médiahelyzet

Üzleti titok, hogy mennyiért vette meg az állam a Nemzeti Sportot

Október első napján jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy az állam megvette a Nemzeti Sport nevű lap kiadóját. A vételárat szokás szerint sehol sem közölték, és erre vonatkozó megkeresésünket az állami tulajdonosi jogok gyakorlójának kijelölt állami cég is hárította azzal, hogy ő nem tudja. Végül a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől kaptunk választ: nem mondják meg, mert a szerződés üzleti titok.

Az régóta közismert, hogy Orbán Viktor miniszterelnök (egyik) kedvenc újságja a Nemzeti Sport. Többször tett közzé olyan fényképet a közösségi oldalán, amin a sportlapot olvassa különböző helyeken. Felesége pedig évekkel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy előfordult, kivasalta férjének az újságot, hogy ropogós legyen.

2014 márciusában – az országgyűlési választás előtt – a Story magazin négyoldalas cikket közölt Orbán Viktorról és családjáról. Az anyagban Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége használati utasítást adott Orbánhoz, amit a 24.hu őrzött meg az utókornak:

„Amíg éhes, ne kérj tőle semmit! Ulti közben ne zavard. Ha kikap a csapata, kezeljük a lehető legnagyobb tapintattal. Jobb arról nem is beszélni mekkora volt a szomorúság, amikor 8-1-re kikaptak a magyarok… Ha reggel nem akar felkelni, mondd azt, hogy van friss Nemzeti Sport, egyből kinyitja a szemét. Elsőnek kell olvasnia, volt rá példa, hogy kivasaltam, hogy ropogós legyen.”

A sportnapilap főszerkesztője 2016 óta Szöllősi György, aki 2006-tól 2014-ig az Orbán Viktor által alapított felcsúti fociakadémia sajtófőnöke volt. Kettejük ismeretsége tehát régi, és jó kapcsolatukra utal, hogy időnként együtt néznek meccset különböző stadionokban. Szöllősi minden bizonnyal rajong Orbánért, időnként ugyanis szerelmes leveleket idézően ír a lap a miniszterelnökről, aki egyébként politikus létére elég gyakran szerepel a sportújságban. Egyfajta kölcsönös reklámról van szó, a miniszterelnök ugyanis gyakran fotózkodik a róla szépeket író sportlappal.

Orbán Viktor Bécsbe vonatozik Nemzeti Sporttal a kezében 2018. január 29-én (fotó: Facebook)

Idén október első napján, péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy az állam megvette a Nemzeti Sportot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft.-t, és az állami tulajdonosi jogok gyakorlójának a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-t jelölte ki. „Az N.S. Médiát nyáron alapította napilapkiadásra a Nemzeti Sportot eddig megjelentető – jelenleg több mint nyolcvan lapot kiadó – Mediaworks Hungary Zrt., amelynek tulajdonosa a Fidesz-közeli KESMA médiaalapítvány.” – írta a Napi.hu az ügyletről.

A lap arról is beszámolt, hogy a Közlöny megjelenésével egyidejűleg a Nemzeti Sportügynökség MTI-közleményt adott ki. Ebben azt írták, hogy „az adásvétellel az ügynökség legfőbb célja az értékmegőrzés mellett a napilap közszolgálati feladatainak ellátása, melyre a jövőben kiemelt hangsúlyt fektet a társaság.”

A hír megjelenésekor közadatigénylésben kértük ki az állami tulajdonosi jogok gyakorlójának kijelölt Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt.-től a Nemzeti Sportot kiadó N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. vételárát és az adásvételi szerződést.

Október közepén visszaírt a Sportügynökség, hogy ők ezeket az adatokat nem kezelik.

Ez elég furcsa volt annak fényében, hogy alájuk tartozik a cég, de sebaj, próbálkoztunk máshol. Közpénzről van szó, ezért közadatigénylést küldtünk a Pénzügyminisztériumnak, de onnan is az a válasz jött, hogy ők nem adatkezelők. Mivel a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. a Honvédelmi Minisztérium alá tartozik, ennek a tárcának is közadatigénylést adtunk be, de ők is azt válaszolták, hogy nem kezelik az általunk kért adatokat.

Mivel az állam vett valamit, ezáltal az állami vagyon gyarapodott, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) is elküldtük a Nemzeti Sport megválaszolásával kapcsolatos adatigénylésünket. Itt végre sikerrel jártunk. Illetve nem.

Az MNV azt válaszolta, hogy az adásvételi szerződés üzleti titok.

Egész pontosan azt írták, hogy „a tranzakció adásvételi szerződése üzleti titkot képez, többek között az üzletrész adásvételi szerződésben foglalt szavatosságvállalásokra tekintettel”. Hozzátették, hogy az adásvételi szerződést és az N.S. Média és Vagyonkezelő Kft. üzletrészének vételárát nem nyilvános adatként kezelik. Szerintünk ezek az adatok a nyilvánosságra tartoznak, ezért bepereljük értük az MNV-t.

A 444 információi szerint egyébként 3 milliárd forintot fizethetett az állam a Nemzeti Sport kiadójáért a Mediaworks Hungary Zrt.-nek. A jövőre 120 éves sportlap példányszáma meredeken zuhan: augusztus közepén a Magyar Hang publikálta a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai alapján, hogy 2018 első negyedévében még közel 32 ezer példányt, de 2022 első negyedévében már csak 19,5 ezer darabot adtak el a nyomtatott lapból. Vagyis nem egy sikeres és keresett vállalkozást lett az államé, hanem egy olyan újság, amire egyre kevesebben kíváncsiak – ám egyikük a miniszterelnök.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A nyaralásból hazatért Orbán Viktor a Nemzeti Sporttal 2022. szeptember elején (fotó: Facebook)

Megosztás