Uniós támogatások

Egyre drágul a szociális élelmiszercsomag, tavaly negyedmillió rászorulóval számoltak

2018 óta oszt uniós pénzből a megváltozott munkaképességűeknek és a rendkívül alacsony jövedelmű időskorúaknak élelmiszercsomagot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság. A csomagok egyre többe kerülnek, és a bevont rászorulók száma is jelentősen megnőtt. Gyűjtésünk alapján az élelmiszereket olcsóbban is be lehetett volna szerezni, és vannak benne olyan árucikkek is, amelyeket szakértők szerint célszerűbb lett volna mással helyettesíteni.

Támogatási kampány

Közel 10 milliárd forintot költhet el a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) 2023-ig egy uniós projektre, amelynek célja „Élelmiszersegély biztosítása szociálisan rászoruló megváltozott munkaképességű, valamint rendkívül alacsony jövedelmű időskorú személyek számára”. Az intézmény honlapja szerint a „kiemelt projekt keretében alapvető élelmiszereket tartalmazó, 6-10 kg súlyú csomagokat” osztanak.

Több mint duplájára nőtt az ár

A programra 2017-ben kötöttek keretszerződést három szereplővel, és írták ki az első közbeszerzést. Ebben az szerepel, hogy a “megrendelésre kerülő csomag összes mennyisége: 125.000 db. Ezen mennyiség 30% opciót tartalmaz, tehát Ajánlatkérő az összes mennyiség 70%-ára, azaz 87.500 db csomag lehívására vállal kötelezettséget.” A tartalomról annyit írtak, hogy legyenek benne többek között húskonzervek és húskészítmények, tartósított és/vagy konzervált zöldség, állati vagy növényi olajok és zsírok, valamint tej.

Az első csomagmegrendelést a Káta-Mill Plusz Bt. nyerte. A szerződés összegét 1,1 milliárd forintra becsülték, a tényleges összeg 646 millió forint lett.

A szállítást is magába foglaló kiírásra az Enger Kft. nettó 7761 forintos, a NATUR-ROST Kft. nettó 6798, míg a nyertes Káta-Mill Plusz Bt. csomagonként nettó 5170 forintos ajánlatot adott.

A 24.hu 2018-as beszámolója szerint akkor „jó ütemérzékkel március végén, április eleji kézbesítéssel”, vagyis a választások előtt küldött ki értesítő leveleket arról az SZGYF, hogy a rászoruló személyek majd egy levelet fognak kapni az élelmiszersegély átvételéről. Egy olvasó fényképet is küldött a Káta-Mill Plusz Bt. által összeválogatott termékekről, amelyek között Univer, Globus és Mizo márkájú élelmiszerek is felbukkantak.

A cég 2019 januárjáig a Romániában bejegyzett TOTAL-LEVIKO INVEST Srl tulajdona volt. A romániai vállalkozás 2018-ban megszűnt, tulajdonosa ugyanaz a Kovács András, aki később a Bt.-t Kft.-vé alakította. A Káta-Mill Plusz Bt.-nek nincs honlapja, ezért megpróbáltuk emailben feltenni nekik a kérdéseinket. Cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Negyedmillió rászoruló

A második rendelés 2019-ben történt. A közbeszerzési értesítő szerint ismét 125 ezer csomagra írták ki a tendert, ami most is 30 százalékos opciót tartalmazott (87.500 db csomag). Úgy becsülték, hogy ez 1,4 milliárd forintból oldható meg, de a tényleges ár ennél megint jóval alacsonyabb lett. Ekkor 673 millió forintért szerződtek, immár a NATUR-ROST Kft.-vel. Az Enger Kft. csomagonként nettó 9800 forintos, a Káta-Mill Plusz Bt. nettó 6747 forintos, míg a nyertes NATUR-ROST Kft. nettó 5389 forintos ajánlatot adott.

Ugyan a terméklistát nem adta ki a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, más forrásból sikerült hozzájutnunk. 

Ez alapján a csomagba egy liter tej, egy kg kristálycukor, 250 g méz, egy kg háztartási keksz, egy kg rizs, 3 féle száraztészta (200 és 500 grammos), 340 g kukorica- és 400 g zöldborsó konzerv, fél kg sárgaborsó, egy liter finomított napraforgó-étolaj, egy 190 grammos baromfimájkrém és egy marhamájkrém konzerv, egy 200 grammos kakaós italpor, egy 400 grammos mogyorókrém, 200 g ételízesítő, egy őszibarack konzerv, egy gulyáskrém és egy sűrített paradicsom került.

A lista összértéke 2021-es árakon nagykereskedelmi árakon bruttó 7215 forint. A tendergyőztes ár szállítással együtt 6824 forint volt.

2020 tavaszán írták ki a harmadik közbeszerzést.

A csomagmennyiség jóval meghaladta az előzőket, immár 250 ezer csomagra lehetett pályázni.

A szokásos 30 százalékos opcióval ez 175.000 db csomagot jelentett. A közbeszerzést újra az első tenderen is befutó Káta-Mill Plusz Bt. nyerte. Az Enger Kft. csomagonként nettó 10.600, míg a nyertes Káta-Mill Plusz Bt. nettó 9872 forintos árat adott. A NATUR-ROST ezúttal nem adott be ajánlatot. Kerestük a céget, hogy megtudjuk ennek okát, de nem akartak nyilatkozni.

Az idei év elején aztán ismét a Káta-Mill Plusz Bt. örülhetett, hiszen decemberben sikeresen behúzták a negyedik csomagosztást is.

A 125 ezer csomagról szóló döntés közel 1,7 milliárd forintos megrendelést jelent, csomagonként nettó 13 483 forintért, vagyis a 2017-es egységár több mint duplájáért. 

Azt, hogy pontosan mi kerül a dobozba, csak részben tudtuk meg a közadatigénylés után. A Szociális és Gyermékvédelmi Főigazgatóságtól azt kértük, hogy küldjék meg az RSZTOP-4.1.1-16-2017-00001 pályázatban szereplő élelmiszercsomagokkal kapcsolatban, hogy a nyertes ajánlattevő pontosan milyen termékből állította össze. A főigazgatóság csak a 2020-as összeállítást küldte meg. A válasz szerint az alábbi termékek szerepelnek a rászorulóknak szánt élelmiszercsomagban:

  • Gyümölcsnektár 50% őszibarack (1 l)
  • Tej UHT 2,8% (1 l),
  • Xilit alapú természetes édesítőszer (1 kg),
  • Méz (250 g),
  • Rizs „A” minőségű (1 kg),
  • Száraztészta cérnametélt (250 g), Száraztészta orsó (500 g), Száraztészta szarvacska (500 g),
  • Zöldborsó konzerv (400 g),
  • Lencse (500 g),
  • Finomított napraforgó-étolaj (1 l),
  • Baromfimájkrém konzerv (190 g),
  • Szardínia növényi olajban (125 g),
  • Sárgabarack lekvár (300 g),
  • Citromlé (1 l),
  • Gulyáskrém (160 g),
  • Aszalt gyümölcsök (100 g),
  • Savanyúkáposzta fémdobozos (810 g)

Magasabb lehet a haszon

Az SZGYF által közreadott termékek árát több nagykereskedelmi, valamint egy kiskereskedelmi vállalkozás honlapján is megnéztük. Ezek olyan árak, hogy nem tartalmaznak mennyiségi kedvezményt, vagyis bárki ennyiért megkaphatja. Így néznek ki a kosarak.

 

2020-as csomag árai kis-, és nagykereskedelemben

A legolcsóbb nagykereskedelmi ajánlat 33 százalékkal alacsonyabb, mint a közbeszerzési ajánlat, de a legdrágább kosár is 24 százalékkal kevesebb, mint a nyertesé.

Ez még akkor is jelentős különbség, ha a nyertesnek szállítania is kell – mint a közbeszerzésből kiderült, az csomagonként 375 forintból is megoldható. Ha nem százalékot nézünk, akkor csomagonként jelenleg 2900-4000 forint haszon van, ami a korábbi 10 százalékos kulcshoz – alig több mint 670 forintos nyereséghez – képest jóval magasabb.

A kezdeti 10 százalékos haszonról maguk a pályázók számoltak be, akiknek több vitarendezésük is volt az elmúlt években – a legérdekesebb a 2019-es.

Ebben az évben a NATUR-ROST nyert. Az ő – nettó 5389 forintos ajánlatát – megtámadták. Az értesítőben szereplő dokumentum szerint az ajánlat “a Kbt. 73. § (2) bekezdés alapján érvénytelen, mert aránytalanul alacsony ellenszolgáltatást tartalmaz.” A kizárást a versenytárs, Káta-Mill Plusz Bt. kérte.

De ebből nem lett semmi, mivel a nyertes négy oldalon keresztül levezette, szállítással – ami csomagonként 375 forint -, csomagolással együtt a projekt “62 millió Ft nyereséggel teljesíthető”. Vagyis a 672 milliós megbízás közel 10 százaléka a haszon, ami nem kiugró. A NATUR-ROST viszont nem sokáig örülhetett, ugyanis miután nem tudott mindent időben szállítani, kizárták a közbeszerzésből.

Titkolják, milyen termékekre adtak árat

A keretszerződés szerint árat emelni a KSH mutatói alapján lehetne, a statisztikai hivatal adatai szerint az élelmiszerek inflációja 2018-2019 években kumuláltan 9,8 százalék volt. Egy, az ügyre rálátó forrásunk szerint a pályázó cégek a szerződés szerint 48 termékre adtak árat, de a csomagba eddig legfeljebb 18 termék került. Hogy pontosan mi az a 48 termék, nem tudni, hiányzik a felsorolás, pedig a táblázat hivatalosan a dokumentum része. És hiába kértük az Főigazgatóságtól is.

Forrásunk azt is mondta, a 2017-es ár fölé nem nagyon lehet menni. Az ajánlatban az eltéréseket szerinte az adta, hogy aki minőségi terméket választott, az drágábban tudott volna szállítani. Megjegyezte, míg az euró 2017-ben 305-315 forint között mozgott, addig ez 2021-re 365 forintra nőtt. Ugyanakkor szerinte ezt nehéz az árakban érvényesíteni.

A szerződésben egy úgynevezett indexált összár is szerepel a teljes termékkínálatra. Az eltérés az egyes ajánlattevők között így alakult a szerződéskötéskor.

 

Keretmegállapodás alapján szállítók ára (százalék)

Jól látható, alig 20 százalékos a különbség. És így néztek ki az ajánlatok az egyes közbeszerzéseknél.

 

Egyes közbeszerzésekre adott ajánlatok közötti különbség (százalék)

Vagyis a Natur-Rost Kft. kizárása után hirtelen lecsökkent a két ajánlatadó ára között a különbség.

Nem is biztos, hogy ez kell a szegényeknek

“A xilit alapú édesítőszer szerintem nem ide való. Az aszalt gyümölcsök sem az igazi” – ezt már L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, az Átlátszó szocioblog állandó szerzője írta a 2020-as szegénycsomagra. A szakember az Átlátszó kérdésére azt mondta, „egy ilyen élelmiszercsomagnak elsősorban segíteni kell, és nem arra törekedni, hogy megváltoztassák az étkezési kultúrát. Mert ez a társadalmi csoport nem fog kristálycukor helyett xilitet venni… sem aszalt gyümölcsöt (túl drága). Én ezeket kivenném, és helyette olyan alapanyagot tennék be, amit ismernek. Ha már egészségeset akarnak, akkor pl. a zabkekszek jók. A lekvár, méz is jó vonal, és jó lehet a nutella is.”

Hozzátette, alapítványa az ilyen jellegű csomagokba készételkonzerveket is tesz, „mert nem mindenhol tudnak csak az alapanyagokkal kezdeni valamit”.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság ugyanakkor megkeresésünkre azt írta, a „Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program keretében a mindennapi étkezés során jól felhasználható élelmiszert és alapvető fogyasztási cikkeket tartalmazó csomagot juttatunk el a rászoruló emberekhez. A visszajelzések pozitívak, szívesen fogadják a csomagokat”.

A főigazgatóság válasza szerint „a pandémia terjedésének megakadályozása érdekében szükséges volt a megfelelő biztonsági intézkedések kialakítása és bevezetése, mely az osztásokat átmenetileg lassította, jelenleg a járványügyi szabályok betartása mellett folytatódik a program. Az Európai Unió 2021-2027 Programozási Időszakát kialakító tervezés jelenleg folyamatban van.”

Segesvári Csaba

A fotó illusztráció, szerző: Katus Eszter

Megosztás