Egyéb

230 millió forintból formálja az Y- és Z-generáció szemléletét Schmidt Mária alapítványa

A megbízást az Origót és VS-t birtokló New Wave Media Kft. tulajdonosának, Száraz István Péternek tavalyelőtt alapított reklámos cége, a Frank Digital Kft. nyerte el. Alvállalkozóként Garancsi István egyik cége is közreműködik majd a projektben, aminek keretében tűzfalfestményekkel, virtuális valóság mobilalkalmazással, épületháló-reklámokkal és animált köztéri vetítésekkel próbálják átadni a fiataloknak az ’56-os emlékév üzenetét.

 

banner2_mozgo_2

 

Bár az Operaház mégsem Ákos művét adja elő 2016. október 23-án, azért a kormánybiztossá kinevezett Schmidt Mária irányítása alatt futó ’56-os emlékév tartogat még meglepetéseket.

2016. február 15-én jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, hogy január 29-én eredmény született a Terror Házát is üzemeltető Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány „Y- és Z- generációs szemlélet formálása az ’56-os emlékévvel összefüggésben” című tenderén.

A megbízás értékét a KKETTK Közalapítvány eredetileg 230 millió 150 ezer forintra becsülte, ám végül ennél olcsóbb lett egy kicsivel. A közbeszerzést ugyanis 229 millió 650 ezer forintos ajánlattal nyerte el az egyetlen ajánlattévő, a Frank Digital Kft.

Erről a cégről legutóbb 2015 decemberében írtunk: Rogán szomszédjának cégei akkor nyerték el a Magyar Olimpiai Bizottság nettó 360 milliós tenderét, és a munka 15%-ával bízták meg a Frank Digital Kft.-t alvállalkozóként.

A kft-t 2014 áprilisában alapította a DryCom Informatikai Tanácsadó Kft., melynek egyedüli tulajdonosa Száraz István Péter. Ő egyben az Origo.hu-t és VS.hu-t is birtokló New Wave Media Kft. ügyvezetője is, amelynek a cseh Bawaco a tulajdonosa, ám sokan úgy emlegetik, mint Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak érdekeltségét.

Száraz István néhány napja a Népszabadság értesüléseit – miszerint egyesíteni kívánják a két hírportált – nem kommentálta, mindössze annyit közölt, hogy jelenleg folyik a VS-t megalapító New Wave által decemberben a Telekomtól 4,2 milliárd forintért megvásárolt Origo működésének átvilágítása.

A KKETTK Közalapítvánnyal aláírt szerződés értelmében a Frank Digital Kft.-nek az alábbi feladatokat kell elvégeznie az ’56-os emlékévvel összefüggésben:

– a forradalom napjai alatt a jelentősebb dátumok estéjén, a fontosabb helyszíneken eredeti fotók és archív mozgóképek felhasználásával épületvetítések tartása Budapesten

– ’56 emblematikus alakjainak megjelenítése épületháló-reklámokon, „monumentális méretben”, Budapesten

– az ’56-os hősökről megemlékező tűzfalfestések „heroizáló méretben, de az állandóság igényével”, Budapesten és vidéken

– virtuális valóság mobilalkalmazás kifejlesztése, ami lehetővé teszi, hogy „egy VR-szemüveggel egy 360 fokos panorámaképbe lépjünk be a forradalom jelentős helyszínein”

– online felület fejlesztése középiskolások számára, digitális történetmeséléssel és interaktív térképekkel, pályázatokkal és nyereményjátékokkal, fokozatosan bővülő tartalommal, „amely közösségi média aktivitással egészül ki, illetve hosszútávon is beépíthető az iskolák oktatásába”

A szerződéshez tartozó műszaki leírás szerint az Y- és Z-generációnak, vagyis az 1980-1999 között, és 2000 óta született fiataloknak az ’56-os emlékév üzenetét kell átadni: „nem mindegy, melyik oldalra állsz, nem maradhatsz semleges, van olyan, hogy jó és rossz, a szabadságért harcolni kell, a patriotizmus pozitív”.

 

 

A 230 milliós szerződéshez a Frank Digital Kft.-nek 5,7 millió forintos bankgaranciát kellett bemutatnia, és ezt meg is tette.A bankgaranciát a cég egyik számlavezető pénzintézete, a Növekedési Hitel Bank Zrt. állította ki. Az az NHB, ami szintén Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége, és néhány napja azzal került be a hírekbe, hogy egy fura pályázaton kapja meg a bedőlt Buda-Cash ügyfélvagyonát.

Hogy a történet teljes legyen, a Frank Digital Kft. szinte minden részfeladatnál alvállalkozókat foglalkoztat majd

– a tűzfalfestéseknél a Neopaint Works Bt.-t

–  a virtuális valóság mobilalkalmazásnál a Gyár Utómunka Kft.-t

– az online felület kialakításánál az Info-Frame Kft.-t

– az animált épületvetítéseknél a Visual Europe Zrt.-t

A négyből két alvállalkozó érdekes.

Az Info-Frame Kft. többségi tulajdonosa 2015 augusztusa óta a CoreBank Informatikai Tanácsadó Kft., melynek tulajdonosa nem más, mint a Frank Digital Kft., vagyis a megbízást elnyerő fővállalkozó.

A 2015 júniusában alapított Visual Europe Zrt. tulajdonosa a Garangold Investment Befektető Zrt., ami 2013-as megalakulásakor rögtön egy 3 milliárdos, mikrocégek tőkehelyzetét javító alap kezelését nyerte el az NFÜ pályázatán. A Garangold tulajdonosa Garancsi István.

Erdélyi Katalin

A cégadatokat az Opten és a Céginfó szolgáltatta.

Frissítés (206.03.10.): Cikkünk megjelenése után 1 nappal a KKETTK Közalapítvány levélben kérte annak közlését, hogy a Frank Digital Kft. nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként kapott tőlük megbízást.

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás