Átláthatóság

Elkészült az önkormányzatok átláthatóságát célzó mintarendelet, innen letölthető

Az Átlátszó, a K-Monitor és a Transparency International Magyarország Ez a Minimum! néven korrupcióellenes programot hirdetett az önkormányzatok számára, amihez 2019. évi helyhatósági választások 389 jelöltje csatlakozott. Közülük 60 településen 184-en szereztek mandátumot, 16 jelöltet pedig polgármesterré választottak.

A kezdeményezéssel azért álltunk elő, mert az a meggyőződésünk, hogy a helyi közhatalom-gyakorlás átlátható és korrupciómentes működése akkor fog érvényesülni, ha az önkormányzatok által kezelt adatok bárki számára könnyen hozzáférhetők lesznek, ha a polgárok számára közérthető az önkormányzat döntéshozatala, költségvetése, és ha részt is vehetnek annak megtervezésében. Legalább ilyen mértékben fontos a közpénzekkel történő helyhatósági gazdálkodás nyomon követhetősége, amihez elengedhetetlen az önkormányzati szerződések megismerhetősége, valamint az, hogy az önkormányzat gondos gazdaként szervezze meg a közbeszerzéseket.

Egyhangúlag elfogadta a Fővárosi Közgyűlés az antikorrupciós minimumprogramot

Az antikorrupciós szervezetek által kidolgozott, Ez a minimum! elnevezésű átláthatósági és antikorrupciós minimumprogram megvalósítása melletti elkötelezettségét fejezte ki a Fővárosi Közgyűlés keddi alakuló ülésén. A Karácsony Gergely főpolgármester által jegyzett előterjesztést egyhangúlag támogatták a képviselők, tehát ellenzékben a Fidesz politikusainak is megtetszett a javaslatunk, sőt, az állami hírügynökség és a közszolgálati média is tudósított róla.

A most közzétett önkormányzati rendelet tervezet (Word verzió, PDF verzió) és a hozzá kapcsolódó indokolás abból a feltételezésből indul ki, hogy a nyilvánosság azért fontos és hatékony a korrupció visszaszorításáért folytatott küzdelemben, mert megnehezíti a visszaélések letagadását. Naivitás lenne azonban a részünkről azt feltételezni, hogy a nyilvánosság rövid távon ennél érdemben többre képes. Mivel önmagában nem akadályozza meg a korrupció kialakulását, a nyilvánosságnak végsősoron korlátozott a hatása a korrupció elleni küzdelemben. A jelentőségét azáltal fejti ki, hogy megnehezíti a megtörtént visszaélés letagadását, és ennek köszönhetően minden másnál hatékonyabban járul hozzá a korrupció kockázatossá válásához. Vagyis, ha a korrupció elkövetését nem is akadályozza meg, annak büntetlenül maradását jó eséllyel igen.

Átlátszo.hu K-Monitor Transparency-International-Magyarország Önkormányzati Átláthatosagi Mintarendelet by atlatszo on Scribd

A projekt honlapján egyéb hasznos sorvezető is olvasható a rendelettervezet előírásaival kapcsolatban:

Én is támogatom a civil minimumprogramot!

Az önkormányzatiság nem a vezérekről, a politikai alkukról és az ideológiákról szól, hanem arról, hogy egy helyi közösség hogyan hoz minél jobb minőségű döntéseket az őket közvetlenül érintő ügyekben. Néhány új technika révén bemutatjuk, hogyan segíti mindezt a demokratikus részvétel komolyan vétele (K-Blog). Bővebben. Mennyi pénzt szed be és költ el az önkormányzat, ahol laksz?

Helyi együttműködések rendszere – Ötletek az önkormányzatiság megújításához címmel a K-Monitor kiáltványjellegű tanulmányban (PDF) foglalta össze, hogyan járulhat hozzá az átláthatóság és a részvételi demokrácia erősítése egy új politikai kultúra kialakításához helyi szinten. Nemzetközi példák sorát áttekintve nemcsak egy új szemléletmódot, de konkrét eszközöket is javasolnak az önkormányzati szféra számára a digitális eszközök és a helyben keletkező adatok használata, az átláthatóság, a konzultáció, a részvételiség, a bevonás játékosabbá tétele és a konszenzusteremtés területein.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás