korrupcióinfó

Hadházy: Varga Gábor fideszes képviselő kifelejtett egy uniós támogatással épített vendégházat a vagyonbevallásából

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő évek óta heti Korrupcióinfó címmel tartott sajtótájékoztatón mutat be általa „mutyigyanúsnak” ítélt ügyeket. Ezúttal Varga Gábor, Sárbogárd országgyűlési képviselőjének (Fidesz) a vagyonnyilatkozata kapcsán kifogásolta, hogy abban nem szerepel egy vendégház, ami egy Varga által tulajdonolt telken fekszik, és egy, Varga családjához köthető egyesület működteti. Az Átlátszó megkeresésére a fideszes képviselő azt nyilatkozta: szerinte „Hadházy Ákos megint hazudik”, s hogy csak a telek az ő tulajdona, az épület nem, így nem felejtett ki semmit a vagyonnyilatkozatából, valamint uniós támogatást sem kapott.

Varga Gábor fideszes országgyűlési képviselő vagyonnyilatkozatában nem szerepel egy, az ő szántóföldjén »kinőtt« hatalmas vendégház– közölte Hadházy Ákos. A képviselő  észrevette, hogy a booking.com oldal szerint (ahol a helyrajzi szám is megtalálható) a vendégházat a képviselő rokonai által gründolt Dél-Mezőföld Turisztikai Desztináció Menedzsment Egyesület üzemelteti. Az egyesület 2013-ban 50 millió EU támogatást, a Darányi-tervből pedig 8 millió forintot kapott.

Az egyesület honlapja  időközben elérhetetlenné vált, de a Google által tárolt adatokban Hadházy megtalálta az alapítókat: Varga feleségét, anyósát és sógornőjét, illetve a Bikácsi Közéleti Nőegyletet. Utóbbinak a civilszervezetek online bírósági adatbázisa szerint a mai napig Varga anyósa, Konczné Kasos Erika a képviselője. Erről a szervezetről korábban az Átlátszó is írt már, amikor Hadházy egy korábbi Korrupcióinfóján a Parlamentben egymás mellett ülő Varga Gábor, valamint Simonka György és rokonaik közös ügyeit  ismertette. Hadházy akkor arra is kitért, hogy a Varga-Simonka-cégháló több ponton, például a dél-békési „egészségprogramok” esetében összejátszhatott a Mengyi Roland nevével fémjelzett Public Sector-os üzleti körrel.

Hadházy úgy véli, bár az EU nyilvántartásban nincsen nyoma, hogy az 50 millót mire kapta a Varga rokonai által létrehozott egyesület, a közbeszerzési értesítő  szerint 20 milliót költöttek az azóta az internetről nyomtalanul eltűnt szervezet székhelyének (egy kis falu, Bikács, volt evangelikus parókiája) felújítására, 19 milliót az egyesület munkájához szükséges eszközökre, 11 milliót pedig marketingeszközökre.

Varga Gábor  képviselő az Átlátszó megkeresésére azt válaszolta, hogy Hadházy Ákos megint hazudik, s hogy csak a telek az ő tulajdona, az épület nem, így nem felejtett ki semmit a vagyonnyilatkozatából, és uniós támogatást sem kapott.

Hadházy Ákos megint hazudik. A Facebook-bejegyzésében bemutatott vendégháznak helyt adó teleknek vagyok csak a tulajdonosa több mint 20 éve, amelyet a beruházást végző egyesület bérleti szerződésben rögzített feltételekkel bérel tőlem néhány éve. Az ingatlanon felépített vendégháznak nem vagyok tulajdonosa semmilyen arányban, a vendégház építési beruházását nem én végeztem, ebből kifolyólag ahhoz semmilyen európai uniós és hazai költségvetési támogatást nem vettem igénybe.

A telek és a rajta lévő felépítmény tulajdonjoga teljesen elkülönül egymástól. Miután semmilyen arányban nem vagyok tulajdonos a telkemen lévő felépítményben, értelemszerűen nem szerepeltettem a vagyonnyilatkozatomban, ugyanis az – ismétlem – nem az én tulajdonom. Hadházy Ákos a valós tényeket (ismét) hamis színben beállítva hazudik és rágalmaz, nyilvánvalóan aljas politikai indíttatásból. Hadházy Ákos és az alaptalan, lejárató hazugságait leközlő médiafelületek ellen várhatóan ismét jogi eljárást leszek kénytelen kezdeményezni.

Hadházy emlékeztet: a Simonka-perben Varga apósa és sógora is gyanúsítottak, az após előzetesben is ült. A független képviselő a vagyonnyilatkozatból kimaradt vendégház miatt vagyonnyilatkozati eljárást készül kezdeményezni Varga ellen.

Varga Átlátszónak adott nyilatkozatát pedig így kommentálta Hadházy Ákos:

Azt mondta Varga képviselő, hogy ő látta ugyan, hogy nőtt egy ház a szántóján, és az megjelent a tulajdoni lapon is. De ő csak bérbe adta a szántót, az épülethez semmi köze. Tehát akkor a felesége, anyósa, sógora és sógornője által alapított egyesület kapott 60 millió forint EU-s támogatást, épített a szántójukon egy hatalmas házat és bérli alatta a területet a férjtől, vőtől, sógortól. Tényleg, így már mindjárt rendben van az egész… Azért az az egyesület az ország egyik leghülyébb egyesülete, ha ahelyett, hogy 1-2 millióért vett volna egy szántót és arra építi a jacuzzis, napelemes hatalmas épületet, inkább akár évtizedekig perkál a sógornak bérleti díjat. Persze, az sem a legélesebb észre vall, hogy csak egyben hajlandóak kiadni az 5 szobát, két napra és horror áron.

Az RTL Klub Híradója is foglalkozott a témával: a csatorna munkatársai kimentek a helyszínre, és azt vették észre, hogy semmilyen tábla vagy más útjelző nem mutatta, hogy a ház kiadó. A népszerű szállásfoglaló honlapon pedig azzal szembesülhetnek az érdeklődők a riport szerint, hogy hétvégenként sosem szabad a vendégház, és hétköznap sem lehet egy éjszakára vagy csak egy szobát kivenni, hanem csak az egész házat egyben, és legalább kettő napra.

 

Horn Gabriella

Címlapkép: Hadházy Ákos/Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás