művészet

A hetes számú vörösiszap-tározó élete és viszontagságai – képregénypremier az Átlátszón

A hetes számú vörösiszap-tározó élete és viszontagságai című képregény Ian M. Cook antropológus és Németh Gyula grafikus/illusztrátor együttműködéséből született, azzal a céllal, hogy bemutassa az Almásfüzitő egykori timföldgyárának vörösiszap-tározóján működő hulladék-lerakót. Azok a nem közismert alakok, akik a képregény oldalain megjelennek, nem valóságos személyek, hanem azokból az emberekből lettek összegyúrva, akikkel interjú készült a településen. A történet, melynek elbeszélője maga a tározó, felöleli a VII-es számú vörösiszap-tározó és a szomszédságában élők életének történelmi, politikai, tudományos, kulturális és társadalmi aspektusait. Teljes képernyős verzióért ide kattintson.

A hetes számú vörösiszap-tározó élete és viszontagságai

A képregényt inspiráló valós eseményekről az Átlátszó korábbi cikkeiből tájékozódhat. Tavaly több, mint 2 milliárd forintos árbevétele volt annak a cégnek (Tatai Környezetvédelmi Zrt.,TKV), amely az egykori almásfüzitői vörösiszap-tározókon hulladék-feldolgozót működtet, s melyről februárban megírtuk: megújították a környezethasználati engedélyét, miután Mészáros Lőrinc cégcsoportja kinézte magának.

Megújították a Mészáros cégcsoport által kinézett almásfüzitői hulladéklerakó engedélyét

Többéves várakozás után decemberben megkapta az almásfüzitői vörösiszap-tározóknál működő, veszélyes hulladékot is feldolgozó üzem, a Tatai Környezetvédelmi Zrt. (TKV) az új környezethasználati engedélyét. Az Átlátszó több forrásból is úgy értesült, hogy az évi több, mint kétmilliárd forintos árbevétellel bíró vállalat megvásárlásáról Mészáros Lőrinc cégcsoportja tárgyal a jelenlegi tulajdonossal.

Jóslatunk azóta valóra vált, a Gazdasági Versenyhivatal weboldalán március végén közzétett engedélyezési dokumentum szerint a Mészáros Csoporthoz tartozó Status Next Környezetvédelmi Magántőkealap egyedüli irányítást szerzett a TKV-t tulajdonló Envirotis Holding Zrt. felett.

Megújították a Mészáros cégcsoport által kinézett almásfüzitői hulladéklerakó engedélyét from atlatszo.hu on Vimeo.

Képregény: Ian M. Cook — Németh Gyula

A képregény a Black Waters elnevezésű kutatási projekt keretében készült, mely a Közép-európai Egyetem Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja (CMDS), az Átlátszó és a Balkan Investigative Reporting Network együttműködésében valósult meg, a Nyílt Társadalom Kezdeményezés Európáért támogatásával. A kutatócsoport további tagjai: Czeglédi Alexandra (kutatási asszisztens), Horn Gabriella (oknyomozó újságíró) ás Vetier Márta (kutató). Magyarra fordította Orosz Anna.

Megosztás