Cikkek

Szállodaépítéstől a magánklinikáig – így tüntesd el az uniós pályázati pénzeket a kedvezményezett cégekkel együtt

 

Sok cikket írtunk már arról, hogyan járnak pórul Magyarországon a nagyszabású építőipari projektekbe bevont alvállalkozók, akik a tulajdonképpeni munkát elvégzik. A most bemutatandó történet sem végződik happy enddel, legalábbis azok számára, akik évek óta várnak a pénzükre, viszont képet kapunk arról, hogyan lehet több száz millió forintokat eltüntetni úgy, hogy ez a hatóságokat cseppet se érdekelje.

 

tudta_elofizetok

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal! 

 

„Terveink szerint 36 féle szakorvosi rendelést, egynapos sebészetet, teljes körű ultrahang és röntgen diagnosztikát, labor diagnosztikát, valamint ambuláns rehabilitációt biztosítunk majd egy helyszínen” – állt a Fabian Anti-Aging Clinic Kft. projekttervében, amivel az uniós támogatásra pályáztak.

A cég 2011. májusban pályázott a KMOP keretén belül uniós támogatásra magánklinika létesítésére a turisztikai szálláshely és szolgáltatásfejlesztés-alprogramban. Az összköltség 314 millió forint volt, az Új Széchenyi Terv keretében 85,7 millió forintot kaptak. Az állami tulajdonú Széchenyi Tőkelap Kezelő Zrt. további 120 millió forint kockázati tőkét adott a a cégbe, a magánklinika 2012-ben nyílt meg Budapesten a MOM Park bevásárlóközpontban.

2012-ben megjelent cikkünkből kiderült, hogy a megnyitó után néhány hónappal, 2012. szeptemberben a kivitelezésben részt vevő alvállalkozók demonstráltak a plázában, állításuk szerint a generálkivitelező Pére Laurent Kft.70 millió forinttal maradt az adósuk.

 

„Hetvenmillió? Az szép!” – hoppon maradt alvállalkozók demonstráltak a MOM Parkban from atlatszo.hu on Vimeo.

 

Az érintett cégek tulajdonosi hálózatát megvizsgálva kiderül, hogy nem ez volt az első alkalom, amikor olyan építési beruházásban vettek részt, ahol az alvállalkozók pórul jártak. Érdemes visszamenni egészen 2009-2010-ig, hogy az előzményeket is lássuk.

Hotel Pelion, Tapolca, 2009

A Veol 2009. december végi cikke részletesen beszámol arról, hogyan zajlott a munkák kiosztása. A Hotel Pelion felújítása félmilliárd forintos beruházás volt, a Hunguest Hotels Zrt. a Sky-Builder Zrt.-t nevezte ki generálkivitelezőnek és a 2009. áprilisban alapított Főnix-Bau lett a Sky-Builder alvállalkozója, ám ők is szerződtettetek egy újabb céget, a Hathor 95. Kft.-t.

A lánc azonban itt nem ért véget, a Hathor még vagy tucatnyi alvállalkozót vont be a projektbe. A Főnix-Bau és a Hathor kötött egy 145 millió forintos, építőmesteri munkáról szóló szerződést, ám amikor Hathor benyújtotta az első, 11 millió forintos részszámlát, kiderült, hogy valami gond van. A számlát ugyanis 25 nap múlva visszakapták azzal, hogy a címzett ismeretlen. A Hathor utána többször is próbált hozzájutni a pénzéhez, sikertelenül.

A történetben mindenki a másikra mutogatott. A Hunguest Hotels Zrt. azt mondta, hogy ők kifizették a generálkivitelezőt, és az elszámoltatásból az derült ki, hogy a Sky-Builder is kifizetett mindenkit. Közben Balogh Béla, a Főnix-Bau ügyvezetője arra panaszkodott, hogy a Sky-Builder 130 millió forinttal tartozik nekik és a kiviteli terveket folyamatosan módosíttatták a Főnix-Bauval, rendkívüli módon megnehezítve ezzel a munkát.

Balogh szerint viszont a Hathor igénye jogtalan a Főnix-Bauval szemben, mert a cég rosszul dolgozott. A Sky-Builder a Főnix-Baura mutogatott, mondván, a cég nem küldte el a számlákhoz tartozó mellékleteket, és amíg ezt nem teszik meg, a  kifizetés sem lehetséges.

Kapcsolódó cikkek

Így nőtt 5 milliárdról 32 milliárd forintra a Margit híd felújításának költsége

Többszöri átadás, megduplázódó költségek – így újult meg a Várkert Bazár az unió pénzéből

Uniós pénzcunami Lázár János kedvenc tokaji borászfalujába

Az uniós milliárdokból felújított Hollókőn épül a fideszes Becsó család háza

Gigantikus yachtkikötő épült a Balatonon, a szomszéd strandon félméteres az iszap

Tizenkét grafikon Magyarország EU-támogatásainak politikai befolyásoltságáról

Továbbfejlesztettük az EU-támogatás térképet, és nem lennénk most a független polgármesterek helyében

Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy mennyi EU-s pénzt kaptak a magyar települések

Újszegedi plébánia, 2009

A Hotel Pelion felújításával nagyjából egyidőben zajlott a szegedi Szent Erzsébet-templom melletti plébánia és közösségi ház építése. A 100 millió forintos beruházás fél év alatt, 2009 szeptemberére készült el, a 8 milliárd forintos Ligetfürdő-beruházás részeként.

A megrendelő itt is a Hunguest Hotels Zrt. volt, a generálkivitelező a Sky-Builder, az alvállalkozó a Főnix-Bau. Ahogy az Tapolcán történt, a Főnix-Bau itt is megbízott egy újabb céget, ezúttal a Thébau Kft.-t, aki szintén bevont alvállalkozókat. És szintén a láncolat végén álló vállalkozások voltak azok, akik a Szeged Ma beszámolója alapján futhattak a pénzük után: a négy cégnek 33,8 millió forinttal tartoztak.

A főnix halála, 2010

2010-ben a Népszabadság már arról írt, hogy a Sky-Builder és a Főnix-Bau ügyeivel kapcsolatban feljelentés született (a rendőrség később megszüntette a nyomozást), és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél is panaszt emelt az egyik vállalkozó. Az alvállalkozók hiába várták a pénzüket.

A plébánia-projektnél a forgatókönyv hasonló volt, mint Tapolcán: a Sky-Builder nem fogadta be a Főnix-Bau végszámláját és ezért nem fizettek, a Főnix-Bau szerint pedig a Thébau nem tudott elszámolni a kivitelezésre átutalt összegekkel.

Egy ilyen, papíron nem túl sikeresnek mondható időszak után talán nem is csoda, hogy a Főnix-Bau tevékenysége nem tartott sokáig: 2011. októberben felszámolási eljárás indult ellene és azóta meg is szűnt a cég.

A Sky-Builder sem volt sokkal szerencsésebb: ellenük 2012-ben indult felszámolási eljárás, holott a szegedi projektben ők újították fel a Hunguest Hotel Forrást 2,2 milliárd forintért, amelyből 600 millió forint uniós támogatás is volt, továbbá a hajdúszoboszlói Béke Hotelt, és a Hunguest Hotels montenegrói szállodáját is.

 

 

Pére Laurent Kft.

A Főnix-Bau egykori ügyvezetője és tulajdonosa, Bálint Tibor, ahogy arról az Átlátszón is írtunk, hamarosan az ingatlanforgalmazással foglalkozó, 2007-ben alapított Pére Laurent Kft.-ben tűnt fel a Fabian Anti-Aging Clinic építésekor, ugyanebben a tisztségben.

A Pére Laurent képviselőjeként egy bizonyos Balogh Béla is megjelent, bár értesüléseink szerint ő nem azonos a Főnix-Bau egykori alapítójával. A klinikát üzemeltető Fabian Anti-Aging Clinic Kft. (Fabian Kft.) tulajdonosa, az orvosként dolgozó Fábián Emília maga is alapító tagja volt 2009 tavaszán alapított  Főnix-Bau-nak, bár még az év szeptemberében kiszállt a cégből.

Az Átlátszó érdeklődésére Fábián Emília azt mondta, hogy árajánlatot kértek több cégtől, és a Pére Laurent nyújtotta be a legjobb pályázatot, így őket választották.

 

bpest

Az Átlátszó interaktív EU-támogatás térképén böngészve további részleteket tudhat meg a budapesti uniós fejlesztésekről.

 

A Pére Laurent neve feltűnt a Józsefvárosi Önkormányzat Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságának egyik jegyzőkönyvében (PDF) is egy 2010-es üggyel kapcsolatban. Tájékoztatásuk szerint a Krúdy Gyula u. 11. szám alatti társasház tulajdonközössége (beleértve az önkormányzatot) 2010 decemberében kötött adásvétellel vegyes vállalkozási szerződést a Pére Laurent Kft-vel.

A szerződés tárgya a padlástér és összesen 150 m2 alapterületű tárolók értékesítése volt. A szerződés szerint a kft. a vételárat az épületben végzett felújítási munkákkal kellett volna megfizetnie úgy, hogy a 39,3 millió forintot a társasház bankszámláján letétbe helyezi a munkálatok befejezéséig.

Ez azonban nem történt meg, ezért a Józsefvárosi Önkormányzat nevében eljáró Kisfalu Kft. a Városgazdálkodási és Pénzügyi Bizottság 2012. január 23-i döntése után kezdeményezte a szerződéstől való elállást, és pert is indított a kft.-vel szemben.

Az eset nem csak az önkormányzatot zavarta: a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége akciót is szervezett a Pére Laurent ellen két kifizetetlen alvállalkozó miatt, ám nem jártak sikerrel.

Kapcsolódó cikkek

Kifizetetlen alvállalkozók, elhúzódó perek a becsődölt Tóváros lakópark miatt

Milliárd eurós álom után sokmilliárd forintos pofáraesés a becsődölt Tópark lakópark

Ingyenműszak – a Vegyépszer kifosztott és tönkretett alvállalkozói

Uniós pénzek is eltűntek a Vegyépszer körül burjánzó cégcsoportban

„Hetvenmillió? Az szép!” – hoppon maradt alvállalkozók demonstráltak a plázában

A Gropius Zrt. csődje: Az alvilág is bekapcsolódott a felszámolási eljárásba

Felszívódott EU-támogatások: Háromszázmilliót bukott az útfelújításon

Fabian Anti Aging-Clinic, 2011 – 2012

Az anti-aging klinika 2012. márciusában nyitott meg, ezt fizetett cikkekben is reklámozták. Az uniós pályázatokat ismertető kormányzati honlap szerint a klinika célcsoportja „a 35 év feletti, jómódú, egészségtudatos férfiak és nők” voltak.

Nyugati páciensekre is számítottak, de Ukrajnából és Oroszországból is vártak vendégeket. Ennek oka, hogy Fábián Emília Ungváron szerzett általános orvosi diplomát 1987-ben, és orosz, illetve ukrán felsőfokú nyelvvizsgával rendelkezik. 1994-ig a beregszászi kórház belgyógyászatán dolgozott, ezt követően 2001-ig a magyar Belügyminisztérium Központi Kórházának volt kardiológusa, 2001 és 2010 között pedig az Istenhegyi Magánklinika orvosa, és a klinikát üzemeltető cég tagja. Tudományos munkássága során amerikai és európai orvosi kongresszusokon volt előadó, így nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezett az egészségügyi turizmussal  is foglalkozó klinika működtetéséhez.

A magánklinika átadás-átvétele nem ment zökkenőmentesen. 2012. szeptemberben a főkivitelező Pére Laurent még mindig nem vette át hivatalosan a létesítményt, a megbízókra, vagyis a Fabian Kft.-re és az OXIVIT Kft.-re mutogatva, miközben a megbízó szerint a szerződő összeget majdnem teljes egészében kifizették, az alvállalkozók 70 millió forintja viszont eltűnt.

Ha ez a módszer ismerősnek tűnik, nem véletlen: nagyjából ugyanez történt a Hunguest-szállodák szegedi és tapolcai beruházásainál is. Fábián Emília az Átlátszónak elmondta, hogy ők a fővállalkozó Pére Laurent Kft.-vel álltak szerződésben és ki is fizették a nekik járó összeget.

Az átadás késlekedése miatt a klinika 5 hónapnyi bevételtől esett el, ezért érvényesítette a Pére Laurent Kft-vel szemben fennálló kötbérigényét. Amikor kiderült, hogy a főkivitelező nem fizetett az alvállalkozóknak, megszakították velük a kapcsolatot.

 

eu_app_banner_uj

A Transparency International Magyarország által kifejlesztett EU Közpénzfigyelő applikáció segítségével te is értékelheted az uniós pénzből megvalósuló beruházásokat, így a budapesti fejlesztéseket is. Töltsd le a mobilodra: Android, IOS

 

A klinika 2013. márciusban egy időre bezárt, a Széchenyi Tőkelap Kezelő Zrt. 120 millió forintos tőkeinjekciójának ellenére. Török József, az alap üzletfejlesztési igazgatója akkor úgy nyilatkozott az Origónak, hogy csak ideiglenes bezárásról van szó, mert várható egy újabb befektető megjelenése.

2013. júliusban valóban új befektetőt kapott a cég a Révész Logisztikai Holding Zrt. személyében. Az újranyitásra végül néhány hónapot kellett várni, akkori PR-cikkek szerint a tulajdonosváltás után szélesíteni tudták a palettát, így bővültek a szakorvosi rendelések, és az egynapos sebészeti műtétek.

A Révész Holding beszállása után azonban a Fabian Kft. is átalakult, olyannyira, hogy az alapító Fábián Emília kiszorult a cégből, ő maga már máshol praktizál, míg a klinika MOM Park Medical Center néven működik napjainkban.

D. Kovács Ildikó

A cikk a Transparency International Magyarország támogatásával készült, az uniós finanszírozású projektet az EU Közpénzfigyelő mobil applikáció segítségével választottuk ki.

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás