Heti lapszemle

Elkeseredett orvosok és gyarapodó parlamenti képviselők

24.hu: Brexit-kárenyhítés: százmilliókhoz jut Matolcsy Ádám, Mészáros Lőrinc és Gattyán György érdekeltsége

22 milliárd forintra pályázhattak azok a cégek, amelyek „hitelt érdemlően” igazolni tudták, hogy káruk keletkezett vagy keletkezik az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése miatt. A vissza nem térítendő támogatást a következő három évben fizette volna ki az unió, ám a magyar kormány előfinanszírozta az összeget. Összesen nyolcvan cég pályázott sikeresen. A nyertesek közt feltűnik Matolcsy Ádám bútorgyára, ami a profitja tizenhétszeresét kapja meg kárpótlásként.

Magyar Hang: Mészáros Lőrinc az MKB ünnepségén: „rengeteg munka létezik erre az évre, a kollegák éjjel nappal dolgoztak, és aratják le”

Újabb tanulságos videó jelent meg Mészáros Lőrincről, akinek szereplései már Bödőcs Tibor humoristát is megihlették. A felcsúti milliárdos ezúttal nem egy esküvőn léggitározik, nem ösztöndíjas hallgatókat biztat „bátorak legyetek!”-felkiáltással, hanem a Magyar Külkereskedelmi Bank (MKB) 2021-es karácsonyi ünnepségén idézi fel az elmúlt évet – és köszönti előre az azóta lezajlott MKB-Budapest Bank-fúziót. Az eseményen Varga Mihály pénzügyminiszter is részt vett.

Telex: A parlamenti képviselők meg sem érezték az inflációt, Lázár és Szijjártó is jól takarékoskodott

Az áprilisban megválasztott országgyűlési képviselőknek az eskütétel után harminc napjuk volt, hogy megírják a friss vagyonnyilatkozatukat. Szerda este járt le a határidő, és éjfélkor kikerültek a dokumentumok az Országgyűlés honlapjára. Navracsics Tibor tavaly Rigácson vett telket, Kocsis Máté kiszállt a családi cégből, Gyurcsány Ferenc értékpapírjai több mint 300 millió forinttal csökkentek. A lap összeszedte, hogyan változott a parlamenti képviselők vagyoni helyzete januárhoz képest.

Hvg.hu: Elkeseredett, kiégett egészségügyi dolgozókról és pénztelenségről ír a Magyar Kórházszövetség

Közleményben jelezte a Magyar Kórházszövetség, hogy az egészségügyben dolgozók az elmúlt két és fél év gyors alkalmazkodást és önfeláldozást igénylő munkájában elfáradtak, sokan kiégtek. A hátrányos helyzetű térségekben az alapellátás meggyengült, és a kórházakban is kevés az orvos. A kemény, nyílt piaci versenyben az intézmények nem képesek megtartani gazdasági és műszaki dolgozóikat sem.

Építészfórum: Három épületből álló lakókomplexumot terveznek a tihanyi Kenderföldek területére

Három épületből álló lakókomplexum épülhet az egykori tihanyi kenderföldön – derül ki a Veszprém Megyei Kormányhivatal közleményéből, amiben a létesítéshez szükséges előzetes környezeti vizsgálat megindításáról írnak. A dokumentum alapján a tulajdonos a Korner Klub Kft., a terveket pedig a Bplan Architect Kft. jegyzi. Az ingatlan, ahol a beruházás megvalósulhat, része a Balaton-felvidéki Nemzeti Park országos jelentőségű védett természeti területének, valamint országos jelentőségű tájképvédelmi övezetnek is.

Címlapkép: Pixabay.com

Megosztás