Konzervatív értékek

Sportostól a luxusig – mutatjuk a fideszes politikusok és holdudvari celebek karóráit

Varga Judit igazságügyi miniszter nem kispályázott múlt héten, amikor egy 1,5 millió forintos Cartier-órát villantva jelentette be, hogy egynémely alapvető élelmiszer árát a tavaly októberi árszinten fixálja a kormány. Az már tavaly nyáron kiderült, hogy az órát 40. születésnapjára kapta a miniszter a férjétől. Nem Varga azonban az egyetlen, aki drága, vagy legalábbis annak tűnő órá(ka)t visel.

Bár sok esetben a zakók, ingek, pufidzsekik, pulpitusok, tenyerek diszkréten és talán szándékosan eltakarják a csuklókat, mégis bőven lehet találni olyan fotókat, amiken jól látszik egy politikus vagy közéleti szereplő karórája. A képeket szakértőkkel elemeztük, akik megbecsülték, hogy a Chrono24 áraiból kiindulva, melyik híres ember mennyit fizethetett egy-egy darabért. A cikkben szereplő fényképeken nem feltétlenül ezek a megnevezett darabok látszanak viselőjük csuklóján, mert csak jogtiszta fotókat használunk, a drágább órákat pedig többnyire egy másik lap fotósa kapta lencsevégre valamilyen puccos társasági eseményen.

A NER híresen luxuskedvelő szereplői viszonylag gyakran bukkannak fel egy-egy kirívóan drága holmit viselve, amit aztán szemfüles újságírók és kommentelők pikk-pakk beazonosítanak egy fotó alapján. Rogán Antal már 2013-ban egy többszázezer forintos Louis Vitton hátizsákkal keltett feltűnést, Habony Árpád pedig egy szintén félmillió forint körüli Gucci-táskát lóbálva vált az urizálás jelképévé. Ő egy tavalyi vitorlásversenyen olyan órát villantott, amelynek ára 80-160 millió forint körül lehet.

Habony Árpád 160 milliós órája kenterbe veri Rákay Philip 47 milliós luxusterepjáróját | atlatszo.hu

Rákay Philip egy Mercedes-Benz G 500-as terepjárót vezetett, amikor az Átlátszó az egykori műsorvezető lópalotájának helyszínén forgatott. Az autó jelenlegi listaára 47 870 000 forint. Több NER-lovag is hajtott már Mercedes G-osztályt, egy autós újságírót kérdeztünk meg arról, hogy mit tud ez az autó, ami miatt ennyire népszerű lett.

A márkás karóra ugyanis fontos státuszszimbólum bizonyos körökben, és a kormányzat berkeiben is sokan szeretik ezt a kiegészítőt. Nem sokkal Mészáros Lőrinccel tartott esküvője előtt például Várkonyi Andrea csuklóján is feltűnt tavaly egy többmilliós aranyóra a gyémántgyűrű mellett.

Hosszas kutatómunkával összegyűjtöttünk a Fidesz és holdudvarának jelentősebb szereplőiről olyan fényképeket, amelyeken látszik a csuklójukon valamilyen óra, és kellően nagy felbontásúak ahhoz, hogy ki lehessen őket nagyítani. Ezeket a fotókat aztán megmutattuk két óraszakértőnek, akik nevük elhallgatását kérve segítettek: megtippelték a képek alapján, hogy ki milyen órát visel(t).

Kormánytagok

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára büszkén villogtatja látványos óráját, ami szakértőink szerint egy körülbelül 100 ezer forintos Graf Zeppelin Chronograph modell lehet.

Fürjes Balázs 2021 szeptemberében (forrás: Facebook)

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter kínosan ügyel rá, hogy ne lehessen látni mit is hord, ezért szakértőinknek csak egy halvány tippjük van vele kapcsolatban. Eszerint Gulyás talán egy Chronoswiss Regulateur CH 1223-as modellt hordhat, melynek jellegzetes a tokformája és hosszú tokfülekkel rendelkezik. Ha tényleg ezt hordja a miniszter, akkor 1 millió forint körüli összeget fizethetett érte.

Gulyás Gergely (forrás: Facebook)

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár szemmel láthatóan a szép órákat is szereti a vadászat mellett. Szakértőink szerint a fényképek alapján legalább négy különbözőt hord, melyből az egyik vélhetően egy körülbelül 2 millió forintos  TAG Heuer Carrera Heuer 02 Carbon modell. Kovács emellett valószínűleg hord egy Apple Watchot is, illetve sportórának a szakértők tippje szerint a Garmin Tactix Delta modelljét viselheti, ami közel 300 ezer forintért kapható.

Kovács Zoltán (forrás: Facebook)

Nagy István agrárminiszter nagy órarajongó lehet, szakértőink szerint a fotók alapján legalább három márkás órát hord. Az egyik valószínűleg egy Breitling Bentley Chronograph, melynek ára kiviteltől függően 1,5–8 millió forint. Emellett Nagy a szakértői vélemények szerint hordhat egy Zeppelin Chronograph órát is, aminek 100 ezer forint körül van az ára. A miniszterről készült fotók szakértőink szerint azt is megmutatják, hogy Nagy szívesen visel egy Frederique Constant FC-303MV5B4 modellt is, melynek új ára körülbelül 374 ezer forint, és ami a látszat ellenére nem arany, hanem csupán aranyszínű bevonatos.

Nagy István 2021 novemberében (forrás: Facebook)

Novák Katalin volt családügyi miniszter, leendő köztársasági elnök a publikus fotók alapján nem hord luxusórát. Halad a korral, és ő az okosórák mellett tette le a voksát. A hivalkodó arany színt rózsaszín szíjjal kompenzálták, ettől azonban nem lett decensebb darab. Mindenesetre látványos.

Novák Katalin arany-rózsaszín órában (forrás: Facebook)

Rogán Antal propagandaminiszter a luxustermékek valódi rajongója lehet. Az általunk megkérdezett szakértők szerint a róla elérhető fotók alapján ő viselt már Jaeger-LeCoultre Master Compressor Navy SEALs Alarm típusú órát, de feltűnt már a kezén egy Jaeger-LeCoultre Master Calendar is, amiért olyan 1,8 millió forintot kell fizetni.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője felszólal a rezsicsökkentéssel kapcsolatban az Országgyűlés plenáris ülésén 2013. október 14-én (forrás: Koszticsák Szilárd/MTI)

A jelek szerint Süli János, a paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter is szereti a szép órákat: a fotók alapján négy darab biztos van neki. Szakértőink szerint az egyik egy vélhetően 2010 előtti Omega Seamaster Planet Ocean, aminek ára 1,2 millió forint körül van. Egy másik fideszes politikus, L. Simon László is mutatkozott már ilyen darabban.

Süli János miniszteri esküje a Parlamentben 2017. május 2-án (forrás: Botár Gergely/kormany.hu)

Varga Judit igazságügyi miniszterről 2021 nyarán megírta a 168 óra, hogy másfél millió forintos Clé de Cartier órát hord. Varga férje, Magyar Péter, aki egyébként a Diákhitel Központ Zrt. igazgatója, a lap Facebook-oldalán kommentben jelezte, hogy az órát ő vette a feleségének ajándékba. A miniszterasszony ezt az órát viselte néhány napja, amikor bejelentette, hogy a kormány befagyasztja néhány alapvető élelmiszer árát.

Varga Judit és a 1,5 millió forintos óra (forrás: Facebook)

Egyéb politikusok

Deutsch Tamás, a Fidesz Európai Parlamenti képviselője a róla elérhető fotók szerint laikusok számára is egyértelmű módon több különböző óra tulajdonosa, ami természetesen nem meglepő egy átlagember esetében sem. Szakértőink szerint Deutsch az okosóráján kívül egy Tommy Hilfiger órát is szokott viselni, ami néhány tízezer forintért kapható.

Deutsch Tamás (forrás: TV2)

Lázár János országgyűlési képviselő, a Ménesbirtok menedzsere is nyilvánvalóan szereti az órákat, a fotók alapján elmondhatjuk, hogy váltogatja is őket. Szakértőink szerint egyrészt hord egy Jaeger-LeCoultre Reverso órát, mely korától és állapotától függően 1–2,2 millió forintba kerül, ha acél. Ezen túl szakértőink felismerni véltek Lázár csuklóján egy pici Rolex Bubblebacket is, mely egy vintage modell, és kb. 2 millió forintért vásárolható.

Lázár János (forrás: Facebook)

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a fotók alapján szakértőink szerint nagy valószínűséggel egy arany Blancpain öltönyórát hord, ami 2,5–3 millió forint lehet. De becslésük szerint a jegybankelnököt fotózták már egy Jaeger-LeCoultre Master Ultra Thin Moonban is, ami 3,9 millió forintba kerül.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke felszólal a jegybank 2020. évi üzleti jelentéséről és beszámolójáról tartott vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. december 1-jén. (forrás: Koszticsák Szilárd/MTI)

Rokonok és üzletemberek

A miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel mutatkozott már Rolex Datejust 116200 jellegű 36 mm körüli órában is, amely újonnan 2,2 millió forintba kerül. 2018-ban a 24.hu fotója alapján a 444.hu elemezte ki, hogy Ráhel a kötcsei piknikre egy Audemars Piguet Royal Oak karórában érkezett, melynek akkori piaci árát 12–14 millió forintra taksálták.

Orbán Ráhel férje, Tiborcz István üzletember szakértők szerint egyrészt Rolex Yacht Master II 116680 ref. órát hord, mely 5,5 milló forinttól indul használtan, másrészt kedveli az Audemars Piguet Royal Oak Offshore Chrono órát is, melyben 2015-ben fotózták le.

Orbán Viktor miniszterelnök lánya, Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István egyházi esküvője a Margit körúti ferences templomban 2013. szeptember 7-én (forrás: Burger Barna/MTI)

Szíjj László, a Duna Aszfalt Zrt., valamint a Lady MRD és Seagull MRD luxusjachtok tulajdonosa szakértőink szerint nagy valószínűséggel egy arany színű Ulysse Nardin Marine Chronometer órával a csuklóján távozott a Lady MRD fedélzetéről, amikor Németh Dániel kollégánk lefényképezte. Ennek az ára a pontos típustól függően 3,1–3,6 millió forint.

A Fidesz-közeli üzletemberrel volt a jachton akkor Homolya Róbert MÁV-elnök is, aki szakértőink szerint a fotók alapján egy fehér számlapos Panerait viselhetett, aminek az ára változattól függően 1–3 millió forint között van.

Elöl Homolya Róbert MÁV-elnök világos rövidnadrágban, mögötte napellenzőben Szíjj László Opatijában 2018. augusztus 16-án (forrás: Átlátszó/Németh Dániel)

Megmondóemberek

Bayer Zsolt fideszes publicistának szakértőink szerint a fotók alapján legalább két órája van, amiből az egyik valószínűleg egy Breitling Aerospace analóg-digitális kijelzéssel, vélhetően az E75362 referenciaszámú modell. A fotók alapján Bayer régóta használja, szakértőink szerint pedig 250–300 ezer forintért lehetett kapni ilyeneket néhány éve.

Bayer Zsolt publicista elõadást tart az Európai esték a XV. kerületben című sorozat rendezvényén a Hubay zeneiskolában 2019. január 23-án (forrás: Mónus Márton/MTI)

Bencsik András kormánypárti újságírónak a fotók alapján szintén legalább két órája van, amiből az egyik szakértőink szerint vélhetően egy Breitling Superocean Heritage, mely kiviteltől függően 900 000–2 000 000 forintba kerül. Bencsik másik órája szerintük egy  Mesitersinger Salthora Meta X lehet, amely 800 000 forint körüli áron elérhető.

Bencsik András, a Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztője beszél Budapesten, a Polgárok Házában tartott sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy – Békemenet Magyarországért Egyesület néven – a kormány és a miniszterelnök mellett kiálló egyesületet hoznak létre a január 21-i Békemenet szervezői (forrás: Kallos Bea/MTI)

Rákay Philip kormánypárti influenszer nem csak a drága autókat kedveli, hanem a márkás órákat is. Ahogy azt már tavaly májusban észrevette az Ezalényeg.hu, Rákay választása a luxus- és Fidesz-körökben is elterjedt Rolex márkára esett. Az általa hordott Sea-Dweller modell 15–19 000 euró (5,3–7,6 millió forint) között elérhető.

Rákay Philip a saját Facebook-oldalára feltöltött fotón

Merkely Béla kardiológus, vírusszakértő, a Semmelweis egyetem rektora sem veti meg a látványos órákat: az általa viselt Rolex Datejust II, arany-acél (two-tone) 4–5 millió forintért kapható. Kis adalék, hogy Botka László szegedi polgármester is ilyen modellt visel, de nem arany-acél kivitelben. Mikor 2017-ben per lett abból, hogy nem szerepelt a kérdéses darab Botka vagyonnyilatkozatában, a polgármester azt mondta, hogy születésnapi ajándék volt, és nem volt tisztában az árával.

Dr. Merkely Béla (forrás: a professzor hivatalos Facebook-oldala)

A cikkünkben felsorolt márkák és vételárak csak tippek és becslések, a nyilvánosan elérhető fotókról nem mindig lehet teljes biztonsággal megállapítani, hogy egy-egy karóra pontosan milyen típusú, továbbá a drága, márkás karóráknak léteznek ugyanúgy kinéző olcsó másolatai is. Habony Árpád jogi képviselője útján kért sajtóhelyreigazítást az Átlátszótól, amikor tavaly a 160 milliós karórájáról írtunk, mondván hogy „a cikkükben közétett fényképfelvételen a Megbízóm karján lévő fémszíjas óra értéke a cikkben jelölt értékek töredékét sem éri el”. Amikor azonban visszakérdeztünk, hogy pontosan milyen órát viselt az üzletember a vitorlásversenyen, nem kaptunk választ, és per sem indult az Átlátszó ellen, annak ellenére sem, hogy a helyreigazítási kérelemnek nem tettünk eleget.

Erdélyi Katalin—Zimre Zsuzsa 

Megosztás