Adatújságírás

Hogyan változott az évek során a 100 leggazdagabb magyar rangsora és vagyona?

A korábban Napi Gazdaság, az utóbbi években a Napi.hu, idén a Perche Kft. által kiadott „100 leggazdagabb magyar” adatait összegyűjtve kielemeztük, hogy a rangsor első, 2002-es megjelenése óta mennyivel nőtt az összvagyonuk, kik az állandó szereplők, kik az újak, és hova tűntek a régiek.

Május 9-én jelent meg a Perche Kft. gondozásában a sorozatban tizennyolcadik „100 leggazdagabb magyar” rangsor. A még a Magyar Hírlap által 2002-ben indított, később a Manager Magazin, majd a Napi Gazdaság és a Napi.hu által megjelentetett, és a kezdetektől Szakonyi Péter által szerkesztett rangsor adatait összegyűjtve ebben a cikkben elemezzük tizennyolc év néhány tanulságát.

A tizennyolc kiadás során összesen 239-en kerültek be az első százba. Összvagyonuk 632 milliárd forintról 4589 milliárd forintra nőtt tizenhét év alatt, ami azt jelenti, hogy 7,2-szer nagyobb vagyonnal rendelkeznek 2019-ben mint 2002-ben (inflációval korrigálva csak 3,88-as a szorzó). Ez 625 százalékos növekedés (inflációval számolva 288 százalékos).

Érdemes kiemelni a 2016 és 2018 közötti időszakot, amikor két év alatt 1500 milliárd forinttal nőtt a leggazdagabbak vagyona. Hogy ez a 4589 milliárd forint sok-e vagy kevés? Ez a magyar GDP 12,2 százaléka, viszont a magyar lakosság a Magyar Nemzeti Bank által becsült teljes vagyonának csak a 4,2 százaléka. Ha a lakossági tulajdonban lévő ingatlanok értékét nem számoljuk, akkor pedig a 9,2 százaléka.

Időközben a bejutási küszöb is nőtt, 2002-ben 2,5 milliárd forinttal is be lehetett kerülni az első százba, 2019-ben ehhez már 9,1 milliárd forintos vagyonra volt szükség.

Az alábbi ábrákon minden évben láthatja a 100 leggazdagabb magyar vagyonát és rangsorát. Néhány embert kiemeltünk a többi közül, olyanokat, akiknek az utóbbi években nőtt meg jelentősen a vagyona. Az egeret a grafikonra húzva az egyes gazdagok külön kiemelődnek. A legördülő menüből külön is kiválaszthatja azt a gazdagot, akinek vagyonára és helyezésére a legjobban kíváncsi.

Csányi Sándor OTP-vezér 2011 óta őrzi az első helyét, és számos milliárdos tartja az indulástól kezdve a jó helyezését, így például Széles Gábor (Videoton, Ikarus), Demján Sándor (illetve az üzletember halála után az örökösei), Leisztinger Tamás, Wáberer György, Bige László (Nitrogénművek), Felcsuti Zsolt (MPF Holding) vagy Veres Tibor (Wallis), illetve 2010 óta Gattyán György (Docler Holding).

Ugyanakkor vannak olyan nevek, akik valamilyen oknál fogva egyszercsak eltűntek a listáról. Egyesekről feltételezhető, hogy nem vált hirtelen kámforrá a vagyonuk, de eltűnésük okát nem tudjuk. Ilyen Futó Péter, Nobilis Kristóf, Kovács Gábor, Erdős Ákos vagy Várszegi Gábor.

Mások, mint Pintér Zoltán (Buda-Cash), Szeremley Huba, Csipak Péter kétes ügyekbe keveredtek. És vannak olyanok is, akik az utóbbi néhány évben értek el látványos vagyongyarapodást, mint például a 2019-ben már második Mészáros Lőrinc (Opus Csoport), a tizedik Szíjj László (Duna Aszfalt), továbbá Garancsi István (Market Zrt.), Schmidt Mária vagy Tiborcz István.

Schmidt Mária második éve az egyetlen nő, aki nem házaspár női tagjaként, hanem önállóan szerepel a száz leggazdagabb magyar között. Igaz, a tizennyolc kiadás során rajta kívül mindössze négy másik nőnek sikerült bekerülnie az első százba: Derry Mártának, Kósa Erikának, Kristyán Juditnak és Szilvássy Csillának.

Végül az utolsó vizualizáción az első 25 helyezésének változását láthatja a vagyonuk alapján. Az adatokból az is látszódik, hogy 2019-re az első három helyezett, Csányi, Mészáros és Gattyán jelentősen elhúzott a többi szereplőtől.

Az adatok összegyűjtésére több forrást használtunk fel, mivel az elmúlt tizennyolc évben több kiadó gondozásában jelent meg a 100 Leggazdagabb Magyar kiadvány. 2002 és 2004 között a Magyar Hírlapnál, 2005-2006-ban a Manager Magazinnál, 2007-től 2013-ig a Napi Gazdaságnál, majd 2014-től a Napi.hu-nál, idén pedig a Perche Kft-nél. A gyűjtés során csak olyan adatokat használtunk fel, amelyek a kiadványokban nyilvánosan megjelentek.

Bajtai Dorka – Bátorfy Attila

Megosztás