közpénzégetés

A „Sámándob” tervezője feljelentést tett hűtlen kezelés és költségvetési csalás gyanúja miatt

A 2015-ös milánói világkiállításra készült magyar pavilon tervezője szerint bő 1 milliárd forintos kárt okoz az állami költségvetésnek, hogy a „Sámándob” néven elhíresült épület Karcagra kerül. Sárkány Sándor szerint ezt a városból származó két fideszes miniszter, Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter és Varga Mihály pénzügyminiszter intézte el, pedig az épület üzemeltetésére korábban három másik település is pályázott. Balatonfüred például felajánlott egy közművesített vízparti telket, de inkább elköltenek a karcagi helyszín tereprendezésére és közművesítésére 1,3 milliárd forintot.

Az EXPO 2015 világkiállítást 2015. május 1. és október 31. között rendezték Milánóban. A magyar kormány 2013-ban Szőcs Géza kormánymegbízottat jelölte ki arra, hogy irányítsa Magyarország méltó megjelenését az eseményen. A végeredmény 5,2 milliárd forint közpénz botrányos elköltése lett, amiből 2 milliárdba került a magyar pavilon, a hírhedt Sámándob felépítése. A szittya stílusú épületnek már a megjelenése is komoly kritikákat kapott, de az igazán nagy felháborodást az utóélete váltotta ki.

A kormány ugyanis 650 millió forintot különített el a 2016-os költségvetésben a pavilon bontására és utóhasznosítására. Közel 2 éves kalandos huzavona után, 2017 nyarán bejelentették, hogy a hivatalosan az Életkert nevet viselő épület Karcagra kerül, ahol a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait fogja bemutatni. A pavilon Milánóból való hazaköltöztetését az eredetileg Carpathia Kft. nevű, majd Kárpátok-Alpok Zrt.-re keresztelt, jelenleg pedig Valor Hungariae Zrt. néven futó állami cég intézte, amelynek Szőcs Géza állandó tagja, de felbukkant benne Nógrádi György fideszes “biztonságpolitikai szakértő” is.

A pavilon hazahozatala további 2 milliárd forint közpénzt nyelt el, de sokáig nem történt semmi. Idén tavasszal viszont végre nekiálltak a karcagi újjáépítésnek: erre az állam még 1 milliárd forintot adott, az önkormányzat pedig 378 milliót költ az épület tervezett helyszínének területrendezésére és közművesítésére.

Eddig tehát nagyjából 5 milliárd forintot emésztett fel a Sámándob, és még közel sincs vége a történetnek.

A pavilon főtervezője, Sárkány Sándor 2019 szeptemberében feljelentést tett hűtlen kezelés gyanújával a Jász- Nagykun Szolnok Megyei Nyomozó Ügyészségen a Sámándob közbeszerzései, milánói felépítése és lebontása, valamint karcagi újrahasznosítása miatt.

A feljelentésben Sárkány azt írja, hogy a költségvetésnek bő 1 milliárd forintos kárt okoz a Sámándob Karcagra költöztetése. Sárkány szerint a város által felajánlott terület nem alkalmas az építkezésre, ezért költ rá az állam és az önkormányzat összesen 1,3 milliárd forintot (ahogy fentebb írtuk), ráadásul az újrahasznosítással is lesznek gondok.

“Karcag céges bulit és családi rendezvényt álmodott egy vályogvető kis tó mellé.” – írja Sárkány.

Az Átlátszó birtokába került feljelentés és egyéb iratok szerint már eleve nagyon furcsa módon került a Jász-Nagykun-Szolnok megyei városba a milánói világkiállítás magyar pavilonja.

Karcag utolsónak pályázott a Sámándobra, ráadásul a leggyengébb ajánlattal, mégis ők nyertek.

Sárkány szerint azért, mert az Orbán-kormány 2 tárcavezetője is a városban született: Varga Mihály pénzügyminiszter és Fazekas Sándor korábbi agrárminiszter, és ők „intézték el”, hogy Karcagra kerüljön az épület.

A Sámándobért először Szombathely jelentkezett, ahol 2014-ben a pavilon alapkövét is letette Puskás Tivadar polgármester (Fidesz), Szőcs Géza kormánybiztos, és Hende Csaba (Fidesz) országgyűlési képviselő. Egy évvel később, 2015. augusztus elején Kőszeg is megkereste Szőcséket, hogy a város befogadná az építményt, majd 2015. augusztus végén Balatonfüred is jelezte ezt a szándékát.

A három ajánlat közül a balatonfüredi volt a legkedvezőbb: a város színházként, kongresszusi központként, kulturális és turisztikai célokra szerette volna használni a Sámándobot, és az önkormányzat vállalta az üzemeltetés teljes költségét, továbbá felajánlott az épületnek egy 1 milliárd Ft értékű vízparti területet, már meglévő közművel, parkolóval, parkosítással, járdával, közvilágítással.

De hiába a 3 másik város erőfeszítései:

2015. szeptember közepén Dobos László, Karcag fideszes polgármestere egy rövid, mindössze pár soros levelet írt Szőcs Gézának, és arra kérte a kormánybiztost, hogy a Sámándob a világkiállítás után Karcagra kerüljön, mert “A pavilonnak a városban méltó helyet tudnánk biztosítani.” 

Ennyi a jelek szerint elég is volt, nem kellett előre megmondani, hogy pontosan hol akarják Karcagon elhelyezni az épületet, és mit akarnak vele kezdeni, csak szólni kellett, hogy kérik.

Szőcs Géza ugyanis 2015. október 9-én két levelet írt. Az egyikben a balatonfüredi polgármestert tájékoztatta arról, hogy a Sámándob előreláthatólag Karcagra kerül majd. A másikban Szőcs a karcagi polgármesterrel közölte, hogy köszönettel vette a felajánlást, javasolni fogja a kormánynak, hogy Karcagra kerüljön a pavilon. Szőcs kitért arra is, hogy az előterjesztésben be kell majd mutatni, hogy mit akar kezdeni a város az épülettel, ezért megkérte Dobost, hogy október 15-ig (6 napon belül) “küldje meg a pavilon újrahasznosításával kapcsolatos részletes elképzeléseit egy összefoglaló tanulmány formájában, amelyben térjen ki arra is, hogy az önkormányzat az újraépítéshez és a hosszú távú üzemeltetéshez milyen módon tud hozzájárulni”.

Dobos László a határidő előtt egy nappal, 2015. október 14-én küldte el Szőcsnek a kért tanulmányt. A 8 oldalas dokumentum (PDF) szerint Karcag kulturális központként működtetné a pavilont, amelyben Dobos szerint lehetne

  • kiállítás és könyvtár a magyar nép eredetéről, a kunokról, a magyar-török rokon népek történelméről, Magyarország és Közép-Ázsia kulturális értékeiről
  • konferenciaközpont
  • koncert, zenei fesztivál
  • “sok agrár témával foglalkozó rendezvény”
  • idegenforgalmi látványosság a Birkafőző Fesztivál idején
  • a helyi néptánccsoportok próbái és fellépései
  • kiállítás a helyi képzőművészek és kézműves szakkörök alkotásaiból
  • “nagyon sok iskolai rendezvény (szalagavatók, bálok)”
  • mindenféle családi, baráti, civil szervezeti, céges rendezvény

“Karcag vállalja, hogy az Életkert Pavilont megtölti Élettel!” – zárta levelét Dobos László, akinek nevét két nyomtatott mosolyjel (smiley) keretezi a hivatalos iraton.

A Sámándob nagy része fából készült, de a faanyag állítólag szétrohadt, ezért Milánóból csak a pavilon fém tartószerkezetét vitték Karcagra. Azokat viszont Sárkány Sándor szerint az önkormányzat nem a szakirányú előírásoknak megfelelően, nem ipari futódaruval ellátott száraz, fedett helységben, hanem a szabadban, egymásra dobálva tárolta/tárolja.

A pavilon tervezőjének feljelentése szerint ez a közvagyon hűtlen kezelése, mert jelenlegi állapotában az acélszerkezet nem visszaépíthető, és a helyrehozatala további közel 400 millió forintba fog kerülni az adófizetőknek.

A szabad ég alatt egymásra dobált fémszerkezeteket 2017 októberében a HírTV akkor még létező oknyomozó műsora rejtett kamerával mutatta be. A Célpont riporterét Karcag fideszes polgármestere, Dobos László bezárta a vécébe, és később sem válaszolt a kérdéseire. Nyilatkozott viszont a műsornak Sárkány Sándor, aki azt mondta, hogy

“Hazahozták a vázat, és ez a váz az alibi ahhoz, hogy több száz millió forintot, akár milliárd forintot lehívjanak ennek a felépítésére. Hát, ez szerintem mind értelmetlen. Én, aki terveztem az épületet, nyilván azt kellene mondanom, hogy építsék újra stb. De én nem szeretném, ha újraépítenék. Egy az, hogy rengeteg mocskot raktak erre az épületre, rengeteg pénzt vittek el jogtalanul erre az épületre, és nagyon szeretném, ha nem használnák alibinek tovább ezt a dolgot. És Karcag ne az én műalkotásomból csapja be az ott élőket és a magyar adófizetőket.”

Sárkány 2019. szeptember végén Varga Mihály pénzügyminiszter, Fazekas Sándor korábbi földművelésügyi miniszter (jelenleg országgyűlési képviselő), F. Kovács Sándor, a Szolnok Megyei Közgyűlés korábbi elnöke (jelenleg országgyűlési képviselő), Dobos Zoltán karcagi polgármester, Szőcs Géza kormánybiztos, valamint Lukács Tamás, az MNV Zrt. társaságokért felelős korábbi igazgatója, és Dominek Dalma, a Valor Hungariae Zrt. korábbi vezérigazgatója ellen tett feljelentést a Sámándob Karcagra költöztetése miatt hűtlen kezelés, költségvetési csalás, és más bűncselekmények gyanújával a Jász- Nagykun Szolnok Megyei Nyomozó Ügyészségen.

A tervező feljelentését a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség néhány nappal később áttette a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészséghez a mentelmi joggal védett három személy – Varga Mihály, Fazekas Sándor és F. Kovács Sándor – érintettsége miatt.

Erdélyi Katalin

A céginformációt az OPTEN Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A magyar pavilon a milánói világkiállításon 2015. május 5-én. (MTI/EPA/Stefano Porta)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás