati kötöttség meghosszabbított idejére biztosítékot.

A nyertes így a budapesti Szegletkő General Kft. lett, amely nettó 1 673 941 152 forintért végezheti el a munkát.

A cég 2008-ban alakult, tulajdonosai Nagy László és Nagyné Soltész Márta. A kft. éves forgalma tavaly alig volt több (1,9 milliárd), mint ez az egy megbízás.

Igen komoly szükség van rá

A beruházásról már májusban beszámolt Varga Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője (aki egyébként Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint kifelejtett egy uniós támogatással épített vendégházat a vagyonbevallásából).

Varga Gábor szerint a multifunkciós csarnokra „igen komoly szükség van”, tekintettel arra, hogy egy szabványos 20×40-es kézilabda pálya sehol sem található a településen, az új létesítményben azonban helyet kapna.

A város felnőtt férfi kézilabdacsapata, a VAX KE Sárbogárd a Fejér megyei bajnokságban játszik. 2020 tavaszán azt nyilatkozták a megyei lapnak, hogy nagy álmuk, hogy legyen egy otthonuk, ahol az edzéseik és a meccseik zajlanának. „Ha szeretnénk feljebb lépni, akkor ahhoz mindenképp szükséges lenne, másrészről ennek érzelmi okai is vannak: szeretnénk a hazai szurkolóinkat kiszolgálni. Például 2010-ben és 2015-ben is jogosultak lettünk volna az NB II-ben indulni, ám az infrastruktúra hiányában nem vállalhattuk a szereplést. Bízunk benne, hogy hamarosan felépülhet egy létesítmény a városban, hogy a hazai meccseinken valóban otthon érezzük magunkat” – mondta a lapnak Rehák Sándor, az egyesület elnöke.

A Magyar Közlöny 244. száma szerint a beruházás központi költségvetési támogatás felhasználásával valósul meg. A tervdokumentációra 20 millió forintot adott az állam.

Katus Eszter

Nyitókép: Az új sárbogárdi csarnok látványterve (forrás: Varga Gábor Facebook-oldala)

Megosztás