átláthatóság

Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az antikorrupciós minimumprogramot

Az antikorrupciós szervezetek által kidolgozott, Ez a minimum! elnevezésű átláthatósági és antikorrupciós minimumprogram megvalósítása melletti elkötelezettségét fejezte ki a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett előterjesztést egyhangúlag támogatták a képviselők, tehát ellenzékben a Fidesz politikusainak is megtetszett a javaslatunk, sőt, az állami hírügynökség és a közszolgálati média is tudósított róla.

A főpolgármester a javaslatában emlékeztetett, hogy antikorrupciós szervezetek, az Átlátszó, a K-Monitor és a TI Magyarország az önkormányzati választások előtt felhívást tettek közzé az általuk kidolgozott antikorrupciós minimumprogram megvalósításának vállalására:

Újraindul az Ez a Minimum!, az Átlátszó, a K-Monitor és a TI Magyarország átláthatósági minimumprogramja

Ismét várjuk az átláthatóság-párti jelöltek csatlakozását és a velük való közös munkát. Hat kulcsfontosságú témában kérjük az önkormányzati választásokon induló jelölteket, hogy kötelezzék el magukat arra, hogy megválasztásuk esetén átültetik a gyakorlatba a 21. századi átláthatóság minimum követelményeit. A kezdeményezéshez az ezaminimum.hu weboldalon lehet csatlakozni.

„Főpolgármester-jelöltként ezt a vállalást magam is megtettem, ezért javaslatot teszek a Fővárosi Közgyűlésnek a minimumprogram megvalósítása melletti elköteleződésre, illetve az implementáció első lépéseként a Budapest Főváros Önkormányzata működésének és gazdálkodásának átláthatóságáról szóló rendelet megalkotására” – fogalmazott.

A javaslatban a főpolgármester kitért arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat és a Főpolgármesteri Hivatal közzétételi gyakorlata „jelenleg is bővebb, mint amit a törvény megkövetel”. Így például nem csupán az ötmillió forint feletti szerződések adatai találhatók meg a főváros honlapján – írta Karácsony Gergely, hozzátéve: azt javasolja, hogy „ezen az úton haladjon tovább az önkormányzat és a hivatal, tovább bővítve a nyilvánosság számára közzétett információk körét”.

A különösebb informatikai fejlesztést nem igénylő módosítások 2020. január 1-jei hatálybalépése mellett a szerződések szövegének közzétételére és a közzétett adatok további feldolgozásra alkalmas módon való hozzáférhetővé tételére vonatkozó, javasolt szabályok alkalmazására való felkészülés ugyanakkor némileg hosszabb felkészülési időt igényel – mutatott rá Karácsony Gergely.

A minimumprogramban foglaltakat a fővárosi intézményekre és cégekre is kiterjesztenék, ehhez azonban első lépésként a jelenlegi közzétételi gyakorlatot és infrastruktúrát fel kell mérni az elfogadott javaslat szerint.

A minimumprogram jobban teljesít, mint öt éve

A 2019. október 13-i önkormányzati választások előtt kétszer annyi, 390 jelölt köteleződött el az Átlátszó, a K-Monitor és a TI Magyarország átláthatósági minimumprogramja mellett, mint öt éve. Akkor 193 jelölt csatlakozott, közülük 43 nyert mandátumot 2014-ben. Ők szinte kivétel nélkül kezdeményezték a program rendeletbe foglalását.

Sok helyen azonban a testületi többség vagy a jegyző fúrta meg a próbálkozást, de ezzel együtt is tucatnyi település vált átláthatóbbá a kezdeményezés hatására. Józsefvárosban viszont az akkori polgármester még le is teremtette a javaslattal előhozakodó önkormányzati képviselőt:

Kocsis Máté az Átlátszóról és a K-Monitorról: a többséggel szembeni aberráció, rosszindulat, és ugye a külföld

Nem várt fordulatot vett a Józsefvárosi Önkormányzat január 22-i képviselő-testületi ülése. Átláthatósági programot ajánlott egy ellenzéki képviselő, mire Kocsis Máté polgármester kifakadt és egészen durván nekiment a korrupcióellenes civil szervezeteknek, valamint az adóforintok elköltéséről érdeklődő állampolgároknak. Érdemes megnézni a 23 perces felvételt, de türelmetlenebb olvasóink számára alább kiporcióztuk a paprikásabb falatokat.

Az önkormányzati minimumprogramhoz most csatlakozó indulók azt vállalták, mandátumot szerezve 100 napon belül beterjesztik a civilek által kialakított minimumot a döntéshozatal, a gazdálkodás és a helyi cégek átláthatósága és a döntéshozók elszámoltathatósága érdekében. Az aláírók között 39 polgármesterjelölt és Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt is szerepelt.

A javaslatot jegyző civil szervezetek azt vállalták, hogy nyomonkövetik és számonkérik ezeket a vállalásokat, amiket egyébként Horváth Csaba szocialista politikus is aláírt zuglói polgármester-jelöltként, megválasztott polgármesterként az első dolga mégis az átláthatóságot korlátozó előterjesztések beterjesztése volt:

Horváth Csaba már most átláthatatlanabbá tenné Zuglót, ahol csak két hete polgármester

Az önkormányzati választáson az MSZP-s Horváth Csaba, az ellenzék közös jelöltje a szavazatok 50,33 százalékával lett polgármester. Az új képviselő-testület október 28-i alakuló ülésére benyújtott előterjesztése szerint rögtön azzal szeretné kezdeni, hogy szinte bármiben egyedül dönthessen, illetve ne kelljen a képviselőtestület hozzájárulása többszázmillió forintos ügyekhez.

A gyanús előterjesztéseket az Átlátszó által kirobbantott botrány hatására visszavonó, aztán gyanús parkolóüzletet kötő zuglói polgármesterrel együtt a budapesti főpolgármester, 14 polgármester, és 170 önkormányzati képviselő (köztük 5 megyei képviselő) jutott mandátumhoz azok közül, akik elköteleződtek az önkormányzati minimumprogram mellett.

Infografika: K-Monitor

Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi vezetője a Fővárosi Közgyűlés előtt tartott beszédében azt mondta a szavazás előtt, hogy nagyon egyszerű összefoglalni a javaslat lényegét: Ne lopj!

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás