sajtószabadság

Kinek fontos a független vidéki nyilvánosság, és ellenzéki legyen, vagy pártatlan?

A „vidék” valójában 8 millió embert, az ország lakosságának nagyjából 85 százalékát jelenti. Mondhatjuk tehát, hogy Magyarország sokkal inkább vidék, mint Budapest, és a körúton túl is van élet. Pártfüggetlen vidéki sajtóorgánum viszont egyre kevesebb. Ezekről a médiumokról és azokról az országos portálokról – köztük az Átlátszóról – esett szó a Nyomtass te is! konferenciáján, amelyek vidéki tudósítói hálózatot működtetnek.  

Kinek fontos a független vidéki nyilvánosság, és ki mit tesz érte – ezek a kérdések álltak annak a konferenciának a középpontjában, amelyet a Nyomtass te is! szervezett meg Budapesten a napokban. A mozgalom résztvevői szerint több olyan politikai, közéleti vagy médiaszereplő van, akik komoly erőfeszítéseket tesznek a független vidéki nyilvánosság megerősítéséért, ezek a kezdeményezések azonban gyakran nem ismertek a szélesebb közvélemény előtt, és egymástól is elszigetelten működnek.

Ezért döntöttek úgy, hogy megpróbálják egy asztalhoz ültetni a legnagyobb pártok sajtóval foglalkozó szakértőit, a vidéki független hírportálok szerkesztőit, civil szervezeteket, politikai pártok képviselőit, valamint olyan országos médiumok vezetőit, amelyek vidéki tudósítói hálózatot építenek.

Így kapott meghívást a Magyar Narancs és a Magyar Hang mellett az Átlátszó is, hiszen portálunk 2017 óta működteti Országszerte rovatát a vidéki nyilvánosság biztosítására.

Magyarország sokkal inkább vidék, mint Budapest – Katus Eszter támogatási felhívása

„Aki szeretne ingyen dolgozni a Dunántúli Naplónak nyáron, azt szívesen látjuk gyakorlatra.” Nagyjából ezzel a visszautasíthatatlan ajánlattal indult a napilapos újságírói karrierem 2007 nyarán a megyei lapnál Pécsett. És ugyanilyen furcsán is ért véget 9 évvel később.

A konferencián arról volt szó, ki mit tesz és mit tervez a független vidéki nyilvánosság helyreállításáért és megerősítéséért, illetve hogyan tudnák erősíteni egymást a jelenleg elszigetelten működő kezdeményezések.

A rendezvény helyszínéül szolgáló VDSZ-székházban többek között felszólalt L. László János (Nyomtass te is! mozgalom), Urbán Ágnes (Mérték Médiaelemző Műhely), Enyedi Nagy Mihály (MÚOSZ), György Zsombor (Magyar Hang), Bod Tamás (Magyar Narancs) és Porcsin Zsolt (Debreciner.hu), valamint több párt és független helyi médium képviselője is. A vidéki portálok közül képviselte magát a Debreciner.hu, a Szabad Pécs, a Nyugat.hu, a Veszprémkukac, a 7300.hu, a 6300.hu,a Kapos-T, a KecsUp és a Borsod24 is.

Kinek fontos a vidéki nyilvánoság (és ki mit tesz érte)? – Nyomtassteis! konferencia (2020.06.26.)

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Kitől is független?

A beszédek egyik fókuszpontja az volt, hogy közös pályázatokkal és közös reklámfelület-értékesítéssel tehetnének szert bevételre azok a portálok, amelyek önkormányzati támogatásra nem számíthatnak. Ennek – és a nagyobb nyilvánosság elérése – érdekében hozta létre a Nyomtass te is! mozgalom az iránytű.org nevű közös platformot, ahol a független vidéki portálok egy-egy aktuális, országos érdeklődésre is számot tartó anyagait gyűjtik össze és osztják meg. Ezzel kapcsolatban felmerült, hogy az oldal hitelesítő jelvényként is működhetne: ami ott megjelenik, az bizonyos szakmai elvárásoknak megfelel.

A másik irányvonalat a beszédekben az adta, hogy:

bár mindenki fontosnak tartja a független médiát, abban gyakran nincs egyetértést, hogy ez pontosan mit is takar: ellenzéki médiát vagy valóban pártatlan újságírást?

Többen alapvetően hibás elképzelésnek tartják például, hogy egy médium, amit (egy akármilyen „színű”) önkormányzat működtet, lehet független. Sőt, önmagában a koncepciót sem tartják helyesnek. Babos Attila, a Szabad Pécs főszerkesztője szerint az önkormányzatoknak tájékoztatási kötelességük van, de azt sehol sem írják elő számukra, hogy médiumot kell működtetniük. Amennyiben az mégis megtörténik, már piactorzító hatásuk van az adott településen.

Biztos anyagi háttér nélkül viszont nehéz függetlennek maradni, sőt, egyáltalán működni. Porcsin Zsolt, a Debreciner alapítója rámutatott, ha valamilyen nagy támogató (cég, mágnás vagy politikai szervezet) áll egy újság mögött, az mindig a saját anyagi és politikai érdekeit tartja majd szem előtt, és aszerint fog döntéseket hozni – nem pedig szakmai alapon. Ez egy rizikós út,

ezért van szükség arra, hogy a médiumok csupán egy valakitől függjenek: az olvasótól.

Az olvasóknak viszont fel kell ismerniük, hogy a támogatásuk nélkül nem tudnak működni a hírportálok.

Az is szóba került, hogy azokon a településeken, ahol működik független médium, minden politikai párt meg tudott jelenni a nyilvánosság előtt az őszi választásokon, a választók pedig több információ birtokában dönhettek a voksoláskor. Így fordulhatott elő, hogy az ilyen településeken nagyobb arányban tudott nyerni az ellenzék.

Ennek ellenére több felszólalásban is elhangzott, hogy az ellenzéki pártok még mindig nehezen juttatják el üzeneteiket az emberekhez, ezért is terveznek néhányan Nemzeti Hírbankot, vagy egy alternatív MTI-t létrehozni. Ezeket a terveket azonban a jelen lévő újságírók többsége elutasította.

Az Átlátszót Katus Eszter, az Országszerte rovat szerkesztője képviselte a konferencián.

Kérdés volt az is, mire lenne szükségük a médiában dolgozóknak ahhoz, hogy színvonalasan, kompromisszumok nélkül dolgozhassanak a jövőben is. Ezzel kapcsolatban elhangzott, hogy alapvetően meghatározná a szakma működését, ha lenne egyetemi, főiskolai újságíró képzés, elérhetővé tennének ingyenes szakmai képzéseket számukra, ingyenes jogi és pszichés támogatást biztosítanának nekik, a szabadúszók pedig több anyagi és szakmai támogatást kapnának.

A politikusoktól több információt várnának és azt, hogy egy-egy feltárt eset után feljelentést tegyenek, felkarolják az adott ügyet. A független portálok között pedig több közös munkára, egymás meghivatkozására és támogatására lenne szükség.

Három év, több száz cikk

Az Átlátszó három éve, a megyei lapok bedarálása után indította el Országszerte rovatát: csak az első másfél évben 400 (azóta több mint 600) blogposzt, főoldalas anyag és videó született vidéki témákban, helyszíneken, és ezek több mint 4 millió olvasót vonzottak. Összesen több mint 30 szerző írt a rovatba, jelenleg tíz állandó szerző van, akik rendszeresen írnak portálunknak. Az ország szinte minden megyéjében vannak tudósítóink: szabadúszók, megyei lapok elbocsátott dolgozói, helyi bloggerek, civil szervezetek aktivistái. A rovatot idén márciusig Rádi Antónia, azóta a Komlón élő Katus Eszter szerkeszti.

Indul az Országszerte, az Átlátszó blogja a körúton túli világ híreivel

Nem kell ahhoz a Freedom House vagy a Mérték Médiaelemző jelentéseit böngészni, hogy tisztán lássuk, miképp zsugorodik a sajtószabadság, hogyan szűkülnek be a nyilvánosság csatornái – elég megnézni bármelyik nyomtatott megyei lap vagy az online változatok címlapját, hogy rájöjjünk, a vidéki „mainstream” nyilvánosság megérkezett vissza, a szocializmusba.

 

Az elmúlt években vidéki szerzőink segítségével hírt adtunk számos környezetkárosításról, politikai csatározásról, vitatott beruházásokról, közadatigényléseket adtunk be, adatokat böngésztünk, problémákat vetettünk fel, ellenőriztük a helyi hatalmat, és megírtuk azt is, amit szívesen elhallgattak volna.  Jelen vagyunk Szegeden, Miskolcon, Kaposváron, Győrben, Szolnokon, Pécsett és Érden, de várunk minden olyan olvasói jelzést az ország bármely pontjáról, amely segíti az átláthatóságot, helyi problémákra mutat rá, korrupciós ügyeket tár fel.

Az Átlátszó Országszerte cikkeinek területi megoszlása megyénként

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás