vidéki lapszemle

Elfogyott a levegő Pankotai Lili körül, börtön járhat a Sorok-patak elszennyezéséért

Debreciner.hu: Kinevették Debrecen polgármesterét, a főispánt és a CATL magyarországi vezetőjét a mikepércsi közmeghallgatáson

Közmeghallgatást tartottak november 30-án a Debrecen melletti Mikepércsen, amelynek fő témája a község szomszédságába, a hajdú-bihari megyeszékhely déli határába épülő kínai akkumulátorgyár volt. Tímár Zoltán polgármester elmondta, hisz abban, hogy a kormányhivatal „figyelemmel lesz” a mikepércsiek egészségére, de ha mégis rossz döntést hoznának, akkor az önkormányzat bíróságon fogja azt megtámadni. Tímár azt is kijelentette, hogy a község önkormányzata nem szeretné ezt a beruházást, de ha mégis megvalósul, akkor azt akarják, hogy a gyár feleljen meg a legszigorúbb előírásoknak, és ne fenyegesse a lakosok életét. Papp László, Rácz Róbert és Szilágyi Balázs távol maradt a lakossági fórumtól – írja a lap.

SzabadPécs: Elfogyott körülötte a levegő a pécsi Nagy Lajosban, ezért váltott iskolát, és folytatja Budapesten Pankotai Lili

A 18 éves pécsi gimnazista október 23-án este, Budapesten, a pedagógusokért tartott tüntetésen szólalt fel, azonban a beszéd stílusát a pécsi Nagy Lajos Gimnázium nyilvánosan kifogásolta. Pankotai Lili végül elhagyta az iskolát és átiratkozott egy budapesti intézménybe. A két esemény között eltelt időszakról és a fojtogató légkörről beszélt most a Szabad Európának és a Szabad Pécsnek adott interjújában.

KecsUP.hu: Lejer: támogatjuk a megújuló energiát, de ezért ne vonjunk ki termőterületeket – sajtótájékoztató a tervezett napelempark beruházásról

Természetvédelmi érintettségű, beépítésre nem szánt területen, a Csukáséri-főcsatorna partján található záportározó területén építenének 24 MW teljesítményű napelemparkot Kecskemét szélén. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót az LMP, ahol elhangzott: a bizottság támogatja a megújuló energiát, de azt nem, hogy emiatt termőterületeket áldozzanak fel. A párt szerint a napelemeknek elsősorban a háztetőkön a helye, és nem a zöldterületeken, termőföldeken.

KaposT.hu: Szélsőjobbos, Fidesz-közeli alapítvány próbálja rátenni a kezét a bárdudvarnoki általános iskolára?

A KaposT szerint a szülők és a tanárok teljes kizárásával próbálja a Bárdi Búzakalász Alapítvány megszerezni a Kaposvári Tankerületi Központ által fenntartott, Szennai Fekete László Általános Iskola Bárdudvarnoki Telephelye nevet viselő 1.-4. évfolyamos általános iskolát. Az alapítvány kuratóriumi elnöke dr. Németh Henrik, aki főállásban egy másik szervezet, a Védett Társadalom Alapítvány tagja is. Az alapítvány Facebook-oldalán többnyire „Soros György ármánykodása és az orosz agresszió fényezése” a központi téma.

Nyugat.hu: Börtönbe mehet a férfi, aki Vas megyében tönkrevágta a Sorok-patakot

Egy 41 éves Vas megyei férfi és társa Sorkikápolna közelében a Sorok-patak hídjánál szabadult meg a fáradt olajtól valamikor év elején. A szennyező anyag a patak partján a földre, illetve a folyóvízbe folyt, melynek következtében a talajvíz és a felszíni víz olyan mértékben károsodott, hogy annak természetes állapota nem állítható helyre. Az ügyészség környezetkárosítás bűntette miatt a férfival szemben végrehajtandó szabadságvesztést és közügyektől eltiltás kiszabását, míg a fiatalkorú vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása mellett pártfogó felügyelet elrendelését indítványozza – számolt be a fejleményekről a Nyugat.hu.

Nyitókép: Olajat öntöttek a Sorok-patakba. Fotó: police.hu

Megosztás