kedves vezető

„Tisztelt Adatigénylő! Ez marhaság.”

Egy kíváncsi olvasónk egy hónapja próbálja megtudni, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek van-e testdublőre. Ezzel kapcsolatos adatigényléseire azonban a Miniszterelnöki Kabinetiroda elég rosszul reagál: először azt hitték, viccnek szánta a kérdését, újabb érdeklődésére pedig csak annyit írtak vissza, hogy „ez marhaság”. A közhivatalhoz méltatlan stílusú reakció olvasónk szerint azért is furcsa, mert nem írták le egyértelműen, hogy „nincs”.

A jelek szerint a Rogán Antal által vezetett Kabinetiroda is nyári üzemmódra kapcsolt, vagy szabadságon vannak a profi kommunikációs munkatársak, akik a legegyszerűbb kérdésekre is legalább másfél oldal hosszúságú, jogszabályokkal teletűzdelt, ám semmitmondó választ képesek megfogalmazni. Vagy a tárcánál egyszerűen csak nincsenek felkészülve egy ilyen helyzetre, amikor egy állampolgár nem valamilyen közpénzes ügyre, hanem a miniszterelnök hasonmására kíváncsi.

A dublőr (női alakja dublőz) egy francia eredetű szó, ami helyettest jelent. Közéjük tartoznak a kaszkadőrök is, akik a filmforgatásokon a veszélyes jelenetekben helyettesítik a híres színészeket. Sok sztár az erotikus jelenetek felvételéhez is dublőrt vesz igénybe, vagy egész egyszerűen akkor, ha épp nem érzi jól magát vagy máshol van dolga. A dublőrök alkalmazása a politikusok körében is elterjedt szokássá vált, hiszen ők is lehetnek betegek vagy épp elfoglaltak egy-egy személyes megjelenés idején, illetve ha egy szereplés túl kockázatos lenne számukra, inkább a helyettesítőjüket küldik maguk helyett az életveszélybe.

A merénylettől tartó Szaddam Husszeinnek és Sztálinnak is volt ilyen hasonmása, napjainkban pedig főként Vlagyimir Putyin orosz elnökről terjednek olyan hírek, hogy testdublőröket alkalmaz – bár ezt a Kreml kategorikusan tagadja. Egy kíváncsi olvasónk, Tamás július elején egy közadatigénylésben rákérdezett, hogy Orbán Viktornak is van-e testdublőre. Tamás a kérdését a Miniszterelnöki Kabinetirodának adta be, ami meglehetősen rutinos versenyző az adatigénylések kezelésében és elhárításában, most mégis kizökkent a napi rutinjából.

Hiszen ami remekül működik az újságírók érdeklődésének visszaverésében, az itt nem segített – sem a pdf-homályosító, sem az időpocsékoló személyes betekintés nem volt bevethető, mint a közpénzeket firtató kérdéseknél. A Rogán Antal által vezetett tárca nem is próbálta leplezni megdöbbenését, az alábbi választ küldték az igénylésre: „Ez valami vicc?”

Tamás akkor érdeklődésünkre elmondta, hogy Putyin (lehetséges) helyettesítőiről olvasva jutott eszébe a dolog, gyanúját pedig az is erősíti, hogy Orbánról régóta terjed az a szóbeszéd, hogy merénylettől tartva golyóálló mellényt visel egy-egy nyilvános szereplése alkalmával. Mivel szerinte „a NER eléggé közelíti már az újszovjet rendszert”, simán elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar miniszterelnöknek is van testdublőre.

Ezért aztán nem adta fel, újabb adatigénylést intézett a Miniszterelnöki Kabinetirodához. Kicsit módosított az előzőn, az ugyanis úgy szólt, hogy „Van-e Orbán Viktor miniszterelnöknek testdublőre Vlagyimir Putyin úrhoz hasonlóan?”. Arra gondolt, hogy elsőre talán Putyin említése miatt nem vették a kérdést komolyan, ezért most őt kihagyta a kérdésből: „Van-e Orbán Viktor miniszterelnöknek testdublőre?”

Ám Rogán Antal tárcája erre sem reagált rutinszerűen, sőt ezt válaszolták:

„Ez marhaság.”

A nem éppen hivatalos, és egy közhivataltól elvárható komolyságot meg sem közelítő reakció Tamás szerint meglehetősen furcsa: „Egy „nincs” vagy „van” világos válasz lett volna. Ez viszont olyan érzést kelt bennem, hogy tényleg van dublőre Orbánnak, ezért nem akarnak hazudni „nemmel”, de „igent” meg nem írnának le” – mondta érdeklődésünkre.

Olvasónk az adatigénylést az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon adta be. A KiMitTud segítségével bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Orbán Viktor 2023 júliusában (fotó: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Megosztás