Videóriport

Pintér Sándorok potyogtak az égből a pénteki diáktüntetésen – Videóriport

Folytatódik a tüntetéshullám a pedagógusokért: november 18-ára a fiatalokból álló Egységes Diákfront szervezett vonulást a Március 15. térről a Clark Ádám térre. A szervezők mindössze öt perc szereplést kértek a közmédiában, ahol elmondhatnák, hogyan látják a diákok a magyar közoktatás helyzetét és problémáit. A pénteki tüntetésen közölték: mivel követeléseik nem teljesültek, decemberben folytatják a tiltakozást. Videóriport! 

November 18-án, pénteken tovább folytatódtak a pedagógusok melletti kiállások: reggel közel 10 kilométeres élőláncot tartottak a fővárosban, és az ország számos pontján szerveztek hasonló tiltakozásokat. Miskolcon pedig ülősztrájkba kezdtek a Földes Ferenc Gimnázium diákjai. Ezzel egy időben országos munkabeszüntetést tartanak több óvodában és iskolában. A 444.hu listája szerint több mint 180 intézmény vett részt a sztrájkban.

Az eddigi összes tanári kiállás az Átlón is követhető, interaktív, folyamatosan frissülő térkép formájában:

Tanári kiállások az oktatási rendszer javításáért

Az oktatási rendszer javításának ügye mellett több oktatási intézmény pedagógusai álltak és állnak ki ezekben a napokban országszerte. Ezen a térképen lelkes támogató szülők gyűjtésének segítségével bemutatjuk azokat a szolidarító intézményeket, amelyek nyilatkozatot tettek közzé a Facebookon, honlapjukon vagy a sajtóban. Az egeret a pötty fölé húzva megjelenik az intézmény neve, a szolidarító pedagógusok száma és a kiállás dátuma.

Péntek délután pedig újabb akcióra került sor a pedagógusok melletti szolidaritásként, és az oktatási rendszer javítását sürgetve. „Látszatintézkedésekkel nem lehet minket elhallgattatni!” – írták a szervezők a Facebook-esemény szövegében, utalva arra, hogy továbbra sem történt érdemi változás az oktatásügy terén.

Tüntetők november 18-án. Fotó: Balogh Dénes

Az Egységes Diákfront azt is sérelmezte, hogy a közmédia hallgat az országban zajló demonstrációkról, és nem tájékoztat az oktatás valódi állapotáról. Mint írják, ezért november 9-én ultimátumot adtak a köztévének: arra szólították fel az MTVA-t, hogy a diákok álláspontja is kerüljön bemutatásra az elmúlt időszak kiállásainak okaival kapcsolatban.

Legalább öt percet kértek az M1-en, hétköznap, főműsoridőben, élő adásban – követelésük azonban eddig nem teljesült.

Pár héttel ezelőtt „A hazugsággyár blokádja” címmel Hadházy Ákos szervezett egy demonstrációt a Kunigunda utcába, ami szintén a közmédiával szemben fogalmazott meg éles kritikákat.

„Hozzátok a fáklyákat!” – Tüzet raktak a tüntetők a közmédia bejáratánál

Videóriportunk a közmédia előtti pénteki tüntetésről.

Az „Elég a lenézésből” névre keresztelt november 18-i diáktüntetés keretein belül délután öt órakor a Március 15. térről a Clark Ádám térre vonultak a résztvevők. Helyszíni tudósítóink szerint a tömegben főként fiatalok, diákok voltak, az esős, hideg idő pedig valószínűleg nem tett jót a részvételi kedvnek – ezúttal ugyanis a korábbi, több tízezres létszám helyett maximum alig egy-kétezren lehettek (más lapok ezer alá saccolták a résztvevők számát, de volt, ahol többezres tömegről beszéltek).

Tüntetők november 18-án. Fotó: Balogh Dénes

A beszédek mellett a résztvevők elénekelték a diáktüntetések himnuszává vált Grundot, illetve egyperces néma csenddel demonstrálták a közmédia hallgatását. Egy ponton pedig Pintér Sándor arcképével díszített játékpénzt szórtak a demonstrálók az Alagút feletti részről a tömegre.

Tüntető november 18-án. Fotó: Balogh Dénes

A tüntetésről videóriportot készítettünk, amelyben a szervezőkkel is beszéltünk:

 

A tanévkezdés óta egymást érik a tüntetések, élőláncok, egyéb demonstrációk, és sok pedagógus vesz részt a polgári engedetlenségi akciókban is szerte az országban.

Szeptember elején tanévnyitó tüntetést szerveztek a diákok, október 4-én a kirúgott Kölcseys tanárokért tüntettek az iskola előtt, a pedagógusok világnapján szintén több tízezer ember foglalta el a Margit hidat és a Kossuth teret. Október 14-én a Belügyminisztérium elé vonult a tömeg, ahol elégették a pedagógusoknak küldött fenyegető tankerületi leveleket, és megdobálták Pintér Sándor papírfiguráját. Egy héttel később, október 23-án a Kálvin térről a Műegyetem rakpartra mentek a tüntetők, ahol a felszólaló szakszervezetek bejelentették: szolidárisak a tanárokkal, és akciószövetséget kötnek.

„Azért vagyok itt, mert rohadtul elegem van” – Tízezrek tüntettek vasárnap a szabad oktatásért | atlatszo.hu

A tömeg a Kálvin térről a Műegyetem elé vonult, ahol elsőként Karácsony Gergely főpolgármester szólalt fel – ő volt az egyetlen politikus, aki beszédet tartott. Utána az oktatás szereplőinek beszédei következtek: a két pedagógus szakszervezet, a PSZ és a PDSZ mellett a korábbi tüntetésen is részt vevő Törley Katalin és Pilz Olivér, valamint diákok, és a Magyar Anyák képviselője is felszólalt.

A pedagógus-szakszervezetek egyébként a múlt héten tárgyaltak Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral a követeléseikről, azonban nem igazán sikerült eredményeket elérni: béremelés például idén már biztosan nem lesz, illetve a többi sztrájkkövetelésben sem történt előrehaladás. A szervezők a pénteki tüntetésen bejelentették: december 9-én újabb tiltakozásra készülnek, ezúttal a közmédia előtt.

Gulyás Gergely októberben jelentette be, hogy amennyiben a megállapodás létrejön az Európai Bizottsággal, jövőre 20,8 százalékkal, 2024-ben 25 százalékkal, 2025-re közel 30 százalékkal emelik majd a pedagógus-béreket. A kormány szerint azért nincs most tanári béremelés, mert az EU nem ad rá pénzt – pedig ez nem is az Unió feladata.

Videó: Balogh Dénes – Bodoky Bence, szöveg: Szopkó Zita

Megosztás