Cikkek

Felcsúton is van telephelye, nagyon hasít a stadionépítési piacon a ZTE tulajdonosa

Nem verték nagydobra, de a közbeszerzési eljárás eredményéből kiderült, hogy az újabb stadionépítési láz főszereplője, a ZÁÉV Zrt. nem egyedül fejezi be a zalaegerszegi arénát: a munkát a középkategóriás stadionos megbízásokat sorra elnyerő Pharos ’95 Kft-vel együtt nyerte el. A Pharos pedig a ZTE futballcsapatát működtető zrt tulajdonosa, vagyis pont annak a klubnak, amelyiknek – állami forrásokból – készül a létesítmény.

 

banner2_mozgo_2

 

A Pharos ’95 ismerős lehet Felcsútról is: nemcsak pályákat épített az akadémiának, de a cég tulajdonosa, Végh Gábor adományozta az intézménynek Puskás Ferenc egészalakos szobrát. A cégnek a faluban telephelye is van, a Fő utca 311/5. hrsz. alatt. Ez a cégjegyzék adatai szerint Mészáros Lőrinc állandó lakcíme, de a Mészáros és Mészáros Kft. székhelye is itt van.

„Az országos stadionrekonstrukciós programon belül a ZTE Aréna befejezésére 1 milliárd 250 millió forint került elkülönítésre. A beruházás kivitelezését a ZÁÉV-ZTE konzorcium nyerte el és napokon belül indulhat a teljes projekt megvalósítása” – olvasható a zalaegerszegi futballklub honlapján a beszámoló a január 27-i bejelentésről.

A ZTE létesítményét a Nemzeti Stadionfejlesztési Program (NSP) részeként fejezik be, az aréna ugyanis háromnegyed részben már megújult az első Orbán-kormány 2000-ben indult, de torzóban maradt stadionrekonstrukciós programjában. Akkor 720 millió forint állami és 360 forint önkormányzati forrást költöttek el a városi tulajdonban lévő, jelenleg kilencezres létesítményre.

A mostani befejezéshez szükséges forrást a város és a kormány között 2014 tavaszán aláírt támogatási szerződés biztosítja: a projekt a 2013 végén kormányhatározattal elindított NSP-be előbb egymilliárd forintos költséggel és 2014-15-re tervezett elkészüléssel került be – mára ebből 1,25 milliárdos költség és 2016-os kivitelezés lett.

Mondhatnánk, nem meglepő fordulat a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV megbízása: a neve ismerős lehet azoknak, akik figyelemmel kísérik a stadionépítések tavaly ősz óta beindult újabb nagy hullámát.

A cég konzorciumi partnerekkel elnyerte már az MTK stadionjának kivitelezését (6,1 milliárd forint – partner: West Hungária Bau Kft.), illetve a szombathelyi Haladás-sportkomplexum munkálatait (13,1 milliárd forint – partner: Swietelsky Magyarország Kft.; ennek a beruházásnak a részleteiről itt olvashatnak bővebben). Vagyis a zalai megbízással együtt jelenleg 20 milliárd forint feletti stadionépítésben vesz részt.

A januári bejelentéskor Peresztegi Imre, a ZÁÉV tulajdonosa elmondta, hogy a munkákat 2016 decemberéig kell elvégezni, a befejezés után 11 200 fős lesz  a ZTE Aréna. Ami hiányzik még, az az egyik „hosszú oldali”, fedett lelátó (Északi Tribün), illetve a főlelátó alatti épület befejezése, bővítése, és a többi lelátó vizesblokkjai.

A sajtótájékoztatón felszólalt a csapat saját honlapja által a „ZTE FC többségi tulajdonosaként” aposztrofált Végh Gábor is, aki a másfél éve tartó zalaegerszegi szerepvállalása alatt megvalósult és még megvalósuló álmokról beszélt. Pedig szót kaphatott volna a munkát elnyerő konzorcium tagja, a Pharos ’95 Kft. egyik tulajdonosaként is.

A sajtótájékoztatón ugyanis nem hangsúlyozták, csak a közbeszerzés eredményének kihirdetéséből derül ki, hogy a nyertes ZÁÉV ZTE Stadion konzorcium másik tagja a Pharos ’95. Ez a cég a ZTE FC Zrt. többségi tulajdonosa, annak egyik tagja és ügyvezetője pedig Végh Gábor. Aki ilyen módon a cégén keresztül, konzorciumi tagként, stadiont épít voltaképpen saját magának – állami pénzen.

 

pharoshalo

Infografika: ceginfo.hu

 

A dunavarsányi székhelyű Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft. 2014 márciusában jelent meg főtámogatóként a ZTE-nél, májusban pedig a csapatot működtető zrt. többségi tulajdonosa lett.  Az említett, a város és a kormány közötti, a stadion befejezését garantáló támogatási szerződést éppen a két időpont között, áprilisban kötötték meg.

(A Pharos ’95 érkezésével lett a társaság vezérigazgatója Devecz Miklós, akit 2014 végén a Szegedi Tudományegyetem kancellárjának neveztek ki, így távozott a ZTE-től. 2015 szeptemberében azonban egy szexista Facebook-posztja miatt komoly támadások érték, végül lemondott egyetemi megbízatásáról.)

A Pharos ’95 még 1989-ben alakult, két tulajdonosa Végh Gábor és Végh-Kajtár Erika  – utóbbi szintén részt vesz a ZTE FC Zrt. irányításában. A társaság tizenkét éve foglalkozik füves és műfüves pályák létesítésével, a honlapján számos referenciát mutat be.

A cég így kerülhetett kapcsolatba az Orbán Viktor alapította és Mészáros Lőrinc elnökölte Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával (PFLA), és épített Felcsúton műfüves pályákat. Például azt, ami Kelet-Közép-Európa első FIFA 2 csillagos minősítésű ilyen létesítménye lett. 2010-ben a Videoton stadionjában is a Pharos végezte el a pályafelújítást.

Ez az üzleti kapcsolat is megjelent aztán Végh személyében a miniszterelnök VIP-páholyában: a Bors 2012-es cikke mutatta be, hogy kik nézték Orbán Viktorral a Videoton-Debrecen bajnokit, és a Pharos’95 tulajdonosa a vendégek között volt.

A jelenlegi ZTE-tulaj cég építette a tao-támogatásból, 3,8 milliárd forintért felhúzott és 2014 áprilisában átadott Pancho Aréna pályáját is. (Apró szépséghiba, hogy a felcsúti stadion gyepe már a Puskás Akadémia második bajnokija előtt sem bírta a hatalmas esőzést, és játékra alkalmatlanná vált, egy év múlva pedig cserélni is kellett a borítást.)

Végh Gábor azonban szerepet is kapott a stadionavatón: ekkor leplezték le Puskás Ferenc szobrát, amit ő adományozott az akadémiának. A Pharos ’95 azóta sem szakadt el Felcsúttól, hiszen a Puskás Akadémia támogatói között szerepel jelenleg is.

Ha nem lenne elég a felcsúti kapcsolat, találtunk még egyet: a hatályos cégadatok szerint a Pharos ’95-nek a dunavarsányi székhelye mellett van egy telephelye is Felcsúton,  a  Fő út 0311/5. alatt. Erre a címre van bejegyezve  a Mészáros és Mészáros Kft. is, illetve a cégadatok szerint ez Mészáros Lőrinc állandó lakcíme.

De Mészáros Lőrinc is bukkant már fel Zalaegerszegen: a Puskás Akadémia elnöke tavaly májusban részt vett a Pharos ’95 kivitelezésében készült műfüves pálya átadásán.

A cég az elmúlt években több „középkategóriás” stadionos megbízást is elnyert. A Pharos ’95 nettó árbevétele 2012-ben 1,6 milliárd forint, 2013-ban 1,37 milliárd forint, 2014-ben 1,02 milliárd forint volt.

Szintén politikai áthallással terhelt a mezőkövesdi építkezés: Tállai András szűkebb pátriájában 2013 nyarán húzták fel egy léptékeiben megfelelő, ötezres aréna háromnegyedét. A legalább 400 milliós értékű átalakításnál a Pharos ’95 volt a kivitelező – a vállalkozás ebben az időben az MSE-Zsóry támogatói között is szerepelt, és a Magyar Narancs 2013-as cikke szerint a Pharos ’95 más munkát is elnyert a kisvárosban.

A 2015-ös év erősre sikerült a dunavarsányi székhelyű vállalkozásnak, nyolc stadion – illetve pályafelújításon dolgozott vagy dolgozik egyszerre a zalaegerszegin kívül.

Mezőkövesden befejezik a stadiont, a cég 600 millió forintért építi az eddig elmaradt főlelátót. Az Elios Zrt.-vel és a Roneko Kft.-vel konzorciumban 240 millió forintért dolgozott Tatabányán. (Tatabányán egyébként dolgozott már a Pharos, akkor, amikor a helyi futballklub főtámogatója Mészáros Lőrinc volt. A Pharos ’95 a Tatabánya FC támogatói között is megtalálható.)

Balmazújvárosban némi csúszás után szintén 2015-ben indult meg az építkezés, itt több munkára szerződött: a Tremen-Trade Kft.-vel a legnagyobb, 333 millió forintos megbízást nyerte el, szólóban pedig 95 millió forintért kiegészítő munkákat végezhet, illetve a termálvizes pályafűtést építheti meg.

Kisebb megbízásokat nyert el a Pharos Békéscsabán (a stadion pályájának felújítása 13,5 millió forintért), Hódmezővásárhelyen (műfűcsere és pályabővítés a Városi Stadionban 10,24 millió forintért), Beloianniszon (műfüves pálya és öltöző felújítása 38,5 millió forintért), Galgagyörkön (pályaépítés 15 millió forintért), valamint Monoron (két műfüves pálya 118 millió forintért).

Vagyis a zalaegerszegi munkával együtt már 2,5 milliárd forint felett jár a Pharos ’95 konzorciumi tagként vagy önállóan elnyert stadionos-sportpályás építkezéseinek értéke.

Az egyszeres magyar bajnok „Zete” mindeközben jó úton halad a feljutás felé, az NB II. második helyén várja a tavaszi folytatást.

Csepregi Botond

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás