médiaszereplés

Szijjártó Péterék kairói luxusrepüléséről beszélt a Klubrádióban Erdélyi Katalin

A külügyminisztert 2022 februárjában népes üzleti delegáció kísérte el Egyiptom fővárosába, majd onnan Bahreinbe. A honvédség egyik repülőjén megtett út során Szijjártó és kísérete 5,5 millió forintért evett-ivott, valamint közel 7 millióért internetezett a fedélzeten. A részletekről főszerkesztő-helyettesünk a rádió esti műsorában beszélt .

Tavaly szeptemberben kikértük a Honvédelmi Minisztériumtól, hogy milyen költségeket számoltak fel a politikusok katonai gépekkel való reptetése után a Miniszterelnökségnek, a Külügyminisztériumnak és a Köztársasági Hivatalnak. A honvédelmi tárca sokáig húzta az időt, majd soronként külön oldalra beszkennelve adta ki az adatokat, amiket hosszas munkával egy használható táblázatba rendeztünk.

A négy darab honvédségi repülő 2018-as megvásárlása óta titkolja a kormány, hogy mennyiért szállítják a gépek Orbán Viktor miniszterelnököt, a rendkívül sokat repkedő Szijjártó Pétert, és egyéb állami vezetőket. A gépek útjaira vonatkozó adatokat „honvédelmi és nemzetbiztonsági okokra” hivatkozva 30 évre titkosították, így csak 2050 körül derülhet ki, hogy hova, kit, miért és mennyiért szállítottak a honvédségi repülők.

A Honvédelmi Minisztériumtól (HM) nagy nehézségek árán megkapott adatok is csak részlegesek, és nem szerepel köztük minden felmerülő költség. A tárca által kiadott számok ugyanis feltűnően sok esetben még az üzemanyagot sem tartalmazzák, és gyakran egyéb kiadásokat sem írtak az egyes utak mellé, mintha azok irreális módon ingyen lettek volna.

Azonban még ezzel a „kedvezményes” számítási módszerrel is az jött ki, hogy a 2021 eleje és 2022 szeptember vége között megtett 223 politikusi útra 644,4 millió forintot „számlázott ki” a HM, amiből az üzemanyag 273 millió, a repülőtéri kiszolgálás 172 millió, a fedélzeti internethasználat 106,3 millió, a delegációk fedélzeti ellátása (étel-ital) 36,4 millió forint volt. Az internetezésből 102 millió forint, az ellátásból pedig 33 millió a Külügyminisztérium által megrendelt utaknál merült fel.

Szijjártóék 33 millióért ettek-ittak, és 102 millióért interneteztek a katonai repülőkön | atlatszo.hu

A Honvédelmi Minisztériumtól kapott adatok szerint 2021 január eleje és 2022 szeptember vége között a Miniszterelnökség, a Köztársasági Elnöki Hivatal és a Külügyminisztérium delegáltjainak repülése után 644 millió forint költséget számoltak fel. Az összegben sok esetben nem szerepel üzemanyagköltség, viszont a delegációk fedélzeti ellátása és internetezése egy vagyonba került az adatok alapján.

A delegáció fedélzeti ellátása Szijjártó Péter 2022. februári Kairó-Manáma útján volt a legdrágább: 5,5 millió forintba került. Ugyanezen az úton 6,85 millió forint volt a fedélzeti internethasználat díja. Tehát csak a delegáció étel- és italfogyasztása, valamint netezése 12,4 millió forintba került az Egyiptom és Bahrein fővárosába tartó úton. Az erről szóló cikkünk után a Külügyminisztérium azt közölte az RTL érdeklődésére, hogy Szijjártót a stábján kívül egy „49 fős, magyar vállalatvezetőkből álló üzleti delegáció” is elkísérte, és a delegáció számára „a folyamatos internetkapcsolat hiánya megengedhetetlen”.

Ezt követően közadatigénylésben kértük ki a Külügyminisztériumtól az említett üzleti delegáció névsorát, melyet röpke 1 hónapnyi várakozás után április végén meg is kaptunk. A – szokás szerint – szkennelt pdf-ben kiadott listán 49 ember és 47 vállalat neve szerepel. Van olyan cég, ahonnan ketten is mentek, és van olyan személy, aki egyszerre két vállalkozást is képviselt az úton.

Itt a névsor, velük evett meg 5,5 millió forintot Szijjártó Péter a Kairó-Manáma repülőúton | atlatszo.hu

A delegáció fedélzeti ellátása Szijjártó Péter 2022. februári Kairó-Manáma útján volt a legdrágább: 5,5 millió forintba került. Ugyanezen az úton 6,85 millió forint volt a fedélzeti internethasználat díja. Tehát csak a delegáció étel- és italfogyasztása, valamint netezése 12,4 millió forintba került az Egyiptom és Bahrein fővárosába tartó úton.

A cégek között van néhány nagy név, mint például a hajógyártó Ganz Danubius, az állami vasútépítési tendereken taroló, Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő V-Híd Zrt.; a védettségi igazolványokat és más hivatalos okmányokat gyártó ANY Nyrt.; az állami IT-beszerzéseken jeleskedő i-Cell Mobilsoft Zrt.; az offshore gázbizniszről elhíresült MET; az orosz gázbeszerzést intéző, állami tulajdonú MVM CEEnergy Zrt.; és a szintén állami kézben lévő HEPA, ami leginkább NER-közeli szereplők külföldi terjeszkedését támogatja.

Az erről szóló cikkünk kapcsán Erdélyi Katalin a Klubrádió Esti Gyors című műsorának április 25-i adásában beszélt a részletekről. Főszerkesztő-helyettesünk elmondta, hogy nem is annyira a Szijjártóval utazók névsora az érdekes, hanem az, hogy csak a delegáció étel- és italfogyasztása, valamint netezése 12,4 millió forintba került az Egyiptom és Bahrein fővárosába tartó úton. Ez az összeg pedig sok embernek több évnyi fizetése, illetve ennyi pénzből néhány magyarországi településen lakást lehet venni.

 

Erdélyi azt is kiemelte a beszélgetésben, hogy a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a 49 fő semmit nem fizetett az útért, vagyis közpénzből reptették és etették-itatták őket. További részletek azonban csak a 30 évnyi titkosítás után, 2050 körül derülhetnek majd ki.

Megosztás