Rendőrség

Rövid idő alatt 88 ezerről 43 ezerre apadt a rendőrség könnygáz spray állománya

Közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az Országos Rendőr-főkapitánysághoz, hogy megtudjuk, mennyi könnyfakasztó spray áll a rendőrség rendelkezésére. Az aktuális számokon túl azt is szerettük volna megtudni, hogyan változott a készletek száma az elmúlt években. Kiderült, hogy jóval kevesebb van belőlük most, mint három évvel ezelőtt.

A világ első könnygázát Franciaországban fejlesztették, és alapvetően háborús helyzetekben vetették be az 1960-as évekig. Magyarországon mostanában azért került az érdeklődés középpontjába a „tömegoszlatásra használt taktikai vegyi fegyver”, mert az oktatásért, a tanáraikért és a státusztörvény ellen tüntető (főként 18 éven aluli diákokból álló) tömeg kétszer is kapott belőle a korábbi megmozdulásokon. A rendőrség és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter szerint egyébként „jogszerűen, arányosan és szakszerűen”.

Ennek kapcsán a G7 találgatta május elején, hogy mennyi ilyen kényszerítő eszköz állhat a rendőrség rendelkezésére szükség esetén, hiszen az ezzel kapcsolatos legutóbbi állami közbeszerzés eredménytelen lett. Tavaly szeptemberben ugyanis a Védelmi Beszerzési Ügynökség Zrt. központosított eljárás keretében szeretett volna rendőrbotokat, könnyfakasztó anyagokat, bilincseket és vezetett áramos elektromos sokkoló eszközöket és tartozékokat beszerezni, de nem járt sikerrel.

Idén februárban derült ki, hogy a könnyfakasztó spray-ket érintő részre például egyetlen ajánlat sem érkezett, ahogy a bilincsekre sem, míg a rendőrbotokra és a sokkolókra kizárólag érvénytelen ajánlatokat nyújtottak be.

Gyermekvédelmi könnygáz

❗️Videó a gyermekvédelmi könnygázról, ahogy a hős rendőrök diákokat fújnak le. Mert lebontottak egy törvénytelenül felhúzott kerítést (a propaganda azt hazudja, hogy az építkezés miatt van ott, de se Orbán, se a miniszterek, se a verőlegényeik nem viselnek ott munkavédelmi sisakot).
Ez a törvénytelen kerítés a hatalom és a propagandagépezet központját védi, a készenléti rendőrök pedig a törvénytelen kerítést. És rendőrállami módszerekkel védték a nemzeti közoktatást sírba küldő bosszútörvényt, amely felszámolja a magyar jövőt. Ezt nevezem karriernek, büszkék lehetnek magukra a piros sapkások!
Két dolgot kell megérteni:
Először is, ha nem tudjuk MOST elérni a bosszútörvény visszavonását és MOST kiharcolni a szabad választás lehetőségét biztosító hét pont megvalósulását, később sokkal nehezebb lesz. Addig ugyanis nem beszélhetünk valódi választásokról.
Másodszor: ezt csak nagyon sokan, együtt tudjuk elérni, de akkor el tudjuk!

#Magyarország
#StopOrbán

Posted by Hadházy Ákos on Tuesday, 25 April 2023

Könnygázt vetettek be a diáktüntetés résztvevői ellen 2023 áprilisában.

Lapunk is hasonlóan kíváncsi volt a tüntetők ellen (is) felhasználható könnygáz mennyiségére, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) május 10-én. Az aktuális számokon túl azt is szerettük volna megtudni, hogyan változott a készletek mennyisége az elmúlt években.

Az ORFK-tól egy hónappal később kaptunk választ, amelyből a következők derültek ki:

  • 2020. január 1-jén 88 647 db,
  • 2021. január 1-jén 81 405 db,
  • 2022. január 1-jén 70 460 db,
  • 2023. január 1-jén pedig már csak 43 438 db

könnyfakasztó spray állt az Országos Rendőr-főkapitányság rendelkezésére.

Vagyis a felhasználható mennyiség három év alatt a felére csökkent. Hogy ennek mi az oka, a válaszból nem derült ki, de információnk szerint nem kizárt, hogy a fel nem használt és szavatosságukat vesztett könnyfakasztó spray-ket kiszanálták a kapitányságokról.

Érdeklődtünk arról is, mikor várható újabb közbeszerzés a kényszerítő eszközökkel kapcsolatban, de az ORFK erre nem tudott választ adni.

Katus Eszter

Címlapkép: A Szabad Egyetem és a Hallgatói Szakszervezet „Tüntetés a rabszolgatörvény ellen / Diák-Munkás szolidaritás” címmel meghirdetett demonstráció résztvevői és rendőrök a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 13-án. (fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Megosztás