cikkünk nyomán

Cikkünk után 3 nappal elérhetetlenné vált az agresszív tartalmakat közlő Mindenszó

A Mindenszó.hu-ról szóló cikkünk megjelenése után alig pár nappal a magyar internet egyik legdühödtebb, leghisztérikusabb címeit és politikai véleményeit közlő híroldala hirtelen elérhetetlenné vált. A szájthoz köthető Facebook-oldal és a pár száz tagot számláló Facebook-csoport pedig szintén nyomtalanul eltűnt.

Nemrég bemutattuk, hogy a kurta, dühödt véleménycikkeiről, és a kormányközeli médiából átvett anyagairól híres Mindenszó mögött egy esztergomi szoftverfejlesztő áll, a szájt mögött álló személyhez pedig 11 másik oldal is köthető. A magát „politikailag inkorrekt blognak” nevező oldalt már jelentették fel gyűlöletbeszéd miatt, és konkrét álhírre is találunk példát az orosz-ukrán háború kapcsán.

Esztergomi szoftverfejlesztőt találtunk egy agresszív álhíroldal mögött | atlatszo.hu

Magyarországon kevés nyugodtabb, békésebb környéket találni az esztergomi óváros déli részénél. Itt, az egykori Tabánban a huszonnyolcezres lakosú érseki székváros jóléte még szemmel látható, de a Várhegyre és a Bazilikára kíváncsi turisták már nem verik fel a szomszédság csendjét.

Érdekes egybeesés, hogy szombat délelőtt, azaz alig három nappal a cikk megjelenése után, arra lettünk figyelmesek, hogy az oldal már nem elérhető: a mindenszo.hu-t a böngészősávba begépelve az alábbi kép fogadott bennünket:

Forrás: mindenszo.hu

Nem sokkal később kiderült, hogy nem csupán a szájt vált elérhetetlenné, a Mindenszó Facebook-oldalának sem találtuk már nyomát. Hasonló történt a hozzá tartozó Mindenszo.hu – A kemény mag nevű csoporttal is.

A Magyarországot érő dezinformációs nyomás, az álhíroldalak burjánzása az Átlátszó által szervezett csütörtöki kerekasztal beszélgetés központi témája volt, ahol a Mindenszóról írt cikkünkről is szó esett. Az eseményen Krekó Péter, a Political Capital ügyvezetője, Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely alapítója, az ELTE Média tanszékvezetője és Szopkó Zita, az Átlátszó újságírója vett részt, a moderátor pedig Sarkadi Nagy Márton, az Átlátszó újságírója volt. A beszélgetés visszanézhető Átlátszó Facebook oldalán.

A dezinformációról beszélgettek az Átlátszó újságírói Krekó Péterrel és Polyák Gáborral

Szakmai kerekasztal-beszélgetésen vett részt Szopkó Zita átlátszós újságíró Krekó Péterrel, a Political Capital ügyvezetőjével, és Polyák Gáborral, a Mérték Médiaelemző…

Szopkó Zita

Kiemelt kép: A mindenszo.hu címlapja 2022. április 25-én

Megosztás