közpénz jellegét

Nem tudni, hogy Szijjártó Péter havi 1,5 millióért mennyit dolgozik a győri egyetemet fenntartó alapítványban

Szijjártó Péter külügyminiszter a győri Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja, és ezért havonta bruttó 1,5 millió forint díjazásban részesül. Szerettük volna megtudni, hogy mennyit dolgozik ezért az összegért, de az alapítvány azt közölte, hogy nem vezetnek erről nyilvántartást. A válaszuk szó szerint megegyezik azzal, amit a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítványtól kaptunk, amikor Varga Judit igazságügyi miniszter és egyben kuratóriumi elnök munkavégzéséről érdeklődtünk.

A kormány 2020 májusában hozta létre a Széchenyi István Egyetemért Alapítványt (SZIEA), amelynek odaajándékozta a győri egyetemet annak minden ingatlanával együtt. A modellváltásnak nevezett folyamat részeként a többi közérdekű vagyonkezelő alapítványhoz (kekva) hasonlóan a SZIEA-t is kitömték kormánypárti politikusokkal: a kuratóriumban helyet kapott Szijjártó Péter külügyminiszter és Dézsi Csaba András győri polgármester is, a felügyelőbizottságot pedig Tarlós István ex-főpolgármester vezeti.

Szijjártó Péter 2020 óta díjazás nélkül látta el a kuratóriumi tisztséget, idén augusztus elején leadott vagyonnyilatkozata szerint azonban 2022. június 1-től havi bruttó 1 millió forintnál többet kap a feladatért. A pontos összeg kuratóriumi tagtársa, Győr fideszes polgármestere, Dézsi Csaba András vagyonnyilatkozatából derült ki: havi bruttó 1,5 millió forint.

2 év alatt 198 millió fizetésekre

Októberben a 24.hu adatigénylésére a győri egyetemet fenntartó alapítvány azt közölte, hogy 2020 szeptemberétől 2022. augusztus végéig összesen 126 millió forintot utaltak a kurátoroknak és 72 millió forintot a felügyelőbizottság tagjainak valamint a vagyonellenőrnek, azaz két év alatt összesen 198 millió forint ment el a fizetésekre.

Az öt kuratóriumi tag (Szijjártó és Dézsi mellett Knáb Erzsébet elnök, plusz Bokor József és Sárai-Szabó Tamás) összesen havi bruttó 7,5 millió forintot kap (fejenként 1,5 milliót), plusz Tarlós István (aki Orbán Viktor miniszterelnöknek is tanácsokat ad közel havi bruttó 2 millióért) felügyelőbizottsági elnök havi bruttó 1 milliót, a két másik FB-tag és a vagyonellenőr pedig összesen kétmillió forintot keres.

Nem tartják nyilván a munkavégzést

Szerettük volna megtudni, hogy a roppant elfoglalt külügyminiszter, aki a honvédség repülőgépeivel folyton különböző országokba utazik tárgyalni, vajon mennyit dolgozik a győri egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumában a havi bruttó 1,5 millió forintos fizetségért.

Közadatigénylésben kértük ki az alapítványtól a kuratóriumi ülések jegyzőkönyvét „vagy olyan egyéb dokumentumot, amelyből megismerhető, hogy a kuratóriumi tagok a 2021. és a 2022. évben mely napokon milyen időtartamban végeztek tevékenységet a kuratóriumi tagságukkal összefüggésben”.

A Széchenyi István Egyetemért Alapítvány válasza szerint az alapítvány

„nem kezel ilyen adatot, ezért nem is vezet olyan nyilvántartást, amelyből az igényelt adatok kinyerhetőek lennének”

Mindössze annyi konkrétumot közöltek, hogy „a Kuratórium szükség szerint, de legalább kéthavonta ülést tart, melyen az Alapítvány Alapító Okiratban rögzített céljait és
tevékenységét szem előtt tartva hozza meg határozatait”. Tehát kéthavonta egyszer elvileg biztosan dolgozik Szijjártó Péter, Dézsi Csaba András és a többi kuratóriumi tag a havidíjért cserében.

Ugyanaz a válasz, mint Varga Juditnál

Meglepő módon a SZIEA válaszának többi része szó szerint (!) megegyezik azzal, amit a miskolci egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítványtól (UMA) kaptunk, amikor arról érdeklődtünk nála, hogy mennyit dolgozik havi 1,4 millió forintért a kuratóriumi elnökeként Varga Judit igazságügyi miniszter.

Egy kuratóriumi tag munkavégzése nem csak a kuratóriumi üléseken való részvételre és az arra való felkészülésre korlátozódik. A Kuratórium üléseinek jegyzőkönyvei nem azt a célt szolgálják, hogy abból megállapítható legyen az egyes tagok által ráfordított munka mennyisége és időigénye. A jegyzőkönyv a munka végeredményét, a meghozott határozatokat és az egyes napirendekhez történt hozzászólások rövid és tömör összegzését tartalmazza. Az a rengeteg előkészítő és háttérmunka, ami egyes kuratóriumi feladatok kapcsán felmerül nem olvasható ki sem jegyzőkönyvekből, sem egyéb dokumentumokból. Az egyes témákkal való foglakozás napi szintű és rendszeres. Folyamatos egyeztetések zajlanak a kuratóriumi tagok között, valamint a Kuratórium tagjai és az egyetem vezetése – nem csupán a rektor és a gazdasági vezető, hanem az egyes szakterületi vezetők – között, továbbá egyetemi rendezvényeken, szakmai találkozókon, ünnepségeken, megnyitókon, avatásokon és egyéb eseményeken vesznek részt a kuratóriumi tagok, valamint a felsőoktatásért felelős minisztérium szakmai meghívásainak tesznek rendszeresen eleget. Minden feladat ellátandó általuk, mely az egyetem érdekében szükséges és az egyetem javát szolgálja, legyen az belföldön vagy külföldön.”írta a SZIEA titkára 2022. november 17-én, és az UMA titkára 2022. október 19-én.

Semmilyen papír nincs arról, hogy Varga Judit mennyit dolgozik havi 1,4 millióért a Miskolci Egyetemet fenntartó alapítványnál | atlatszo.hu

Az, hogy nem vezetnek semmiféle nyilvántartást a kuratóriumi tagok munkavégzéséről, nem csak Varga Judit miatt pikáns. A 24.hu ugyanis Varga juttatásával együtt azt is kiderítette, hogy az igazságügyi miniszter mellett a kuratóriumi tagok mennyi pénzt kapnak a Miskolci Egyetemet működtető alapítványtól. Az UMA közlése szerint minden kuratóriumi tag havi 1,2 millió forint tiszteletdíjban részesül.

Kicsit olyan ez, mint az egyforma címlappal megjelenő kormánypárti újságok, de természetesen elképzelhető, hogy nem központi utasításra válaszolta ugyanazt két különböző vagyonkezelő alapítvány, hanem csak egy furcsa véletlen eredményeként. Leteszteljük a többieket is: minden kekvától kikérjük a kuratóriumi tagok munkavégzési adatait, hátha valahonnan érdemi választ kapunk.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Szijjártó Péter és Dézsi Csaba András 2022. október 13-án Győrben (fotó: a polgármester Facebook-oldala)

Megosztás