Szekszárd

Ismét milliárdos forgalmat bonyolított a szekszárdi fideszes politikus cége

A Bafami Kft. 1,1 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly, ami növekedést jelent a 2020-as 1 milliárdhoz képest. A cég tulajdonosa a SÁRRÉT Sertéstenyésztő Zrt., amely az azonos lakcímen élő szekszárdi Horváth István és a szintén szekszárdi Horváth Orsolya érdekeltsége. Horváth Istvánt pedig nem kell bemutatni a szekszárdiaknak: a térségben ötödik alkalommal választották meg országgyűlési képviselőnek.

Leadta éves beszámolóját a Tolna megyei Bafami Sertéstenyésztő és Hízlaló Kft. A cég azért különleges, mert Horváth István fideszes országgyűlési képviselő a résztulajdonosa és egyben az ügyvezető igazgatója is. A Bafami Kft. 1,1 milliárd forintos árbevételt ért el tavaly, ami növekedést jelent a 2020-as 1 milliárdhoz képest. A cég ennek ellenére veszteséges lett: 183 milliós mínuszban zárta az évet. Mindezt úgy, hogy a társaság tavaly 1,9 milliárdos uniós támogatást kapott sertéstelepeinek fejlesztésére.

A pályázati pénz elnyeréséről 2021 augusztásban írtunk. Akkor rámutattunk, hogy a  a VP-4.1.1-20 – Állattartó telepek fejlesztésének támogatása elnevezésű program során új állattartó telepek létrehozására, meglévőek korszerűsítésére, valamint az állattartáshoz kapcsolódó eszközök, gépek beszerzésére kérhettek támogatást a cégek. Az akkor nyilvántartott 549 nyertesből több mint 50 egymilliárd forint feletti támogatást kaptott.

Ezeket néztük végig – így derült ki, hogyan jutottak uniós és hazai milliárdok többek között a Kósa Lajoshoz és Bánki Erikhez köthető vállalkozóknak, az alapítványba kiszervezett Ménesbirtoknak, Csányi Sándor több cégének, az Ángyán-jelentésekből ismert, földárveréseken taroló családoknak vagy éppen Varga Zoltán üzlettársának.

Fideszes érdekkörök és szupergazdagok is profitálnak az uniós agrártámogatásokból | atlatszo.hu

Miközben a kormány arról faggatja a lakosságot, vajon „dühíti-e őket Brüsszel”, úgy tűnik, a saját berkeikben is vannak, akik ha nem is kedvelik az EU-t, profitálnak az onnan érkező forrásokból. Például az agrártámogatásokon keresztül, amelyek közül egyet, az „állattartó telepek fejlesztésére” kiírt pályázatot végig is néztünk, hogy megtudjuk, kiknek hozott hasznot.

Ebben a listában bukkantunk a BAFAMI Kft.-re is, amelynek tulajdonosa a SÁRRÉT Sertéstenyésztő Zrt. Utóbbi az azonos lakcímen élő szekszárdi Horváth István és a szintén szekszárdi Horváth Orsolya érdekeltsége. Horváth Istvánt pedig nem kell bemutatni a szekszárdiaknak.

A fideszes politikus 2019-ben megszerezte az országosan ismert szőnyeg-, lamináltpadló- és függönyértékesítéssel foglalkozó Diego áruház szekszárdi franchise-üzletét, emellett az érdekeltségébe került az egymilliárd forint saját tőkével rendelkező Bafami Sertéstenyésztő és -hízlaló Kft. is. A társaság összesen 2 645 345 687 forint uniós/állami támogatáshoz jutott az elmúlt 4 évben – vagyis pont azóta, hogy Horváth Istvánék másik cége, a Sárrét Zrt. megvásárolta azt. A vállalkozásnak 2018-ban még csak 184 milliós forgalma volt.

Vele van tele a sajtó

Horváthra – bár nem olyan sűrűn, mint mondjuk Lázár Jánosra – gyakran irányul sajtófigyelem. Ennek persze oka is van.

Ahogy a 24.hu írta egy éve: „ő az a kormánypárti országgyűlési képviselő, aki még szekszárdi polgármesterként főszereplője volt a dohánybolt-koncessziókat kiosztó trafikmutyinak, és kivette a részét az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez köthető Elios-botrányból is. Ám mindez nemhogy nem törte meg politikusi karrierjét, az előző kormányzati ciklusban még államtitkári posztot is kapott Kósa Lajos minisztersége alatt…”  Horváthnak 2013-ban adták azt a feladatot, hogy miniszteri megbíztottként felügyelje a sertésprogram végrehajtását is.

Ezzel a képpel köszöntette Orbán Viktort születésnapján Horváth István 2021. május 31-én (forás: A szekszárdi politikus Facebook -oldala)

És ezzel nincs vége. A szekszardihirek.hu április 20-án írta meg, hogy dr. Fekete Tamás, a Tolna megyei 1-es számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottságának elnöke átadta Horváth István országgyűlési képviselőnek a következő periódusra szóló  megbízólevelét.

Horváth a szavazatok 55 %-át birtokolva léphetett újra, immár ötödik alkalommal hivatalba.

„Én ezt a megbízatást, melyet a választópolgároktól kaptam, szolgálatnak tekintem. A következő négy évben is azon fogok dolgozni, hogy Magyarországon és itt Szekszárdon is, és a választókerület mind a 17 településen az emberek úgy érezzék, gondoskodnak róluk, és biztosítjuk számukra azt a gazdasági és társadalmi környezetet, amelyben a családok gyarapodni tudnak, ahol az emberek megfelelő életet tudnak élni, és a vállalkozások sikeresek lehetnek” – idézte a lap a képviselő szavait.

Horváth azonban nemcsak megválasztása kapcsán, de már jelöltként is sokat szerepelt a helyi sajtóban. Ahogy azt a SzabadPécs megírta, a politikus neve gyakran felbukkant az önkormányzati, ingyenes Szekszárdi Naplóban, egy alkalommal pedig egy egész oldalas interjút is közöltek vele közvetlenül a választás előtt.

Juhász Péter 2021 októberében tett közzé egy videót a politikusról, amelyben többek között arról is szó esett, hogy 2014 óta Horváth István egyszer sem említette parlamenti felszólalásaiban Szekszárdot vagy Tolna megyét, viszont szinte minden nagyobb korrupciós ügyben érintett volt az Orbán-éra elmúlt 12 évében.

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Nyitókép: Kósa Lajos (balra) és Horváth Istvén együtt ünnepelték a választási győzelmet Szekszárdon (forrás: Horváth István Facebook-oldala)

Megosztás