aranyélet

Nyerges Zsolt után Paár Attila is a letarolt hegyvidéki erdő helyén épült villapark szomszédságában vásárolt ingatlant

Úgy tűnik, hogy Budapest XII. kerületének Költő utca és Hangya utca által határolt részei egyre népszerűbbek a NER milliárdosai körében. Míg nemrég az egykori oligarcha, Nyerges Zsolt villájára bukkantunk, addig most Paár Attila, az állami óriásberuházásokat rendre kivitelező építési nagyvállalkozó és felesége még épülő ingatlanjára találtunk rá. A 2750 négyzetméteres telket és a rajta épülő többszintes, teremgarázsos luxusvillát a Paár-házaspár 2022 tavaszától birtokolja. Ezzel egy időben a szomszédos, 2470 négyzetméteres telek is Paár érdekeltségbe került: a területet a vállalkozó kizárólagos tulajdonában lévő WHB Vagyonkezelő Kft. szerezte  meg az ingatlant birtokló projektcéggel együtt. Az összesen több mint fél hektárnyi – a Hegyvidék legfelkapottabb részén fekvő – terület vásárlása és az építkezés együttes költsége az általunk megkérdezett ingatlanszakértő véleménye szerint akár a 1,5-2 milliárd forintot is elérheti.

Az Átlátszó már több ízben foglalkozott a Költő utca és a Hangya utca által határolt, egykor többhektáros erdő, ma már luxusvillákkal teletűzdelt terület ügyével. Megírtuk többek közt, hogy az épülő luxuslakóparkok közvetlen közelében Tiborcz István, a miniszterelnök veje két ingatlanberuházásban is érdekelt volt. Ezek közül az egyik, az egykori Fongráf Klub helyén épülő Költő Utcai Sportklub még jelenleg is az ő érdekeltsége, és még építés alatt áll.

Újabb milliárdos ingatlant vásárolt Tiborcz István cége a budai hegyekben | atlatszo.hu

A hét salakos teniszpályát és két műanyag borítású pályát, valamint egy úszómedencét is magában foglaló ingatlanra a tulajdoni lap szerint 2 és fél milliárd forint értékben kerül jelzálog-bejegyzés 2020. áprilisban. Ez alapján, és a piaci adatok ismeretében, milliárdos értéke lehet Tiborcz István milliárdokat érő ingatlan-gyűjteményének legújabb, júliusban szerzett darabjának.

A másik, szintén általunk felfedezett beruházással kapcsolatban később kiderült, hogy 2019-ben Nyerges Zsolt vette át az ingatlant tulajdonló, korábban Tiborcz-érdekeltségű projektcéget, majd azt is kinyomoztuk, hogy az egykori nagyvállalkozó az építkezés befejeztét követően maga költözött a méretes luxusvillába.

Nyerges Zsolt költözött a letarolt hegyvidéki erdő környékén Tiborcz István cége által épített luxusvillába | atlatszo.hu

Nem sokkal később az ingatlan egy projektcégbe, a Bellevue Development Kft.-be került át, melynek tulajdonosi szerkezete és köre – az új villa építése közben – idővel változott, de 2019-ig Tiborcz-érdekeltség maradt. Ekkor azonban megjelent a tulajdonosok között Nyerges Zsolt egykori nagyvállalkozó, és többségi tulajdonrészt szerzett a projektcégben.

A fenti témák kapcsán többször megfordultunk a környéken, ahol egy másik építkezésre is figyelmesek lettünk. A futurisztukus villaparktól alig 50 méterre épülő ház akkor keltette fel az érdeklődésünket, amikor felfedeztük, hogy a munkaterületen a West Hungária Bau Zrt. (WHB) építőmunkásai dolgoznak.

A cég ugyanis Paár Attila, győri építési vállalkozó többségi tulajdonában van, akinek építőipari vállalatai (WHB Zrt., Magyar Építő Zrt., PBM Mélyépítő Kft.) az elmúlt évtizedben számtalan állami és önkormányzati közbeszerzést nyertek el és gigantikus építési projektekben vettek részt, utólag több esetben is felülmúlva a közbeszerzési eljárás során közölt árat.

A fentiekből arra következtettünk, hogy a WHB valamelyik állami méltóság vagy közhasznú alapítvány új otthonát építi, de a Földhivatal online felületén keresztül letölthető tulajdoni lap gyorsan egyértelművé tette: ezúttal nem erről van szó. A 2750 négyzetméteres telken épülő, teremgarázsos, többszintes luxusvilla Paár Attila és felesége tulajdona, akik 2022 tavaszán vásárolták meg az ingatlant.

Miután a villa mellett több üres, még beépítetlen zöldterület láttunk, kíváncsiak voltunk, nem tartoznak-e még további telkek is a Paár-család érdekeltségébe. Kutakodásunk során kiderült, jók voltak a megérzéseink. Az egyik szomszédos, Költő utcával párhuzamosan futó, 2470 négyzetméteres földterület az MH17 Projekt Kft-é, melyben Paár Attila WHB Vagyonkezelő Kft-je lett az egyedüli tulajdonos szinte napra pontosan akkor, amikor a másik telek a Paár-házaspár nevére került.

Fidesz-közeli milliárdos volt az előző tulajdonos is

A projektcég korábbi tulajdonosai a FŐTAXI Zrt. és a Pannon Online Média Kft. voltak. Mindkét cég hátterében Nagy Elek, Magyarország 22. leggazdagabb embere, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke áll. A nagyvállalkozó a korábbi Fidesz-kormányok alatt elhíresült egykori autópálya-építő cég, a Vegyépszer elnöke és egyik tulajdonosa volt, a FŐTAXI és a BÁV Zrt. pedig még jelenleg is az érdekeltségébe tartozik.

Érdekesség, hogy a másik, a Paár-házaspárhoz került telek korábbi tulajdonosai is Nagy Elekhez köthető személyek: egyikük a vállalkozó cégcsoportjába tartozó Pannon Reneszánsz nevű cég tulajdonosa volt egy időben, mely vállalkozás az MH17 Projekt Kft. felett is tulajdonosi befolyással rendelkezett. A másik magánember, az említett Pannon Reneszánsz-tulajdonos lánya, akinek testvére jelenleg is vezetője a Nagy Elek közvetett tulajdonában lévő Csillag-Home Kft-nek.

Nagy Elekről egyébként nem először derül ki, hogy hatalmas, 100 ezer négyzetmétert is meghaladó méretű kereskedelmi ingatlanportfóliójának egyes elemei a XII. kerület legdrágább részein vannak. Az Átlátszó 2020-ban számolt be róla, hogy az előbb már említett Csillag-Home Kft. egy, az önkormányzattól vásárolt erdős hegyoldal fáit letarolva és a domborzatát átalakítva épített mélygarázsos társasházakat közel 3000 négyzetméternyi területen.

Az ingatlanmágnás cége elbontotta a hegyoldalt a XII. kerületben, hogy luxuslakásokat építsen | atlatszo.hu

Az ingatlanmágnás cége elbontotta a hegyoldalt a XII. kerületben, hogy luxuslakásokat építsen

Miből gazdagodott meg Paár Attila?

Paár Attila, győri építési vállalkozó, a WHB Holding többségi tulajdonosa 80,5 milliárdos vagyonával jelenleg Magyarország 15. leggazdagabb embere. Bevételeinek túlnyomó része jelentős összegű, több milliárd forintos állami és önkormányzati közbeszerzésekből származik, melyekből az elmúlt 10 évben rengeteg jutott a cégeinek. Ez meg is látszik a WHB árbevételein és adózott eredményein is. Míg a cég értékesítésének nettó árbevétele 2014-ben 20,6 milliárd, adózott eredménye pedig 1,48 milliárd forint volt, addig 2021-ben már 82,9 milliárd forint nettó árbevétellel és 14,36 milliárd adózott eredménnyel büszkélkedhetett.

Paár vállalkozásainak állami vagy önkormányzati finanszírozású építési projektjeinek felsorolására nem vállalkozunk e cikk keretein belül, de már egy-két fontosabb beruházás is jól érzékelteti a vállalkozó státuszát a NER potentátjai között.

A sajtóban legtöbbször csak Tiborcz István üzlettársaként aposztrofált Paár a címkét akkor érdemelte ki, amikor megvette a miniszterelnöki vő tulajdonrészét az Elios nevű cégben. Erre azt követően került sor, hogy az EU csalás elleni hivatala (OLAF) visszásságokat állapított meg a cég által EU-s pénzekből végzett közvilágítás-korszerűsítésekor. Mint emlékezetes, a magyar állam az OLAF vizsgálódásainak oly módon vetett véget, hogy közpénzből egyszerűen visszafizette a támogatási összeget az EU-nak.

De a vállalkozó nemcsak Tiborcz Istvánnal ápol üzleti kapcsolatokat, hanem a miniszterelnök barátjával, Mészáros Lőrinccel is, azaz Magyarország leggazdagabb emberével. A felcsúti nagyvállalkozóval való közös közbeszerzési szereplések eddig rendre pozitív végeredménnyel és milliárdos üzletekkel zárultak Paár cégei számára.

Az ebből a típusú együttműködésből talán az eddigi legnagyobb kaliberű egy még 2017-es, 200 milliárd forint keretösszegű közbeszerzés volt, amely során a két vállalkozó cégei állami intézmények energetikai korszerűsítésére kaptak megbízást.

De Paár WHB Csoportjának cégei ott voltak és vannak a kormány kiemelt és politikailag fontos beruházásainál is. Részt vettek például a Várkert Bazár és a Budavári Palota több épületének felújításában vagy újjáépítésében (Pénzügyminisztérium, Lovarda és Főőrség, Csikós udvar, Stöckl Lépcső), a Puskás Ferenc Stadion szerkezetépítésében és az új Bozsik Stadion vagy a szegedi Pick Aréna kézilabdacsarnok felhúzásában is.

Elnyerték a Paks 2 Atomerőmű beruházási központjának építését, jelentős szerephez jutottak a Budapesti Atlétikai Stadion megépítésében és az új Néprajzi Múzeum, valamint a Promenád kivitelezésében, legutóbb pedig a Semmelweis Egyetem közbeszerzését nyerték meg 29 milliárd forintos keretösszeggel, melyet az intézmény gyógyszerkutatási központjának felépítésére szán a Magyar Állam.

A fenti lista persze korántsem teljes. Felsorolhatnánk még a sok kisebb állami megrendelést és a rengeteg önkormányzati közbeszerzést is, amelyeken valamelyik Paár-cég győzelmet aratott, de felesleges, hiszen az eddigi példákból is kivehető: a vállalkozó és cégei az állam részéről megkülönböztetett szerepet töltenek be a magyar építőipari szereplők között.

Ezt támasztja alá az is, hogy Paár cégei már több alkalommal is jelentős összegű vissza nem térítendő állami támogatásban részesültek az elmúlt években. Ilyen volt például a Lipóti Pékség alapítójával, Tóth Péterrel létrehozott közös vállalkozás is, mely egy 17 milliárd forintos sütőüzem felépítéséhez kapott 6,75 milliárd forintot. De a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) sem fukarkodott a Paár érdekeltségű keszthelyi Helikon Hotellel, a szálloda felújítására közel 4 milliárd forint támogatás ment az adófizetők pénzéből.

Brassai Kornél

A cégadatokat az OPTEN Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A képen a letarolt erdő helyén épülő villapark, valamint Nyerges Zsolt (fent) és Paár Attila (lent) érdekeltségébe tartozó ingatlanok láthatók. Kép forrása: MINERVA Térinformatikai Rendszer

Megosztás