Adatújságírás

42,5 milliárd forint értékű ingatlant adott az állam egyházaknak és önkormányzatoknak 2010 óta

Közadatigénylésben kértük ki, hogy 2010 óta milyen ingatlanokat kiknek adott át az MNV ingyen. Az adatok szerint ilyen épületből és épületrészből országszerte 1152 van, melyeknek összértéke jelenleg 42,5 milliárd forint. Térképen és grafikonokon mutatjuk meg, hogy hol, milyen, mekkora értékű ingatlanokat adott át a magyar állam térítésmentesen, és kik kapták meg őket.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Nemrég írtunk cikket arról, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) által licitáláson elárverezett budapesti ingatlanok a valós értéküknél alacsonyabb áron kerültek bizonyos üzleti körökhöz, az indoklás szerint azért, hogy a költségvetés bevételeit ilyen ingatlanok eladásával növelje a Vagyonkezelő.

Busás hasznot hoznak az államtól megszerzett értékes budapesti ingatlanok

Értékes rózsadombi és Andrássy úti ingatlanokat szerzett meg jó áron a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től egy üzleti kör, amelynek Vajna Tímeáig és fideszes politikusokig terjed az üzleti kapcsolatrendszere. Az MNV részéről érdeklődésünkre azt hangsúlyozták, hogy árverés eredményeként, licitálás útján, a legmagasabb vételi ajánlatot benyújtó árverezővel kötötték meg a szerződést mindkét esetben.

Ugyanakkor az MNV nem csak pénzért mond le az állami ingatlanokról, hanem számos esetben az ingatlanokat ingyen, térítésmentesen is odaadja önkormányzatoknak és egyházaknak.

Közadatigénylésben kértük ki, hogy 2010 óta milyen ingatlanokat kiknek adott át az MNV ingyenesen. Az adatok szerint ilyen épületből és épületrészből országszerte 1152 van, melyeknek összértéke jelenleg 42,5 milliárd forint.

Az adatok nagy részét az MNV a magyar államigazgatás egyre elterjedtebb gyakorlata szerint elforgatott PDF-be mentett képfájlként küldte el, íme egy példaoldal a 22 oldalas listából:

Részlet az MNV adatszolgáltatásából

De mivel minket nem lehet elrettenteni az ilyesmivel (nemrég 8 gigabájtnyi hasonló pdf-et tettünk kereshetővé), ezért ezt a dokumentumot optikai felismerő szoftverrel Excellé alakítottuk, majd a helyrajzi számokhoz a MePAR-rendszer használatával hozzárendeltük a koordinátákat.

Az alábbi térképen az egy ingatlanhoz tartozó helyrajzi számokat összevontuk, így egy pont egyetlen ingatlant, de számos esetben több ingatlanrészt jelöl.

Az egészben az a szomorú, hogy itt aztán tényleg nincs mit titkolni, hiszen az önkormányzatok és az egyházak a legtöbb esetben alaptevékenységük végzéséhez kapják meg ingyenesen az állami tulajdont, és az, hogy ezeket az ingatlanokat esetleg bérbe adják másoknak, az nem ennek a cikknek a témája, ahogy az sem, hogy az egyházak egyáltalán miért kapnak ingyen ingatlant az államtól, hacsak az valamikor nem egyházi tulajdon volt.

Ezen a zoomolható térképen most csak annyit lehet látni, hogy ezek az ingatlanok hol vannak és mekkora a szerződésben foglalt értékük az MNV tájékoztatása szerint. Az alatta lévő grafikonokon pedig a 2010 óta a 25 legnagyobb állami ingatlanvagyont kapó önkormányzatot és egyházat mutatjuk.

Ezen a szatellittérképen pedig láthatók a konkrét ingatlanok is.

Bátorfy Attila

Megosztás