országszerte

Hajdúnánás alpolgármestere szerint Brüsszel lassítja a MotoGP pálya építését

December 16-ra képviselő-testületi ülést hívtak össze Hajdúnánáson, ahol a 65 milliárd forintból épülő, a város külterületére tervezett MotoGP-beruházásról is szó esett. Kiderült például, hogy hol tart a csereterületek kijelölése, az alpolgármester pedig az Átlátszó cikkére reagálva elmondta, szerinte mi az oka annak, hogy a tervezettnél lassabban haladnak a munkálatok. De nem ez az egyetlen ügy, amivel Hajdúnánás bekerült mostanában a hírekbe.

Pár hete írtunk a MotoGP pályaépítés fejleményeiről, így arról is beszámoltunk, hogy milyen változások történtek a beruházás mögött álló cégek környékén, és hogy állnak a kisajátítási eljárások:

MotoGP: a kisajátításról még semmi hír, de már a földjeiken dolgoznának | atlatszo.hu

Bár az eredeti tervek szerint őszre már a kisajátítási eljárásokat is lefolytatták volna, december elején még mindig akad olyan család, aki nem tudja, mennyi ideje lesz a kiköltözésre, és mikor kell elhagynia a területét a Hajdúnánás külterületére tervezett, 65 milliárdból megvalósuló MotoGP pályaépítés miatt.

December 16-án, az önkormányzat képviselő testületi ülésén Bódi Judit (az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke, ellenzéki képviselő) a Pénzügyi Bizottság nevében felvetette, hogy a januári ülésen kerüljön sor egy általános tájékoztatóra a MotoGP pályaépítésről, mert „ennek az ügynek is jót tenne, ha nem a sajtóból értesülnénk arról, hogy mely folyamat hol tart”.

Nagyné Legény Ildikó (Fidesz) válaszában kiemelte, hogy az önkormányzat csak közvetetten része a folyamatnak, ezért célszerű lenne a beruházótól (Humda Zrt.) tájékoztatást kérni. Az alpolgármester szavaiból kiderült egy új információ is: a Tedej Zrt. által használt területek lettek felajánlva csereföldként az érintett tulajdonosoknak.

A Tedej Zrt. vezérigazgatója Bódi László András, Bódi Judit édesapja. A Bódi család neve a 2018-as Ángyán jelentésben is feltűnt, ők is a megyei földárverések nagy nyertesei voltak. A cég nettó árbevétele 2020-ban elérte a 5,7 milliárd forintot, az adózott eredménye alapján mégis veszteséges volt.

Az alpolgármester az ülést azzal folytatta, hogy augusztus végéig az összes tulajdonossal személyre szabottan egyeztettek (ez nagyjából 40 érintettet jelent). „Attól függetlenül, hogy a dokumentáció folyamata még nem ért teljesen végig, mára ki tudom azt jelenteni, hogy ki lettek mérve a gazdálkodók számára ezek a területek, és az elmúlt időszakban ezeken a területeken az őszi munkálatok el lettek végezve.” Hozzátette, hogy mindez máshogy néz ki azoknál, akik pénzbeli kárpótlást kértek, náluk az önkormányzat a védett fajok áttelepítésében segédkezett.

A testületi ülés videója a Hajdúnánási Televízió Youtube-csatornáján található meg. A MotoGP pályáról 1:06-tól van szó.

A tervezettnél lassabban haladnak a munkálatok

„Azt gondolom el kell ismernünk, hogy ez a folyamat egy lelassult, lassabb folyamat” – mondta el egy ponton az alpolgármester.

Tavaly ősszel a polgármester arról beszélt, hogy a kisajátítási eljárás valamikor tavasz végére zajlik le. Tiba István, a pálya miniszteri biztosa pedig májusban a Cívishírnek úgy nyilatkozott, hogy „reményeink szerint a konkrét munkálatok a mélyépítéssel szeptember-október hónapban el tudnak kezdődni”. Az érintett családok is úgy értesültek korábban, hogy október végéig kell elhagyni a területeket, ez azonban máig nem történt meg, és kevés rá az esély, hogy még idén sor kerüljön rá.

Azóta kiderült, hogy 2023-ban csak Superbike versenyt rendeznek a pályán, az első MotoGP futamra egy évvel később kerülhet sor. Ennek ellenére Palkovics László azt mondta idén nyáron a Haon.hu-nak, hogy „a beruházás az ütemezésnek megfelelően halad, semmilyen késedelem nincsen”.

Az alpolgármester kitért az Átlátszó cikkére is, amelynek kapcsán elmondta: „el kellene gondolkozni, vagy arról kellene cikket írni, hogy mik azok a történések körülöttünk, amelyek valóban lelassíthatják ezeket a beruházásokat, ami a hajdúnánási lakosokat érinti. Hogy akkor, amikor Magyarországon a gazdaság újraindítása folyik, és ennek keretében folyó beruházások azért nem tudnak megvalósulni, mert mondjuk

egy tőlünk nagyobb hatalom, egy Brüsszel azt mondja, hogy visszatart támogatásokat, mert a magyar kormány kiáll a magyar kultúra és a magyar érdekek képviselete mellett,

akkor azt mondja a kormány, hogy lehet visszább kell egy picit lépni, mert nem IMF hitelekből akarjuk a beruházásokat megvalósítani, hanem saját forrásokból. Ezek a történések valóban tudják lassítani a beruházásokat, és valóban tudják érinteni a helyi lakosokat.”

Szólláth Tibor később hangsúlyozta, hogy nincsenek minden információ birtokában, az önkormányzat főleg a terület kisajátítása kapcsán tud tájékoztatást adni. Ugyanakkor szerinte „a MotoGP pályaépítésnek nem az a lényege, hogy most éppen a kisajátítás hogy áll, hanem van egy sor más hír, amit én ugyanúgy a sajtóból tudok meg, mint Önök”. Végül a testület elfogadta, hogy a HUMDA-tól kérjenek tájékoztatást a következő évben.

Szexista beszólások

Az ülés videóját egyébként más miatt kapta fel a sajtó a napokban: a Debreciner írta meg, hogy a polgármester két alkalommal is szexista megjegyzéssel illette Bódi Juditot. Az ellenzéki képviselő egyik kritikus megjegyzésére reagálva azt mondta: „úgy látom, hogy ez egy nehéz nap önnek is, képviselő asszony”, majd hozzátette: „vannak ilyen napok, hölgyeknél ez nehezebb”. Nagyjából fél óra múlva ismét előkerült a téma:

„van egy feleségem és van egy lányom is, ismerem ezeket a hisztis napokat, nehéz”

– fogalmazott a képviselő.

Szólláth az ülés későbbi szakaszában elnézést kért a kijelentéseiért. (Érdekesség, hogy az első ilyen jellegű megjegyzést a MotoGP-pálya ügyének tárgyalása kapcsán mondta a polgármester.)

Később az alpolgármester is kifejtette véleményét. Nagyné Legény Ildikó elmondta, elszomorítják az országos sajtóban zajló folyamatok. Szerinte azt is kellett volna nézni, mi vezetett a polgármester kijelentéséhez, majd hozzátette:

„nőként is azt kell hogy mondjam, rendkívüli módon illett rá a »hisztis« kifejezés”.

Ugyanezen a testületi ülésen döntöttek egyébként arról is, hogy Hajdúnánás polgármestere 2,1 millió forintos jutalomban részesül, amelyet a helyi fizetőeszközben, Bocskai Koronában adnak oda neki. December 20-án Szólláth Facebook-posztban közölte: a jutalmat a Református Egyházközség részére ajánlja fel.

Nyomoz a rendőrség

Hajdúnánás az elmúlt hetekben egy másik ügy miatt is előtérbe került: Hadházy Ákos derítette ki december 13-án, hogy a legfőbb ügyész tájékoztatása szerint a rendőrség nyomozást folytat, a gyanú „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban”. Hat gyanúsítottat már ki is hallgattak. Hadházy értesülései szerint az ügy egyik érintettje Kiss Imre, a település jegyzője.

Szólláth Tibor december 14-én a Facebookon tette közzé válaszát. Mint írja, az önkormányzat nem kapott tájékoztatást semmilyen hatóságtól, de tudomása szerint az eljárás az Infrastrukturális fejlesztés Hajdúnánáson nevet viselő közbeszerzésre terjed ki.

Megerősítette, hogy az önkormányzati hivatal egy köztisztviselőjét meghallgatták az ügyben, és elmondta, hogy a 2017 és 2021 közötti közbeszerzések szabályszerűségének ellenőrzését külső szakértő bevonásával végeztették el.  A Debrecinernek azt is elárulta, hogy összesen 23 közbeszerzést vizsgáltak meg, komolyabb szabálytalanságokat nem találtak. A vizsgálat eredményét a december 16-i testületi ülésen egyhangúlag el is fogadták. (A lap a képviselő-testületi ülés felvétele alapján megemlíti, hogy az East-Audit Zrt. nem vizsgálta a város közbeszerzéseinek belső tartalmát.)

Szopkó Zita

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Tiba István, Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselői, Szólláth Tibor, polgármester, Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke, Talmácsi Gábor világbajnok gyorsasági motorversenyző és Palkovics László (ITM) a MotoGP sajtótájékoztatóján Hajdúnánáson 2020. június 20-án (forrás: Facebook/Szólláth Tibor)

Megosztás