Cikkek

Huszonévesen milliárdosok – így áll a saját lábán az Orbán-rezsim második generációja

 

Kennedyk vagy Alijevek? A nyugati vagy a keleti változatra hasonlítanak jobban a közelmúltban kialakult magyar politikus- és oligarcha-dinasztiák? Az Orbán-Tiborcz házaspár, a három Mészáros-testvér és Matolcsy Ádám vagyona összesen tízmilliárdos nagyságrendű, Mészárosék második generációja ráadásul több százmilliárdos tőzsdei értékű cégek döntéshozó és ellenőrző testületeiben is szerepet kapott.

A náci Németországban sem történt meg, hogy a nagyipari állami beszállítókat, például a Kruppot vagy a Thyssent Hitler strómanjai vagy rokonsága szerezze meg és működtesse. Erős a párhuzam? Autokráciák és diktatúrák különféle módon viszonyulnak a magántulajdonhoz.

Magyar Bálint szociológus, volt SZDSZ-es politikus, a posztkommunista maffiaállam könyvsorozat szerzője szerint a kommunista diktatúrákban a fogyasztási javakból (üdülő, autó) több és drágább jutott ugyan a nómenklatúra tagjainak, de nem volt módjuk kiurgóan számottevő, örökíthető vagyont felhalmozni, vagy éppen a politikai ranglétrán a magas rangú szüleikhez hasonló karriert befutni. Még a klánszerűen működő Apró családnak is csak egy rövid időre sikerült bejuttatnia Gyurcsány Ferencet a száz leggazdagabb magyar közé.

Az akkori elit gyerekeinek természetesen könnyebb volt az élete: jobb iskolák, állások vártak rájuk, mint a proletárdiktatúra proletárgyerekeire. De állami üzletből eredő milliárdokra (kivételes eseteket, például Dobi István fiát leszámítva) nem számíthattak. Ellentétben napjaink oligarcháival és, mint látjuk, az ő gyermekeikkel.

Az örökíthető vagyon nagyságáról, növekedésének elképesztő mértékéről szólnak az évenként megjelenő gazdagember-listák, illetve például az Átlátszó összefoglalói: nemrég a Horthy-rendszer legvagyonosabbjaival mértük össze Mészáros Lőrinc birodalmát, és azt is bemutattuk, mi áll hetvenszeres tőzsdei árfolyam-emelkedés hátterében.

Mészáros Lőrinc a teljes magyar gazdaságtörténet leggyorsabban gazdagodó milliárdosa – infografikákkal

Égig érő fák nőttek a pesti tőzsdén Mészáros Lőrinc nyomában

A Fidesz-közeli családoknak 2010 előtt is csurrant-cseppent. Már a kilencvenes évek elején pártszékházpénzt teleportáltak „közeli” cégek érintésével Orbán Viktor édesapja bányavállalatába. Majd Orbán feleségéről, Lévai Anikóról derült ki, hogy nem csak jelentős föld- és szőlőbirtokos, de szőlészete állami támogatásokra is pályázik.

A másodvonalbeli politikus-elitben immár külön kaszt a feleségeké: Vajna Tímeáé, Rogán Cecíliáé, illetve a Habony-menyasszonyok gyorsan rotáló csapatáé. Az sem szúr különösebben szemet, amikor – ahogy Lázár János kisfiai Mádon – iskoláskorú gyerekek válnak földbirtokossá, éltes matrónák pedig, például Kósa Lajos miniszter 82 éves édesanyja pedig mezőgazdasági vállalkozás tulajdonosává.

Szintlépés azonban a második generáció, a leszármazottak és házastársaik százmilliós, milliárdos tételekkel való kistafírozása, piacvezető cégek menedzsmentjébe való beemelése.

A trónörökösök

A miniszterelnök elsőszülött lánya lakodalma napjáig lehetett hinni abban, hogy Ráhel az apja körüli felhajtás ártatlan áldozata. Attól kezdve azonban egyre világosabb, hogy a trónörökösi szerep kicsit sincs ellenére. A Forbes 2016-ban őt, a Napi 2017-ben a férjét szerepeltette a legbefolyásosabb személyiségek listáján – szép teljesítmény egy huszonéves lánytól, és kora harmincas párjától.

Orbán Ráhel a Fidesz alapítása utáni évében, 1989-ben született, 28 éves. A Corvinusra írt szakdolgozata az állami Magyar Turizmus Zrt. pályázatán „újszerű témaválasztás” kategóriában első helyezett lett, ezután a sokat emlegetett svájci elitegyetemre járt MBA-zni. Majd mindazoknak, akik sokallották a nagyjából 15 millió forintos tandíjat, nyilvános facebook-posztban üzent, s tette szállóigévé a saját lábon állás kifejezést.

Eddig ismert munkáltatói a magánszférából valók, amelyek közül többen állami és önkormányzati szervezetek jóindulatától függenek, vagy legalábbis arra vannak ráutalva: Zsidai Roy például az okosba ingatlanbérlés nagymestere, a Sziget Fesztiválra pedig bőven hullott az állami támogatás.

Az Orbán-Tiborcz házaspár vagyonának túlnyomó része a férj nevén van. Ha viszont nem kötöttek ellenkező tartalmú házassági vagyonjogi megállapodást, a 2013 után újonnan szerzett javaik közösek.

Kapcsolódó cikkeink

Kastélyok, villák, székházak – így gyarapodott a miniszterelnöki vő környezete az elmúlt évben

Hatmilliárd forintba került volna a turai kastély felújítása, rejtőzködik az új tulajdonos

Most egy városligeti fasori villa került a miniszterelnök vejéhez köthető cégcsoporthoz

Jordániai üzletember vásárolt meg egy Tiborcz Istvánhoz köthető ingatlancéget Postabank-székházastul

A jó bevándorlók: arab, török és ázsiai üzletemberek az Orbán-család körül

Milliárdos török üzletember a Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoportban

A koronaékszer jelenleg a BDPST Zrt., amelyről nemrégiben árulta el Tiborcz a baráti Origóban, hogy valóban az övé a meghatározó tulajdonrész. A holding jellegű céghez tartozik egyebek mellett a bodajki és a turai kastély, a badacsonyi Ranolder-villa, egy orbánhegyi telek, és egy Andrássy úti palota első szintje. A társaság eszközállománya több mint 2 milliárd forint volt a 2016-os mérleg szerint.

A Heti Válasz év eleji számában jelent meg, hogy hirtelen 17-re nőtt a Tiborczhoz, illetve a BDPST-hez köthető cégháló tagjainak száma. Legutóbb az a Longoria Holding Zrt.-t került bele, amelyhez egy visegrádi és egy belpesti – ötcsillagos álomhotellé fejlesztendő – gigaépület tartozik. Az új szerzeményeket is figyelembe véve nem túlzás sokmilliárd forintra becsülni a házaspár vagyonát.

A most 31 éves férjről először a HVG írta le 2012 tavaszán, hogy Orbán Ráhel udvarlóját tisztelhetjük a személyében – ekkor még Közgép-érdekeltségű, önkormányzati megbízásokkal már szépen kipárnázott E-OS Innovatív Zrt. (jelenleg Elios) igazgatósági tagja volt. Fivére, Tiborcz Péter a Fejér megyei közgyűlés alelnökeként tevékenykedett 2006-2010-ben, 2015-ben pedig a NAV informatikai fejlesztési főosztályát vezette néhány hónapig.

Tiborcz István évekig közvetett résztulajdonos volt az önkormányzati közvilágítási munkák garmadáját elnyerő Eliosban, ezután fordult az ingatlanbiznisz felé. Legutóbbi szerzeményét, egy XII. kerületi villát az Átlátszó mutatta be. Családja sikerrel vásárolt be az állami földárveréseken is.

Tiborcz István barátja Paár Attila győri milliárdos, az építőipari közbeszerzéseken taroló WHB első embere, de jó viszonyt ápol Szivek Norberttel, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójával is. A Heti Válasz kettejükhöz köthető mutyinak mondta például a Mahart-székház tömbjének állami gigahitellel támogatott luxusszállodává alakítását.

Hivatalos kinevezés nélkül tárgyalt az Orbán-Tiborcz házaspár Bahreinben a helyi energiaügyi miniszterrel. Tiborczék tartják a kapcsolatot a Magyarországon tüsténkedő arab és török befektetők krémjével, a török Adnan Polattal és a néhai Gaith Pharaonhoz kötődő körrel is.

Az underground prófétálás

Orbánék maszkulin világában vajon miért az elsőszülött lány, miért nem az egyetlen fiú, az 1992-ben született Orbán Gáspár a trónörökös? A sportsérülés miatt a profi labdarúgó karriert kényszerűen abbahagyta, Afrikában önkénteskedett, majd visszatérve a keresztény underground egyik frontembere lett.

Orbán Gáspár megtérését keresztény forrásaink komolynak és átéltnek mondják, az általa és két társa által vezetett Felház karizmatikus mozgalomról a 24 készített remek riportsorozatot.

Nézegetve a felházas videókat, megállapítható, hogy Orbán Gáspár van olyan tehetséges szónok, mint az apja. Ráadásul olyan korú publikumra van erős befolyása, amit idősebb Orbán már évek óta képtelen elérni.

A Mészáros-testvérek

Nemrég írtuk: a kisbefektetők tolonganak a Mészáros-birodalomba tartozó tőzsdei cégek papírjaiért. A két nagyobbik társaság, az Opus Global és a Konzum tőzsdei kapitalizációja (azaz a vállalat értéke) a Konzum tervezett tőkeemelése után összesen 300 milliárd forint lesz, de már most is meghaladja a 200 milliárdot. A portfolióba tartozik egyebek mellett a vidéki printsajtót felvásárló Mediaworks, a Hunguest szállodalánc és az MKB Bank, de oda tart a Mátrai Erőmű is.

A tőzsdei cégek igazgatóságában és felügyelőbizottságában éppúgy ott szerepelnek Mészáros Lőrinc gyermekei, mint a szintén holdingként működő Talentis Groupban, ami egyebek mellett az Echo TV tulajdonosa. Ott vannak az agrárcégekben is: a jelenleg Agrosystem néven futó Herceghalmi Kísérleti Gazdaságnak ifjabb Mészáros Lőrinc a vezérigazgatója.

Ő legfiatalabb Mészáros-gyermek, mindössze 24 éves. Nővérei, Beatrix és Ágnes már betöltötték a harmincat. Beatrix az Opus Global Nyrt. elnöke is – de életrajzát, ahogy az igazgatósági tag Ágnesét sem, még nem töltötték fel a cég honlapjára, ami tőzsdei cégeknél kivételes.

Mészáros Ágnesről annyit ugyanakkor tudni, hogy második házassága igazi dinasztikus frigy: a család közbeszerzéses partnere, a Swietelsky Vasútépítő volt első embere, Homlok Zsolt a férje. Homlok tavaly alakult cége konzorciumban 5,5 milliárd forintos munkát nyert pár hónappal az esküvő után.

A Mészáros-testvéreknek egyelőre menedzser-szerep jut a család vállalatbirodalmában, a központi cégekben (R-Kord, Mészáros és Mészáros, Búzakalász 66 Felcsút) továbbra is édesapjuk, idősebb Mészáros Lőrinc és felesége a tulajdonosok. Akad azonban vagyon a fiatalok nevén is: a család Fejér megye legnagyobb földbirtokosai közé tartozik. A kormányzati „Földet a gazdáknak” programnak köszönhetően a második generáció Alcsútdoboz és Etyek környékén jutott termőföldhöz.

A Telekom örökében

Nagy kérdés, mennyit érhet az Origó-csoport: a médiapiacot ismerő, a gazdasági mindennapokban jártas forrásaink tippje is szóródik 4-től 10 milliárd forintig.

Azért nem egyszerű kalkulálni, mert a cég, még a T-csoport uralma idején, jelentősen, több százmilliós értékben veszteséges volt. Amikor viszont 2016-ban Száraz Istvánhoz, majd a közelmúltban Matolcsy Ádámhoz, Matolcsy György jegybankelnök fiához került a New Wave Media Group-ra átkeresztelt vállalat, a veszteség megszűnt, kormányzati reklámok ömlenek az általuk gyártott médiafelületekre.

A központi cég 2016-os mérlege szerint az árbevétel 5,3 milliárd, a saját tőke 1,2 milliárd, az eszközállomány 3 milliárd forint volt. Ráadásul az Origo továbbra is az egyes számú online hírportál, vagyis a tulajdonosa kulcsszereplő a médiapiacon.

A vállalatcsoportot tulajdonló 31 éves Matolcsy Ádám 2004-2007 között tanult a BME-GTK közgazdász szakán, de nem jutott el a diplomáig. Alapszakos papírt az Egyesült Királyságban regisztrált Open University-n szerzett távoktatásban. Nős, felesége kozmetikus.

Sajtóhírek szerint Matolcsy Ádám bulibáróként mulat a Sziget Fesztiválon a többi tenderarisztokratával, luxusvillát építtet a Balatonnál. Még bútorgyára is van, amit a Fotex-től szerzett 2015-ben, s amit félmilliárd forinttal dobtak meg az európai uniós adófizetők, és közbeszerzéseken is tarol.

Matolcsy Ádám fivére, Matolcsy Máté Huba (34 éves) kevesebbet szerepel a hírekben, egy időben az MKB Bank elemzője volt. Az övé lett viszont az apai örökség Növekedéskutató Intézet. A jelenleg MÉM Műhelyként futó cég 1997-ben Privatizációs Kutatóként indult, majd Növekedéskutatóként vált ismertté, és megszakításokkal 2010-ig vezette az MNB mostani elnöke. A MÉM Műhely nem nagyon pörög a 2016-os mérlege szerint.

A lázadó oligarcha fia

„Hajrá, apa!” – bíztatta Simicska Lajost 28 éves Ádám fia Orbán Viktor gecizésére, de mondott ő ennél erősebbeket is.

A Pázmányon történészként végzett, de jogot is hallgatott fiatal férfi egészen a közelmúltig nem állt bele sem a politikába, sem apja gazdasági ügyeibe. A G-nap után viszont átvette a Magyar Nemzet kiadójának vezetését, amit 2017 novemberéig vitt, amikor is a régi Simicska-bizalmas Faragó Csabának, az ÁPV Rt. egykori vezérigazgatójának adta át a széket.

Megmaradt azonban édesapja médiabirodalmában, méghozzá a stratégiainak tartott, 2018 után is fejlesztendő online portfolióra lát rá. Orbánék valószínűsíthető újabb választási győzelme esetén a Magyar Nemzet print kiadásának, valamint a Lánchíd Rádiónak a további finanszírozása kérdésessé válhat, az online és a televíziós portfolió így hangsúlyosabb lehet.

A KDNP második generációja

Semjén Zsolt pártelnök, miniszterelnök-helyettes lányáról, Semjén Emeséről az Átlátszó írta meg, hogy a Zambiában működő magyar kereskedőházban dolgozott a közelmúltig.

Harrach Péter alelnök Tamás fia fideszes színekben politizál, a „vörös” XIII. kerületben önkormányzati képviselő. A Magyar Idők szerint 2018-ban az országgyűlési választásokon ezen a nehezített pályán indul egyéniben, a szoci Hiszékeny Dezső körzetét kellene elhódítania.

Fivére, ifjabb Harrach Péter 2014-ig volt önkormányzati képviselő Zuglóban, jelenleg a Karácsony Gergely polgármester által vezetett kerület tulajdonában lévő Lipták Villa tagintézmény-vezetője.

A miniatűr kormányzópárt választmányi elnöke, Latorcai János egyik fia, Latorcai Csaba az első Orbán-kormány idején a kancellárián, majd a kultuszminisztériumban dolgozott, 2002-2006-ban képviselő volt Budapest II. kerületében, később az emberminisztérium, jelenleg pedig a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, az örökségvédelem és a kiemelt kulturális beruházások területén tevékenykedik.

Fivére, Latorcai Zsombor az állami tulajdonú MVM környezetvédelmi osztályvezetője, majd  cégjegyzésre jogosult vezetője, továbbá felügyelőbizottsági tag két MVM-leányvállalatban.

Torgyán fia, menye és násza, Medgyessy nevelt lánya

A néhai kisgazda pártelnök Torgyán sem ment a szomszédba némi nepotizmusért: Attila fia az MTI tanácsadó testületének tagja volt, menye az állami Malévben, nászasszonya pedig a szintén állami Szerencsejáték Zrt.-ben volt felügyelőbizottsági tag. Torgyán Attila jelenleg keresztény könyvkiadót vezet.

A publicisták ízekre szedték a kétezres évek elején a Medgyessy-családot is, kétségesnek tartva, hogy Tornóczky Anita lehetett volna-e köztévés riporter, ha nevelőapja nem az akkori kormányfő. Tornóczkynak köszönhetjük, hogy szállóigévé vált az „és ezt így hogy?” riporteri kérdés. Televíziós karrierjét már befejezte, jelenleg állatvédőként tevékenykedik.

Bárándyék és a Schmidt-Ungár família

Igen, olyan is létezik, hogy társadalmilag elismert, piaci egzisztenciát épített családok tagjai állnak be a politikába, akár több generáción keresztül, ráadásul nem is feltétlenül ugyanazon a politikai térfélen.

A Bárándy ügyvéd-dinasztia doyenje, a 2014-ben elhunyt Bárándy György az állambiztonságnak dolgozott Bokor Péter fedőnéven 1949-től 1989-ig, a néhai sztárügyvéd mégis számos jobbos kötődésű ügyfelet képviselt, például a mostanában migránstébolyban szenvedő Földi Lászlót is. Fia, Bárándy Péter a Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere volt. Az ő fia, Bárándy Gergely pedig jelenleg is az MSZP országgyűlési képviselője, a párt etikai bizottságának elnöke. Mindketten tagjai a Bárándy és Társai Ügyvédi Irodának, de Bárándy Gergely ügyvédi tevékenysége jelenleg szünetel.

Ungárékon akkor segített nagyot az állam, amikor a családi cégük, a  Pió-21 Kft. versenyen kívül jutott hozzá a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztő Nyrt. állami tulajdonban lévő 5 százalékos részvénypakettjéhez, amit az állam a 2011-ben bekebelezett magánnyugdíj-pénztári vagyon részeként szerzett meg. A BIF Nyrt. ma már 45 százalékban az Ungár-Schmidt családé: a 2006-ban elhunyt családfő, Ungár András özvegye, Schmidt Mária múzeumot igazgat és ideológiai támaszokat kreál a Fidesz-kormánynak, míg fia, Ungár Péter az ellenzéki LMP elnökségi tagja és önkormányzati képviselője.

Keleti oldal

A nyugati politikusok sem szentek, de szigorú összeférhetetlenségi szabályok tartatják be velük a köz- és magánszféra átlátható szétválasztását. Keleten viszont politikai hatalom és gazdaság, formális és informális szerepek összefonódása jellemzi az uralkodó elit klánrendszerű fogadott családját, ahol a nem vérségi kapcsolatokat is rokonivá nemesítik.

Magyar Bálint szerint a hazánkban kialakuló struktúra a leginkább az orosz vagy a közép-ázsiai patrónus-kliens rendszerekhez vált hasonlatossá. Hogy mennyire, azt éppen az Átlátszó cikksorozatában bemutatott azeri pénzmosoda esete mutatja: Jakub Ejjubov, Azerbajdzsán első miniszterelnök-helyettese fiának offshore cége terítette a Magyarországon a feketepénzeket:

Azeri guruló dollárok Budapesten a baltás gyilkos kiadása idején

Budapestre dollármilliókat utalt, európai politikusokat is korrumpált az azeri rezsim

Így dőlt a pénz Magyarországra a bakui feketekasszából – Alijevék szerint Soros rátámadt Azerbajdzsánra

Hiába tettünk feljelentést, nem nyomoznak az azeri pénzmosoda után

Nem feltétlenül a rokonság vagyonosodásával van probléma, de még a dinasztikus politizálásban erős Egyesült Államokban sem lenne elfogadható, ha a Clinton vagy a Bush család közbeszerzésekből gazdagodott, vagy strómanhálózatot épített volna.

Még a gyakorta lemaffiózózott Silvio Berlusconi is előbb volt médiamágnás, és utána próbált csak szerencsét a politikában. Miközben Orbánéknál éppen fordított a helyzet.

Ilyesmire csak Kelet-Európában volt példa a közelmúltban: a román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu három gyereke közül Nicu fiát szánta külügyminiszternek. Ő azonban jobban szerette az aranyifjak életét, Monacóban dorbézolt el hatalmas összegeket. Ceausescu másik fia, Valentin az államppárt központi bizottságában lett tag, és szerepet kapott a Steaua Bukarest labdarúgó klub vezetésében is.

Magyar Bálint szerint a kelet-európai és balkáni országokban most is megvan a hajlam a magyarhoz hasonló, központosított patrónus-kliens rendszerek kialakulására. Csakhogy Magyarországgal ellentétben Szerbiában, Romániában vagy Bulgáriában az arányos választási rendszer, valamint az elnök és a kormány közti osztott végrehajtó hatalom egyelőre megakadályozza, hogy olyan hatalmi monopólium jöjjön létre, amely felszámolja a konkurens klánok permanens versenyhelyzetét.

Rádi Antónia

Megosztás