Győr

Közokirat-hamisítás gyanújával folyik nyomozás a győri Audi szakszervezetének pénzügyi beszámolói miatt

Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) pénzügyeivel kapcsolatban a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-Főkapitányság közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Az AHFSZ vezetőségétől és a felügyelő-bizottság tagjaitól tájékozódni próbáltunk az ügy részleteiről, azonban választ nem kaptunk. A szakszervezet 2020-as és 2021-es beszámolóit azonban az első közzététel után módosították, a 2021-est kétszer is. Hogy erre mi szükség volt, azt egyelőre nem tudni.

Információink szerint feljelentés történt az Audi Hungária Zrt. gyárában működő Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) pénzügyeivel összefüggésben. Úgy értesültünk, az ügy az érdekvédelmi szervezet elmúlt években közzétett, aztán majd később módosított beszámolóival kapcsolatos. A gyanúba keveredett szakszervezet 10 ezer munkavállaló érdekét hivatott védeni a befizetett tagdíjért cserébe, ami a tavalyi évben több mint 300 millió forint volt.

Miután információt kaptunk róla, először a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-Főkapitányságtól kérdeztük meg, tényleg folyik-e eljárás az Audi Hungária Független Szakszervezet tevékenységével kapcsolatban. „Az Ön által említett eset kapcsán a Győri Rendőrkapitányságon indult büntetőeljárás közokirat-hamisítás bűntett gyanúja miatt. A folyamatban lévő nyomozásról az eljárás jelenlegi szakaszában nem áll módunkban bővebb információt adni” – válaszolta a megyei főkapitányság.

Ezután megkerestük az Audi Hungária Független Szakszervezetet vezetőségét. Arra voltunk kíváncsiak, milyen ügyben történt a feljelentés, mely szakszervezeti dokumentummal kapcsolatban merült fel a közokirat-hamisítás gyanúja, kihallgatták-e az eljárás során a szakszervezet valamelyik alkalmazottját, tisztviselőjét, vezetőjét. Illetve, hogy tájékoztatták-e a szakszervezet tagjait, illetve az Audi Hungária Zrt.-t erről az eljárásról. Minderről az AHFSZ felügyelő-bizottságának tagjait is megkérdeztük. Válasz azonban nem jött a kérdéseinkre.

Szakemberek dolgoznak az Audi Hungária Zrt. győri karosszériaüzemében 2017. május 23-án. (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Értesülésünk szerint a feljelentés, illetve a nyomozás és büntetőeljárás az Audi Hungária Független Szakszervezet előző években elfogadott, közzétett, aztán módosított 2020-as, illetve 2021-es, a birosag.hu Civil Szervezetek Országos Névjegyzékének közzététel keresőjében megtalálható beszámolóival kapcsolatos.

Az ÁHFSZ 2020-as beszámolóját kétszer adták le. Először 2021. május 29-én, és ebben az akkori verzióban 92,6 millió forintos mínuszos, veszteséges adózott eredmény szerepel. Míg a 2022. szeptember 27-én leadott dokumentumban 93 ezer forint nyereség áll. (Mindez abból fakad, hogy az újabb beszámolóban csökkentették az anyagjellegű kiadás összegét 92,7 millióval.)

A 2020-as beszámolók

Hasonlóképp eltérések vannak a saját tőkénél is. A 2021 májusában leadott beszámoló 568 milliós, a 2022 szeptemberében közzétett második beszámoló viszont 468 milliós összegről beszél.

A 2021-es évre vonatkozó AHSZF-beszámolót beadás után kétszer is módosították, azaz összesen három változatot adtak le belőle.

  • A 2022. június 1-én leadott első beszámolóban az adózott eredménynél -366,5 milliós mínuszos, veszteséges összeg szerepel,
  • a 2022. szeptember 27-én beérkezett másodikban az adózott eredmény 234,2 millió veszteség,
  • a 2022. november 6-án leadottban pedig 233 millió mínusz olvasható.

Vagyis az első, illetve a módosított összeg(ek) között jelentős, nagyjából 133 millió eltérés van. (A szervezet idén még csak egyszer adta le a beszámolóját a 2022-es évre vonatkozóan, 2023. június 1-én, ebben az adózott eredmény 66,9 millió forint.)

További probléma lehet, hogy nem alkalmazott ezen beszámolóknál az Audi Hungária Független Szakszervezet könyvvizsgálót. Pedig a 479/2016. (XII. 28.) Kormányrendelet 16. § (1) és (2) bekezdése, annak 2019. decemberi módosítása kimondja: „Kötelező a könyvvizsgálat annál az egyéb szervezetnél, amelynél az éves (éves szintre átszámított) bevétel az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában meghaladja a 300 millió forintot.”

Az AHFSZ-nek már a 2018-2019-es bevételi átlaga – 280 és 443 millió forint alapján 361 millió, s későbbi, 2020-as, és 2021-es bevétele is túllépi ezt a határt. Erre is rákérdeztünk a szakszervezet tisztségviselőinél, de hiába, ugyanis nem derült ki, hogy miért nem alkalmaztak könyvvizsgálót. (A könyvvizsgáló feladata annak eldöntése, illetve véleményezése, hogy az éves beszámoló megbízható és valós képet ad-e az azt leadó szervezet, cég, intézmény fennálló vagyoni és pénzügyi helyzetéről.)

Válaszolt azonban az Audi Hungaria Zrt.: „Az említett ügyről az Audi Hungariának nincs hivatalos információja. Más szervezetekkel kapcsolatos szerkesztőségi értesüléseket vállalatunk alapvetően nem kommentál, így ezt sem”.

Elijeszti a befektetőket a magyar kormány – a német tulajdonú cementgyárak is célkeresztbe kerültek | atlatszo.hu

A magyar kormányzat a kommunikációjában sem titkolja, hogy bizonyos kiemelt fontosságú szektorokban növelni próbálja a hazai tőke arányát, és ezzel együtt az állami befolyást is. Van, hogy a kormány közvetlen tulajdonosként lépne fel, de olyanra is láttunk példát, ahol az állam egy közvetítő cégen keresztül akarja a hatalmát gyakorolni adott vállalatoknál.

Papp László Tamás

Címlapkép: Németh Sándor, a Független Szakszervezet Sztrájkbizottságának elnöke sajtótájékoztatót tart a győri Audi Hungaria Zrt. épülete előtt 2019. január 18-án. A sztrájkbizottság felhívására dolgozók kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a sikertelen bértárgyalások miatt. Az érdekképviselet követelései tartalmazzák, hogy a bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbért kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg (fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Megosztás