hortobágy

Egyelőre nem épül „Madárszínház” a Hortobágyi Nemzeti Park védett területén

Tavaly októberben számoltunk be arról, hogy az állami tulajdonú Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. egy 500 négyzetméter alapterületű madármegfigyelőt és egy 600 négyzetméteres medencét akar létrehozni a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területein. A tender eredménytelenül zárult, mert nincs rá elég pénze az állami cégnek.

Az ősszel indított közbeszerzés tárgya Halászati bemutató és Madárszínház volt, és a kiírás tartalmazta, hogy a beruházásra kinézett terület többszörös védettséget élvez. Ez azonban cseppet sem zavarta a beruházó állami céget, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft.-t, ami az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz (Fidesz) alá tartozik. Az építkezés ötlete Máté Bence természetfotóstól származik.

„Az érintett – Hortobágy 02759/2 és 02759/4 hrsz-ú – ingatlanok és a kapcsolódó földterületek országos jelentőségű védett természeti területek, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság védettségének fenntartásáról szóló 131/2007. (XII. 27.) KvVM rendelet alapján, valamint a Natura 2000 hálózat részét képezi az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekkel érintett földrészletekről szóló 14/2010. (V. 11.) KvVM rendelet alapján a Hortobágy kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület (HUHN20002) és a Hortobágy különleges madárvédelmi terület (HUHN10002) részeként” – olvasható a tavaly októberben megjelent tenderfelhívásban.

Ide akar(t) az állami tulajdonú Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (AÖFK) építtetni „egy közel 506 m² alapterületű pince + földszint + emelet kialakítású madármegfigyelőt és az épülethez kapcsolódó egy, a halastóból leválasztott, bukóperemmel ellátott emelt szintű kb. 600 m2 területen belül vízgépészettel ellátott medencét”.

Építkezni akar a kormány a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területén | atlatszo.hu

Az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent kiírás szerint egy 500 négyzetméter alapterületű madármegfigyelőt és egy 600 négyzetméteres medencét akarnak létrehozni olyan területeken, amelyek országos és európai szinten is védettséget élveznek. A kiíró az állami tulajdonú Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., ami az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz (Fidesz) alá tartozik. Az építkezés ötlete Máté Bence természetfotóstól származik.

Az AÖFK szerint a „világszinten is egyedülálló madármegfigyelő központ és madárszínház beruházás célja a környezeti értékek és a természet szeretetére történő nevelés előmozdítása”. A tervek szerint ugyanis a létesítmény egyszerre 45-50 főt tud(na) majd befogadni, ezért alkalmas lesz/lenne arra is, hogy iskolai osztályok látogassák.

Ketten jelentkeztek, de nincs rá pénz

Az ajánlattételi határidő 2021. december 15. volt, de hiába frissítgettük azóta szorgalmasan a tendernyilvántartást egészen mostanáig. Csupán közel 4 hónap elteltével, 2022. április 11-én került fel az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe (EKR) új információ a beruházással kapcsolatban, méghozzá a beérkezett ajánlatok összegzése.

Az EKR-be feltöltött dokumentum szerint mindössze két cég, az Újlaki Építő Kft. és a Thermo Épgép Kft. pályázott a munkára. (Utóbbi érintett a Csillaghegyi strand felújítása miatti nyomozásban). Szokatlan módon azonban az nem szerepel az összegzésben, hogy melyik vállalkozás mennyiért vállalta volna a munkát. Csupán annyit tüntetett fel az AÖFK, hogy nincs annyi pénzük, amennyi kéne.

„Az eljárás eredménytelen – annak ellenére, hogy az összességében legalacsonyabb ajánlatot benyújtó Ajánlattevő megfelelően igazolta, hogy a szerződés teljesítésére alkalmas lenne és nem tartozik az ajánlati felhívásban megjelölt kizáró okok hatálya alá – tekintettel arra, hogy

Ajánlatkérő által az EKR rendszerben megadott nettó anyagi fedezet mértékét a beérkezett ajánlatok mindegyike meghaladja, a fedezet biztosítására az eljárás megindítására vonatkozó ajánlati felhívásban megjelölt kormányzati döntés nem született meg.”

Az összeg ismerete nélkül nehéz megmondani, hogy mi történhetett. Talán ez már a választás utánra jósolt kormányzati spórolás egyik eleme, talán csak valami adminisztrációs zavar történt. Hamarosan kiderül, hogy kiírják-e ismét a közbeszerzést a projektre, ad-e rá pénzt a kormány, és ha igen, mennyit.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: A hortobágyi madármegfigyelő látványterve (forrás: AÖFK) 

Adj szja 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka! Átlátszónet Alapítvány: 18516641-1-42 from atlatszo.hu on Vimeo.

Megosztás