közbeszerzés

A becsült árnál 1,1 milliárd forinttal drágábban újítják fel az egri stadiont

Az eredetileg becsült 2,54 milliárd forint helyett 3,65 milliárdért végezheti el az egri Szentmarjay Tibor Stadion rekonstrukcióját a Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft., amelynek a felcsúti fióktelepe Mészáros Lőrinc érdekeltségének, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek az egyik telephelye is.

Támogasd a munkánkat pólóvásárlással!

Az Eger Labdarúgó Sport Kft.-t a Leisztinger érdekeltségébe tartozó Borsodsport Invest Kft. és az Egri Sportcentrum Labdarúgó Sportegyesület hozta létre. Az Eger Labdarugó Sport Kft.-ben a Lend-Ball Kft. 2018 júliusában szerzett többségi tulajdont. A cég hátterében ugyancsak Leisztinger Tamást sejtik.

Az uniós közbeszerzési értesítő, a TED legfrissebb számában jelent meg az a tájékoztató, amely szerint az Eger Labdarúgó Sport Kft. idén május 24-én írta alá a szerződést a Pharos ’95 Sportpályaépítő Kft.-vel a helyi stadion felújítására.

Az egri önkormányzat tulajdonában lévő sportlétesítménnyel kapcsolatban megjegyzik, hogy az aréna focipályája és az azt körülvevő atlétikai pálya nemrégiben megújult, és most a stadion korszerűsítése következik.

A cél az – olvasható a tájékoztatóban –, hogy NBII-es színvonalú mérkőzéseket rendezhessenek majd a létesítményben. Ezért egy új fejépületet húznak fel és újjáépítik a lelátókat, amelyeken összesen 3012-en férnek majd el. A 60 fős öltözők mellett többek között orvosi, illetve doppingellenőrző helyiséget, VIP-termeket, büféket és jegypénztárakat alakítanak ki.

A munkát nettó 3,65 milliárd forintért nyerte el a Pharos ’95 Kft. Az összeg 1,1 milliárddal több a tervezettnél, eredetileg ugyanis nettó 2,54 milliárd forintra becsülték a stadion-rekonstrukció értékét.

A Pharos ’95 Kft. egyébként több munkához alvállalkozókat von be, hogy a munkát teljesíteni tudja.

Korábban a Pharos ’95 kapta meg  az egri Felsővárosi Sporttelepen az Edzőközpont építését is bruttó 1,93 milliárd forintért.

A dunavarsányi székhelyű céggel kapcsolatban három éve megírtuk, hogy sorra nyerte a középkategóriás stadionos megbízásokat, és hogy felcsúti telephellyel is rendelkezik. Ez korábban a Mészáros Lőrinc lakcímén és a Mészáros és Mészáros Kft. székhelyén volt. Jelenleg pedig a leggazdagabb magyar üzletember kft.-jének egyik telephelyén található a Pharos ’95 fióktelepe. A másik fióktelepet tavaly október végén Egerben, a Kistályai utcában hozták létre.

Felcsúton is van telephelye, nagyon hasít a stadionépítési piacon a ZTE tulajdonosa

Nem verték nagydobra, de a közbeszerzési eljárás eredményéből kiderült, hogy az újabb stadionépítési láz főszereplője, a ZÁÉV Zrt. nem egyedül fejezi be a zalaegerszegi arénát: a munkát a középkategóriás stadionos megbízásokat sorra elnyerő Pharos ’95 Kft-vel együtt nyerte el.

A felcsúti Puskás Akadémiának is pályákat építő Pharos ’95 vállalkozás értékesítésének nettó árbevétele – az Opten céginformációs rendszer pénzügyi adatai alapján – 2017-ben 3,58 milliárd forint lett, 2018-ban pedig 3,88 milliárdot ért el. Az adózott eredménynél tavalyelőtt 134 millió forint, míg tavaly 399 millió forint lett.

A cég tulajdonosai Végh Gábor és Végh-Kajtár Erika. Korábbi cikkünkben megemlítettük, hogy Végh Gábor volt az, aki a felcsúti akadémiának adományozta Puskás Ferenc egészalakos szobrát. A két tag többségi tulajdonosa a ZTE futballcsapatát működtető ZTE FC Zrt.-nek.

Korábbi írásunk apropóját az adta, hogy kiderült, a zalaegerszegi stadion állami forrásokból történő korszerűsítésének befejezését a ZÁÉV Zrt. a Pharos ’95 Kft.-vel együtt kapta meg. Ismert, a ZÁÉV már Mészáros Lőrinc érdekeltsége.

Az elmúlt években a Pharos ’95 végezte el Nemzeti Stadionfejlesztési Program keretében felújított békéscsabai stadion észak-nyugati és dél-keleti lelátóinak és kiszolgáló létesítményeinek a kivitelezését is mintegy 930 millió forintért.

Továbbá, a hvg.hu 2017-ben beszámolt róla, hogy a cég Dunavarsányban egy új uszoda és egy kézilabdacsarnok felépítését nyerte el 1,3 milliárd forintért, majd a vállalkozást a paksi stadion 2 milliárd forint értékű rekonstrukciójának elvégzésére is kiválasztották.

Végh Gábor és Mészáros Lőrinc közeli jó kapcsolatára utal az is, hogy tavaly nyáron Végh és a felcsúti milliárdos egyik lánya, Mészáros Beatrix együtt utaztak Malagára azzal a magánrepülőgéppel, amit korábban Orbán Viktor is használt.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Az egri Szentmarjay Tibor Stadion 2016.09.20-án (fotó: Komka Péter/MTI).  A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás