budapest

Iratokat foglalt le a NAV a Fővárosi Állat- és Növénykertben, feljelentéseket kapott a rendőrség

Az Átlátszó értesülése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói 2019-es iratokat foglaltak le a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt hétfőn a Fővárosi Állat- és Növénykertben (FÁNK). Nemrég lapunkhoz több feljelentés is eljutott, amelyekben az intézményen belüli állítólagos szabálytalanságokról írnak. A FÁNK megkeresésünkre elismerte, hogy több ügyben is vizsgálat folyik. Felmerült például annak a gyanúja, hogy eltűnt 500 raklap térkő, nem a közbeszerzést elnyerő cégektől vásároltak takarmányokat, ezenkívül veszélyes állat simogatásával hirdették a gyerektábort, és csalásra biztatták a 65 év feletti önkénteseket a koronavírus-járvány alatt. 

Értesüléseink szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal emberei 2019-es iratokat foglaltak le a számviteli rend megsértésének gyanúja miatt hétfőn a Fővárosi Állat- és Növénykertben (FÁNK). Információink szerint azután vonult ki a NAV, miután az állatkert fenntartója, a Főváros megküldte a belső ellenőri jelentést, a gazdasági igazgató átadás-átvételi jegyzőkönyvét és a könyvvizsgálói jelentést a rendőrségnek. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a NAV-hoz és az állatkerthez, de egyelőre nem kaptunk választ sehonnan sem.

Februárban írtunk arról, hogy a Főváros felkérte a tulajdonában lévő Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft-t, hogy világítsa át a Fővárosi Állat- és Növénykert híres-hírhedt Biodóm-projektjét: miért drágult ötszörösére (12 milliárdról 63-ra), és pontosan mennyibe kerül még a befejezése.

A Főpolgármesteri Hivatal Belső Ellenőrzési Osztálya még azelőtt indított ellenőrzést az állatkertben, mielőtt az Enviroduna megbízást kapott volna a Biodóm pénzügyeinek átvizsgálására. Az állatkert honlapjára feltöltött tavalyi beszámoló szerint ez a belső ellenőrzés 2019. augusztus 29. és november 18. között folyt, és azt vizsgálta, hogy „2018-ban és 2019-ben megfelelően biztosítottak-e a szabályszerűség, szabályozottság, hatékonyság feltételei a belső kontrollrendszer működéséhez, valamint, hogy a pénzügyi, irányítási folyamatok megfelelően működnek-e, továbbá az, hogy a pénzgazdálkodási jogkörök gyakorlata összhangban áll-e a vonatkozó szabályozásokkal.”

A FÁNK honlapján olvasható összegzés szerint ez a belső ellenőrzés megállapította, hogy „a vezetőség takarékos gazdálkodásra irányuló intézkedései hatékonyak voltak”, de azt is, hogy

„a szabályozási rendszer nem teljeskörű, a megállapított hibák a folyamatszabályozás és az ellenőrzési nyomvonalak hiányára vezethetők vissza, valamint az Intézmény belső ellenőrzése nem felel meg a jogszabály által előírt követelményeknek. Az ellenőrzés összesített értékelése a vizsgált területekről közepes (3) volt.”

Az állatkerti dokumentum nem részletezi a náluk feltárt hibákat, de a sajtóban megjelent már néhány érdekesség: a Magyar Narancs márciusban számla nélküli krokodilbeszerzésről írt, a Népszava pedig furcsa tanácsadói visszafoglalkoztatásról számolt be, és arról, hogy a Cápasulit külön díjért üzemeltető cég az állatkert éppen szabadságon lévő munkatársait foglalkoztatja.

Nemrég több feljelentés is eljutott a lapunkhoz, amik szintén szabálytalanságokról árulkodnak: a Biodóm építése közben eltűnhetett 60 millió forint értékű térkő az állatkertből, csalásra buzdították a 65 év feletti önkénteseket a járvány idején, és veszélyes állat simogatásával hirdették a gyerektábort. Ezenkívül információink szerint annak is felmerült a gyanúja, hogy nem a közbeszerzést elnyerő cégektől vásároltak takarmányokat.

Új vezetők próbálnak rendet tenni

Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) főigazgatója a hivatalos indoklás szerint egészségi okokból mondott le március 1-jével, távozásának a hátterében azonban feltehetőleg a Biodóm építése körüli pénzügyi botrány állhatott.

A Biodóm a kitalálása óta négyszeresére drágult, kezdetben még 15,7 milliárd volt a tervezett költsége, ami később 63 milliárd forintra ugrott. A Pannon Park körüli botrány akkor robbant ki, amikor tavaly decemberben egy sajtóbejáráson Persányi Miklós bejelentette, hogy a nagyszabású beruházásra nem elég a kormány által biztosított 43,7 milliárd forint, további 20 milliárdra van szükség a befejezéséhez.

Akár 63 milliárd forintba is kerülhet az állatkerti Biodóm, ha egyáltalán sikerül befejezni

A kormány az állatkert igazgatóját okolja a Biodóm az eredetileg tervezett 12 milliárd forinthoz képest most már ötszörös drágulása miatt, és nem ad több pénzt az építkezésre. A főváros átvilágíttatja a projektet, és minden lehetőséget megvizsgál a minél költséghatékonyabb befejezés és üzemeltetés érdekében.

A Biodómot magában foglaló Pannon Park június közepén közel egymilliárd forinttal drágult. A Fővárosi Önkormányzat azt közölte az Mfor.hu-val, hogy a Biodóm építésére egyéb jogi lehetőség híján fizet ki Budapest 900 millió forintot a kivitelezést végző, Garancsi István tulajdonában lévő Market Zrt.-nek, azért, hogy az épület eljusson egy olyan állapotba, amely biztosítja állagának megóvását, amíg nincs megoldás a létesítmény befejezésére.

A Biodóm kivitelezését Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. végzi. (Fotó: Átlátszó/Zsilák Szilvia)

A cég eredetileg 2020 tavaszára vállalta a park befejezését, ami most augusztus végére módosult, és 33,3 milliárd forintról 34,2 milliárd forintra drágult, s az átadás után a Biodómot még be is kell rendezni.

Karácsony Gergely június elején arról beszélt, hogy járványügyi védekezésre hivatkozva a kormány már elvont forrásokat az önkormányzatoktól, és ha a megszorítások 2024-ig érvényben maradnak, akkor csak az a kérdés, hogy melyik évben megy csődbe a fővárosi önkormányzat. Budapest vezetése korábban az Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft-t kérte fel, hogy világítsa át a projektet, és hogy a befejezéshez különböző forgatókönyveket vázoljanak fel, aminek tartalmaznia kell azt is, hogy mennyiből lehet befejezni az építkezést.

Persányi Miklóst megbízott főigazgatóként a korábbi operatív igazgató, Szabó Roland váltotta, akit Karácsony Gergely bízott meg az intézmény átmeneti vezetésével. Az agrármérnök végzettségű Szabó Roland tavaly novemberben került az állatkerthez, több körös pályázat eredményeként nevezték ki operatív igazgatóvá, és jelenleg főigazgató-helyettesként van feltüntetve az intézmény honlapján.

A FÁNK gazdasági vezetői posztját január elsejétől Mézes Rózsa tölti be, aki több mint egy évtizede a főpolgármesteri irodában dolgozott önkormányzati tisztségviselőként. Kettejük dolga lenne stabilizálni, és kifehéríteni az állatkert gazdasági működését.

Eltűnhetett 500 raklap térkő

Az Átlátszó birtokába került iratok szerint több ügyben is vizsgálat folyik az állatkertben.

Egy feljelentés szerint eltűnt 500 raklap térkő, ami a Vidámpark elbontása után maradt vissza, és aminek az értéke 60 millió forint.

A dokumentumban az áll, hogy a térkövek megtalálhatóak az állatkert számviteli nyilvántartásában, de eltűntek az intézmény területéről.  A térkövek további sorsát, a beépítést, elszállítást, eladást a főigazgatónak kellett volna eldöntenie.

A feljelentés szerint ahhoz, hogy ki tudják vezetni a térköveket a számviteli rendszerből, tisztázni kell, hogy hová kerültek. Ezt a gazdasági igazgató, Mézes Rózsa feljegyzésben javasolta Szabó Roland részére, a szükséges intézkedések, vizsgálatok és végül a büntetőfeljelentés megtétele céljából. Szabó Roland ezeket nem tette meg, hanem a vizsgálóbizottság élére kívánta Mézes Rózsát helyezni, aki jelezte, hogy feltáróként nem vizsgálhatja ki az ügyet, mert összeférhetetlennek érzi. A főigazgató-helyettes ekkor az állatkerttel szerződéses könyvvizsgálót kívánta megbízni a feladattal, amit ő is visszautasított. Szabó Roland ekkor az állatkert megbízási szerződéssel foglalkoztatott ügyvédjét, dr. Rosta Mártont bízta meg a vizsgálat lebonyolításával.

Ezzel kapcsolatban érdeklődtünk az ügyészségnél, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy a kerületi ügyészségre egy feljelentés érkezett, amit a szervezet a XIV. kerületi Rendőrkapitánysághoz továbbított.

Veszélyes állat simogatásával hirdetik a gyerektábort

Szintén rendőrségi feljelentés történt amiatt, hogy a Zoo Tábor honlapján vízilósimogatással hirdették a nyári tábort.

Vízilósimogatással hirdették a Zoo Tábor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A felvétel június 16-án készült, ezután a képet eltávolították. (Forrás: zootabor.hu)

A vonatkozó jogszabály szerint a víziló úgynevezett „különösen veszélyes állatfaj”, és ezt a címet azért érdemelte ki, mert ha veszélyben érzi magát, simán végezni tud egy emberrel. Az ilyen fajokat úgy szükséges tartani, hogy a látogatókkal ne kerülhessenek kapcsolatba, a biztonsági intézkedések megszegése pedig bűncselekmény, és szabadságvesztéssel sújtható. Egy hozzánk eljutott dokumentum szerint a főigazgató-helyettesnek már május végén tudomása lehetett arról, hogy vízilósimogatással hirdetik a tábort. 

Június 16-án néztük meg a Zoo Tábor honlapját, és ekkor még találtunk vízilósimogatást a galériában, de miután megkerestük a céget, a képet eltávolították.

Azt nem tudni, hogy mikor és milyen körülmények között készült a fotó. A honlapon szereplő információk szerint a táborban szakképzett pedagógusok és állatkerti szakemberek segítenek az állatok megismerésében. Az ÁSZF szerint a program szervezője a Játékmester Gyerekprogram Kft., ami a Fővárosi Állat- és Növénykerttel kötött megállapodás értelmében minden év iskolaszüneti időszakában megszervezi a Zoo Tábort.

A cég tulajdonosa a Profólió Projekt Tanácsadó Kft., ami mögött bonyolult cégháló található. A végső tulajdonosok között Zakor Sándor neve tűnik fel, aki az MTK tulajdonosa, a munkaerő-kölcsönzésre szakosodott Prohumán ügyvezető igazgatója. Szijjártó Péter külügyminiszter május elején jelentette be, hogy stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a céggel.

A vízilósimogatással kapcsolatban megkérdeztük megkérdeztük a céget, de választ nem kaptunk. Megkeresésünkre a Budapesti Rendőr-főkapitányság annyit árult el, hogy a XIV. kerületi Rendőrkapitányságra két feljelentés is érkezett, amellyekkel kapcsolatban a rendőrkapitányság feljelentés-kiegészítést rendelt el.

Csalásra buzdították a 65 év feletti önkénteseket a koronavírus-járvány alatt

A koronavírus-járvány alatt a FÁNK egyik alkalmazottja 108 fő önkéntes részére küldött ki egy csalásra buzdító körlevelet, amiben arról írt, hogyan tudnak a 65 év feletti segítők a járvány miatti tiltás ellenére belépni az állatkertbe, és hogy őt úgysem tudják kirúgni engedetlenségért.

„Azt fogjuk játszani, hogy mindenki 65 év alatti segítő. (…) A nyilvántartásban nincs benne a korotok, nekem sajnos nincs időm a szerződésekből kibogarászni, ki mikor született. Ha bukunk, azért nagyot bukunk, kérlek benneteket, legyetek diszkrétek.”

Emiatt az egyik önkéntes mélységesen felháborodott, és megkereste az állatkertet, hogy a munkatársuk a járványügyi szabályok kijátszására biztatja az időseket, és ezzel veszélyezteti az egészségüket, valamint az állatkert jó hírnevét is. Bár a veszélyhelyzeti előírást megszegők akár Btk-ba ütköző cselekményt is elkövethetnek, a szóban forgó alkalmazott közös megegyezéssel távozhatott.

Az állatkert vizsgálja, hogy valóban eltűnt-e a térkő

Szabó Roland főigazgató-helyettes készséggel válaszolt a megkeresésünkre, válaszaiból pedig kiderült, valóban vizsgálják, hogy az állatkertben eltűnt-e 500 raklap térkő.

„Egyelőre egyetlenegy raklap eltűnését nem lehet tényként kezelni. Belső vizsgálat van folyamatban, mely a raklapok felhasználásának négyzetmétere, a jelenleg is meglévő tartaléklapok száma, és egyéb körülmények alapján fogja tisztázni a kérdést.”

Arra a kérdésünkre, hogy az állatkert tett-e az ügyben feljelentést, Szabó azt válaszolta, hogy értelemszerűen a vizsgálat lezárása előtt nem tesznek hatósági intézkedést, és a vizsgálat eredményétől függően lesznek esetleges jogi lépések. A vizsgálóbizottságot a megkeresésünk előtt életre hívták, az állatkert azt viszont cáfolja, hogy abban felmerült volna Mézes Rózsa bizottsági tagsága.

Szabó Roland elismerte, hogy látta azt a fotót, amin egy kislány megérinti a víziló orrát, ám szerinte nem beazonosítható, hogy mikor készült a fénykép, továbbá

„az állatkert a tartási és a bemutatási szabályokat maradéktalanul betartja, azt senki – még az Ön kérdése sem – vitatja.”

A főigazgató-helyettes elismerte azt is, hogy az állatkert egyik munkatársa megpróbálta kijátszani a szabályokat, és csalásra biztatta a 65 év feletti önkénteseket. A dolgozó elismerte a hibáját, és közös megegyezéssel megszüntették a jogviszonyt. Mivel a felhívás után egy 65 év feletti önkéntes sem ment be az állatkertbe, és mivel a felhívás nem akadályozásra, hanem kijátszásra hívott fel, így az főigazgató-helyettes szerint nem történt bűncselekmény. Szabó Roland emlékeztetett, hogy a Btk. szerint csak az a személy büntetendő, aki a járványügyi intézkedés akadályozására irányuló előkészületet követ el.

Információink szerint felmerült annak gyanúja is, hogy nem a közbeszerzést elnyerő cégektől vásároltak takarmányokat, és érdeklődésünkre a főigazgazgató elismerte, hogy vizsgálják azt is, hogy előfordult-e ilyen eset. Ebben a vizsgálóbizottságban mentették fel Mézes Rózsát a bizottsági munka alól, a saját kérésének megfelelően.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Zsilák Szilvia / Átlátszó

Ha már egyszer itt vagy… Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás