kedves vezető

Állítsa le az EU a magyarországi kifizetéseket! – már a régiós partnerek is elfordulnak a Fidesztől

Éles bírálatok érkeznek a visegrádi országokból, miután a magyar miniszterelnök bebiztosította határozatlan ideig tartó, korlátlan uralmát. De elfordulnak a Fidesztől azok a kereszténydemokrata és néppárti közép-európai pártok is, amelyek eddig a Magyarországgal kapcsolatos vitákban tartózkodó állásponton voltak. Szlovákia volt budapesti nagykövete szerint Orbán Viktor katonai hatalomátvételre készül. A legnagyobb cseh ellenzéki párt a Magyarországnak juttatott EU-s kifizetések azonnali leállítását követeli. Lengyelországból a volt nagykövetek csoportja üzeni: a demokrácia nem lehet karanténban. Az Átlátszó visegrádi körképe.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Orbán Viktor teljhatalomra jutása a koronavírus világjárvány árnyékában sokkolta a világot. A világszerte megjelenő politikai kommentárok és karikatúrák bizalmatlanok a történésekkel kapcsolatban és könyörtelen kritikákat fogalmaztak meg. Az Európai Uniónak azonban sem ideje, sem politikai tőkéje nincs a magyar kormány elleni fellépésre. A koronavírus járvány megfékezése minden szinten abszolút prioritást élvez, és a politikai figyelem elsősorban nem az Orbán-kormányra szegeződik Brüsszelben. Tudja ezt a magyar kormányfő is.

Ezért ma Európából ennyi látható: nem tudni, hogy van-e visszatérés még Magyarországnak a demokrácia útjára.

Cikkemben a visegrádi országokban a magyar miniszterelnök hatalomátvétele kapcsán nyilvánosan elhangzott első kritikus reakciókat mutatom be. A szlovák, lengyel és cseh fősodratú, kritikus sajtó tanulmányozása után megállapítható: e három régiós országban úgy számoltak be a felhatalmazási törvény magyarországi megszavazásáról, hogy a magyar kormányfő politikailag kihasználta a koronavírus által okozott rendkívüli helyzetet és

kontroll nélküli, korlátlan idejű hatalomra tett szert.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy mások viszont hallgatnak vagy kivárnak a budapesti történésekkel kapcsolatban. Utánajártam, hogy vajon a szokásos bíráló hangokon kívül a színfalak mögött a magyar miniszterelnök politikájával szimpatizáló, vagy azt passzívan elviselő szlovák és cseh konzervatív, vagy lengyel nemzeti liberális politikusok álláspontjában történt-e hangsúlyeltolódás. Ez a változás már csak azért is fontos lehet, mert befolyásolhatja a Fidesz tagságát az Európai Néppártban is.

Eljött az ideje, hogy kizárjuk a Fideszt az Európai Néppártból,” olvasható a svéd Mérsékelt Párt és a finn Nemzeti Koalíció pártok közös nyilatkozatában, amelyet 13 jobbközép csoport vezető képviselője írt alá Franciaországból, Németországból, Írországból, Olaszországból, Luxemburgból, Portugáliából, Svédországból, Belgiumból, Dániából, Finnországból, Norvégiából, Hollandiából és Görögországból.

A visegrádi országok közül először két cseh párt csatlakozott a nyilatkozathoz (STAN és TOP 09). Korábban a TOP 09 tartózkodott a Fideszt érintő kérdések véleményezésétől. A cseh kereszténydemokraták (KDU-ČSL) még kivárnak, de a cseh néppártiak közös álláspont kialakításán dolgoznak, és várhatóan csatlakozhatnak a többikhez. Egy háttérbeszélgetés alapján tudjuk: hasonlót léphet a szlovák kormánypárt is (OĽaNO). A legjelentősebb fordulat Lengyelországban tapasztalható: az addig tartózkodó álláspontra helyezkedő lengyel legnagyobb ellenzéki párt (Polgári Platform) álláspontja is megváltozott.

Polgári Platform: nincs bocsánat

A lengyel közéletben élénk figyelemmel követik a magyarországi hatalmi átrendeződést. Mindenekelőtt azért, mert a lengyelek egy része szerint az aktuális magyarországi események holnap Lengyelországban is bekövetkezhetnek. Az ellenzéki félelmek oka, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) lengyel kormánypárt elnöke, Jarosław Kaczyński korábban megígérte:

elhozza Varsóba Budapestet.

A lengyel pártok Fideszről alkotott véleménye kérdőjeles. A mi álláspontunk a Fidesszel kapcsolatban mindig is nagyon kritikus volt, de nem állunk az éles és határozott változást követelők élvonalában” – nyilatkozta április 2-án a 67 éves Jan Olbrycht PO EP-képviselő a Dziennik Gazeta Prawna napilapnak.

A lengyel PO, hasonlóan több más néppárti tömörüléshez, korábban nem támogatta a Fidesz kizárását. A lengyel PO egykori elnöke és az Európai Néppárt jelenlegi első embere, Donald Tusk a magyar felhatalmazási törvény megszavazása másnapján levelet írt a Néppárt tagpártjainak.

Egy országos szükségállapot bevezetése a kormányokat a koronavírus elleni küzdelemben segítheti és nem az állampolgárok feletti hatalmuk megerősítésében” – jelentette ki Tusk a PAP lengyel távirati irodának, majd hozzátette: „a világjárvány felhasználása egy tartós vészhelyzet kialakításában politikailag veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan”.

Tusk jelezte: a világjárvány elleni küzdelem most elsőbbséget élvez, de hamarosan eljön az idő, amikor felülvizsgálják a Fidesszel kapcsolatos álláspontjukat. Tusk korábban tartózkodott a Fidesz kizárásáról szóló szavazáson.

Öt nappal később megtörtént a fordulat, április 7-én a PO is csatlakozott a Fidesz kizárását követelők csoportjához. Ez figyelemreméltó elmozdulásnak minősül, a PO korábban a német CDU álláspontját követte. Andrzej Halicki, a PO EP-küldöttségének vezetője a lengyel PAP hírügynökségnek így indokolta meg a véleményük megváltozását:

„Nincs bocsánat azok számára, akik a világjárványt a demokrácia lebontására használják ki. Az Európai Unió tagjai vagyunk, őriznünk kell közösségünk alapértékeit.”

A párt múlt hétvégén tartott a témában egy rendkívüli elnökségi beszélgetést, ahol eldöntötték, hogy szembefordulnak a Fidesszel. Halicki szerint a legutolsó események alapján látható, hogy a Fidesz miért nem tartozik az Európai Néppárthoz. „Úgy gondolom, egyre több ember ismeri fel, hogy nem tudjuk elkerülni a szakítást, amit meg kell mondanunk a fideszeseknek: nincs bennünk többé semmi közös” – jelezte a lengyel politikus.

Góralczyk: Orbán megszerezte azt, amiről álmodott

Bogdan Góralczyk professzor, a Varsói Egyetem Európai Központjának igazgatója a naTemat.pl hírportál vendége volt és a magyar hatalmi átrendeződésről kérdezték. „Orbán megszerezte amiről álmodozott, tehát a teljes, osztatlan és független kormányzást. Tíz évet várt rá. Most abszolút mindent megszerzett. Ez egyben azt is jelenti, hogy van egy rejtőzködő diktatúránk a kontinensen” – nyilatkozta a lengyel tévének az igazgató.

Góralczyk professzor a lengyelországi nézőknek részletesen kifejtette, hogy mi a Fidesz egypártrendszerének trükkje. Szerinte a felhatalmazási törvény kijelenti, hogy a magyar miniszterelnök a koronavírus világjárvány után lemond teljhatalmáról. „Na jó, de ez a gyakorlatban mit jelent? A HIV megbetegedés ellen még az 1980-as évek elején kezdtünk el harcolni, és még ma is tart ez a küzdelem.

Góralczyk professzor a jelenlegi magyar hatalmi elit és a lengyel kormány pozíciója közötti különbségekre is emlékeztette a lengyelországi nézőket. A varsói egyetemi professzor szerint Orbán Viktor, a lengyel helyzettől eltérően, nemcsak az abszolút politikai, de a gazdasági hatalom fölött is rendelkezik.

Központosította és monopolizálta nemcsak uralmát, de a tulajdonát is. Ez egy óriási és alapvető különbség a magyarországi és a lengyelországi fejlemények között. A magyarországi média és ellenzék hallgat. Csak egyes felületeken fogalmaznak meg ellentétes állításokat. Egyetlen ellenzéki rádióállomás létezik. Szinte az összes többi média, beleértve a lokális szinten működőket is, az uralkodó elit kezében van” – hangsúlyozta.

A demokrácia nem lehet karanténban

A magyarországi fejlemények rendkívül fontosak a lengyeleknek. Képzeljenek el egy klubot, amit volt lengyelországi nagykövetek alapítanak. Ez a klub a Lengyel Nagykövetek Konferenciája. Céljuk a külpolitika elemzése és a Lengyelországot fenyegető veszélyek azonosítása és ajánlások megfogalmazása.

Április 3-án kiadtak egy nyilatkozatot „A demokrácia nem lehet karanténban” címmel. Alább a szöveg szerkesztett változatát olvashatják.

„Hatalmas aggodalommal követjük a budapesti fejleményeket. Diplomáciai szolgálatunk idején tanulmányozhattuk a hatalom működését, megismertünk különböző jogi dokumentumokat. Gyakran elemeztük a különféle kormányok döntéseit és következményeit.

Március 30-án a Fidesz által dominált magyar parlament elfogadott egy rendkívül széles hatalomra vonatkozó kormánytörvényt, amely a budapesti kormánynak olyan hatalmat biztosít, amivel az Európai Unió történelme során egyetlen állam kormánya sem rendelkezett. Indoklásukban a koronavírus járvány elleni küzdelmet említették.

A világjárvány a társadalmi és a gazdasági életben különféle korlátozásokat kényszerít ki. Csakhogy a korlátozásokat a parlament és a kormány is ellenőrzi, illetve ezeket rövid, meghatározott időre szabják meg. Magyarországon azonban Orbán Viktor megkerülte a törvényeket, amely lehetővé teszi számára a rendeleti úton történő kormányzást. Ez az időszak formálisan a járvány végéig tart, de valójában a magyar kormányfő határozza majd meg, hogy a járvány meddig tart.

Orbán öt éve rendkívüli állapotot hirdetett ki Magyarországon a menekültválságra hivatkozva. A magyar parlament ezt az állapotot kéthetente meghosszabbította. Most a demokrácia egyik utolsó hírmondóját is eltávolították, a rendkívüli állapot korlátlan ideig szól. Ez a lépés már nem egy autoriter rezsim kiépítése, hanem egy nyílt diktatúra kísérlete. Orbán Viktor és a Fidesz átlépte a vörös vonalat. Ma együtt a világ demokratikus közvéleményével tiltakozni kell.

Lengyelországban a Jog és Igazság kormányzó párt a világjárvány idején továbbra is tartja magát az elnökválasztás megtartásához, amely veszélyezteti a polgárok életét és egészségét, így esélytelen egy. tisztességes választási küzdelem. A PiS a várható gazdasági válság előtt szeretné biztosítani magát, és a járvány által okozott helyzetet kihasználni. A lengyelek egy lépésre vannak attól a vörös vonaltól, amit Orbán Viktor már átlépett.”

 

PS: a szlovák adófizetők is szponzorálják Orbánt

A szlovák kormánypárt hivatalos álláspontjáról e cikk írásakor nem találtam hiteles forrást. Cseh lapértesülés szerint a 2020 februári szlovákiai parlamenti választás győztese, a Hétköznapi Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) álláspontja szintén kritikus a Fidesszel szemben. Egy cseh EP-képviselő szerint a szlovák kormánypártnak emberi jogi és jogállami szempontból vannak problémái a magyar kormánypárttal.

Igor Matovič korábban pozitívan nyilatkozott Orbán Viktor kormányzásáról, dicsérte a nemzeti konzultáció módszerét. Egy korábbi elemzésben jeleztem, hogy az OĽaNO ultrakonzervatív identitáspolitikájával sok ponton kapcsolódhat a Fideszhez, noha a 20. századi nacionalizmusok mentén a két párt szembetalálhatja magát.

A nagyszombati paraszt felkeltette az alvó sárkányt – Nemzeti konzervatív fordulat Szlovákiában

Folytatódik a liberális demokráciával és az elittel szembeni lázadás Kelet-Európában. A visegrádi csoport elmúlt években tapasztalható törésvonalai elhalványulóban. A hétvégi szlovákiai választások átírták északi szomszédunk politikai térképét. Jelentősen előretörtek a nemzeti konzervatív politikát képviselő pártok. Az új szlovák parlament összetétele egy ultrakonzervatív, fundamentalista keresztény politikai centrum kialakulását eredményezheti. A belpolitikában benne van egy autoriter fordulat lehetősége is. A szlovák liberális pártok elszerencsétlenkedték a választást, nem is jutottak be a parlamentbe.

Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia (Progresívne Slovensko, PS) parlamenten kívüli szlovák liberális párt EP-képviselője március 21-én írt Facebook bejegyzésében hívta fel a figyelmet, hogy léteznek olyan politikusok, akik számára a koronavírus tökéletes ürügy a jogállamiság és demokrácia teljes elpusztításához. „Magyarországon ezt az esélyt félreérthetetlen módon Orbán Viktor miniszterelnök ragadta meg” – tette hozzá.


Šimečka februárban még azt mondta a Sme hírportálnak adott nagyinterjúban, hogy az Európai Unió politikusai már kiismerték Orbán Viktor Magyarországát. Orbán és hatalmi köre folyamatosan démonizálja Brüsszelt és a koronavírus okozta helyzetet most is megpróbálja politikailag kihasználni. Az EU szerint Orbán Magyarországa nem szabad ország többé. Orbán folyamatosan támadja Brüsszelt, de éppen az európai pénzekből finanszírozza oligarháit, akik segítik hatalmon maradását, így a Brüsszel-ellenes támadások folytatódnak.

Ha valakit nem elégít ki az érvelés, miszerint Orbán az európai pénzeknek köszönhetően képes hatalmon maradni, akkor vegye figyelembe azt is, hogy az a pénz a szlovák adófizetők pénze is” – mutatott rá a szlovákiai politikus a Sme.sk hírportálon.

Káčer: Orbán katonai hatalomátvételre készül

Semmi drámai új fejlemény nem történik Magyarországon, amit ne lehetne kitalálni az eddig megismert fejleményekből. Orbán eddig a migránsokat használta fel politikájában, most elővette a “rossz vírus” témáját. Korábban Magyarország volt a világon az egyetlen ország, ahol a megbetegedett emberek származását is számon tartották a hivatalos kommunikációban” – válaszolta Rastislav Káčer, Szlovákia volt washingtoni és budapesti nagykövete a Sme.sk “Jó reggelt: Orbán Viktor a koronavírust használja fel abszolút hatalma kiterjesztéséhez” című podcastjában.

Egy demokratikus országban a hadsereget bevetni meglehetősen szokatlan eszköz, ezért ezt a lépést személyesen és szakmai szemszögből úgy tekintem, hogy az állami részesedésű cégek vezetésébe delegált katonaság a katonai hatalomátvétel mechanizmusának gyakorlásáról szól. Szerintem itt nincs másról szó, ami meglehetősen nyugtalanít” – figyelmeztetett a volt budapesti nagykövet.

A kérdésre, hogy mi lehet Orbán célja abszolút hatalma kiteljesítésével, a nagykövet a Magyarországon zajló eseményeket a régi és az új okostelefonok közötti különbségekkel magyarázta. Ha a történelemből ismert dél- vagy közép-amerikai katonai diktatúrák egy régi nyomógombos mobilnak felelnek meg, akkor Orbán diktatúrája, amely külsőleg demokratikus jegyeket hordoz, egy mai okos mobiltelefonhoz hasonlatos.

„A mai kor kreatív lehetőségeket kínál a teljhatalom megszerzésére. Látszólag minden demokratikusan működik, miközben már egyáltalán nem” – tette hozzá.

Káčer szerint a felhatalmazási törvény ugyanabba a sorba illik, mint a katonaság bevetése a gazdasági szférában: Orbán gyakorolja és teszteli a hatalomátvétel lehetőségeit és egy újabb számára kedvező pillanatra vár. „A magyar társadalom színesebb, több demokratikusan gondolkodó embert ismerek. Orbán folyamatosan teszteli az EU demokratikus közegét és a magyarországi közvéleményt is, hogy milyen ellenállásba ütközik.

Káčer állítja: Orbán rendelkezik olyan forgatókönyvvel, ami az Európai Unió esetleges meglazulását az ő szűklátókörű szempontjából fel tudná  használni, ezért a koronavírus járvány számára egy ajándékkal ér fel. „Az orosz és kínai dezinformációs weboldalak által támadott Európai Unió jelenleg gyengülőben, amely Orbán számára egy kísérleti laboratórium és most politikai céljaira használja fel.

STAN: ha marad a Fidesz, mi megyünk

A három néppárti cseh párt valójában kicsiben leképezte az Európai Néppárton belüli megosztottságot a Fideszhez való viszonyulás témájában. Korábban a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-ČSL) a Fidesz mellé állt a nemzeti liberális, jobbközép TOP09 tartózkodó álláspontra helyezkedett, míg a Polgármesterek Pártja (STAN) a Fidesz álláspontjával szemben pozicionálta magát.

A Denník N kérdezte meg a témában a Polgármesterek elnökét. Vít Rakušan szerint világossá fogják tenni, ha a Fidesz marad a Néppártban, ott ők tovább nem tudják vállalni a tagságot. „És ezt elmondjuk a többieknek is, ösztönözzük őket, a KDU-ČSL-t és a TOP 09-et, hogy ebben a témában a jövőben együttesen lépjünk fel” – tette hozzá a cseh politikus.

A STAN párt egy másik képviselője, Stanislav Polčák arról beszélt, hogy ők szívesen belépnénk a Néppártba, „de a Fidesznek jelenleg fontos pozíciói vannak a csoportban, ezért nem tudjuk elképzelni magukat ebben a csoportban.” Éppen ezért ez a cseh párt azt fogja kérni a Néppárt vezetésétől, hogy a Fidesz-problémát minél hamarabb oldják meg.

Polčák beszélt a többi cseh ellenzéki párt hozzáállásáról is. Szerinte a TOP09 viszonylag élesen kritizálta eddig is a magyarországi fejleményeket, arra számít, hogy ez a párt csatlakozik felhívásukhoz. A kereszténydemokraták esetében óvatosabban fogalmazott a Fidesz-ellenes cseh ellenzéki front ötletgazdája. „A KDU-ČSL-től azt várom, hogy a jogállami és emberi jogi elveket továbbra is alapvető értékeknek tekintsék” – jelezte a jogász végzettségű ellenzéki politikus.

TOP 09: nem elég a felfüggesztés

És ez még nem minden. A cseh politikai térben a TOP09 a jobbközép, nemzeti-liberális, többségében jómódú, prágai szavazók pártja. A párt álláspontja eddig is kritikus volt Orbán pártjával, de korábban nem támogatták a Fidesz eltávolítását a Néppártból. Március végén a párt elnöke, Markéta Pekarová Adamová viszont már úgy fogalmazott a Denník N-nek, hogy „azok a lépések, amelyek az utolsó időben Magyarországon történtek annyira elfogadhatatlanok, hogy számunkra már a Fidesz felfüggesztett státusza sem elfogadható.

Hozzátette: „kapcsolatban vagyunk több párttal és a következő lépéseket most nyilván kicsit bonyolultabb lesz koordinálni,” mondta Pekarová, aki egyébként még elárulta: pártjuk a napokban elnökségi ülést tart. Egyeztetni fognak országos szinten is kollégáikkal is, akik várhatóan egyet fognak érteni egy szigorúbb megfogalmazással. Megtörtént:

Pekerová a twitteren is bejelentette: „A magyar kormány lépései Magyarországot autoriter állammá változtatták. A TOP 09 mindig a demokrácia és a jog oldalán áll. A pártelnökség ezért ma úgy döntött, hogy zárják ki Orbán Fideszét az Európai Néppárt frakciójából.”

A TOP 09 elnöke a Fidesz körüli helyzetet megtárgyalta német kollégáival is.

„Talán említettem már, hogy a németországi EP-képviselők véleménye a Fidesszel kapcsolatban megkeményedik.”

A cseh EP-képviselő szerint a németeket főleg az háborította fel, hogy éppen most a koronavírus idején kell foglalkozni a Fidesz újabb ügyeivel. A képviselő elárulta a cseh hírportálnak, hogy léteznek olyan kezdeményezések a Néppártban, amelyek kezelni fogják a Fidesz-problémát.

Cseh kereszténydemokraták: elemezzük a helyzetet

Teljesen másképp fogják fel a Fidesz által okozott problematikát a cseh néppárti képviselők. Elnökük, Marian Jurečka azt nyilatkozta a Denník N-nek, hogy „először elemezni kellene a Magyarországon bevezetett intézkedéseket, megvárni a következményekeket, aztán döntünk az újabb lépésünkről. Néhány újságban már azt írták, hogy a magyar demokrácia a koronavírus első áldozata, én még várnék, amíg a fekete forgatókönyvek be nem teljesednek.

Jurečka szerint az nem lesz jó a Néppártnak „ha a magyar képviselők lelépnek, és alakítanak egy újabb frakciót vagy becsatlakoznak másokhoz.” Szerinte éppen elég megosztó erő van a néppárti frakcióban. A cseh néppárti politikus szavainál érdemes megjegyezni: eddig a német EP-képviselők többsége is hasonló álláspontra helyezkedett: jobb a Fideszt a Néppárton belül tudni, mint kívül, mert különben a lengyel PiS-szel és más radikálisokkal új EP-frakciót alakíthatnak.

Úgy tudom, hogy a Fideszt felfüggesztették, nem aktívak már a frakcióban. Várnék még néhány hetet, hogy kiértékeljük, mi történik Magyarországon, aztán megnézzük a következő lehetőséget. Magyarország kizárása vagy kilépése az EU-ból egy szélsőséges megoldás, de félve tekintek a jövőbe, hogy az ellenkező erők további radikalizációhoz vezethetnek” – magyarázta tartózkodó álláspontját a cseh politikus.

Párttársa, Tomáš Zdechovský jelezte, annyi fake newst hallottak a témában, hogy már senkinek nem hisznek. Ezért először elolvassák az angol nyelvű értékelést. „Amennyiben a szöveg alapján bebizonyosodik, hogy a Fidesz bármilyen módon megsértette a magyar alkotmányt, támogatni fogjuk a Fidesz kizárását.

A képviselő elmondta még, hogy őket kifejezetten bosszantja a parlament bármilyen szintű kijátszása és a hatalom átjátszása egy ember kezébe. Éppen ezért, ha bebizonyosodik, hogy ez a helyzet, akkor ez számukra elfogadhatatlan és a vörös vonal átlépését jelentené.

A magyar kollégáink azonban ennek ellenére azt állítják, hogy erről nincs szó. Most mindannyian a fordításra várunk, aztán meglátjuk” – tette hozzá.

Polgári Demokraták: nem elfogadható

Az Európai Néppártban található cseh pártok után végül nézzük meg, mi a két legnagyobb cseh ellenzéki párt álláspontja a Fidesz teljhatalmáról. A Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Kalózpárt (Piráti) támogatottsága hónapok óta nagyjából 15-15 százalék körül mozog, a kettőjük támogatottsága az ANO 30 százalék körüli támogatottságának megfelelő.

Ami ma Magyarországon történik nem tartom elfogadhatónak, és nem szeretném, ha valami hasonló történne Csehországban” – jelentette ki Facebook videójában Petr Fiala az ellenzéki Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöke.

A konzervatív párt elnöki nyilatkozata azért is fontos, mert az ODS több beszélő arca az utóbbi időben megengedően nyilatkozott Orbán Magyarországáról. Többek között a párt egyik népszerű politikusának különvéleménye miatt bomlott meg a legutolsó ellenzéki demonstráció idejére az addig a cseh kormányfővel szemben egységesen fellépő ellenzék is.

Orbán Viktor miatt bomlott fel az új ombudsman ellen tiltakozó ellenzéki egység Csehországban

Tovább kopik a cseh liberális demokrácia. Néhány napja a cseh illiberális erőtér újabb pozíciót foglalt el a helyi demokratikus intézményhálózatban. Az új cseh ombudsman kinevezése miatt kibontakozó civil ellenállást támogató cseh ellenzéki pártok egysége felbomlott. A konzervatív cseh pártok egyes politikusai nem értenek egyet a magyar miniszterelnök és a lengyel kormánypárt elnökének bírálatával.


Kalózpárt: állítsák le a pénzek kifizetését Magyarországnak!

Csehországban a legmesszebb a Kalózpárt ment a magyar miniszterelnök bírálatában. Hivatalos weboldalukon összefoglalják, hogy régóta nyugtalansággal figyelik Orbán hatalomátvételét a járvány elleni küzdelem ürügyén, ami de facto a magyarországi parlamenti demokrácia végét jelenti.

A Kalózpárt szerint Orbán miniszterelnök utolsó lépésével egyértelmű lépést tett az autoriter berendezkedés intézményesülése felé. A második legnépszerűbb csehországi párt EU-s külpolitikai és védelmi osztálya hét pontban fogalmazta meg követeléseit az európai közvélemény felé:

  • Az EU-s költségvetésből azonnal állítsák meg a Magyarország felé történő kifizetéseket, amelyekből az Orbán Viktor miniszterelnök körüli politikai elit gazdagodik.
  • Függesszék fel Magyarország szavazati jogát az EU-s intézményekben, mivel valójában Magyarországon nem létezik plurális demokrácia és így nem garantálható a jogállam működése sem.
  • Az Európai Bizottság mutassa be terveit Orbán Viktor önkényuralmi lépéseivel szemben.
  • Az Európai Bizottságnak egyúttal biztosítania kell a magyar állampolgárok EU-s tagságból fakadó jogainak megőrzését.
  • A cseh kormány egyértelműen határolódjon el Orbán Viktor lépéseitől és a következő visegrádi csoport találkozóján tegyen javaslatot Magyarország V4-es tagságának felfüggesztésére.
  • Az Európai Néppárt és pártjai, köztük a cseh ellenzéki pártok, a KDU-ČSL, TOP 09 a STAN képviselőinek világosan el kell határolódnia Orbán Viktor lépéseitől, és véget kell vetni a Fidesz néppárti tagságának.
  • Egyes cseh politikusoknak, például az ODS európai parlamenti képviselőinek fontolóra kéne venni, hogy továbbra is szimpatizálnak-e Orbán Viktor politikai stílusával, és rezsimjére úgy tekinteni, mint az állami kormányzás egyik modelljére.

Mikuláš Peksa, a Kalózpárt EP-képviselője a fenti nyilatkozathoz hozzátette: az EU intézményei és a cseh kormány semmiképp nem akarja a magyar állampolgárok, a civil társadalom és a demokratikus ellenzék jogait sérteni. A fenti lépések célja Orbán Viktor teljes hatalomátvételének megakadályozása.

Bőtös Botond

Címlapfotó: Jean Gouders: Orbán legjobb új barátja. Orbán a koronavírus krízisét használja fel államcsínye legitimiálására. Forrás: cartoonmovement.com

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás