kedves vezető

A Balfour utcai rezidencia ostroma: a tüntetők már Netanjahu spájzában vannak

Hétről-hétre, napról-napra nő azoknak a száma, akik a koronavírus és a rendőrségi fenyegetések ellenére az utcára mennek Izraelben. Már több, mint két hete tartanak a pandémia kezelésével elégedetlen, a korrupció és annak megtestesítője – a három bűnvádi eljárás alatt álló vádlott, Netanjahu miniszterelnök elleni tömeges utcai tüntetések. Jeruzsálemben hétköznap és a szombat kimenetele után is ezrek vannak a Balfour utcában, a miniszterelnöki rezidencia közvetlen környékén, további ezrek Izrael–szerte a főutak kereszteződéseiben, hídjain gyűlnek össze protestálni. A héten több ezren meneteltek Tel-Aviv utcáin is, amikor a rendőrminiszter háza elé rendezett spontán tüntetés felduzzadt és később nemcsak rendőri ellenállásba, de agresszív, a szemtanúk szerint jobboldali, „Bibista” – és talán a rendőrökhöz is köthető – provokációkba torkollott és több tüntető megsebesülésével végződött.

A korrupciós vádemelési eljárás elhúzódása miatt rendezett civil tiltakozások már évekkel ezelőtt kezdődtek, akkor a főügyész, Avihay Mandelblitt háza előtt tartottak hetente tüntetéseket, változó számú résztvevővel, több mint egy éven keresztül. Azóta három ügyben emeltek vádat Netanjahu ellen, majd háromszor tartottak országos választásokat, ahol sem nyerni, de sem eléggé veszteni nem tudott – viszont megalakította a „korona-egységkormányt”, amely nem kevesebb, mint 5 különböző párttömörülésből áll, ebből legalább kettő (Kék-fehér, Munkapárt-Gesher) azzal a (szinte egyetlen) ígérettel nyert parlamenti helyeket, hogy nem fog Netanjahuval koalícióra lépni.

Petah Tikván minden szombat este Netanjahu ellen tüntetnek

Több mint 40 hete tart az a tüntetéssorozat, amelyen az izraeli kormányfő korrupciós ügyeinek kivizsgálását sürgeti szombat esténként a Tel-Aviv melletti Petah Tikva nevű városban, a Netanjahu gyanús ügyeiben illetékes izraeli államügyész lakásának közelében összegyűlő 2-3 ezer fős tömeg.

Most a koronavírus miatti gazdasági krach, a kormányalakítás arcátlan árulásai és a felfoghatatlan számú és feladatú 36 miniszter kinevezése, Netanjahu először sikeresnek látszó, de azután súlyos gazdasági és egészségügyi következményekkel járó korona válságkezelése miatt mennek az utcára diákok, kisvállalkozók, a gazdasági bizonytalanságban lévők és a jövőtől rettegők polgárok – egyre inkább pártállástól, világnézettől függetlenül.

Az antidemokratikus intézkedések, mint például a rendeleti kormányzás, a parlament szinte teljes kikerülése és elgyengítése, a bíróságok, főleg az alkotmánybíróságként is funkcionáló legfelsőbb bíróság és a mára már ellenséggé vált, eredetileg Netanjahu által kinevezett főügyész Mandelblitt elleni nyílt fenyegetések, a fékek és ellensúlyok konzekvens gyengítése további fontos okot szolgáltat az ország demokratikus berendezkedéséért aggódó civileknek a demonstrálásra.

És azt se feledjük el, hogy mindenki itthon van és ráér: magas a munkanélküliség és a fiatalok nem utazhattak a katonaság után szinte obligátnak számító több hónapos, jól megérdemelt világ körüli útra (ez általában Dél-Amerikát vagy Ázsiát jelenti), de még egy egyszerű külföldi vakációra sem mehet igazán senki.

Művészi performansz Tel-Avivban: „Az utolsó vacsora” Fotó: Izraelinfo

De kik is ezek a tüntetők, akik ellepik a Balfour utcát?

Balosok, anarchisták, árulók, vírusterjesztő forradalmárok? Mert így állítaná be őket Netanjahu, Ohana belbiztonsági miniszter és az általa az országos rendőrfőnöl kinevezése miatt sakkban tartott rendőrségi parancsnokság, a Netanjahut fenntartás nélkül követő – ám egyre szűkülő – politikusok köre, akik inkább a megosztásban, gyűlölködésben érdekeltek fennmaradásuk érdekében, valamint a szélsőjobbos aktivisták, akik az elmúlt napokban már fizikailag is inzultálják a tüntetőket.

A Fekete zászlósok – és a kemény mag

A tüntetők fő szervezői és erős magja a Gantz „árulása” miatti elkeseredés szülte, úgynevezett „fekete zászlós” csoport (címlapképünkön), akik a nemzeti kék-fehér zászló mellett azért a feketét lengetik, mert ezzel azt az üzenetet akarják átadni, hogy az izraeli demokrácia halálos veszélyben van. Ők voltak a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidencia elé szervezett tüntetések első szervezői, tagjaik zömmel idősebb korúak, akik a főügyész lakása előtti korábbi tüntetéseken edződtek.

Eredeti emblémájuk a „Crime Minister” és a piros X (א – “ein macav” – magyarul „Lehetetlen”), vagyis hogy egy többszörös korrupcióval megvádolt ember nem lehet Izrael miniszterelnöke. Egyik jellemző vezéralakjuk Amir Heszkel, az Izraeli Légierő tartalékos dandártábornoka: cionista izraeliek, akik ezt az országot kemény munkával, sokszor vérükkel építették fel és nem hajlandóak abba belenyugodni, hogy a „cionista projekt”-nek ilyen szégyenletes vége legyen és a vezetők személyes, korrupt érdekeik felülírják Izrael, egy demokratikus-zsidó állam jövőjét. Ezt is skandálják: „Szégyen!”.

A csődbe mentek

„Nincs pénz, nincs kenyér, nincs remény” – Fotó: Izraelinfo 

Egyre több azoknak a tüntetőknek száma, akik a munkahelyek ellehetetlenítése és a kormány ezen a téren mindezidáig nem kielégítő – sokszor napról napra hozott, hektikusan változtatott és lobbi-érdekektől vezérelt döntései miatt csatlakoznak. Kisvállalkozók, éttermek, bárok és klubok tulajdonosai és dolgozói, a művészeti szféra szereplői és munkásai – ők kreatív ötleteket és színeket is visznek a tüntetésbe, sokszor ételt, szombati kalácsot osztanak a Balfour utcában, ezzel a tüntetéseket óriási, spontán fesztivállá alakítva. Ehhez a csoporthoz egyre több Likud szavazó csatlakozik, ami arra is utal, Netanjahu lassan, de biztosan veszíti el azt a bázist, amire több évtizedes kormányzása épül.

Sütiosztás. A táblán: „Ezek nem képviselnek minket” Fotó: Izraelinfo 

„A Föld sója” – az izraeli fiatalok

A tüntetések azonban akkor kaptak igazi erőre és lettek politikailag is sokkal jelentősebbek, amikor az ország fiataljai is tömegesen csatlakoztak hozzá. Jellemzően eddig őket a jobb- és baloldali rivalizálás, a politika eddig nem vitte az utcára. (Utoljára 2011-ben Tel-Avivban sátorvárossal, felvonulásokkal követeltek több százezren igazságosabb gazdasági elosztást).

Most mind gazdaságilag, mind politikailag egyre kilátástalanabbnak látják jövőjüket, amire a „korona-kormány” semmiféle reményt nem kínál fel nekik. Elegük van az ország korrupt vezetőiből, akik három választás után is sokszor saját fizetésükkel, adó visszatérítésikkel, tisztségeikkel vannak elfoglalva – jelszavuk között a legjellemzőbb: „Elegünk van belőletek, ti egy külön világban éltek!!” Ők összefogást, szolidaritást hirdetnek, a rendőri erőszakkal szemben – eddig – virággal, szép szóval tiltakoznak és csatlakozásra hívják őket.

Fotó: Izraelinfo

Mama vigyáz rád!

A fiatalokhoz csatlakozva, a Balfour utcai rezidenciánál a tüntetések ellen zajló rendőri erőszak nyomán új, spontán mozgalom is alakult: “Anyák a rendőrségi erőszak ellen” néven. Izraeli édesanyák fognak össze, hogy megvédjék gyermekeiket a rendőri atrocitásoktól, lovaktól és vízágyúktól: élő láncot alkotnak a tüntetők és rendőrök között, afféle buffer-zónát. A mamák sárga mellényben és tornacipőben, sokan kezükben izraeli zászlóval vesznek részt a már nem gyermekkorú gyermekeik védelmében a tüntetéseken.

Fotó: Izraelinfo

Az intim is politika

És itt vannak a belevaló izraeli csajok is, annak a nemzedéknek a tagjai, akik már nem jönnek zavarba és a mellüket is kiteszik, hogy megmutassák: a politika és a magánember nem választható el, mindent átsző a politika. A valódi fontossági sorrendre akarják felhívni a figyelmet, amikor azt írják magukra, „A cici fotogénebb, mint a rendőrségi erőszak”. Szerintük inkább annak kellene zavarban lennie, akinek az erőszak, az emberek kétségbeesése csak akkor tűnik fel, ha ahhoz egy mellet is kivillantanak.

Fotó: Izraelinfo

Egyébként is fontos kiemelni a tüntetők szellemi potenciálját: kétségtelen, hogy a humor, a szellem, az intellektus, a maró gúny láthatóan jelen van, a tüntetők táblái és a performanszok színvonala arra utal, Netanjahu minden szempontból vállalhatatlanná vált a magára valamit adó értelmiség számára is. Illusztrációnak  egy ütős Facebook bejegyzés az elmúlt napokból:

„Nem zavarom a forgalmat, nem kiabálok, nincs kinn a mellem – akkor most már beszélhetnénk a kibaszott korrupcióról?”

Az eredendő bűn miatt – a megszállás

A máig tisztázatlan körülmények között Jeruzsálemben lelőtt autista palesztin fiatalember, Iyad Elhayak ügyét támogató táblák is minden tüntetésen jelen vannak, és az ügy felelőseinek megnevezését követelik. Ezek a baloldali tüntetők a megszállást és a Netanjahu által meghirdetett annektálást ellenzik, az amerika BLM-hez hasonló hozzáállással a palesztinok ügyét támogatják. Amikor az izraeli (zsidó) tüntetőkre vízágyúkat, lovasrendőröket vetnek be, valóban felmerül a kérdés, hogyan bánnak a rendfenntartók, katonák az arab tüntetőkkel? Ezért palesztin zászlókat is belengetnek Netanjahu ablaka előtt.

Igazságot Iyadnak – Fotó: Izraelinfo

Ráadás

Végül nem hiányoznak a vallásos tüntetők sem: egyre több ortodoxot is látni a felvonulók között. Nem mintha baloldaliak lennének, de a „felfordulás”, amit a tüntetések jelentenek és amivel a korona-kormánynak üzennek, az ő nevükben is történik, mert annak gazdasági- és egészségügyi intézkedéseivel ez a réteg is egyre elégedetlenebb.

Nemzeti árnyékkormány alakult

Nagyjából ezek, az egymástól sok téren eltérő csoportok alkotják a tiltakozókat, és ez igencsak megnehezíti majd a rendőrség, a politikusok dolgát, akik szeretnék csak egy-egy szóval összefoglalni, hogy aki nincs velük egy véleményen, az anarchista áruló, és nem fogadja el a választások eredményét. Pedig valójában ez a tiltakozás válasz arra a természetellenesen felduzzasztott, sikertelen Netanyahu-Gantz egységkormányra, amely nem váltotta be az ígéretét sem a koronaválság megoldására, sem arra, hogy megbékélést, összefogást hoz a választások után kialakult patthelyzetben.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a többgenerációs, pártállástól független, a jobb-bal, a vallásos-szekuláris megosztásba nem belekényszeríthető, egyre növekvő polgári szervezkedés, amelynek a közös nevezője a jelenlegi helyzettel való mély elégedetlenség – Izrael árnyékkormánya. Egy valódi polgári egységkormány, amelynek ugyanakkor az egyik legnagyobb gyengesége – és egyben szépsége is, hogy nem áll mögötte politikai párt, nincsenek kiemelt vezetői, szónokai.

„Netanjahu, ez az ország a miénk, nem a tiéd!” – kiabálják a tüntetők a Balfour utcában, és ha elegen összegyűlnek, akár ki is lakoltathatják. A Netanjahu elleni vádemelés hátteréről korábban itt írtunk bővebben:

Netanjahu kontra Izrael – Jeruzsálemben korrupciós vád alá helyezték Orbán példaképét

Első alkalommal történt Izrael történetében, hogy hivatalban levő miniszterelnök büntetőeljárásban vádlottként szerepel: egyszerre három ügyben nyújtott be az államügyész, Avichai Mandelblit vádiratot Benjamin Netanjahu ellen. Ráadásul mindhárom ügyben olyan korrupciós bűncselekményről van szó, melyeket a vád szerint Netanjahu hivatali ideje alatt, kormányfői tisztségében követett el.

Politzer-Maymon Krisztina

Ezt a cikket az Izraelinfo készítette. Az Izraelinfo non-profit, független internetes hírmagazin, melyet az Izraelinfo Alapítvány működtet. Az Izraelinfo önkéntes alapon működik, izraeli vonatkozású eredeti híreket, elgondolkoztató, kritikus és időnként vitaindító véleménycikkeket és esszéket publikál.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás