A helység kalapácsa

Vizes Sportok Háza, Samsung-gyár, Postás Strand – ezek miatt tarolt az ellenzék a Duna-kanyarban

Pest megye sok településén búcsúzik a fideszes vezetés a hatalomtól. Az új összetételű testületekben számos helyen kerültek fölénybe az ellenzéki pártok vagy helyi civil egyesületek jelöltjei, s a most felsorolt településeken mindenhol ellenzéki polgármesterek fognak irányítani. Cikkünkben összeszedtük azokat a legfontosabb botrányokat, amik az önkormányzatok korábbi tevékenységét jellemezték. 

Vácott újságíró lett a polgármester

Fölényes győzelmet arattak Vácott az ellenzéki összefogás jelöltjei, akikkel szemben a Fidesz-KDNP indulói egy körzet kivételével mindenhol alulmaradtak. Az ellenzék polgármester-jelöltje, Matkovich Ilona a szavazatok 41,25 %-át kapta meg, míg a 2010 óta a város élén álló Fördős Attilára (Fidesz-KDNP) csak a szavazók 28,6 %-a voksolt. Matkovich Ilona újságíró 2014 óta tagja a váci testületnek, a SZAVAD–Szövetség a Városért A Demokráciáért nevű civil egyesület képviseletében került be az önkormányzatba. Mögötte a mostani választásokon a Mi Hazánk kivételével felsorakozott az összes ellenzéki párt, valamint a Mindenki Magyarországa Mozgalom és két civil egyesület.

Helyzetét azonban rontotta, hogy a DK és az MSZP helyi szervezetének tagjai nem fogadták el pártjaik döntését és intenzív lejárató kampányba kezdtek ellene. A szocik és az egykori kisgazdák saját, „független” jelölteket indítottak, megosztva ezzel az ellenzéki szavazókat. Ennek fényében különösen nagy sikernek tekinthető Matkovichék győzelme. Az új testületbe a volt fideszes önkormányzatból csak négyen jutottak be; a Váci Szívvel Mozgalom egy delegáltja mellett az ellenzéki összefogás kilenc képviselővel fogja támogatni az új polgármestert.

A Fördős-vezette testület választási kudarcának azért voltak előzményei. Főként az utóbbi időben kapcsolódott sok botrány és fiaskó a fideszes önkormányzat tevékenységéhez. Júniusban például az Innovációs és Technológiai Minisztérium visszavonta a váci mobilgátra megkötött 2,2 milliárd forintos támogatási szerződést, sőt a városnak vissza kell fizetnie a projekt előkészítésére eddig elköltött 74 millió forintot.

Pedig a városvezetés korábban azzal büszkélkedett, hogy a régóta várt mobilgát, melyet Európai uniós és állami forrásokból építenek fel, rendkívül nagy biztonságot fog adni Vácnak. Csakhogy a gátépítés egyre halasztódott, majd az egész projekt támogatását leállította a kormányzat. Különös módon az erről szóló testületi ülésen Fördős Attila már azzal érvelt, hogy míg egy mobilgát megtérüléséhez 200 évre van szükség, addig árvíz esetén a hagyományos módon történő védekezés 2-300 millióból megoldható, tehát az is jó lesz a városnak.

De egy másik Duna-parti beruházás ügye is megbolygatta a kedélyeket Vácott. A mobilgáthoz hasonlóan hosszú ideje ígérte a városvezetés egy új csónakház megépítését, melyben a váci kajakosok és evezősök végre megfelelő körülmények között edzhetnek. 2016-ban a Vizes Sportok Háza nevű létesítményre 105 millió forint pályázati pénzt is kapott az önkormányzat, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség partnereként.

Az építkezés azonban csak nem akart elkezdődni. Idén tavasszal aztán váratlanul a testület határozatot hozott arról, hogy a majdani csónakház működtetésével egy új sportegyesületet bíznak meg, mely a Duna-parton egy 17 hektáros parkrészt is ingyenesen használatba vehet. Erre a területre a Karakán Kajak-Kenu Sportegyesület nemcsak csónakház, hanem jégpálya, vendéglő, műfüves focipálya megépítését is ígérte.

A helyieket váratlanul érte a döntés, ezért lakossági fórum összehívását és a beruházások terveinek pontos ismertetését kérték. Amire válaszul az önkormányzat egy hónap múlva visszavonta a Duna-part ingyenes használatba adásáról szóló határozatát, a Karakán SE pedig „megelégedett” a csónakház működtetésével és „lemondott” a többi beruházásról. Az viszont továbbra sem derült ki, hogy pontosan mekkora, közparkból elvett területtel gazdálkodhat a Karakán SE.

A Vizes Sportok Háza megépítésére egyébként Fördős Attila szeptember 11-én szerződést kötött a közbeszerzési pályázaton nyertes céggel, erről azonban csak a Közbeszerzési Értesítőből lehet értesülni. A pályázat eredményét és a 220 milliós beruházásról kötött szerződést a polgármester a szeptemberi testületi ülésen meg sem említette. A helyszín akkor lett ismert, amikor a nyár folyamán letették az új épület alapkövét. Az ígért lakossági fórumra azonban ezután sem került sor.

Pedig a csónakház helyszínét többen kifogásolják, hiszen több száz méterről kell majd a hajókat a vízre vinni; ráadásul a közelben szennyvíz ömlik Dunába egy esőcsatornából. Emellett sem az új épület terveit, sem annak építési engedélyeit nem ismerik a váciak. Ezekről mi is hiába kérdeztük a Polgármesteri Hivatalt, választ nem kaptunk, közadatigénylésünkre se válaszoltak egyelőre. A most választást nyert Matkovich Ilona a viszont a közpénzek elherdálásnak megszüntetését, a város érdekét szolgáló fejlesztéseket és a lakosság önkormányzati döntésekbe való bevonását ígéri a váciaknak.

Képviselőként szintén bejutott Ferjancsics László a Vácért Lokálpatrióta Egyesület színeiben, aki az előző ciklusban beperelte az önkormányzatot az Elios-ügy dokumentumaiért, amit ezután a bíróság kötelezett az OLAF által küldött vizsgálati anyag kiadására. Az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) által készített jelentésből az derül ki, hogy a többi érintett településhez hasonlóan Vác esetében is felülről irányították a közvilágítás-korszerűsítési pályázatot, trükköztek a lámpák élettartamával, és ugyanaz az ember írta három cég árajánlatát.

Itt a váci OLAF-jelentés az Elios-ügyről: az uniós vizsgálat eredménye a bíróság szerint is nyilvános

Ferjancsics László, a Vácért Lokálpatrióta Egyesület képviselője beperelte az önkormányzatot, amit ezután a bíróság kötelezett az OLAF által küldött vizsgálati dokumentum kiadására.

Környezetvédelmet ígér az új gödi polgármester

A lakosokkal való nyílt kommunikáció, környezetbarát fejlesztések, a Duna-parti kisváros zöldfelületeinek védelme – többek közt ezek szerepelnek a Gödön nyertes új polgármester, Balogh Csaba programjában, aki a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó átláthatósági minimumprogramjához is csatlakozott. Markó Józsefnek (Fidesz-KDNP) 13 év után kell búcsúznia kell a hatalomtól. A fideszes gödi önkormányzat hiába kecsegtetett a Samsung akkumulátor-gyár jövőbeli adóbevételeivel, a beígért fejlesztésekből egyelőre szinte semmi nem valósult meg.

A Samsung gigaberuházása – melynek 108 millió eurós állami támogatása ügyében az Európai Bizottság vizsgálatot indított – miatt viszont erdőirtásra, földkisajátításokra került sor. Ezekről, s a lakóterület közvetlen közelében lévő gyár miatti folyamatos panaszokról az Átlátszóban is többször beszámoltunk.

Megindultak a gödi Samsung-gyár bővítésének munkálatai, a helyiek tiltakoznak

Bár még nem vette meg a Samsung SDI azt a gödi területet, ahol újabb akkumulátor-üzemet kíván felépíteni, a tereprendezési munkálatok már megkezdődtek a leendő gyár területén – egyelőre az sem egyértelmű azonban, hogy kinek a megrendelésére. A helyiek eközben petíciót írtak és aláírásokat gyűjtenek Göd iparvárossá tétele ellen. [caption id=

Az ellenzéki pártokat maga mögött tudó, momentumos Balogh Csaba a környezetvédelmi szabályok betartatását, monitoring-rendszer kiépítését ígéri a város védelme érdekében. Az új testületbe bekerült hét ellenzéki képviselővel együtt lehet esély a kertvárosi jelleg megőrzését célzó intézkedések meghozatalára is.

Több településen civil egyesületek nyertek

Pomáz önkormányzata is teljesen átalakul: az új polgármester, Leidenger István függetlenként indult és a szavazatok 66,2 %-át kapta meg. Az őt támogató Közösen a Városunkért Egyesület képviselői pedig minden pomázi körzetet megnyertek. A győztes jelöltek korábban a Pomázi cseresznye nevű blogon összegezték, hogy miért elégedetlenek a Vicsi László (Fidesz) vezette testülettel és milyet változásokat hajtanának végre.

A közelmúlt egyik nagy felháborodást kiváltó ügye a Dera-patak rekonstrukciója miatti fakivágás volt, melyről az Átlátszóban is írtunk. A 350 milliós beruházás miatt 300 fát vágatott volna ki az önkormányzat, s csak lakossági nyomásra állították le a költési időszakban megkezdett fairtást. Az új testület a Dera-patak természetes környezetének megőrzését és a patakmeder rendszeres karbantartását ígéri. Az új kerékpárúttal is van gond: a 185 milliós, pályázati pénzből finanszírozott bringaút befejezéséhez 33 millió forintos hitel vett fel az előző testület, melyet a helyi adókból kívánt visszafizetni. Kérdés, hogy akkor mire költötték el a beruházásra szánt pályázati pénzt.

Közel háromszáz fát vágnának ki Pomázon patakmeder-rekonstrukció miatt

Állami és önkormányzati pénzből tisztítják Pomázon a Dera-patak medrét. Már tavasszal – költési és vegetációs időszakban – nekifogtak a favágásnak, ami a lakossági tiltakozás hatására abbamaradt. Azt azonban továbbra sem tudni, pontosan mi fog még történni, mert a felújítási tervet

A túlárazott faültetések, elmaradt útfejlesztések mellett a Pomázon zajló drogbűnözés ügyét is problémaként említik a leendő képviselők. Szerintük az eddigi vezetés nem tette meg azokat a szükséges lépéseket, melyekkel kezelni lehetne a veszélyes pomázi droghelyzetet.

Szentendrén is egy civil egyesület, a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) tagjai győztek az összes választói körzetben, s Fülöp Zsolt személyében az egyesület adja az új polgármestert is. Fülöp Zsoltra a szavazók 54,55 %-a voksolt, az eddigi fideszes polgármester, Verseghi-Nagy Miklós pedig csak 42,04 %-ot kapott.

Az új testület céljai közt szerepel Szentendre mértéktelen beépítésének kordában tartása, s az egyes városrészek arányos, a lakosok érdekeit szolgáló fejlesztése. Fülöp a rossz beruházások negatív példájaként említi a Postás strandot, mely nem a közösségi tervezés mentén valósult meg. A strand kétes minőségű kivitelezéséről és a közelében lévő csatornáról, melyből nagy esőzések során szennyezett víz ömlik a Dunába, mi is írtunk. Ahogy beszámoltunk a Postás strand melletti irodaház-építésről is, s bemutattuk az építtető CYEB Kft. körüli, több dunakanyaros beruházásban érdekelt fideszes haveri és üzleti kört is.

Szentendrén irodaparkot építenének a Duna-partra a kaszinó helyére, helyi civilek tiltakoznak

Kövess minket vagy lépj velünk kapcsolatba itt! Irodaházakat, a jelenlegi elgondolások szerint kettőt is építene a szentendrei Duna-partra, az úgynevezett Postás strand szomszédságába az energiakereskedő CYEB Kft., az önkormányzat egyetértése és a helyi civilek tiltakozása mellett. Kerestük a fideszes hátszelet, meg is találtuk. Videóriport. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az önkormányzathoz köthető korrupciós ügyek felszámolását s a megmaradt zöldterületek védelmét ígéri Budakalászon nyertes 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület. A civilek Dr. Göbl Richárd polgármester – aki a szavazatok 50,45%-át kapta – mellett mind a nyolc körzetben bejuttatták képviselőiket a tizenegy tagú önkormányzatba.

Az egyesület korábban több olyan ügyletre is felhívta a figyelmet, melynek fideszes önkormányzati szereplői a város érdekei helyett befektetői érdekeket szolgáltak. Ezek közt szerepelt a Kálvária-lakópark területének áron aluli eladása, vagy a Mályva utcai ősfás park beépítése, de az engedély nélküli üzemelő, 120 ezer ember ivóvizét veszélyeztető Lupa-parkoló ügye is. Az ilyen és ehhez hasonló anomáliáknak kíván véget vetni az új álló testület, mely végre friss levegőhöz juttatná a budakalásziakat.

Engedély nélkül üzemel a Lupa-parkoló, 120 ezer ember ivóvizét veszélyeztetheti a környéken

Gerendai Károly cége 2016 nyarán nyitott strandot a budakalászi Lupa-tónál, ami mellett egy parkolót is kialakított a látogatóknak. A parkoló vízbázisvédelmi terület, mert a környékbeli települések 120 ezer lakója a közeli kutakból kapja az ivóvizet. Emiatt a parkolót vízzáróvá kéne tenni, hogy az autókból semmilyen szennyeződés ne juthasson a talajba.

Bodnár Zsuzsa

Címlapfotó: Matkovich Ilona / Facebook

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás