miskolc

Védett területet adnának-vennének a Diósgyőri várnál, méghozzá potom pénzért

Egy budapesti lakás (jó, nem panel) áráért, 64,8 millió forintért kínálta volna eladásra a miskolci önkormányzat azt a közvetlenül a Diósgyőri vár mögött található, 15 718 négyzetméternyi, a köznyelvben ma már Tündérkert néven futó területet, amire a bérlő iparági források szerint akár 1 milliárdot is költhetett az elmúlt években. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonban jelezte, hogy a terület a biztonságos ivóvízellátás érdekében védett, így nem értékesíthető. Erről az önkormányzatnak is tudnia kellett, mégis meghirdette az ingatlant. Hogy miért, arról csak találgatások vannak. A területet bérlő cég mindenesetre ragaszkodik az ingatlanhoz, és keresi a megoldást a megtartására. 

A diósgyőri várra korábban már sok milliárdot költött az állam és az EU. A szakma megbotránkozására most éppen 17 milliárdért alakítják át a 200 forintos papírpénzről jól ismert középkori romokat, hogy a vár úgy nézzen ki, mint egy Disney-rajzfilmben szereplő kastély.

Még mindig vitáznak a Diósgyőri vár felújításáról, pedig az építők már a falak tövében toporognak | atlatszo.hu

Már elkezdődött a miskolci Diósgyőri vár rekonstrukciójának második üteme, állnak a daruk, készül az állványzat, a pénz is megvan, de még vitáznak a végső terveken. A kiszivárgó hírek szerint a város korábbi főépítésze, Rostás László megmakacsolta magát, szerzői jogokra hivatkozva nem akarja elfogadni az új városvezetés kéréseit a tervek részleges módosítására. Egyik forrásunk szerint a Diósgyőri várnál felsorakoztak a „hogyan kell egy várat felújítani”-vitát szorgalmazó szakemberek, hogy összecsapjanak egy virtigli fideszes volt városi főépítésszel, aki úgy érzi, ért a várrekonstrukcióhoz is. Mindebbe vegyül egy kis fideszes kultúrharc is, amit az egykori, kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkár, L. Simon László képvisel.

A mellette álló terület hasznosítása azonban igazi sikertörténetnek indult. A La Crema Kft. az akkor még fideszes vezetésű várostól 2016-ban vette bérbe a korábban hulladéklerakónak használt, rendezetlen területet. A cég komótosan kezdett hozzá a terület szolid parkosításához, átalakításához, és terveivel kapcsolatosan nem sok információt osztott meg a nyilvánossággal.

2020-ban közérdekű adatigénylést nyújtottunk be, amiből kiderült, a cég még évi 1,6 millió forint bérleti díjat is hajlandó fizetni egy területért, hogy ott százmilliókat elköltsön azért, hogy megvalósítsa a cégvezető extravagáns álmait a megtérülés minden reménye nélkül. Hiszen, mint a szerződésben szerepel, az önkormányzat bármikor felmondhatja a szerződést, és a bérlő semmiféle kártérítésre nem tarthat igényt.

A helyiek által Tündérkertnek ismert projekt népszerűnek bizonyult, az egész országban híre ment a látványosságnak, miközben számtalan, közpénzből kistafírozott, helyi turista-mágnesnek kikiáltott attrakció, mint például éppen a vár másik oldalán található Lovagi Tornák tere, kudarcnak bizonyult.

Versenyló-trágyalé mérgezte a miskolci ivóvizet? Egy éve packáznak a hivatalok az adatigényeinkkel | atlatszo.hu

Melegvérű állatok ürülékében tenyésző colibaktériumok szennyezték Miskolc egyik fontos ivóvízbázisát, a tavi kutat – ez abból a jegyzőkönyvből derül ki, amit nagy nehezen kiadott kérésünkre a miskolci vízszolgáltató társaság. Mégsem vagyunk sokkal okosabbak egy évnyi kitartó nyomozómunka után sem: azt próbáltuk igazolni vagy kizárni, hogy valóban az úgynevezett Lovagi Tornák Terén rendezett lovas versenyek felelősek-e azért, hogy a kutat pár napra le kellett zárni. A hatóságok pingpongoznak a kérdéseinkkel, érdemi válasz nincs.

A miskolciak akkor szembesültek azzal, hogy nincs minden rendben az ingyen látogatható magánparkkal (hozott étel nem fogyasztható), amikor a parkban folyamatosan működő vendéglátóhely bezárt, és a korábban gondozott műpatakból és a tóból elfogyott a víz, és életükért küzdő halak vergődtek a pocsolyákban.

Végül megjelent egy homályos Facebook-poszt a La Crema környezetéből, hogy az előző városvezetéssel és a hatóságok részvételével történt egyeztetések után, melynek során víziójukat több tanulmányban is bemutatták, a területet „forgalomképesnek” nyilvánították, ami azt jelenti, hogy az ingatlan el- és bérbe adható.

„A parkra nem mint befektetésre tekintünk, de a további jelentős beruházások miatt fontos számunkra a biztonság, amit egy pár évnyi bérlet nem testesít meg” – írta a poszt szerzője a Minap.hu szerint, majd felsorolta, hogy a jövőben szökőkutat, zenepavilont, mézeskalácsházat és jégpályát szeretnének létrehozni a parkban.

A város pedig úgy reagált, nekik nincs tudomásuk arról, hogy a Tündérkertet bárki be akarná zárni vagy záratni. „Miskolc városa azt szeretné, ha a Tündérkert mint a város egyik legszebb és legszerethetőbb attrakciója, továbbra is Diósgyőr vára mellett működne.

Miskolcnak és a Tündérkert üzemeltetőjének erre élő szerződése is van.”

Időközben kiszivárgott, hogy Miskolc vezetése már 2020-ban készített egy anyagot, ami alapján a területet eladnák. Tavaly október közepén meg is jelent egy hirdetés a Miskolc Holding oldalán, amely szerint kétfordulós versenytárgyalást hirdetnek, így eladó a Tündérkert területe annak, aki többet ígér.

Csakhogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a hirdetés megjelenése után jelezte, hogy a Tündérkert nem eladható, mert a biztonságos ivóvízellátás érdekében védett terület. Dr. Hudák Andrea, a Borsod-Abaúj- Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalvezetője az atlatszo.hu megkeresésére pontosította a hatóság álláspontját: „a Miskolc MJV Önkormányzatának kezdeményezésére 2021 szeptemberében tartott egyeztetésen a vízügyi és vízvédelmi hatóság a közleményben szereplő információkról tájékoztatta Miskolc MJV képviselőit, azaz

a hatályos jogszabályok és a vízbázisvédelmi határozat előírásaira figyelemmel kell lenni a tárgyi területről történő döntéshozatal során”.

Azaz, amikor megjelent a terület eladásáról szóló hirdetés október közepén a Miskolc Holding oldalán, a miskolci önkormányzatnak már tudnia kellett, hogy olyan területet akar eladni, amit nem lehet.

Mindkét fél taktikázik?

Hogy a Holding mégis miért hirdette meg az ingatlant, azt csak sejteni lehet. Informátoraink szerint a La Crema tengernyi pénz elköltése után szeretett volna tulajdonos lenni. Ennek érdekében ügyesen helyezte nyomás alá az önkormányzatot, egy kicsit elhanyagolták a korábban látványos és vonzó parkot, és a lakosság azonnal reklamálni kezdett.

Az üres patak (forrás: Átlátszó/a szerző felvétele)

Viszont a hivatal rájött, hogy ha akar, könnyen megszabadulhat bérlőjétől. Mivel azonban nincs se pénze, se kapacitása fenntartani a luxusparkot (a látogatók pedig a polgármester fejét vennék, ha bezárnák vagy elpusztulna a Tündérkert), inkább eladták volna.

A kiszivárgó hírek szerint a tárgyalások most egy hosszú futamidejű szerződés tető alá hozásáról szólnak. De mennyi bevételre számíthat a kormányzati elvonások miatt lyukas zsebű, ellenzéki Miskolc? Első ránézésre a város kezében jó kártyák vannak. A kérdés csupán annyi, hogy mekkora az a bérleti díj, amit a La Crema Kft. még hajlandó megfizetni, és nem hagyja elveszni a százmilliót.

Időközben a Tündérkert telekhatárán több ingatlan is gazdát cserélt, és a lakóházakat vendéglátóhelyekké alakították át, ami erősen javíthatja a város pozícióit.

Kerestük a miskolci önkormányzatot és a céget is, de egyikük sem kívánt nyilatkozni. Vaszil Gábor, a terület bérlője azonban a boon.hu-nak elárulta, „napi szinten tárgyalnak a terület ügyében: egyeztetnek a katasztrófavédelemmel, az önkormányzattal, az egyetemmel. Most szerinte ott tart az ügy, hogy megállapították, a Tündérkert kerítéssel körbevett területe nem veszélyezteti a vízbázist. Többek között azt is pontosítani kell, hogy mi szerepel a tulajdoni lapon, hogy hol van a terület határa.”

Pusztai László

Nyitókép: A látványos Tündérkert sok látogatót vonz (forrás: miskolc.hu)

Megosztás