paksi atomerőmű

A piaci négyzetméterárak többszöröséért bonthat épületeket a Paksi Atomerőműnél a Föld-Trans

A Paksi Atomerőmű északi területén lévő épületek bontását a korábban többek között a Népstadion elbontásával is megbízott Föld-Trans 2001 Kft. végezheti el több mint nettó egymilliárd forintért. Az Átlátszó birtokába került szerződésben forrásaink szerint és a piaci árakhoz képest erősen túlárazottnak tűnő bontási költségek szerepelnek, és nincs semmi nyoma annak, hogy megpályáztatták volna a munkát. A Paksi Atomerőmű érdeklődésünkre nem árulta el, hogy miért ilyen magasak a bontási költségek, és hogy hova fogják elszállítani a bontás során keletkező építési hulladékot.

A Paksi Atomerőműben jelenleg négy blokk termeli a villamos áramot, a tervek szerint az oroszok még kettő új blokkot építenek melléjük. Oroszország és Magyarország hat évvel ezelőtt, 2014-ben írt alá egy együttműködési megállapodást, aminek része volt a Paksi Atomerőmű bővítése. A fix áras beruházás költsége 12,5 milliárd euró, amiből 10 milliárd eurót orosz hitelből fedeznek. A két új paksi blokkot, az orosz állami atomcég, a Roszatom fogja felépíteni.

Az új épületeket a Paksi Atomerőmű jelenlegi blokkjainak szomszédságában, azoktól északra lévő területen fogják felhúzni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson az északi területen kijelölték az új atomerőmű blokkok létesítéséhez szükséges építési és felvonulási területet, ahonnan néhány régi épületet el kell tüntetni.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tavaly év végén tette közzé az erőmű beszerzési szerződésének a listáját, és ekkor derült ki, hogy a Népstadion bontását a ZÁÉV Zrt.-vel közösen végző cég is dolgozhat a Paksi Atomerőműnél.

A Föld-Trans 2001 Kft. végezheti  az északi területen lévő épületek bontási munkálatait nettó 1 milliárd 80 millió forint értékben.

Az atomerőmű által közzétett dokumentumban csupán a bontás összértéke szerepel, az Átlátszó birtokába került vállalkozási szerződésből viszont kiderül, hogy a Föld-Trans Kft.-nek az 1 milliárd 80 millió forintból 55 épületet kell ledózerolnia. Az ingatlanok bontására vállalt határidő 2020. július közepe.

A Paksi Atomerőmű északi területe. Fotó: Google Maps.

A piaci árak többszöröséért dolgoznak

Az Átlátszóhoz eljutott két dokumentum, amikben részletesen lebontva szerepel, hogy mennyibe kerül a raktárak, a tárolók, az irodák, a buszmegállók és a WC-k, több mint 50 épület elbontása. A költségvetési főösszesítő a bontás költségeit tartalmazza, a vállalkozási szerződésben pedig szerepel az épületek alapterületének a nagysága. Ha ezt a két dokumentumot összefésüljük, akkor láthatjuk, hogy négyzetméterenként mennyiért vállalta az északi területen lévő épületeknek a bontását a Föld-Trans 2001 Kft.

Az épületbontás piaci ára négyzetméterenként 20-25 ezer forint között mozog országosan. Egy neve elhallgatását kérő, iparágban jártas forrásunk küldött egy költségbecslést, amiben az szerepel, hogy egy Paks környéki vállalkozó közel harmadáron, 379 millióért is elvállalná ugyanezt a munkát, a bontási hulladék elszállításával és lerakásával együtt. Meglátása szerint ezeket a munkálatokat a Föld-Transnak kifizetett bő 1 milliárd forint kevesebb mint a feléből el lehetett volna végezni.

A Közbeszerzési Értesítőben nincs nyoma pályázásnak, így nem látjuk a megbízás részletes leírását sem. Többek között nem tudjuk, hogy milyen magasak az épületek, egyes részek igényelnek-e kézi bontást, található-e lom, veszélyes hulladék, azbeszt az épületben, és azt sem tudni, hogy milyen messze kell szállítani a hulladékot. Ezek az adatok lennének szükségesek ahhoz, hogy hasonló profilú cégek meg tudják becsülni a bontási árat.

Az általunk megkérdezett vállalkozások régi lakóépületek bontási árát tudták megmondani, ami 15-20 ezer forint négyzetméterenként. Megtudtuk, hogy százezer forint feletti bontási ár már nagyon drágának számít, de bizonyos tényezők adott esetben indokolhatják a költségek növekedését.

A Közbeszerzési Értesítőben megpróbáltunk hasonló jellegű megbízásokat keresni, ám a szerződések értéke mellett többnyire nincs feltüntetve, hogy hány négyzetmétert bontanak el az összegért. De azért találtunk néhány példát: Budapest X. kerületében, a Kőbányai út 30. szám alatti, egykori járműjavító ingatlanjait 20 ezer forintos négyzetméteráron bontotta a Land-Bau Kft. – körülbelül 7200 négyzetméter bontása 142 millió forintba került. A kazincbarcikai önkormányzatnak egy ipari csarnokot 38 ezer forintos négyzetméteráron bontott a Geo Nord Bau Kft. – 2877 négyzetméter bontása 109 millió forintba került.

Ha megnézzük a legdrágább, 30 millió forint feletti épületeket az atomerőmű területén, akkor túlárazás-gyanús bontási költségeket találunk: ezeknek az objektumoknak a négyzetméterét nettó 56 ezer és 140 ezer Ft közötti összegért tünteti el a Föld-Trans 2001 Kft. Néhány éve, 2017-ben egyébként a Föld-Trans is tudott 25 ezer forintos négyzetméteráron bontani: akkor egy önkormányzatnak bontottak le egy 500 fős filmszínházat, 1289 négyzetmétert 32 millió forintért.

  • Az egyik legmagasabb négyzetméterenkénti bontási árat egy dokumentumtároló épületnél találjuk, amelynek bontási költsége 140 ezer forint/négyzetméter.
  • A legdrágábban, közel 115 millió forintért a pakettüzemet bontják.
  • Egy 66 négyzetméteres felvonulási WC-t közel 8 millió forintért bontanak le, ami 121 ezer forint/négyzetméter bontási árat jelent.

Többször kerestük és kérdeztük a Paksi Atomerőművet, hogy milyen nehezítő körülmények indokolják ezeket a négyzetméterárakat. Kíváncsiak lettünk volna arra is, hogyan esett a választás a cégre, és kértek-e máshonnan is ajánlatot a munkára: a Közbeszerzési Értesítőben nem szerepel a megbízás, tehát feltehetően pályáztatás nélkül került a munka a Föld-Trans 2001 Kft.-hez. Szerettük volna megtudni, hogy a bontás során keletkező hulladékot hova fogja szállítani a cég, és hogy ennek a helynek van-e engedélye az építési hulladék lerakására. Többszöri megkeresésre sem kaptunk választ a kérdéseinkre.

A Föld-Trans 2001 Kft.-t telefonon kerestük meg. A cég ügyvezetője, Tóth József röviden úgy kommentálta a túlárazással kapcsolatos kérdésünket, hogy „aki adta az infót az nagyon ért hozzá, ezt ővele kell megbeszélni”, aztán letette a telefont.

Az új blokkok építése egyébként még sehol sem tart, jelenleg az építkezéshez szükséges engedélyek beszerzése folyik. A paksi bővítéssel kapcsolatos európai bizottsági vizsgálat közel kétéves csúszást eredményezett. Az építkezés azért sem kezdődhetett még el, mert hátra van egy fontos lépés, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) bírálja el a létesítési engedélyt. A szükséges dokumentumokat idén júniusig tudják átadni, az OAH-nak pedig 15 hónapja lesz azokat átnézni.

A finnek már abban bíznak, hogy magától is elhasal a Roszatom

Amikor a britek eldöntötték, majd az EU jóváhagyta, hogy állami segédlettel építsék meg a Hinkley Point C atomerőművet, a magyar kormány Paks II-t a Somerset-i projekttel állította párhuzamba. Hogy aztán gyorsan el is felejtsék, amikor kiderült, hogy a francia erőműépítő (EDF) így sem boldogul, a költségek és határidők felülírása rendszeressé válik.

Illegális lerakóba került a Puskás egy része

2016-ban a Puskás stadion bontását a Föld-Trans 2001 Kft. az azóta már nyíltan Mészáros Lőrinc érdekeltségi körébe tartozó ZÁÉV Zrt-vel közösen végezte el 3,9 milliárd forintért. 2017-ben megírtuk, hogy a stadion bontásából származó hulladék egy részét illegálisan dolgozták fel, illetve rakták le egy használaton kívüli ipari területen.

Kevés volt a 4 milliárd forint a bontásra – illegális lerakóban végezte a Népstadion

A Puskás-stadion bontását 3,9 milliárd forintért végezte a ZÁÉV – Föld-Trans 2001 konzorcium.

Ez a munka jót tett a cég bevételeinek, a Föld-Trans 2016-os beszámolójában több mint hatszáz százalékos növekedés látható, a cég nettó árbevétele a 2015-ös 576 millió forintról 3,9 milliárd forintra nőtt.

A Föld-Trans tavaly a csepeli Nemzeti Atlétikai Központ helyszínének az elbontására szóló megbízást is elnyerte, Mészáros Lőrinc gyermekeinek a cégével, a Fejér-B.Á.L. Zrt.-vel konzorciumban, nettó 4,1 milliárd forintért.

Zsilák Szilvia

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: Paksi Atomerőmű (fotó: MTI/Sóki Tamás)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás