Adatigényléses perek

Csekonics lovasprogram: elsőfokon megnyertük a szerződésekért indított pert

Május 2-án elsőfokon megnyertük azt az adatpert, amit a Lovassport Nonprofit Kft. ellen indítottunk. Az eljárással azokhoz a szerződésekhez szeretnénk hozzájutni, amelyeket a Csekonics Program keretében kötöttek. A lovasprogramra az állam biztosított 3 milliárd forintot, a kft. mégis megtagadta az adatok kiadását, arra hivatkozva, hogy nem kezel közpénzt és nem lát el közfeladatot. A bíróság azonban másképp látta. Az első körben megszerzett együttműködési megállapodásból néhány érdekes részlet máris kiderült. 

„Átláthatatlan finanszírozás, eltitkolt szerződések, közpénz jellegét elveszítő közpénz, rokonok előnyhöz juttatása, vitatható szakmai háttér. Nagyjából így fest most a Csekonics Program, amelyre 3 milliárd forintot biztosított a kormány.” Ezeket a mondatokat március végén írtuk arról a programról, ami heves vitákat szült lovas körökben az elmúlt időszakban.

A Magyar Lovassport Szövetség 3 milliárd forintot kapott az államtól a Nemzeti Lovassport és Sportló tenyésztést Fejlesztő Programra (NLSF), vagy más néven Csekonics Programra. A 3 éves program hivatalosan 2021. január elsején indult és 2023. december 31-én ér véget.

A program célja a leírás szerint az, hogy enyhítsék a „lóerőhiányt”, és hogy a „versenyzők és a felkészítésükért felelős szakemberek több éves szakmai programot hajtsanak végre.” A konkrét feladatok nagy részével a Szövetség megbízta a Lovassport Nonprofit (NLSF) Kft.-t, amelynek 2,8 milliárd forintot utalt át. A kft. külön gazdasági társaságként működik, de a cég 100%-ban a Magyar Lovassport Szövetség tulajdona.

Csekonics lovasprogram: milliárdokat szórtak el, egyelőre eredmények nélkül | atlatszo.hu

Átláthatatlan finanszírozás, eltitkolt szerződések, közpénz jellegét elveszítő közpénz, rokonok előnyhöz juttatása, vitatható szakmai háttér. Nagyjából így fest most a Csekonics Program, amelyre 3 milliárd forintot biztosított a kormány. A Magyar Lovassport Szövetségnek pár hónapja maradt arra, hogy bizonyítsa, nem csak álom a díjugratók számára az olimpiai kvalifikáció, de egyelőre kevés a biztató jel.

Lovas körökben sok kritika érte és éri a programot, egyrészt azért, mert egyelőre nem sikerült jelentős eredményeket elérni és csak néhány kiválasztott vehet részt a programban, másrészt pedig az átláthatatlanság miatt.

Március végi cikkünk megjelenése előtt mi is megpróbáltunk válaszokat kapni a Szövetségtől, de levelünkre nem reagáltak. A kft.-től is kikértük azokat a szerződéseket, amelyeket a program keretében kötöttek, de a kft. megtagadta a válaszadást. Arra hivatkoztak, hogy a cég „nem kötelezhető a kért adatok kiadására, figyelemmel arra, hogy

az átadott összeg – az Alaptörvény 39. cikkének (3) bekezdése alapján – nem minősül közpénznek.”

Mi ezzel nem értettünk egyet, ezért úgy döntöttünk, pert indítunk az adatokért.

A perfelvétel április 20-án volt, ahol a Lovassport Kft. továbbra is kitartott amellett, hogy nem lát el közfeladatot. Mivel a bíró úgy értékelte, hogy ez még valóban nem bizonyított, kérte, hogy tegyünk bizonyítási indítványt. Megtettük: arra kértük a kft.-t, hogy csatolják az együttműködési megállapodást, amelynek alapján ők bonyolítják le a Csekonics Programot. Ennek a kft. eleget is tett.

A dokumentumból (PDF) sok minden kiderült. Így például, hogy:

  • a Szövetség minden, az általa vállalt feltétellel együtt adta át a pénzt és a Csekonics Programmal kapcsolatos feladatokat a Lovassport Kft.-nek;
  • a teljes összeget (2,8 milliárd forint) 2021. augusztus 6-ig átutalták a kft.-nek;
  • a kft.-nek 60 napja volt megküldeni a Szövetség felé a részletes költségvetést és a szakmai programot;
  • az átutalt összeg legfeljebb 5 százaléka fordítható kommunikációs célokra;
  • minden 200 ezer forintot meghaladó értékű árubeszerzésre vagy szolgáltatás megrendelésére irányuló szerződést csak írásban köthet meg a kft.;
  • a Lovassport Kft.-nek legkésőbb 2023. február 15-ig teljes körű szakmai és pénzügyi beszámolót kellett készítenie és azt átadni a Szövetségnek;
  • emellett a kft.-nek havi, illetve kéthavi gyakorisággal is be kellett számolnia a programmal kapcsolatos költségekről, és a program alakulásáról.

Részlet az együttműködési megállapodásból.

Mindez azért érdekes, mert a Magyar Lovassport Szövetség megkeresésünkre korábban azt válaszolta, hogy „a Lovassport Nonprofit Kft. szerződéseivel kapcsolatban illetékesség és jogosult képviselet hiányában a Magyar Lovassport Szövetség nem tud tájékoztatást nyújtani.” A szerződés szövege alapján azonban a Szövetségnek a programmal kapcsolatos minden üggyel pontosan tisztában kellett lennie,

így tájékoztatást még akkor is nyújthatott volna számunkra, ha a megkötött szerződések eddig esetleg nem kerültek volna hozzájuk.

Miután a bíróság megkapta az együttműködési megállapodást, az ügyben eljáró bíró úgy ítélte meg, hogy a Lovassport Kft. közfeladatot lát el, ezért köteles kiadni az adatokat. Egyelőre nem tudni, hogy a cég fellebbez-e a döntés ellen. Ha igen, úgy a per másodfokon folytatódik.

Törvényességi felügyeleti eljárás indult

Nemcsak az Átlátszó, de öt lovas egyesület (a Cseszterlint Lovasklub Egyesület, a Pellet Hungary LSE, a B&H Lovasklub, a Taszári VLSC valamint a Diósgyőri VTK) is megpróbált hozzájutni a Lovassport Kft. által kötött szerződésekhez – szintén sikertelenül. Nekik az iratbetekintést sem engedélyezték.

A klubok perre vitték az ügyet, és ők is a napokban kapták kézhez a Fővárosi Törvényszék végzését. Eszerint „a bíróság a Magyar Lovassport Szövetséggel mint országos sportági szakszövetséggel szemben – kérelemre – törvényességi felügyeleti eljárást indít.”

A Szövetségnek 30 napja van arra, hogy nyilatkozzon: vitatja-e a végzés indoklásában foglaltakat, azaz, hogy Szövetség a működése során nem tartja be az alapszabály és Iratbetekintési Szabályzat rendelkezéseit.

Katus Eszter

Nyitókép: Lovas edz a budapesti nemzetközi díjugrató versenyen a Nemzeti Lovardában 2020. augusztus 23-án. MTI/Balogh Zoltán

Megosztás