Adatigényléses perek

Jogerősen pert nyertünk, ki kell adni a zűrös Csekonics-lovasprogram szerződéseit

Másodfokon is megnyertük azt az adatpert, amit a Lovassport Nonprofit Kft. ellen indítottunk tavasszal. Az eljárással azokhoz a szerződésekhez szerettünk volna hozzájutni, amelyeket a Csekonics Program keretében kötöttek. A lovasprogramra az állam biztosított 3 milliárd forintot, a kft. mégis megtagadta az adatok kiadását, arra hivatkozva, hogy nem kezel közpénzt és nem lát el közfeladatot. A bíróságok azonban ezt másképp látták: első és másodfokon is a javunkra ítéltek.

Március végén számoltunk be arról, hogy a Magyar Lovassport Szövetség 3 milliárd forintot állami támogatást kapott a Csekonics-lovasprogram keretében arra, hogy a magyar lovasok sikeresen szerepeljenek az olimpiai kvalifikációs versenyeken. Már akkor látszott, hogy nem sok esély van az olimpiai kvóta megszerzésére, mostanra azonban biztossá vált: a díjugratók nem jutottak ki a párizsi ötkarikás versenyekre.

Ahogy azt tavasszal megírtuk, a Csekonics vagy más néven Nemzeti Lovassport és Sportló tenyésztést Fejlesztő Program (NLSF)  hivatalosan 2021. január elsején indult és 2023. december 31-én ér véget. A konkrét feladatok nagy részével a Szövetség a Lovassport Nonprofit (NLSF) Kft.-t bízta meg, amelynek 2,8 milliárd forintot utalt át. A kft. külön gazdasági társaságként működik, de száz százalékban a Magyar Lovassport Szövetség tulajdona.

Lovas körökben sok kritika érte a programot, főként a vitatható szakmai döntések miatt, és azért is, mert nem volt átlátható a gazdálkodása. Hogy tisztább képet kapjunk, lapunk is megpróbált kérdéseket feltenni a Szövetségnek, de levelünkre nem reagáltak. Ezután a kft.-től is kikértük azokat a szerződéseket, amelyeket a program keretében kötöttek, de a Lovassport Nonprofit Kft. megtagadta a válaszadást. Arra hivatkoztak, hogy a cég „nem kötelezhető a kért adatok kiadására, figyelemmel arra, hogy

az átadott összeg – az Alaptörvény 39. cikkének (3) bekezdése alapján – nem minősül közpénznek.”

Mi ezzel nem értettünk egyet, ezért úgy döntöttünk, pert indítunk az adatokért, amit első fokon meg is nyertünk májusban.

Bizonyítási indítványunkra válaszul ugyanis a kft. bemutatta azt az együttműködési megállapodást, amit a Szövetséggel kötöttek, és amelynek alapján ők bonyolítják le a Csekonics Programot. A dokumentum pedig az ügyben eljáró bíró megítélése szerint egyértelmű bizonyítéka volt annak, hogy a Lovassport Kft. közfeladatot lát el, ezért köteles kiadni az adatokat.

A kft. fellebbezett a döntés ellen, mi pedig ellenkérelmet nyújtottunk be. Az ügyben most született másodfokú döntés, amelyben a Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletét.

Vagyis a Lovassport Nonprofit Kft.-nek meg kell küldeni számunkra a kft. alakulásától (2021.06.15.) az adatigénylés napjáig megkötött minden olyan szerződés oldalhű másolatát szkennelt formában azok mellékleteivel együtt, amelynek finanszírozását központi vagy helyi önkormányzati költségvetés, vagy európai uniós támogatás vagy bármilyen költségvetést érintő juttatás biztosította. Tehát főként a Csekonics Program szerződéseit.

Amint ez megtörténik, beszámolunk róla.

Katus Eszter

Nyitókép: Lázár Vilmos (j), a Magyar Lovassport Szövetség elnöke és Szotyori Nagy Kristóf, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakágának elnöke a Nemzeti Lovardában 2020. augusztus 11-én. MTI/Bruzák Noémi

Megosztás