adatvizualizáció

Mi lesz az egyéni vállalkozásokkal a KATA-módosítás után?

Csökkentheti a vállalkozási kedvet a KATA-törvény szigorítása, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy az eddigi 460 ezer katásból 426 ezer volt egyéni vállalkozó.

Pontos kimutatások híján nem tudjuk megmondani, hogy milyen típusú vállalkozások azok, amelyek eddig a katát választották.  Pedig ez azért is lényeges volna, mert a jogszabály-változtatás szerint a továbbiakban olyan főfoglalkozású egyéni vállalkozók maradhatnak katások, akik magánszemélyeknek számláznak. Tehát nem tudható, hogy hányan vannak olyanok, akik eddig mellékállásként katáztak, hányan, akik az általányadót választhatják, hányan, akik ugyan főállású egyéni vállalkozók, de megrendelőik jelentős része cég, szóval, nem tudjuk megmondani, hogy mikét alakul 460 ezer vállalkozás sorsa.

Abból tudunk kiindulni, hogy hány egyéni vállalkozó van, és hogy miként alakult a számuk az elmúlt években. Az illetékes államtitkár tavasszal úgy nyilatkozott, hogy már több mint 608 ezerre nőtt az egyéni vállalkozók száma, és a katások 90 százaléka választja ezt a vállalkozási formát. Amennyiben megnézzük a KSH tavalyi kimutatását, akkor valóban azt látjuk, hogy dinamikusan nőtt az elmúlt évtizedben az egyéni vállalkozók száma, szemben, mondjuk, a betéti társaságokéval, amelyek száma harmadával csökkent.

Az egyéni vállalkozói forma tényleg népszerű a kedvező adózás, a nem bonyolult szabályozás miatt is, valamint azért, mert a vállalkozás indítása könnyű, ingyenes és otthonról is intézhető, csak ügyfélkapu-regisztráció kell hozzá. A kezdő vállalkozók különösen szívesen választják ezt a formát, nemcsak a díj- és illetékmentességnek köszönhetően, hanem azért is, mert könnyen, és lényegében bármikor át lehet térni az egyéni céges működésre.

A rugalmasságot mutatja, hogy a vállalkozás könnyen szüneteltethető, akár egy hónapra is felfüggeszthető tevékenység. Ez komoly előny pl. a cégekkel szemben, mivel a szünetelés időtartama alatt fő szabály szerint semmilyen közterhet nem kell fizetni. Kérdés, hogy az eddigi 426 ezer egyéni vállalkozóból, akik eddig a katát választották, hányan maradnak emellett az adózási forma mellett, hánynak kell majd tételes költségelszámolással bajlódni, vagy más adózási formát választani, és végül hányan lesznek olyanok, akik az egész vállalkozásnak búcsút intenek.

Szémann Tamás

Megosztás