Családban marad

A tevetenyésztés nem, de a reklámipar nagyon bejött Várkonyi Andreának

Magyarország leggazdagabb emberének és második feleségének közös cégei nem igazán mennek jól, de Várkonyi Andrea a külön vállalkozásából 600 milliós osztalékhoz jutott.

Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkori barátja, az egykori felcsúti gázszerelő igazán büszke lehet televíziós műsorvezetőként ismert nejére. Várkonyi Andrea ugyan már az esküvőjük előtt is üzletasszonykodott, de reklámcége a nász óta megtáltosodott.

Mészáros Lőrinc és dr. Várkonyi Andrea házasságkötésük előtt egy hónappal, 2021 augusztus végén lett tulajdonosa első közös cégüknek, az Ekho Belvedere Kft.-nek, amit július végén alapított a Mészáros Lőrinchez köthető EKHO Magántőkealap. A cég fő tevékenységi köre saját tulajdonú ingatlan adásvétele, valamint saját és bérelt ingatlan bérbeadása, üzemeltetése. A társaság jegyzett tőkéje 50 millió forint, apportként pedig 1,4 milliárd forintnyi ingatlan szerepel benne.

A nemrégiben leadott tavalyi beszámoló szerint a friss házasok friss cége 2022-ben 98,6 millió forint nettó árbevételt és 11,2 milliós adózott eredményt produkált. Ám a hasznot nem vették ki a cégből, hanem az eredménytartalékba helyezték. A dokumentum szerint a vállalkozás csupán 1 alkalmazottat foglalkoztat, akivel kapcsolatban személyi jellegű ráfordításként 853 ezer forintot számoltak el tavaly – így feltehetően nem főállásban foglalkozik az ingatlanokkal.

Az agrobiznisz nem fial

A híres házaspár másik közös cége a Mészáros Agro Kft., amely csak úgy hemzseg a Mészáros vezetéknevű tulajdonosoktól. A cég fő tevékenysége a gabonafélék (kivéve rizs), hüvelyes növények, szőlő és olajos magvak termesztése, valamint az állattenyésztés. Kissé meglepő módon a hagyományos baromfi-, juh-, ló-, szarvasmarha-, sertés- és kecskeállomány mellett a hazánkban egzotikusnak számító tevetenyésztéssel is foglalkozik a vállalkozás.

A tulajdonosok Mészáros Lőrinc, a két lánya, a fia, a (második) felesége, illetve Mészáros Andrea. Utóbbiról csak annyit tudni, hogy nagyjából Mészáros gyerekeivel egykorú, és a Szári utcában lakik Felcsúton.

Az agrocéget 2021 augusztusában alapította Mészáros Lőrinc és három gyermeke, a két Andrea (Várkonyi és Mészáros) pedig 2022 augusztusában lett résztulajdonos benne. A vállalkozás 2021-ben sem volt nyereséges, akkor 0 forint árbevétel mellett 71 ezer forint mínusszal zárt, 2022-ben pedig szintén 0 forgalom mellett 258 ezer forint lett a vesztesége. A láthatóan egyelőre nem működő cég 3 millió forintos jegyzett tőkéjét 4,5 millióra emelték a 2022-es évben, így talán idén beindul majd a felcsúti tevetenyésztés.

A reklámbiznisz nagyon megy

Szerencsére Várkonyi Andreának nem kell mindenben férjére támaszkodnia, ugyanis az orvos, pszichológus, közgazdász végzettségű egykori műsorvezető reklámcége jól teljesít. A 2020 szeptemberében alapított Whitedog Média Kft.-ben Várkonyi Andrea 75 százalékot tulajdonol, Gergely Judit pedig 25-öt.

A vállalkozás 2021-ben 2 milliárdos forgalomból 393 milliós osztalékot tudott termelni, a 2022-es éve pedig még jobban sikerült.  Tavaly ugyanis nettó 4,3 milliárd forint bevételt ért el a reklámügynöki tevékenység mellett film- és videógyártással is foglalkozó kft., vagyis megduplázta 2021-es forgalmát.  Ebből a 4 milliárdos forgalomból Whitedog Media Kft. 850,4 millió forint profitot realizált, amelyet a tulajdonosok tulajdoni hányaduk arányában ki is vettek a cégből. Ezáltal dr. Várkonyi vagyona 637,8 millió forinttal növekedett, Gergely Judit pedig 212.625.000 forintot vihetett haza.

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc 2021. október 12-én átveszi a CSR Hungary Díját, amelyet a Mészáros tulajdonában lévő Kall Ingredients Kft. kapott (fotó: a cég Facebook-oldala)

Megosztás