közérdekű adatok

Titkolták, de kiderítettük: 300 millió forintért készült el hat állatszobor a vadászati kiállításra

A vadászati kiállításra hat állatszobrot rendeltek meg Szőke Gábor Miklós kormánykedvenc szobrász műhelyéből. A kiállítást szervező cég a múltkori adatigénylésünk alkalmával azt állította, hogy csak három alkotás (bőgő szarvasbika, vizsla, nyúl) árát ismeri, arról fogalma sincs, hogy a többi mennyibe került. Az állami cég azonban nem bontotta ki a valóság minden részletét, ugyanis a kiállítás hivatalos honlapján megtaláltuk a hiányzó szobrok árát egy dokumentumban. Kiderült, hogy a csodaszarvasra és a vadkanra összesen 30 millió forintot kapott a Magyar Természettudományi Múzeum, egy L. Simon Lászlóhoz köthető alapítvány pedig a medve szobor elkészítésére 18 millió forintot. Hónapokba telt, de végre kiderült tehát, hogy a hat állatszobor összesen 300 millió forintba került az adófizetőknek. 

Tavaly ősszel rendezték meg az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítást, amire összesen hat állatszobrot készített Szőke Gábor Miklós kormánykedvenc szobrász. Mivel nem lehetett tudni, hogy mennyibe kerültek a szobrok az adófizetőknek, úgy döntöttünk tavaly október elején, hogy megpróbáljuk kideríteni az összeget. A vadászati kiállítást szervező, Egy a Természettel Nonprofit Kft. pedig mindent bevetett, hogy megakadályozza a munkánkat. A  Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) viszont nemrég kimondta, hogy a járvány miatti adatigénylések meghosszabbításakor a szervező cég jogszerűtlenül járt el.

A Totem névre keresztelt, gigantikus agancsszobor árát tavaly tavasszal derítettük ki egy közérdekű adatigényléssel: az alkotás bruttó 240 millió forintba (nettó 189 millió forintba) került. Ekkor még nem is volt sok látnivaló, ugyanis ez az ár megegyezett a vadászati kiállítás szerződései között feltüntetett összeggel.

Azonban ősszel már nem jött ki a matek, ugyanis a vadászati kiállítás új épületébe belépve Szőke Gábor Miklós további öt szobra fogadta a látogatókat. Egyéb Szőke Gábor Miklós-szobor ára viszont nem szerepelt a szerződéseket tartalmazó táblázatban.

A maradék három szobor közel 50 millió forintba került

Emiatt újabb közérdekű adatigénylést adtunk be: azt szerettük volna tisztázni, hogy pontosan mennyi volt az alkotások ára külön-külön. A válasz november 24-én landolt a postaládánkban. Kiderült, hogy a vadászati kiállítást rendező cég az 5 millió forint feletti szerződéseket tartalmazó táblázatában eltitkolta két állatszobornak, a vizslának és a nyúlnak a bruttó 14 milliós árát. Közölték, hogy további három szobrot csak „kölcsönkaptak”, így fogalmuk sincs, mennyibe kerültek.

Két szobor árát eltitkolták, három szobrot „kölcsönkaptak” a vadászati kiállításra | atlatszo.hu

Ez eddig három, de a kiállításra összesen hat szobrot készített Szőke Gábor Miklós, kormányközeli szobrász. Megtudtuk, hogy további három szobrot csak „kölcsönkaptak”, így fogalmuk sincs, mennyibe kerültek. Az pedig további kérdezősködésre sem derült ki, hogy kitől kérték kölcsön őket. Négy alkotásnak a további sorsa is ismeretlen.

A vadászati kiállítás honlapján nemrég viszont megtaláltuk a vidéki költségeket tartalmazó táblázatot. Ebből kiderült, hogy

a csodaszarvas és a vadkan szoborra 30,5 millió forintot kapott a Magyar Természettudományi Múzeum, a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány a medveszobor elkészítésére pedig 18 millió forintot.

A dokumentum a vadászati kiállítás hivatalos honlapján található meg, ezek szerint viszont a vadászati kiállítást szervező cég titkolózott, amikor a közérdekű adatigénylésükre azt küldték válaszul, hogy sajnos, nem tudják, hogy mennyibe kerültek a szobrok.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. válasza az adatigénylésünkre (forrás: KiMitTud)

Furcsa páros: a természettudományi múzeum rendelt egy csodaszarvast

A szobrász egyik nyilatkozatából derült ki, hogy a Totem állandó köztéri szoborként Keszthelyre kerül, ahol a Vadászati Múzeum parkjában helyezik el. Azt a különböző híradásokban találtuk meg, hogy a barnamedve megtetszhetett L. Simon Lászlónak, így azt Kápolnásnyéken, a Velencei-tó partján állították fel.

A medveszobor a Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Halász Gedeon Eseményközpontja elé került. Az alapítvány több ponton is kötődik az Orbán-kormány volt kulturális államtitkárához, L. Simon Lászlóhoz, aki a Hungexpón berendezett vadászkiállítás egyik kurátora is volt.

A vadászati kiállításra készült Szőke Gábor Miklós alkotások árai (forrás: Egy a Természettel Nonprofit Kft., montázs: Átlátszó)

A csodaszarvasra és a vadkanszoborra a Magyar Természettudományi Múzeum kapta a pénzt, ezért feltehetően náluk helyezik el. A vadkan még érthető is, azonban a mondabéli csodaszarvasnak kérdéses, hogy mi köze van a természettudományokhoz. A Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épülete Budapesten, a Józsefvárosban, a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében található – egyelőre, mert a kormány 2020-ban titokban döntött a múzeum Debrecenbe költöztetéséről.

A vizslának és a nyúlnak az új lakhelye viszont továbbra is ismeretlen.

A NAIH kimondta, hogy az adatigénylés meghosszabbítása a járvány miatt jogszerűtlen volt

A vadászati kiállítást szervező cég több adatigénylésünket is meghosszabbította tavaly. Jogászaink álláspontja szerint az adatgazda, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. nyilvánvalóan nem végez járvány elleni védekezést, nyilvánvalóan nem dolgozik a védekezés frontvonalában.

Az Átlátszó adatigénylése miatt csúszna a vadászati kiállítás a szervező cég szerint | atlatszo.hu

A Hungexpo a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás fő helyszíne lesz. A terület nettó 55 milliárd forintos revitalizációs programja 2019-ben kezdődött. Kovács Zoltán, a vadászati csúcsesemény lebonyolításáért felelős kormánybiztos ígérete szerint 2021 tavasz végére teljesen megújul az egész terület. Kilátogattunk a helyszínre megnézni, hol tartanak jelenleg a munkálatok.

Nemrég az adatvédelmi hatóság is kimondta: az állami cég jogsértően alkalmazta a járvány elleni védekezésre hivatkozó veszélyhelyzeti intézkedést. Jogsértően tartott vissza közérdekű adatokat a tavaly őszi vadászati kiállítást szervező állami tulajdonú cég, az Egy a Természettel Nonprofit Kft. – állapította meg a hvg.hu bejelentése nyomán indított hatósági vizsgálatában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).

A közérdekű adatigénylésre legtöbbször, így ennek a cikknek az elkészítése során is, az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalt használtuk. A KiMitTud segítségével azonban nem csak mi, hanem bárki könnyen és átláthatóan tud közérdekű adatot igényelni minden olyan állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó intézménytől, amely részt vesz az állam működtetésében, vagy közpénzt költ.

Zsilák Szilvia

Címlapkép: A képen balra Kovács Zoltán, a világkiállítás megrendezéséért felelős kormánybiztos, jobbra pedig Szőke Gábor Miklós szobrász látható (forrás: Kovács Zoltán/Facebook)

 

Megosztás