közpénzégetés

Csekonics lovasprogram: milliárdokat szórtak el, egyelőre eredmények nélkül

Átláthatatlan finanszírozás, eltitkolt szerződések, közpénz jellegét elveszítő közpénz, rokonok előnyhöz juttatása, vitatható szakmai háttér. Nagyjából így fest most a Csekonics Program, amelyre 3 milliárd forintot biztosított a kormány. A Magyar Lovassport Szövetségnek pár hónapja maradt arra, hogy bizonyítsa, nem csak álom a díjugratók számára az olimpiai kvalifikáció, de egyelőre kevés a biztató jel.

Magyar díjugrató 1992-ben indult utoljára olimpián, és ahogy a dolgok állnak, lehet, hogy mostanában nem is fog újra. Pedig a kormány 3 milliárd forintot adott a Magyar Lovassport Szövetségnek az úgynevezett Csekonics Programra, amelynek elsődleges célja az olimpiai kvalifikációs versenyeken való sikeres szereplés lett volna.

De sikerült? – tehetnénk fel a kérdést Kovács Zoltáni ártatlansággal, ha az általunk összegyűjtött információk alapján nem az a kép rajzolódna ki, hogy egyelőre nem, és a jövő sem biztató. De kezdjük az elején.

Meggyőzték a kormányt

„A magyar lovassport az elmúlt évek kormányzati beruházásainak köszönhetően világszínvonalú infrastruktúrával rendelkezik. (…) A magyar edzők, a magyar képzési és versenyrendszer minőségét a fenti eredmények igazolják. A jelenlegi lóállományunk azonban sajnos csak korosztályos viadalok szintjéig versenyképes.”

Így indul a Magyar Lovassport Szövetség mindössze négy oldalas összefoglalója, amely egy három éves sportágfejlesztési program alapjául szolgál. A Nemzeti Lovassport és Sportló tenyésztést Fejlesztő Program (NLSF) vagy más néven Csekonics Program hivatalosan 2021. január elsején indult és 2023. december 31-én ér véget. Minderre 3 milliárd forintot kapott a Szövetség a kormánytól az EMMI-n keresztül.

A Magyar Lovassport Szövetség elnöksége 2022 májusában. Fotó: Facebook/Somogyvári Anett

A program célja a leírás szerint az, hogy enyhítsék a „lóerőhiányt”, és hogy a „versenyzők és a felkészítésükért felelős szakemberek több éves szakmai programot hajtsanak végre.”

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke szerint

„embert próbáló feladat mindent egyszerre ebből az összegből megoldani”,

ezért úgy döntöttek, hogy a legnagyobb részt a díjugratásra szánják, mert itt látják a legnagyobb esélyt arra, hogy csapatban minősüljenek a 2024-es párizsi olimpiára.

Hozzátette, a 3 milliárd számukra nagyon nagy összeg, „de aki tisztában van a lovassportban forgó árakkal, az pontosan tudja, hogy ennyi pénzért egy vagy két jó kvalitású olimpiai lovat lehetne vásárolni.” Így aztán látszólag meg sem próbálták.

Elvesztette közpénz jellegét

Hogy pontosan mire mennyit tervezett költeni a Szövetség, az a dokumentumból nem derül ki. Annyit sikerült első körben megtudnunk egy közérdekű adatigényléseknek köszönhetően, hogy a programra szánt milliárdokat a Szövetség átutalta a Lovassport Nonprofit (NLSF) Kft.-nek. A kft. külön gazdasági társaságként működik, de a cég 100%-ban a Magyar Lovassport Szövetség tulajdona.

Lázár Vilmos szerint ez lett volna a záloga az átláthatóságnak. Egy, a riderline.hu-nak adott interjúban ugyanis többek között mondta, „a Magyar Lovassport Szövetségnek 2010-től az volt az álláspontja, hogy szeretne távol maradni mindenféle gazdasági tevékenységtől. (…) Emellett úgy gondoltuk, jobb, ha ez a program külön látszik egy külön gazdasági egységben. Jobban elkülönül és jobban ellenőrizhető, átlátható. Ugyanúgy nyilvános és transzparens a működése, valamint a Magyar Lovassport Szövetséghez hasonlóan a tagoknak az iratbetekintési lehetősége is biztosított.”

Csakhogy az átláthatóságnak nyoma sincs.

Amikor ugyanis megpróbáltuk kikérni a Csekonics Programmal kapcsolatos adatokat (először e-mailben, majd a kimittud.hu-n) a Lovassport Nonprofit Kft.-től, azt a választ kaptuk, hogy az átadott 2,8 milliárd „célnak megfelelő felhasználásáért a Társaság a Magyar Lovassport Szövetség felé felelős”, és hogy „a Társaság részére átadott összeg felhasználása tekintetében a Társaság nem kötelezhető a kért adatok kiadására, figyelemmel arra, hogy az átadott összeg – az Alaptörvény 39. cikkének (3) bekezdése alapján – nem minősül közpénznek.”

Az Alaptörvény 39. cikkének (3) bekezdése úgy szól, hogy „közpénz az állam bevétele, kiadása és követelése.” Vagyis a Szövetség tulajdonában álló gazdasági társaság pénze nem számít annak – legalábbis a cég érvelése szerint. Lapunk jogászai ezzel nem értenek egyet, ezért pert indítunk az állami támogatásból megvalósuló program szerződéseiért.

De nem csak az Átlátszó járt így. Korábban öt lovas egyesület (a Cseszterlint Lovasklub Egyesület, a Pellet Hungary LSE, a B&H Lovasklub, a Taszári VLSC valamint a Diósgyőri VTK) is megpróbált hozzájutni a dokumentumokhoz – sikertelenül. Egyikük meg is osztotta az elutasító határozatot a Facebookon. Eszerint a Lovassport Nonprofit Kft. az egyesületnek az iratbetekintést sem engedélyezte. Információnk szerint két klub jelenleg is perben áll a társasággal emiatt.

A Lovassport Nonprofit Kft. válasza: nem közpénz. Forrás: Facebook

Lapunk többször is megkereste a Szövetséget is, de vagy azt a választ kaptuk, hogy a Csekonics Program anyagi részéért a kft. felelős, vagy egyáltalán nem reagáltak a megkeresésünkre. Vagyis jelenleg nincs senki, aki elárulná a nyilvánosságnak, hogy pontosan mikor, mire és mennyit költött a kft. az államilag, azaz közpénzből megtámogatott program során.

Meghívásos pályázattal döntöttek

Bár sokan szeretnék tudni – főként a lovas sportélet szereplői: versenyzők, klubok és tenyésztők –, hogy mi lett a több milliárd forint sorsra, ezt csak egy-egy nyilatkozatból lehet apránként összerakosgatni.

Az így összegyűjtött információk alapján az olimpiára való kijutás az elsődleges cél a díjugratóknál. Ehhez egy németországi istállótól bérelnek 5 lovat. Emellett, a hosszú távú célok eléréséhez további 10 fiatal lovat vásároltak részben későbbi versenyzési, részben tenyésztési céllal.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke beszél a 15. Nemzeti Vágta futamainak ünnepélyes sorsolásán a Nemzeti Lovarda dísztermében 2022. szeptember 15-én. MTI/Balogh Zoltán

Az istállót egy meghívásos pályázat során választották ki, a győztes a német Paul Schockemöhle Istálló lett. Lázár Vilmos ezzel kapcsolatban elmondta: a választásuk azért esett Paul Schockemöhle istállójára, mert ők már sok „kevésbé lovas nemzetet” is kijuttattak az olimpiára, illetve „más vállalkozás a mi feltételeinkkel, a rendelkezésre álló összegből nem tudta volna megoldani a feladatot.”

Azt viszont nem tudni, hogy kiket kértek még fel ajánlattételre, és hogy ők milyen ajánlatokat adtak. 

Elvileg három cég kapott meghívást, és ketten adtak be ajánlatot.

De arról is csak kevés hivatalos információ áll rendelkezésre, hogy pontosan mely lovak versenyzési jogát kapta meg a kft., és melyek a vásárolt lovak.

1,7 milliárd ment el lovakra

Egy, a Szövetséget kérdésekkel bombázó honlap, a dijugratas.eu szerkesztői szerint a bérelt lovak a Chinoubet PS, a Quickchin WH Z és a Cornnan nevű mén (kettő herélt), valamint a Chacco’s Girlstar és az Eldoranda nevű kanca. A holnap gyűjtése szerint közülük csak Quickchin WH Z versenyzett 160 centiméteren (ez az olimpiai szint), és neki van a legtöbb eredménye is. Ami azonban még mindig kevés az igazán jó lovakhoz képest.

CSI**** Big Tour 145cm magas versenyszámában Szuhai Péter és Quickchin WH Z a 8. szerezték meg. Gratulálunk! #showjumping #nlsfprogram #nlsfhorse… | By Lovasaink útja az olimpiára | Facebook

1.6K views, 30 likes, 3 loves, 3 comments, 7 shares, Facebook Watch Videos from Lovasaink útja az olimpiára: CSI**** Big Tour 145cm magas versenyszámában Szuhai Péter és Quickchin WH Z a 8. szerezték…

Szuhai Péter és a Quickchin WH Z

A megvásárolt lovak nevét is kinyomozta a lovas honlap. Ezek szerint a kft. tulajdonába került a 8-9 éves For Quick PS, a Corbluecenta PS, a Casalltola PS, a Carbon Girl Z, a Casallandia PS és a Final Message PS nevű kanca, valamint a szintén 8-9 éves Quandro Blue PS, a Chupa Chups PS és Cornetto Du Lys PS mén, illetve a Conlougano PS nevű herélt. Koruk ellenére nemzetközi versenytapasztalata akkor még csupán egy lónak volt a felsoroltakból.

Ami pedig az árakat illeti: lapunk hozzájutott a Lovassport Kft. és a Paul Schockemöhle Istálló között kötött szerződés egy részéhez. Eszerint a Lovassport Kft. 2 millió eurót fizetett a tíz lóért, a további öt ló versenyeztetési jogáért pedig 2,5 millió eurót.

Vagyis 10 lóra és 5 ló sportjogára több mint 1,7 milliárd forintot költöttek el.

A szerződés alapján emellett 1 fő lovas állandó elhelyezését és bérezését is állnia kell az istállónak, valamint a lovak és lovasok felkészítését, szállítását stb. is intéznie kell. A szerződés összértéke 5,5 millió euró.

Részlet a szerződésből.

Jármy Miklós, a Magyar Lovassport Szövetség elnökségi- és az NLSF bizottság tagja szerint a fő szempont a lovak kiválasztásánál a „kiváló vágta, ugróképesség, együttműködési képesség és alkalmasság” volt, illetve, hogy „felérjen a nemzetközi szintre korosztályában, és kiváló származással rendelkezzen”.

Hozzátette, olyan lovakat kerestek, amelyekben benne van a potenciál, és hamar fel tudnak kerülni a korosztályos nemzetközi kategóriákba. „Valóban a nemzetközi szinthez megkésve kezdtek, de ezen is lehet vitatkozni, edzésmódszer és észszerű költséggazdálkodás kérdése is” – magyarázta Jármy.

Magyar helyett német zsebbe ment a pénz

Szakmabeliekkel beszélgetve több probléma is felmerült fel ezzel kapcsolatban. Egyrészt úgy látják, hogy ilyen felkészültségű lovakat ennyiért magyar tenyésztőktől is lehetett volna vásárolni vagy bérelni.

Ha pedig nem áll rendelkezésre elegendő összeg kiemelkedő lovakra, akkor inkább azokat a lovakat kellett volna valamilyen úton itthon tartani, amelyek már bizonyítottak.

ifj. Kövy András & Faquitol-S | CSI**, Lier, Belgium | Szeretettel gratulálunk ifj. Kövy Andrásnak, aki a 🇧🇪 belgiumi Lierben Magyarországot 🇭🇺 képviselve szenzációsan versenyzett az elmúlt napokban

6.3K views, 134 likes, 4 loves, 11 comments, 10 shares, Facebook Watch Videos from Premium Horse Feeds Hungary: Szeretettel gratulálunk ifj. Kövy Andrásnak, aki a 🇧🇪 belgiumi Lierben Magyarországot…

ifj. Kövy András még a Faquitol-S nyergében

Példaként említették a korábban az ifj. Kövy András által lovagolt Faquitol-S nevű lovat, amely kiváló eredményeket ért el, és amelyre le is csaptak az amerikaiak. Jelenlegi lovasa, Adrianne Sternlicht pedig be is került vele az USA válogatottjába.

Szintén Amerikába került Zeusz, második magyar tulajdonban lévő ménként. Tenyésztői, a Lévai család elmondták, a ló árát 1 millió euróban határozták meg, de felajánlották, hogy ha a Magyar Lovassport Szövetség tulajdonosként beszáll 100 millió forint értékben, akkor a magyar válogatott részére rendelkezésre áll. Végül 2022 nyarán állapodtak meg egy ennél jóval alacsonyabb árban: Zeuszt évi 70-80 millióért bérelte volna a Szövetség.

Zeusz második helyet ért el az Andalucía Sunshine Tour-on. Fotó: Zeusz Facebook oldala

Nem sokkal később azonban közölték, hogy a „szakmai vezetés döntése értelmében van ilyen szintű lovuk”, így Zeuszra nincs szükség. A család elfogadta a döntést, a ló pedig idén már külföldön versenyez.

Jármy Miklós szerint ugyan itthon is keresgélhettek volna – és ahogy Zeusz esete bizonyítja, keresgéltek is –, de „garanciális elemeket csak ennél a csomag modellnél lehet érvényesíteni, illetve olyan partnert akartunk találni, akinek van referenciája, különös tekintettel a rövid távú cél vonatkozásában.”

„Természetesen voltak a hazai beszerzéssel kapcsolatos kezdeményezések és kellő nyomás is, de egy ló értékét meghatározni bizony többrétű, nem egyszerű feladat (…), nagyon sikamlós terület. Ha ezt csináltuk volna, az ugyanúgy nagyon sok kérdést és támadást vetett volna fel. Az általunk választott modellnek az az előnye, hogy egyben van és ettől sokkal átláthatóbb” – fogalmazott Jármy.

Olimpiai kvótát eddig nem sikerült szerezni

Persze, sokkal halkabbak lennének a kritikus hangok, ha jönnének az eredmények. De nagy sikerekről a Szövetség egyelőre nem tud beszámolni. A Csekonics Program egyik rövidtávú célja az olimpiai kvalifikáció volt – ez cikkünk megjelenéséig nem jött össze. Persze az évből még van vissza 9 hónap, így bármi megtörténhet.

Lázár Vilmos a Magyar Hírlapnak év elején elmondta, 2023-ban három szakágban rendeznek olimpiai kvalifikációs versenyt: a lovastusázók májusban Baborowkóban, a díjlovasok júniusban Pilisjászfalun, a díjugratók pedig júliusban Prágában versenyeznek az olimpiai részvételért. Hogy ezeken milyen eredmény fog születni, kérdéses.

Jámbor Vilmos díjnyertes fogathajtó korábbi sarkos megfogalmazása szerint

„olimpia akkor lesz, ha veszünk rá jegyet”.

Szavait igazolni látszik a tény, hogy a 2022-es varsói négycsillagos csapatversenyen 11-ből a 11. helyen végeztek a magyar lovasok. Holott a Szövetség által megfogalmazott célok között elsőként az ezen a versenyen való sikeres szereplés állt.

A bukás után Lázár Vilmos a köztévében arról beszélt: befejezték „azt az önámítást, önbecsapást, ami eddig történt, hogy alacsonyabb szintű versenyeken elért eredményeket, helyezéseket felsztárolva jó hírünket keltettük. Az elnökséggel közösen azon a véleményen voltunk, hogy be kell dobni a versenyzőket a mélyvízbe, a cél eléréshez pedig minden feltételt biztosítani kell”.

Lázár Vilmos „lovas őszödi beszéde” az M1 híradójában. Fotó: Youtube

Bár szakmai gárda és lovak már vannak, a díjugratóknak az elmúlt hetekben zajló spanyolországi Sunshine Tour-on sem jött össze a szükséges 3 MER minősítés, ami – az olimpiai kvalifikáció mellett – az összes párosnak kell ahhoz, hogy csapatban vagy egyéniben starthoz állhasson az olimpián. Sőt, az egyik ló lába valószínűleg el is tört.

Ugyan a Szövetség vezetői többször hangsúlyozták, hogy a lovakat a német istálló kicseréli, ha nem válnak be, a lapunk által birtokolt szerződésben ilyen kitétel nem szerepel. Ott csupán annyi áll, hogy

ha a vevő az átadás után a megvásárolt lovakat nem találja megfelelőnek, akkor maximum két ló cseréjét kérheti. 

Ennek ellenére Szotyori Nagy Kristóf, a Szövetség alelnöke szerint már több csere is történt, és várhatóan történni is fog.

Mindemellett az sem tisztázott egyelőre, mi történik akkor, ha a bérelt lovak valamelyikével esetleg sikerül olimpiai kvalifikációt szerezni, ám a ló bérleti joga lejár 2023 végén. Azt is sokan firtatták, hogy a (bérelt és megvásárolt) lovak hol vannak elhelyezve, és mi lesz a sorsuk, ha lejár a program.

 

Szotyori ezzel kapcsolatban annyit árult el, hogy a lovak jelenleg Spanyolországban és Németországban vannak. A bérelt lovakat nem lehet megvenni, de ha letelt az egy év, akkor egyeztetnek a kormánnyal a továbbiakról.

Részben „családban maradt” a program

A (nem lévő) eredmények mellett az olimpiai programban részt vevő személyeket is sok kritika éri.

Lázár Vilmos egy nyilatkozata szerint „a szakmai bizottság javasolt tíz lovast a program indulásához. Szakmai szempont volt, hogy tapasztalt versenyzők és fiatal utánpótlás lovasok egyaránt legyenek köztük.”

Vagyis – ahogy azt többen is panaszolták – nyilvános felhívás nem volt, így jelentkezni sem lehetett a programba.

Állítólag háromcsillagos nemzetközi szinten versenyző lovasok listáját írták össze, akikből a Paul Schockemöhle Istálló „szakmai stáb jelölte ki azokat, akikkel végül elindult a program.”

Az NLFS szakmai bizottság tagjai: Fábiáncsics Gábor, dr. Jármy Miklós, Lázár Vilmos és Lázár Zoltán fogathajtó világbajnokok, Szebényi Dániel, Szotyori Nagy Kristóf és Tóth Tamás. Jármy, Szotyori, Tóth és Lázár Vilmos egyúttal a Magyar Lovassport Szövetség elnökségének tagjai is.

A riderline 2022 márciusi cikkéből az derült ki, hogy „a programot mühleni tartózkodással Horváth Balázs és Jármy Vince kezdi meg, akik életvitelszerűen költöznek a Schockemöhle Istálló bázisára. A Németországban élő Krucsó Balázs is Mühlenben végzi a programban előírt munkát, míg ifj. Kövy András és ifj. Szabó Gábor időszakonkénti kiutazással lesz a program tagja.”

Kétfázisos CSI4* BIG TOUR 1.45cm-en volt a következő versenyszám, ahol lovasainknak szurkolhattunk. ifj. Lázár Zoltán és Casper párosától láthattunk… | By Lovasaink útja az olimpiára | Facebook

101 views, 7 likes, 0 loves, 0 comments, 1 shares, Facebook Watch Videos from Lovasaink útja az olimpiára: Kétfázisos CSI4* BIG TOUR 1.45cm-en volt a következő versenyszám, ahol lovasainknak…

ifj. Lázár Zoltán a saját lovával, Casperrel

Melléjük érkezik még ifj. Lázár Zoltán, emellett a magyar díjugrató válogatott szövetségi kapitánya, Németh István és az NLSF Bizottság részéről Szebényi Dániel vesz részt a munkában.

A kezdeti felállásból azonban mára alig maradt valami.

Horváth Balázs már hazajött Németországból, és Krucsó Balázs sem tagja már a csoportnak. Németh István szintén távozott, és további távozókról is pletykálnak lovas körökben. Bekerült viszont Szuhai Péter és Szentirmay Ferenc.

A Riderline.hu cikke a program indulásáról és a résztvevőkről.

Ifj. Lázár Zoltán és Jármy Vince ugyan maradtak, de ők – az elért eredményeik mellett – arról is ismertek, hogy rokoni kapcsolatban állnak a Szövetség elnöksége és az NLSF bizottság egyes tagjaival: Lázár Vilmossal, Lázár Zoltánnal és dr. Jármy Miklóssal. Kövy András pedig az utánpótlás-válogatott szövetségi kapitánya volt.

Vagyis több támogatott lovas a vezetőség családtagjai közül került ki. 

A fiatalok képességeit néhányan vitatják, de főleg ifj. Lázár Zoltán kapott hideget a közösségi oldalakon. Ahogy azt a Facebookon írták, 2022-ben hazai és nemzetközi versenyen 112 alkalommal lépett pályára, a legjobb helyezése egy 4. hely 135 cm magasságon, „ami még nagyon messze van az Olimpiától.”

Milliók mentek el kommunikációra, ruhára és műlóra

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő kikérte az olimpiai felkészüléssel kapcsolatos, 500 ezer forint feletti szerződéseket a Szövetségtől. Kapott is egy táblázatot, amiben ugyan a Csekonics Program szerződései nem szerepeltek, de sok más kiadás igen.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén 2022. április 3-án. MTI/Soós Lajos

Így például kiderült, hogy havi szinten 2 millió forintot költött a Szövetség kommunikációra, de vettek mozgó műlovat 5 millió forintért, valamint kifizettek 10 millió forintot ruházatra is.

Hadházy Ákos az Átlátszónak elmondta, kevés olyan közpénzt herdáló programot látott, amelynek ennyire cinikus elnevezése lett volna.

A „nem vagyok én Csekonics báró” kifejezést ugyanis akkor szokták mondani, ha valaki drága, nem feltétlen szükséges dolog megvásárlására kéri a másikat – emlékeztet a politikus.

Az 1700-as, 1800-as években élő Csekonics József tábornok, császári és királyi generál főstrázsamester a magyar állami ménestelepek megalapítója volt. Miután kinevezték a mezőhegyesi „ménesinstitútum főinspektorának”, a célkitűzése a hazai lóállomány javítása és nemesítése volt, amelyben ellenezte a drága és alkalmatlan külföldi lovak vásárlását. A Csekonics család sokáig tetemes vagyonnal rendelkezett, azonban az 1900-as évek közepén tönkrement. 

„Márpedig az, amit eddig hallottam a lovas társadalom tagjaitól a programról, pont a pénz elherdálását sejteti. Ezt a gyanút erősíti a szemtelen titkolózás, de természetesen az is, hogy elvileg havi két milliót költenek kommunikációra” – mondta az Átlátszónak az országgyűlési képviselő.

A Szövetség szerint a célegyenesben vagyunk

Érdeklődtünk a Lovassport Szövetségnél, hogy ha a fő cél az átláthatóság volt, miért tagadta meg az NLSF Kft. a programmal kapcsolatos szerződések és egyéb teljesítések kiadását. Emellett további kérdéseket is feltettünk, de cikkünk megjelenéséig a Szövetség a leveleinkre nem reagált.

Jármy Miklós, Fábiáncsics Gábor, Lázár Vilmos, Orbán Viktor és Szotyori Nagy Kristóf a Lovardában 2018 februárjában. Fotó: Nemzeti Lovarda Budapest – Tattersall Facebook -oldala/lovasfoto.hu – Krisztina Hajdu

Azt viszont már többször egyértelmű tették, hogy szerintük ez egy jó és átgondolt program, és ennyi pénzből többet nem lehet kihozni. Jármy Miklós szerint próbálták „a leghatékonyabban felhasználni a forrásokat”, bár „ez nem lett volna kötelező”.

Más cikkekből az is kiderült, hogy a Szövetség szerint a célegyenesre fordultunk,

csupán egy „hangos kisebbség” kezdett „álhíreken alapuló, példátlan lejárató kampányba.”

A Magyar Lovassport Szövetség elnökség 2023. február 2-én kiadott állásfoglalásában az olvasható, hogy a mozgalom szószólója Kádár Attila (Pellet Hungary LSE), aki „visszaél a szólásszabadsággal, gátlástalanul fogalmaz meg rágalmakat.” Szerintük Kádár „elementáris dühhel próbálja szétverni a magyar kormány által biztosított, állami – ilyen értelemben adófizetői – forrásból finanszírozott NLSF Programot.”

Megkerestük Kádár Attilát, aki a Szövetség közleményére nem kívánt reagálni. Ugyanakkor elmondta, szerinte a lovastársadalomban sokan elégedetlenek a Csekonics Program miatt.

Díjugrató Szakág Éves Közgyűlése 2023.02.14. | Díjugrató Szakág Éves Közgyűlése 2023.02.14. | By RiderLine | Facebook

8K views, 23 likes, 23 loves, 1 comments, 10 shares, Facebook Watch Videos from RiderLine: Díjugrató Szakág Éves Közgyűlése 2023.02.14.

„A résztvevő sportolók kiválasztása «urambátyám-elv» alapján történt, többek között a döntéshozók gyerekei és rokonai kerültek be a programba havi több ezer eurós fizetésért. Pedig náluk sokkal eredményesebb sportolók is vannak az országban, mégsem kaptak lehetőséget” – mondta lapunknak.

Kádár szerint a program szakmailag nem lett megfelelő módon előkészítve. Elmaradt a szakmai képviselők széles körű bevonása, és a lovastársadalmat sem tájékoztatták megfelelően. Emiatt a program színvonalában és koncepciójában sem alkalmas arra, hogy a kiválasztott sportolók olimpiai részvételben bizakodhassanak – véli.

Kádár szerint minderre jó példa mindaz, ami a spanyolországi versenyen történt.

Csütörtök, megint óriási létszám (most 104 induló), CSI4* BIG TOUR 1.50 magasságon hiba-időre és nehéz minősítő pálya. ifj. Szabó Gábor és Mezőhegyes… | By Lovasaink útja az olimpiára | Facebook

2.6K views, 58 likes, 1 loves, 6 comments, 36 shares, Facebook Watch Videos from Lovasaink útja az olimpiára: Csütörtök, megint óriási létszám (most 104 induló), CSI4* BIG TOUR 1.50 magasságon…

„Több száz millió forintért hónapokig versenyeznek a kiválasztottak Spanyolországban ifiknek és fiatal lovasoknak alkalmas színvonalon, majd az első komoly megmérettetésnél – ahol megközelítőleg hasonló technikájú és magasságú pályán kellene lovagolni, mint az olimpiai minősítő versenyen – a drága lovak nem álltak rajthoz. Méghozzá azért, mert a minősülésük nem járt sikerrel. A magyar tulajdonú lovakkal ellentétben, amelyek viszont reménykeltő eredménnyel kecsegtetnek” – magyarázza Kádár.

Kádár Attila amatőr magyar bajnok. Fotó: Youtube

Kádár szerint a nem megfelelő szakmai koncepción túl a feszültséget az okozza lovas körökben, hogy a döntéshozók titkolóznak, így nem tudni, mire és mennyit költöttek eddig.

„A magyar lótulajdonosoknak és a magyar tenyésztőknek lehetősége sem volt részt venni a programban, ami azért furcsa, mert magyar adóforintokról beszélünk” – hangsúlyozza Kádár.

Katus Eszter

Nyitókép: Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke (b) és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár érkezik a négyesfogathajtó Európa-bajnokság megnyitójára a Kincsem Parkban 2021. szeptember 1-jén. MTI/Illyés Tibor

Megosztás