átláthatóság

Átláthatóbbá váltak az Ez a Minimum! programhoz csatlakozó önkormányzatok

A 2024-es önkormányzati választások előtt az Ez a Minimum! átláthatósági programot meghirdető Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország újból elvégezte a programban résztvevő önkormányzatok értékelését, kiegészítve a kezdeményezésben nem résztvevő önkormányzatokkal. A három szervezet felmérése szerint a programhoz csatlakozó önkormányzatok átlagosan harmadával értek el jobb eredményt, mint az Ez a Minimum! program kapcsán átláthatósági vállalást nem tett önkormányzatok. Az élen Budapest VIII. kerülete (Józsefváros) végzett, megelőzve a XI. kerületet (Újbuda) és a VI. kerületet (Terézváros), míg a leginkább átlátható vidéki önkormányzat Baja lett. A legkevesebb és legrosszabb minőségű közérdekű adat Budapest V. kerületének (Belváros) honlapján érhető el a vizsgált önkormányzatok közül.

Az Átlátszó.hu, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország 2019-ben hirdette meg az Ez a Minimum! névre hallgató programját, amely hat témában foglalta össze a helyi döntéshozatal átláthatóságának a törvényi előírásokon alapuló és azt kiegészítő alapkövetelményeit. A kezdeményezéshez egyaránt csatlakoztak vidéki és fővárosi polgármester- és képviselőjelöltek, akik vállalták, hogy a ciklus végéig megvalósítják a kitűzött célokat.

A kezdeményezést elindító három szervezet először az önkormányzati ciklus közepén értékelte a legnagyobb önkormányzatok közzétételi gyakorlatát, most pedig cikluszáró értékelést végeztek az Ez a Minimum! szempontjai alapján. A nagyvárosok és kerületek önkormányzatainak honlapján több tucat adatot vizsgáltak. Összesen ezres nagyságrendű közérdekű adat és közzétételi forma meglétét vagy hiányát ellenőrizték a felmérésbe bevont 29 önkormányzat esetében.

A 2023 végén indult és 2024 márciusban lezárult átláthatósági értékelés megállapításai szerint a vállalást tett, döntően ellenzéki irányítású városok többsége megtartotta 2019-es ígéretét és érdemi lépéseket tett az átláthatóság ígért növelése érdekében, figyelembe véve a civilek javaslatait. Ugyanakkor az Ez a Minimum! program hatása olyan önkormányzatokban is érzékelhető volt, ahol a városvezetés nem vállalta a program megvalósítását.

 

A ciklusközi, 2022-es értékeléshez képest mostanra  érzékelhetően nőtt a különbség a vállalásokat tevő önkormányzatok és a kontrollként kiválasztott többi önkormányzat átláthatósági teljesítménye között.

A lista élén három budapesti kerület végzett: Józsefváros (VIII. kerület), Újbuda (XI. kerület) és Terézváros (VI. kerület).

Újbuda a 2022-es, ciklusközi értékelésben a lista élén végzett, ők megtartották a jó eredményüket. A most legátláthatóbbnak bizonyuló Józsefváros és a harmadik helyezett Terézváros folyamatosan fejlesztette közzétételi gyakorlatát a ciklus során, ráadásul ez a két kerület a vagyonkezelő cégek átláthatóságát vizsgáló felmérésünkben is jól teljesített. A vidéki önkormányzatok között a legjobb eredményt Baja érte el az 5. helyezéssel.

 

Ugyanakkor a 2019-es vállalásokat senki nem teljesítette maradéktalanul. A három dobogós önkormányzatnál a vizsgált adatkörök és közzétételi módok 80-90 százalékát azonosítottuk a honlapokon, ami kiváló eredmény. Számos település, így a főváros 70-80 százalékos eredménye is jónak mondható, valamint ebbe a kategóriába tartozik az élmezőny három vidéki települése, Baja, Szigetszentmiklós és Szombathely is.

Ugyanakkor nem lehetnek büszkék magukra az átlag alatti eredményt elért önkormányzatok. Erősen hiányos a közzétételi gyakorlat a debreceni, a nyíregyházi, a tatabányai, a hódmezővásárhelyi és a győri önkormányzat esetében.

Elégtelenre teljesített a mindössze 30 százalékot elért V. kerület.

A budapesti Belváros honlapja az alapvető törvényi előírásoknak sem felel meg, miközben a környező kerületek az ország leginkább átlátható önkormányzatai közé tartoznak.

 

A program kezdeményezői bíznak benne, hogy az Ez a Minimum! hatására több adatot közzétevő önkormányzatok fenntartják és fejlesztik a közzétételi gyakorlatukat, átláthatóbb működésük pedig más önkormányzatok számára is példaként szolgál a jövőben.

A program összességében eredményes volt, hiszen önkéntes szabálykövetés alapján, bármiféle szankció nélkül javítani tudta az átláthatóságát tucatnyi önkormányzat, amelyek összességében több millió állampolgár ügyeit intézik. A kezdeményező szervezetek köszönik a programban aktívan résztvevő önkormányzatok együttműködését és a hivatali dolgozók munkáját.

 

Az Ez a Minimum! programban résztvevő önkormányzatok 2024 tavaszán lezárult ellenőrzéséről készült részletes, az értékelés módszertanát is ismertető jelentés ezen a linken érhető el. Az önkormányzatok egyéni eredményei, részletes értékelése és visszajelzései pedig ezen a linken érhetőek el. A projektről, valamint az Ez a Minimum! pontjairól a program honlapján lehet részletesen tájékozódni.

Megosztás