művészet

Csúszik az állami finanszírozású gigafilm premierje, egyelőre nincs pénz az utómunkára

Először 2023 júniusában jutott el hozzánk a hír, miszerint akadozik a tatárjárásról szóló, 1242 – A Nyugat kapujában című film készítése. A forgatás még 2023 februárjában véget ért, ám az alvállalkozók egy része azóta sem kapta meg a pénzét. Az NFI, amely 2,5 milliárd forinttal támogatta a produkciót, akkor azt nyilatkozta, hogy minden rendben van, a filmkészítő cég pedig sem akkor, sem most nem válaszolt megkeresésünkre.

A XIII. században, Batu kán idejében játszódó filmben Esztergomba érkezik a sereg, hogy elsöpörje a várat. A magyar-mongol-angol koprodukcióban készülő film azóta se készült el, és úgy tűnik, nem is fog egyhamar elkészülni.

A filmet Soós Péter rendezte, a producer Sipos Kornél. A projektcégként létrehozott Nyugat Kapujában kft. tulajdonosi szerkezete még 2023-ban átalakult, a korábbi tulajdonosok (Sipos Kornél és a Chelsea Pictures Limited) kikerültek a képből, helyükre pedig Farkas Dóra érkezett.

Farkas Dóra, Farkas Zsigmond felesége, Zsigmond pedig több céget is közösen tulajdonolt Obrusánszki Zsolttal. Utóbbi Rogán Antal apósa, földtulajdonos. Farkas és Obrusánszki egyaránt tulajdonosok abban a Ductus Kft.-ben, mely 2,2 milliárd állami támogatást nyert el.

A Nemzeti Filmintézet többször is forrást biztosított a film elkészültéhez, forgatókönyv-fejlesztés, és gyártás-előkészítés után két részletben összesen 2,5 milliárd forintot fizettek ki a nagyszabású produkciónak.

Az általunk megkérdezett források szerint viszont még mindig hiányzik nagyságrendileg 500 millió forint a befejezéshez. Bár a filmen dolgozóknak folyamatosan ígéretet tettek arra, hogy rendezik az elmaradásokat, ez még nem történt meg, csak a kisebb összegű tartozásokat rendezték.

Eközben az új tulajdonos Farkas Dóra egy hozzánk eljuttatott levél alapján arra hivatkozott, hogy pont a kifizetések meggyorsítása érdekében vették át a céget. A kifizetések rendezése azonban úgy tűnik, nem sikerült.  „Nagy örömömre, a Nemzeti Filmintézettel sikerült megállapodnom, hogy közösen orvosoljuk a problémákat, és ahogy ezt a gyártási igazgató jelezte, mindenben közösen dolgozunk és segítségünkre lesznek.” – írta ezt 2023 márciusában levelében.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő Rogán Antalt kérdezte: „Miért áll a 1242 – A Nyugat kapujában című film utómunkája?” A képviselőnek Dömötör Csaba államtitkár válaszolt, aki azt közölte, hogy a Nyugat Kapujában Kft. a szerződéses határidőket a Nemzeti Filmintézet (NFI) felé betartotta, és  „a gyártó 2023. július 11-én bemutatta az NFI Filmszakmai Döntőbizottságának A Nyugat kapujában végleges offline vágatát. Ezt követően az utómunkák további különböző fázisaival folytatódik a film gyártása.”

Információink szerint az utómunka egy része még el sem kezdődött, és bár korábban a Focus Fox utómunka stúdió címén, a Hűvösvölgyi út 141. szám alatt volt a cég székhelye, az 2024. február 14-én a Bertalan Lajos utca 22. szám alá került. Kerestük a Focus Foxot, hogy vannak-e feléjük elmaradásai a cégnek, de nem kívántak nyilatkozni.

Bár a cég ellen több végrehajtás is indult, ezeket rendezték. Nem rendezték viszont a tartozásokat, a film rendezője, Soós Péter sem kapta meg pénzének egy részét, ahogy ő fogalmazott

„Azt hiszem Európában is páromat ritkítom, kevés olyan rendező van, aki nincs kifizetve egy évvel (a forgatás után)“

De nem ő az egyetlen, Szakács Györgyi, a film jelmeztervezője sem kapott még pénzt, illetve több alvállalkozó, köztük a berendezők és az építők is várnak a fizetésükre. Azt többen is jelezték név nélkül, hogy kaptak arra vonatkozó jelzéseket, hogy ne nagyon ugráljanak, mások pedig abban bíznak, hogy előbb- utóbb az állam pótköltségvetést biztosít a befejezéshez.

Ha megjön a szükséges plusz pénz, és elkezdődhet az utómunka, akkor is több hónapra lesz szükség a film elkészültéhez. Ha viszont nem fizetik ki az alkotókat, mint történt ez 2014-ben, egy szintén Sipos Kornél producersége alatt készülő filmnél, akkor az is előfordulhat,hogy a filmet valamelyik készítő letiltja, ezt ugyanis megteheti. Ezt a lehetőséget többen sem zárták ki.

Mindeközben Sipos Kornél producerként egy sorozatot készít elő, mely Semmelweis Ignác életéről szól. A stáb egy része azonos lenne, az operatőr, a rendező, a jelmeztervező neve is szerepel az IMDb filmadatbázis erre vonatkozó részében, csakúgy, mint az angol producer, William Chamberlain neve.

Kérdés, hogy egy ilyen fiaskó után ki fog ténylegesen részt venni a film elkészítésében, illetve beszáll-e a finanszírozásba a magyar állam?  

 

Zimre Zsuzsa

Címlapkép: Pillanatkép a forgatásról (fotó: www.1242movie.com)

Megosztás